Hmmm...ezt az egyet megtartom hobbinak. Ezen az egy téren nincs teljesítménykényszer, határidők, stb.
Ha ismerősöktől elvállalok egy-egy javítást mindig előre szólok, hogy ha felhív, hogy mikor lesz már kész, akkor azonnal visszaadom az épp aktuális állapotában.
Ha darabokban, akkor úgy :o)
Mondjuk arra már gondoltam, hogy cégeknek, egyebeknek logozott repiórákat előállítani sorozatban, de egyelőre elég az is ami most előttem van.
Főiskolás időszakban egy jóbarátommal gondolkodtunk egy microbrandben is MERIDON márkanéven, de sajnos ő lebetegedett, egyedül meg nem ment volna.
Sajna mostanában a főállásom már kezd egy drága hobbivá válni, javulásra nincs remény, úgyhogy a másodállású vállalkozásomat fejlesztem, jó eséllyel az lesz a főállás.
Idő szinte semmi, az óráscsipeszek is csak a port gyűjtik magukra.
Igen, elég gavallér volt az ismerős órás. De általában ilyen gavallér. Ha csak egy szerkezet szétszedés, mosás, olajozás, összerakásról van szó, azt akár súlyhuzamú, akár rúgóhuzamú óránál 8.000 forintért szokta nekem csinálni. (Évek óta csak hozzá hordom az óráimat, és vittem már neki egy-két kuncsaftot is.)
Bocsánat, igazad van, elírtam, nem egy este, hanem egy nap! Járattam egy hónapig, (4 hétig), megnéztem hogy jár, itt ugye konkrétan, hogy mennyit siet, Ezt ugye eloszottam 28-al, és mindjárt kijött hogy mennyit siet naponta. :-) Mivel úgy láttam, hogy egy percet siet, nem volt nehéz dolgom. Persze, lehet, hogy 2-3 másodperccel elszámoltam! :-)
De azóta sem kellett hozzányúlnom, tartja ezt a tempót. Örülök neki, szép kis óra lett, még akkor is, ha orosz.
Abszolút gavallér volt az illető, láthatóan csak a beépített alkatrészek önköltségét számolta fel.
De ezt azért mástól ne várd el - piaci alapon. ;)))
Bár minden tamáskodástól függetlenül azért óvatosan megkérdezném, hogy hogyan állapítottad meg azt a 2 másodperc sietést - másodpercmutató, sőt, egyenesen pontosan leolvasható skála hiányában? ;)))
Csak sikerült megoldanom a Vesznát! :-) Egyik órás ismerősömnek volt hozzá alkatrésze.
Szétszedte darabokra, mármint fogaskerekekre, kitisztított, leolajozott mindent, új üveget tett bele, kicserélte a törött lábat egy jóra, kicsit polírozott is rajta. Az eredményt a képeken láthattátok. 2 másodpercet siet egy este. És mindezt 10.000 (!!!) forintért ! :-)
Törött billegőtengelyt persze lehet javítani - újat lehet esztergálni - de az ilyenkor de facto kötelező teljes szervizzel egyetemben sajnos ez egy Veszna esetében többszörös gazdasági totálkár...
Most egy ilyen Veszna-t sikerült szereznem. Az ütése rendeben van, de sajnos a betétjáratnak szerinte komoly gondja van. Az a nagy acél kerék, aminek ide-oda kellene forognia, az kotyog. Valószínűleg eltörték a tengelyét. Nincs véletlenül ehhez pótalkatrészed?
"De fordult elő kulcsos betétbillegős mechanikus és billegőmotoros elemes-elektromechanikus kombinációban is"
Ezt annyira nem értem, nem vagyok olyan profi. De köszönöm szépen, utána fogok nézni!
Igen, gondolkodtam is, hogy a napok nevét lecserélem magyarra. Valami minőségibb papírra kinyomtatom, és vagy ráragasztom az eredeti orosz feliratozásra, vagy azt leszedem valahogy és ahelyett teszem rá a hengerre.
Betétjáratos Jantar. Az a kis betétjárat ott a szerkezet tetején tulajdonképpen egy zsebóra minőségű-méretű, rendesen kövezett, egész korrekt kis horgonyjárat - viszont ennek megfelelően 5-8 évente szervizelést igényelne (ahogy amúgy a szerkezet egésze is). Ki kellene tisztítani rendesen, szervizelni, újra kenni, és akkor 8-10 évig megint szépen elkalimpálna - feltéve, hogy a nyilván korábban sem elvégzett szervizek okán nincsenek komolyabb kopások.
A gond ott van, hogy ez alsó hangon egy egész napos munka, amit senki sem fog 30-40 ezer alatt elvállalni, senki. Aki elvállalja - az nem is fogja rendesen megcsinálni...
Kogyvás (szappanlúgos) pamaccsal óvatosan - és talán... A gond ott van, hogy jelentős eséllyel a feliratozásokat (skálázás és márkafelirat) is leszedheti. Elvileg a számlap réz és dombornyomottak az indexek, festették-lakkozták, és a feliratok a lakkozásra kerültek. A réz hordozó azért tudott ilyen zölden "kivirágzani", mert a lakkozás mindenhol teljesen összerepedezett idővel. Nem egy ilyen kinézetű orosz, sőt, ugyanilyen Kirovszkie számlaphoz volt szerencsém - fordult elő olyan, amit tulajdonképpen teljesen szépen meg lehetett tisztítani, és maradtak a feliratok is - meg olyan is, ahol azonnal minden lejött a zöld trutymóval egyetemben, és a végeredmény egy tulajdonképpen nem is csúnya, fehér és normálisan kinéző, de indexek-feliratok nélküli "blank" számlap lett.
Kis naptáros. Azért készült belőle elég sok - csak hozzánk alig került, mert orosz nyelvű naptárral nem vették, a semmi egyéb piacoknak meg nem gyártottak más feliratozású naptárcsát...
De fordult elő kulcsos betétbillegős mechanikus és billegőmotoros elemes-elektromechanikus kombinációban is.
tudnátok nekem segíteni. Nagyon régen kaptam egy ilyen órát. Vettem egy kulcsot hozzá, felhúztam és sajnos nem indult el. ha kézzel mozgatom a mutató akkor ad ki hangot. mi lehet a baja? Esetleg valahol segíteni kell mechanikusan, hogy induljon el? Esetleg tudtok órást, szakértőt ajánlani Budapesten, aki meg tudja csinálni? nagyon köszönöm előre is a segítséget
Srácok, megkérlek Benneteket, hogy szánjon már meg valaki egy Wostok 2409-es horgonnyal!!-volt nekem 1db-om, be is raktam a 2416B-werk-embe(Wostok Amphibia) de csak erős rázás után, 2-3-mp-ig megy...-azt kell hinnem, hogy van itt a szerkezetek közt némi diffi.