Keresés

Részletes keresés

Annee006 Creative Commons License 2013.09.04 0 0 21

Szia noaaa!

 

Tudom már régi a hozzászólásod, de ha esetleg erre járnál, légyszíves küldd el nekem a fogorvos barátnőd elérhetőségét, aki barázdazárást vállal.

 

Előre is köszönöm a segítségedet.

 

Üdv:

Anna

Előzmény: noaaa (9)
ursa minor fate Creative Commons License 2013.01.09 0 0 20

A gyerekfogászattal nekünk is sokáig gondunk volt.
Szerencsére találkoztunk Budafokon egy kedves doktornővel…
Itt elérhető:
http://www.budafokdental.hu

lara010 Creative Commons License 2012.11.03 0 0 19

Szia!

 

Látom már nagyon régi a topic, de ha esetleg látod.... milyen volt a Dentalkópé?

Előzmény: illdii (10)
Iamsad Creative Commons License 2008.06.06 0 0 18
Emőke1, Légyszi írd meg pontosan hol van az Erzsébet körúton a doktornő magánrendelője, ill. telefonszámot is kérnék. Kösziii!
Előzmény: Emőke1 (8)
bokor Creative Commons License 2008.01.16 0 0 17

Az én lányomnak (most 12) például nem javasolták, pont a domborzatra való tekintettel...

De azt is szeretném tudni, mikor lesz vége a fogváltásnak, a leghátsó őrlői még csak most érkeznek, lassacskán, éppen mostanában dentinoxoztunk, mint bébikorában, mert nagyon megszenvedte valamelyiket...

Előzmény: illdii (15)
illdii Creative Commons License 2008.01.14 0 0 16
Hú, ez jóóó, köszi:))
Előzmény: star-flower (13)
illdii Creative Commons License 2008.01.14 0 0 15
Jaja, én is elvittem magammal a sajátomhoz egyszer, így benne is volt (főleg, hogy megkorrumpáltam egy utána beígért játszóházazással;), de mintegy hatezerszer kellett elmantrázni odafelé, hogy neeeem, nem te mész fogorvoshoz, én megyek...

Akiket eddig kérdeztem, ott minden gyereknek javasolták a barázdazárást, tekintet nélkül a fog felszínének "domborzatára".
Előzmény: levelibeka (12)
quantum Creative Commons License 2008.01.14 0 0 14
Ez nem minden esetben igaz, az én 15 évesemnek 6,5 éves korában lett éjszakai kivehető készüléke (aztán a fogai növekedésének arányában még 2 ilyet "elkoptattunk") a két felső első metszőfoga között akkor a rés volt, hogy még egy fél fog simán befért volna és a panorámaröntgen megmutatta, hogy már készülőben voltak a maradandó fogai (korán kezdte a fogzást) de nem tudnak kijönni, vagy ha igen, hát nagyon ferdén, amit nem lett volna szerencsés megvárni, mert az állandó fogszabályzó sokkal nehézkesebb és bonyolultabb (drágább) ügy ilyen csiricsáré fogak esetében. Így szépen beszabályozták már a növésben lévő fogakat, igaz, havonta jártunk, de megérte, nagyon szépek a maradandó fogai. (Azóta is elborzadva nézem az első gipszlenyomatot...)
A barázdazárást mi is megcsináltattuk, arra nagyon kell figyelni, hogy nehogy egy kis szuvasodás is legyen, mert akkor azt is szépen bezárják és az már gáz... de egy jó fogorvos úgyis jól csinálja.
Előzmény: Szélfútta Haj (0)
star-flower Creative Commons License 2008.01.14 0 0 13

én ugyan nem gyerek, de van saját tapasztalatom, nekem felnőttként csináltak ilyet, kb olyan érzés, mintha egy lágyabb rágó ragadna a fogadra:)

Előzmény: illdii (10)
levelibeka Creative Commons License 2008.01.14 0 0 12

Nálunk a lányom lassan 7 éves lesz tavasszal, és a sulival már voltak fogorvosnál. Nagyon sok mindenkit visszahívott a doktornő barázdazárása, stb, de mindket nem - mellesleg mi hozzá is járunk egyébként is. Azt mondták, hogy barázdazárást akkor érdemes csináltatni, ha nagyon mély/egyenetlen a rágófogak felülete, vagyis tényleg nehéz a tisztítása. Nekünk nem javasolták. Akkor ezt most nem értem, másnak mást mondtak?

