Vannak kivételek, például vannak egyes finomabb karóra-szerkezetek, ahol a gyári olajozási ajánlásban valami finomabb olajat ajánlanak a horgony csapjaihoz is - ezt például nyugodtan felül lehet bírálni, biztonságosabb a horgonycsapokat nem kenni (nem fog kopni így sem).
Viszont kenni kell közepesen finom (pl: 2-es) olajjal, kis és gyors járású szerkezetnél inkább kimondottan ide való horgonyzsírral a kövek emelőfelületeit. Pecekjáratnál a peckeket (zsírozhatók azok is), nagy ingás óránál is a horgonyok emelőkarmait. Mindenképpen.
A horgony kivételével a járat csapjait kenni kell, mérettől függő finomságú olajjal. Tilos kenni a kerék-kapcsolatokat, és nem igényelnek kenést a mutató-áttétel kerekei sem (váltókerék, órakerék-negyedeskerék kapcsolat). Ha valaki ezt is kenni - akkor az ő általa "szervizelt" óra elé hamar meg is fog állni, mint a szög. Ha elindul egyáltalán...
A negyedeskerék-perctengely kapcsolatot elvileg illik kenni, vagy könnyebben kikopik. Hogy mivel - az szintén méret-finomság függő.
Kenni kell a felhúzószerkezet kilincs-kapcsolatait, a hajtórugókat. A legkritikusabb valójába a billegőtengely csapjainak-csapágyainak megfelelő (bontásos) tisztítása és kenése, ha ez nem megfelelő, az biztosan megbosszulja magát.
Nagyin köszönöm a kimerítő választ! Akkor maradok az olajnál! Videón valami piros zsírral is láttam kenni. Csak úgy szottyogott.... Igaz az jóval nagyobb rugó volt.
Erre valójában ezek meglehetősen igénytelenek. Bármilyen nehezebb óra-olajjal (4-es például) bátran kenheted, de valójában nem követhetsz el hibát akkor sem, ha mondjuk sima varrógépolajat használsz. A nagy rugók kenésénél ez általában használható, nagyobb asztali-fali órákban is.
A grafitos zsír egyébként elvileg optimális - a gyakorlatban viszont csak akkor fog valóban jól funkcionálni, ha a hobbista reláción túl ma már nem bevállalható pepecseléssel aprólékosan végigkened az egész rugót. Különben nem hordják el rendesen el a zsírt az egymáson csúszó menetek, és úgyis lesz kenetlenül maradó, kopó-csúszó, esetleg összeszoruló rész a rugóban. Az olajnak meg előnye, hogy ha a nagyjából, de nem teljesen felhúzott rugót oldalról végig/körbe-kened ("öntöd") vele (én ehhez kicsi, 1ml-es orvosi fecskendőt és egyenesre lereszelt végű injekciós tű véget használok, azzal oda lehet férni zártabb helyekhez is), akkor a menetek a higroszkópos-kapilláris hatás miatt beszívják-terítik azt maguk között, és a kenés megfelelő lesz.
Nos igen.. Ilyesmit gondoltam én is! De -egyenlőre- "monyákolásnak" ez is megtestte! Plusz nem tudtammilyen a belseje...
De van egy plusz full fém f..sza szerkezetem ház nélkül. Meglesz a helye! Elképzelés szerint sztirol lapt vágok bele, majd egy jó kis hátteres számlapot szerkesztek hozzá. Stílusban hozzá illőt! Hátha lesz piaca....De ha nem az sem baj! Marad saját örömre....🙂
A műanyag kerékrendszereknél a csapok szoktak megkopni-megrogyni, de tudod, amiben műanyag van - azzal inkább ne is foglalkozz... Vagy tekintsd tényleg tanulós-játszós dolognak, elvárások nélkül.
Ha már vekker, akkor tényleg a 11 köves Slava az a szint, ami alá már nem érdemes bemenni. Annyi minden van - olcsón is - a világpiacon, a régiségpiacon, hogy bőven lehet válogatni a már korrekt dolgokból is.
Nagyon köszönöm! Hát megpróbálok valamit... A csapágy javítást biztosan nem! Ahhoz kevés vagyok.... Esetleg a műanyag alkatrészek okozhatnak ilyent? Mert ebben -sajnos- a kerekek javarészt műanyagból vannak már.
Ahogy az előttem szóló is írta, kopott a billegő csapja, vagy a csapágy-csészéje, bár kis szerencsével még az is lehet, hogy csak túl laza, és valamelyik oldalt beljebb kell tekerni. Mivel a csapágycsészék (primitív csúcságyazásról beszélünk) ki tudnak féloldalasan is igen keményen kopni, ezért előfordulhat, hogy ha a jó működést nem is, de legalább a működőképességet már azzal helyre lehet állítani, ha mindkét csúcságy-csavaron fordítasz 180 fokot (így a csúcstávolság nem változik - bár lehet, hogy pont azt kell kisebbre venni, meg, hát ezek a problémák kombinálva is jelentkezhetnek).
Ezeknél a meglehetősen primitív werkeknél (bármilyen gyártmányok is legyenek) nem kirívó, hogy nem túl jól és szépen, de elkalimpáltak, egészen addig, ameddig rendesen ki nem lettek tisztítva - és akkor végük, mert a mindenütt szétkopott csapágyakba belekövült kosz meg kenőanyag "tartotta még őket egyben".
Kiváló gyakorlóterepek, kopások, elhasználódások javítását remekül el lehet velük sajátítani, de nem véletlen, hogy gyakorló órás általában már elvállalni sem hajlandó ilyeneket... A világ minden energiáját-idejét el tudják nyelni.