Keresés

Részletes keresés

Mumu Creative Commons License 2008.02.03 0 0 194
:)) olvass bele a maganyosokba..
Előzmény: Boszorka (193)
Boszorka Creative Commons License 2008.02.03 0 0 193
Ezt az "elogadást" kint tanultam meg. Elég nagy hideg zuhany volt a hazai orvos barátok, ismerősök után. Ez van, nincs mit tenni. Ha nem fogadom el, csak a magam helyzetét nehezítem. Általában az a véleményem mindenben, hogy nem kell tul sokat várni és akkor érhetnek kellemes meglepetések is. A csalódások számát illetve nagyságát is igy lehet mérsékelni.
Előzmény: Mumu (192)
Mumu Creative Commons License 2008.02.03 0 0 192

Ahogy olvaslak benneteket ,Téged aki velem egy generacio vagy es legtöbbször ugyanaz a nézetünk,észlelem hogy bizony elvárásaimmal kilogok a zsákból...

A nagy többség,Te is, elfogadsz egy sokkal kevésbbé önfeláldozó orvostipust.  Belegyeztél hogy az orvos aki egy mas mesterseghez nem hasonlitható materiával dolgozik-az emberi élettel -nem jobban felelös ,igy nem jobban tiszteletre mélto mint a tobbi. Igy  elfogadjátok az egyre több packázást,ridegséget tárgyasodást.

Pedig egy betegnek szüksége van egy más faju kezelésre mint egy cipönek...

Előzmény: Boszorka (191)
Boszorka Creative Commons License 2008.02.03 0 0 191

Az lyesmire nem lehet kötelezni se esküvel se anélkül, szereintem. Valaki vagy csinál többet mint a kötelező elvárás vagy nem. Nem kellene tulmisztifikálni az orvosi hivatást. Ők is emberek a normális korlátokkal és képességekkel.

Ha igy állsz hozzá, esetleg néha még kellemes meglepetések is érhetnek, bár manapság egyre ritkábban.:-(

Előzmény: Mumu (190)
Mumu Creative Commons License 2008.02.02 0 0 190
Az eskü kötelezné az orvost a szolgáltatok hataran tuli tevekenysegre ..
Előzmény: flugi (189)
flugi Creative Commons License 2008.01.30 0 0 189
Előzmény: Mumu (188)
Mumu Creative Commons License 2008.01.30 0 0 188

Ide tudod varazsolni a hypokrateszi esku magyar forditasat ? Akkor ellemezhetjuk mi is az.. Jo ejszakat...:)

 

Előzmény: flugi (187)
flugi Creative Commons License 2008.01.29 0 0 187
szerintem te kevered a tiszteletet és a praktikus prioritásokat. A mentőautónak nem azért van szirénája, mert tiszteletre méltó, hanem mert mindenkinek jó az, ha előreengedik.

Az orvos is ember, megvannak a képességei és a lehetőségei. Azt gondolom, hogy a topikban megfogalmazott elvárások túl vannak egy átlagos olyan ember képességein, aki az orvostudományt el tudja sajátítani. Neki is van családja, akiktől nem tagadhatja meg az idejét és a vagyont.

A hippokrateszi eskü nem az, hogy dolgozza ki a belét, hanem hogy ne éljen vissza a helyzetével. Én akárhogy olvasom, nincs benne, hogy ossza szét vagyonát a betegek között, vagy hogy napi 25 órában rendeljen.
Előzmény: Mumu (185)
Mumu Creative Commons License 2008.01.29 0 0 186
Irjunk egy kicsit az orvosok es a gyogyszergyarak kapcsolatarol...
Mumu Creative Commons License 2008.01.29 0 0 185

Van egy  hypokrateszi esku,ezzel ez a tevekenysg kituntetett es ilyen megbecsulesre is kell hogy szamitson.... ha betartja eskujet.

Toleetk a fiatalabbaktol függ hogy ezt szamobn keritek toluk vagy sm. Ha en akkor ok is olyanok mint a vizvezetekszerelok anynit kell toluk elvarni ,annyi i tiszteletett es  priorotaris helyet erdemelnek a tarsadalomban.

Előzmény: flugi (183)
Mumu Creative Commons License 2008.01.29 0 0 184
:))
Előzmény: gertibor (182)
flugi Creative Commons License 2008.01.29 0 0 183
Azt hiszem ezt nevezik túlzott elvárásnak. Nem csak orvosokkal szemben lehet ilyen irreális elvárásokat támasztani.

Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy néhány orvos jelentősen többet tett, mint ami a dolga lett volna, és ennek nem az lett az eredménye, hogy őket megbecsülték személy szerint, hanem elvárás lett a többi orvossal szemben is ez a mértékű önfeláldozás. Már ha ez az elvárás tényleg olyan széles körű, mint sugallod.

Vannak karitatív szervezetek, amik felvállalják az efféle teendőket. Én pazarlásnak tartom azt, hogy egy orvos, aki képes gyógyítani, nagyszabású karitatív szervezőmunkát végezzen, amit meg tud csinálni egy gyaloghalandó is orvosi képzettség nélkül.
Előzmény: Mumu (181)
gertibor Creative Commons License 2008.01.29 0 0 182

Sajnos az általad és az általam is orvosnak tartott egyedek kihalófélben vannak, ritkán lelsz ilyen példányt.