Másik, mi már 5 évesen voltunk fogorvosnál, ugyanis pl a bölcsiben/oviban nálunk kötelező felvétel előtt a gyereket fogorvoshoz elvinni, de a lányom volt velem az én orvosom magánrendelőjében, és mivel soha addig nem volt baja a fogának, ezért megkértem, hogy ugyan vessen már rájuk egy pillantást. Nem is volt semmi gond, megnézte, és akkor mondta, hogy a lányoknál a fogváltás megkezdése előtt - hamarabb mint a fiúknál - még elkezd kijönni a második rágófog. Úgyhogy én is ezt azóta tudom. :-) Azóta mi már 2x voltunk megint fogorvosnál, mert a lányomnak nem esett ki a két alsó foga, hanem mögötte kezdett kibújni a csontfoga. De aranyos volt a doktornéni, mert azt mondta, hogy csak akkor húzza ki ha már nagyon mozog, és érzéstelenítő zselével, mindent szépen elmagyarázott neki, ölemben ült, stb...úgyhogy utána a sulival már simán ment, pedig Ő is fél minden idegentől, újtól.

Előzmény: illdii (10)
noaaa Creative Commons License 2008.01.14 0 0 11
Én sem tudtam régebben, hogy az örlők jönnek ki hamarabb... Bár így ez sem igaz, mert nekünk csak most, 7 évesen jöttek, megelőzte őket a két alsó. De ezzel egyelőre be is fejeztük a fogváltást :-))) vagyis betöltött hét évesen két alsó fog... nem baj, annál később romlik :-)))) Igaz, egy évesen még egy szál foguk sem volt :-O
Előzmény: illdii (10)
illdii Creative Commons License 2008.01.14 0 0 10
Lányok, köszi mindenkinek az eddigieket! Egyelőre hajlok rá, hogy mindenképp várunk, mármint evidens, hogy várnánk, hiszen az első sincs kint teljesen, de minimum ennek a "párját" kivárjuk, gondolom az is megelsz néhány hónap. Addig meg marad a még alaposabb tisztántartás.

Tényleg, ezeknek az őrlőknek a kibújása mennyire nyúlik el időben, mi az általános? Bár gondolom ez is teljesen gyerekfüggő. (Btw, én már azon is meglepődtem, hogy jééé, jön ott egy fog, totál arra voltam készülve, hogy előbb-utóbb ((lehetőleg utóbb - a szerk.:)) mozogni kezd majd a 2 alsó egyes közül az egyik, erre eccercsak ott egy fog hátul:)

Ami a helszínt illeti, amiről én nagyon jókat hallottam, az a Zugligeti úti Dentalcoop, ott van a Dentalkópé nevű gyerekfogászati részleg, nagyon helyesek, oda készülünk.
noaaa Creative Commons License 2008.01.14 0 0 9

Én éppen a napokban készülök vinni a gyerekeket egy ilyen szeánszra. Még nincs kinnt minden örlő, de lehet egyenként is csinálni. A sors úgy hozta, hogy a legjobb gyerekkori barátnőim fogorvosok, így meglehetősen jól körbejártuk velük a témát. Mindenki azt mondta, hogy érdemes, de egy dologra kell nagyon figyelni: nagyon jó és gyakorlott fogorvoshoz kell menni, aki kellő időt szán rá. Ugyanis a tisztítás a kulcsa az egésznek, vagyis ha ez nem 100%-os és a töltés alatt akármilyen pici baci benntmarad, sokkal rosszabbat lehet tenni, mintha nem záratnánk le. Ezért mondta a barátnőm, hogy 5 éves kor körül még nem szívesen vállal ilyet, mert akkor még nagyon izegnek-mozognak, ki-be csuknak így a totál higiénia nehezen biztosítható.

