Keresés

Részletes keresés

nosztalgika Creative Commons License 2008.01.09 0 0 8
Köszönöm hasznos (és ontopic) válaszodat!
Előzmény: tbando (3)
noaaa Creative Commons License 2008.01.09 0 0 7
Ez a funkcionális analfabetizmus.
Előzmény: banya (6)
banya Creative Commons License 2008.01.09 0 0 6

Szerintem érdemes megkülönböztetni azt, hogy egy (4 éves) gyerek ismeri a betűket (és képes összeolvasni) vagy tud olvasni. Az én értelmezésemben az, hogy valaki tud olvasni, azt jelenti, hogy érti is amit olvas, A felmérések azt mutatják, hogy az iskolásoknál (ideértve a középfokú oktatást is) bizony komoly problémák mutatkoznak szövegértés tekintetében.

Vannak dolgok, amit nem lehet erőltetni - lásd szobatisztaság, számfogalom kialakulása stb. Egy egyéves gyereket is lehet szobatistaságra szoktatni, de minek. Ugyanez áll - szerintem - az olvasásra is.

noaaa Creative Commons License 2008.01.09 0 0 5
Háááát... Érdekes a témafelvetés. Nem gondolnám, hogy egy 4,5 és fél éves gyereknek szoftverek kellenének, hogy kitöltsék az idejét... Maria Montessori (persze nem csak ő) azt is mondta, hogy a konstruktív, manuális játékon keresztül tanul legtöbbet a gyerek. Az olvasás a felnőttek szemében tűnik "hű, de nagy, látványos dolog"-nak, de egy ilyen korú gyermek esetében, ha mondjuk ügyesen vonatozik, az hosszú távon sokkal többet ér, mint az olvasás. Egyébként ha ragaszkodsz a betűkhöz, inkább a társasokat javaslom, mert az nem rongálja a szemét, nincs körülötte rákkeltő elektroszmog és a családi életet is előmozdítja: nagyon jó a Scrabble Junior, a Rummikub betűs változat (bár ez kicsit nehéz lehet még neki, de ki lehet találni egyszerűbb szabályokat).  De a nem olvasós társasok sokkal hasznosabbak ebben a korban... Az enyémek is olvastak-olvasnak, de nem volt semmilyen segédeszközünk, egyszer csak jött egyikük és elolvasta valami újság elején, hogy "termálvizes fürdőszoba" :-OO. Ennyi volt. Ja, meg ugyebár a mesekönyvek, foglalkoztaó füzetek...
Eleon Nóra Creative Commons License 2008.01.09 0 0 4
Uff.

Az én gyerekem is olvasott, de senki sem tanította. Felesleges erre rákattanni, mert lehet, hogy más tárgyból meg nem jobb, mint a többi, és a suliban tényleg unatkozni fog. Mást is lehet csinálni olvasás helyett, hogy a gyerek ne " unatkozzon". Pl, társasozni, szaladgálni, sokat játszani, mert ebben az életkorban ez a legfontosabb. És a gyerek játszva tanul, na nem olvasni, hanem mindenféle mást.
Előzmény: AliceCsodaországban (2)
tbando Creative Commons License 2008.01.08 0 0 3
Van egy olyan hogy varázsbetű. Ird be a gugliba. Meg ilyeneket: játék olvasás, memoria olvasás stb. Kihajít egy csomót.
Előzmény: nosztalgika (-)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.01.08 0 0 2
Nekem anno nem volt olvasástanító programom, de én 5 évesen már tudtam olvasni. (Vagy 6?) Mindegy , mire elsőbe mentem, már folyékonyan olvastam, és én valóban unatkoztam az olvasásórákon. Sok gyereknél van ilyen, ettől még nem zseni vagy mittudomén. Minek neked ehhez program? Ha a gyereked szeretne olvasni, tanítsd meg te, nem oylan nagy dolog.... aztán olvassatok, hajrá.
Előzmény: nosztalgika (-)
banya Creative Commons License 2008.01.08 0 0 1
Háááát.... segíteni én sem tudok, de majdnem felsikoltottam a topic láttán. Egy 4 éves gyereknek a játék legyen a legfőbb foglalatossága - szerintem (és ezzel nem vagyok egyedül). Most nem osztom az észt, hogy miért - reményeim szerint minden gyakorló szülő tisztában van ezzel. :)

Törölt nick Creative Commons License 2008.01.08 0 0 0
Nem ismerek ilyen programot, csak az "unatkozik" szóra figyeltem föl. Furcsának tartom, hogy unatkozik. Nem gondolom, hogy egy 4 és fél éves legfőbb tevékenysége az olvasás, még ha fel is ismeri a betűket, és ha nincs szoftver a számítógéphez, akkor unatkozik. Biztos van ötlete Montessorinak, mit lehet még a gyerekkel kezdeni ilyen idős k0rban...
Előzmény: nosztalgika (-)
nosztalgika Creative Commons License 2008.01.08 0 0 topiknyitó
Sziasztok! Remélem, valaki tud segíteni.
Nagyobbik fiam februárban lesz 4,5 éves, de már két nyelven (kétnyelvü) olvassa össze a könnyebb szavakat (Maria Montessorinak igaza volt, az óvodáskorú gyermeket már érdekli az olvasás...). Német olvasástanító program van óvodásoknak, de azt már kivégezte. Folytatása sajnos nincs a szoftvernek, és gyermekem untakozik - attól meg mentsen meg mindenkit a Mindenható. Nem ismer itt valaki ovisoknak való ilyen programot magyarul? Nagy segítség lenne, elöre is köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!