Üdv. nutschi

Előzmény: Mumu (181)
Mumu Creative Commons License 2008.01.29 0 0 181
Igen,Te valoszinuleg egy fiatalabb  generacio tagja vagy ( mi az valoszinu,biztos ). Elfogadott a szolgaltatasi mentalitast meg egy orvostol is. Az en etikam szerint azzonban az orvos megmindig az a huamnista aki elsoosrban es masodsorban is gyogyitani akar. Olyan mint egy magyar orvos akinek a nevet nem tudom nem emlekszem aki a sajat penzen alapitott korhazat itt MO-n a 19 szazadban vagy oylan mint a Medecines sans frontiers tagjai vagy akéta  maygar baptiszta szeretett szolgalatae. Most segitettel jobban megfogalmaznom amit akartam irni a szolgaltatorol. A szolgaltato jo ewsteben  elvegzi azt amit hirdetnek  rola az orvos tovabb megy mint amenyire vallakozott ha olyan esette van. Sajat erejebol is ha kell.
Előzmény: flugi (180)
flugi Creative Commons License 2008.01.26 0 0 180
engem jobban megnyugtat az ügyes rendszer, mint az egyéni eskü. Az ügyes rendszer arról ismerszik meg, hogy a szereplők akkor járnak a legjobban, ha nem verik át egymást. Ha az átverés hasznos, és csak az eskü van ez ellen, az problémás.
Előzmény: Mumu (176)
flugi Creative Commons License 2008.01.26 0 0 179
megtisztelő, köszönöm, de épp leszokóban vagyok :D
viccet félretéve, a meghívás felelősséget ad, én pedig nem kérek. De tényleg jólesett.
Előzmény: Mumu (177)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.25 0 0 178
Kartyas/csekkes fizetest mindenutt ala kell irni. Ugyanugy alairom ha szolgaltato jon ki hozzam es kifizetem barmilyen modon. Nyugtat kap o is, en is, kesobb nem lehet vita, hogy fizettem-e es ha igen mit fizettem.
Előzmény: Boszorka (167)
Mumu Creative Commons License 2008.01.25 0 0 177

Kedves flugi,megneztem mihez szolsz kulonben hozza es latom széles erdeklodessl birsz.. sokban hozzam hasonlokerdesek mozgatnak meg. Olvastam Toled egy par hsz-edet. Szivesen meghivnalak a zart vitaklubomba ahol nagyon sok féle meggyozodesu tarsunk  élesen vitatkozik megadva azzonba a vitapartnernek a   a szemelyes tiszteletet  .Nincsenek tabuk csak a vitapartner szemelye. Olvass bele az ott lévö topicokba http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9120052&la=75517798 és ha kedved lenne résztvenni,irj egy e-mailt hogy részletezem hogyan vehetünk fel :))

 

Előzmény: flugi (175)
Mumu Creative Commons License 2008.01.25 0 0 176

Amit állitsz szamomra is igaz.

Csak: a szolgáltato mentalitas ellentétben van a hypokrateszi esküvel. A" piac", az elegedetlen "kuncsaft" a "szolgaltato kicserelese",mind uj ellem az orvos-beteg viszonyba (igaz,realis) és ennek a megfogalmazására van a topic.

Nem mintha változhatna ez által valami.De jo olykor egy kis dombra lecsücsülni, viszapillantani és körülnézni,ujra fogalmazni hogy ne legyel idegen az uj korulmenyek kozott. Elfogadva azt hogy ma  es a rövid multban ilyen kvalitasu egeszségügyi szolgálat van,megváltoztatom hozzáállásomat az orvoshoz,ugy mint egy szolgáltatasi (szobeli,irott ) részese,másoklesznek az elvárasim,jobban elelnorzom szolgalata minosget,más lesz az iranti személyes viszonyom ,annyi tisztelet marad  benem  iranta mint egy jo mestereberrel szemben (lehet nem is igényel többet ) es nem  mint egy hivatott es magat felaldozo humanistaval szemben (tisztelet a kivetelnek a ma tolem nem ismert schweitezreknek  vagy a "medecins sans frontieres" ismeretleneinek )

Előzmény: flugi (175)
flugi Creative Commons License 2008.01.24 0 0 175
A "szolgáltató mentalitás" alatt most valószínűleg valami pejoratívet gondolsz, holott a szolgáltató akkor marad a piacon, ha
1) monopóliuma van
2) meg vannak vele elégedve.

Szabad orvosválasztás van. Egyik ismerősömnél pl feltűnt a társasháznak, hogy a gyerekorvos nem mos kezet, mikor végiglátogatja a sok gyereket a lakásokban (a "vizitdíjért" ugye), és az egész ház egyszerre átment a másik orvoshoz.

Ez valódi piac, ahol a "szolgáltató mentalitás" azt kell jelentse, hogy a szolgáltatást igénybe vevők megelégedésére kell törekedni, különben nem fog menni a szekér.