Emőke1 Creative Commons License 2008.01.14 0 0 8
Sziastrok,
Ajánlom dr.Bartha Adriennt, magánrendelője az Erzsébet-körúton van. Egyébként a Gyermekfogászati Klinikán van. Nagyon, nagyon jó
Zsuzsó Creative Commons License 2008.01.14 0 0 7
Ildii: nálunk a fogorvos a négy örlő teljes kibújása után csinálta meg. Kb. 10 perc volt az egész, nem fúrnak fogat, nem fáj. Ha van ismerős fogorvos, vidd el Enikőt hozzá csak azért, hogy lásson fogászati rendelőt, beülhessen a székbe, ismerkedés céljából. Aztán otthon átbeszélni, talán akkor nem fog félni ennyire az ismeretlentől. Sok sikert!
Előzmény: illdii (-)
piglet Creative Commons License 2008.01.13 0 0 6
Nem fúróval csinálják, hanem egy speciális anyaggal, úgyhogy az sem fáj. Előtte meg víz és levegő.
Előzmény: illdii (5)
illdii Creative Commons License 2008.01.13 0 0 5
Bizony, és mielőtt bevonják ezzel az anyaggal, még elő is polírozzák a fogak felszínét, ugye? Gondolom (remélem...) egyáltalán nem annyira durva, mintha fúrnák, inkább teljesen tisztává teszik a felületét.
Előzmény: piglet (4)
piglet Creative Commons License 2008.01.13 0 0 4
Nem, nem ecsetelés :-) gyakorlatilag egy speciális anyaggal "tömik" be azt a barázdát, ami a hátsó örlőfogaknál a legnagyobb veszélyt jelentik a szuvasodás szempontjából.
Előzmény: Szélfútta Haj (3)
Szélfútta Haj Creative Commons License 2008.01.13 0 0 3
Bocs, ne4m tudtam, hogy mit jelent pontosan, azt hittem, hogy nagy a hézag két fog között... merthogy a fogak barázdáltan bujnak ki, aztán valahogyan egyenesek lesznek... ez tényleg nem fájdalmas, ez csak afféle ecsetelés.
Előzmény: illdii (1)
piglet Creative Commons License 2008.01.13 0 0 2
Ki kell hogy bújjanak teljesen csak akkor lehet megcsináltatni, de nem kell megvárni mind a négyet. Nálunk először az alsókat, aztán a felsőket csináltattuk meg, és egyátalán nem fájdalmas.
Előzmény: illdii (1)
illdii Creative Commons License 2008.01.13 0 0 1
Alice, a barázdazárásnak nem sok köze van a szabályozáshoz. A b.z. annyit tesz, hogy az őrlőfogak mélyedését bevonják egy zselészerű anyaggal, melyet UV fény alatt megszilárdítanak. Ez az anyag megakadályozza a fog korai szuvasodását. 1,5 - 2 évente javasolják ismételni. Szóval ez nem fogszabályozás...
Előzmény: Szélfútta Haj (0)
Szélfútta Haj Creative Commons License 2008.01.13 0 0 0
Fogszabályzást csak akkor lehet elkezdeni, ha minden végleges fog kibujt, előbb nem is érdemes, mert pl. ha a két felős fok között van egy kis rs, az könnyen eltünhet, ha a többi kibújik és összezárja. (8 éves kor a minimum határ tudomásom szerint.)

A fogorvos iszonyát én pl. tökéletesen megértem, azok a szagok... azok a zajok... brr... erre csak az a megoldás, ha találsz valami tényleg empatikus magán gyerek fogszakorvost.
Előzmény: illdii (-)
illdii Creative Commons License 2008.01.13 0 0 topiknyitó
5 és fél éves lányomnak kibújtak első maradandó őrlőfogának szélső csücskei. Ennek kapcsán szeretnék kérdezni személyes tapasztalatokról, barázdazárás témában. Ahogy tudom, mostanában ajánlják a szakemberek. Mikor érdemes? Ha már mind a 4 őrlő kibújt? Gondolom ebből is az alsók jönnek előbb, azután a felsők. Vagy célszerű elvinni külön-külön, ahogy jön ez a 4 fog, akár egyenként?

A másik: a lányom egészen felfoghatatlanul retteg a fogorvosoktól. Nem tudom, ki vagy mi az oka, nyilván senki sem szeret oda járni, de a családban mindenki jár rendszeresen, ahogy szokás, sosem jajgatunk, vagy efféle. Nekem 2 éve húzták ki 2 bölcsességfogamat, de az sem volt igazán vészes, bár talán abból szűrhetett le negatív érzéseket, nem tudom. Na szóval a kérdés, hogy ténylegesen mennyire kellemetlen a barázdazárás, feltételezve egy erre khm, érzékeny gyereket? A beavatkozás elvi menetével tisztában vagyok, sokkal inkább a személyes tapasztalatokra lennék kíváncsi. Azon túl, hogy nyilván nem szeretik, hogy turkálnak a szájukban (ki szereti…:/), van tényleges fájdalom pl.? Vagy mire érdemes készülni 5-6 éveseknél?

Előre is köszönök minden hasznos tippet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!