Szerintem ha valakinek gondja van az orvosával, az válasszon másikat: a panaszkodásnál praktikusabb, és nevelő hatása is lehet.
Előzmény: Mumu (174)
Mumu Creative Commons License 2008.01.24 0 0 174

Persze.

A topic kerdese inkabb  arra utal milyen mentalitast kepviselnek manapság az orvosok és hogyan és minek  látja oket a társadalom.

Varazsloknak nem tartjuk oket ez biztos.De szolgatatoknak ? Sok vagy keves-e az ha egy orvosnak szolgatato  mentalitasa  van ?

Előzmény: flugi (173)
flugi Creative Commons License 2008.01.24 0 0 173
úgy értem, a rendelkezésre állás a szolgáltatás, amit fix ideig és pénzért szolgáltat.
Előzmény: flugi (172)
flugi Creative Commons License 2008.01.24 0 0 172
és? ez miért fontos? Attól még szolgáltató.
Előzmény: Mumu (162)
Mumu Creative Commons License 2008.01.23 0 0 171

En mar megirtam de ha akarod  megprobalom osszefoglalni velemenyemet:

Az orvosok nem varazslok es nem tarsadalmunkon kivuli emberek hanem magas felkeltsegu nagy feleloseggel biro tagjai a tarsadalomnak.Az  elhivatatásbol tevekenykedo gyogyitokat megerdemelt tarsadalmi megbecsulesnek kell oveznie de nem tobbnek. Az orvos tevekenseget eppen olyan szorosan kell a tarsadalomnak ellenoriznie mint minden mast,igy az orvosok egymaskozti es betegekkel letezo kapcsolatát az orvosi szervezeteken kivul kell megszabni es ellenoriztetni.Az orvosi szervezetek csak erdekkepviselo,tovabbképzö es ceh-en beluli  magatartasok koordonalasért felelosek  Az orvosok tevekenysege hasonlit a szolgalatatoéhoz amenyiben  felkeszultsegetol fuggo teruleten  meghatarozott sikon ,állami alkamazotkent vagy sajat vallalkozasaba jutatas elleneben dolgoznak.Munkajukat megszabott tar-fák ,fizeteseken keresztul honoraljak.Igy a hálapénz nem tartozik a remineraciohoz ,elfogadhato ha az egy mas munka  kozosegbe is  kis erteku ajandeknak minosul..tobbnem.

Az orvosok tevekenysege viszont eltér  a szolgaltatoetol  abbol  szempontbol hogy a válalt cél érdekében veszely eseten tul kell lépje megbizatast,ennek ertelmet kesobb kell igazolnia...Ezert kulonleges felelöséggel is bir. 

Előzmény: orlanda (169)
Mumu Creative Commons License 2008.01.23 0 0 170

Errol a jelensegrol mar legalabb tiz eve irok.. Valobban csak ithon talaltam egy ilyen

procedurat.. 

Előzmény: Boszorka (167)
orlanda Creative Commons License 2008.01.23 0 0 169
A topicot nem az az orvos nyitotta, hanem te, tehát inkább az az érdekes, hogy te mit értesz alatta.
Előzmény: Mumu (166)
afintha Creative Commons License 2008.01.23 0 0 168
en a vizitdijrol nyugtat kaptam, amit nem kellett alairnom.

nem lehet, hogy te az elokalkulaciot kaptad kezhez?
Előzmény: Boszorka (167)
Boszorka Creative Commons License 2008.01.23 0 0 167

És előre megállapított éves fizetséget kap.:-)))

 

Csak véletlenszerüen egy kis aprósság. Az előbb került kezembe egy rendelőintézetben tett látogatásom vizitdíj számlája.

"A Vevő neve"  ezzel kezdődik. Tehát máris deklarálják, hogy én valamit megveszek.:-)

Persze a fizetésről a nyugtát aláiratták velem. Ezt soha az életben nem fogom felfogni, hogy miért kell nekem aláírnom ha én fizetek. A jelenséggel kizárólag itthon találkoztam.:-(

Előzmény: Mumu (162)
Mumu Creative Commons License 2008.01.23 0 0 166

Igen hat ez a dillema. Hangsulyozom ezt a frapans minosites nemtolem hanem egy orvostol szatrmazik. Gondolom hogy nem vette ilyn szigoru jogi meghatarozaskent...

Valoszinuleg azt akarta sugalni hoyg csak azt tesz amit az állása kér tole.

Előzmény: orlanda (165)
orlanda Creative Commons License 2008.01.23 0 0 165

Akkor sajnos nem szolgáltató.

Előre megszabott munka: a fene sem tudja, hogy milyen elváltozás jön létre a szervezetemben és hány féle lehet. A vírusok pl. ugyanúgy az evolúció tárgyai, mint én.

Előre megszabott idő: ha én azt tudnám mikor fog bekövetkezni változás az egészségemben...

Előre megadott minőség: esetleg a plasztikai sebész láthatja előre a munkája minőségét (jobb lesz mint új korában), de én hiába követelem hogy 18 éves minőségű szervezetem legyen.

Előzmény: Mumu (161)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!