Keresés

Részletes keresés

pharmaa Creative Commons License 2011.11.13 0 0 35

ez a köhögés fránya egy dolog, mikor-milyen?? ezeket érdemes megnézni, nagyon hasznosak

 

köhögés, köhögés csillapító, száraz köhögés, köptető, hurutos köhögés, köpet, hurut

blaster1889 Creative Commons License 2011.04.10 0 0 34

Az influenzát a legkönyebb félrediagnosztizálni. Először is mert sok rokon tünetet mutat a közönséges náthával. Másodszor mert az influenza az egy ortomyxovírus, ami serkenti a hőszabályozást (láz, hőemelkedés), ami gyorsítja az anyagcserét, ami tökéletes táptalaj a baktériumoknak. És a baktériumok gyakran olyan tüneteket produkálnak, ami miatt az orvos bele sem gondol az alapbetegségbe, vagyis az influenzába. Ezért érdemes az influenzás tünetek (felső légúti váladékképződés, láz, hidegrázás, étvágytalanság) jelentkezésekor antivirális szert kérni az orvostól (pl. oseltamivir). Az orvosok többnyire megvárják a vírus bakteriális felülfertőződését és antibiotikumokat írnak, ami akkor indokolt, de az alapvírus ellen semmit sem tesz. Ez azért van így mert az orvosok biológiát utoljára gimnáziumban tanultak...(komoly)

Előzmény: tlaci85 (31)
szonja83 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 33

Itt olvashattok egy érdekes cikket az influenzáról, főként a természetes gyógymódokra koncentrál, illetve csomó információval szolgál, hogy ne csak bambán nézzünk az orvosra, hanem tudjuk is, hogy miről beszél:

H1N1, a mumus

Az influenzavírus a mikroszkóp alatt úgy néz ki, mint egy rajzfilmfigura. Sikerét, azaz, hogy még mindig létező, sőt néha madár, disznó, spanyol néven rettegett betegség is, rendkívüli változékonysága biztosítja. Felületén antigének vannak, ők a vírus névjegyei. (Ezeket[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

afintha Creative Commons License 2011.01.24 0 0 32

Mintat kellett volna vennie, es virologiai illetve mikrobiologiai vizsgalatra kuldenie.

Ezt most megsporolta rajtad.

Előzmény: tlaci85 (31)
afintha Creative Commons License 2011.01.13 0 0 30

Ezzel a tanulmannyal az a gond, hogy eppen a gyarto finsnzirozta ezt a kicsiny letszamu vizsgalatsort.

Az ilyen tipusu eredmenyeknek tudomany erteke elegge csekely.

Előzmény: mezdema (29)
mezdema Creative Commons License 2011.01.13 0 0 29

ezen az oldalon elég bőven írnak róla:

http://www.beta-glucan-info.com/

 

sőőt, http://www.healthyfellow.com/326/swine-flu-virus-update-august-2009/ itt az írják:

 

Beta Glucan - Beta glucans are unique carbohydrates found in foods such as baker’s yeast, certain grains (barley and oats) and mushrooms. They are believed to possess an immune modulating effect in the human body. A recently published study in the Journal of Applied Research documents the ability of a beta glucan extract from baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) to diminish the frequency of seasonal colds and flu. 40 healthy adults with ages ranging from 18 – 65 took a daily dose of 500 mg of this extract or a placebo. The treatment period coincided with the typical cold and flu season. Over the course of 12 weeks, those receiving the beta glucan supplement reported missing 0 days of school or work. The participants taking the placebo missed an average of 1.38 days. An improvement in “quality of life” and a lower likelihood of fever incidence and severity were noted in the beta glucan group as well. This led the authors of the trial to determine that this supplement may “reduce some risks associated with upper respiratory infections”. Successful studies from 2004 and 2008 provide a basis for these current findings. (4,5,6,7)

 

elvileg napi 500mg teljes védelmet nyújt. Most kerek itthon ilyen 1.3-1.6 glükánt, nem szeretnék amerikából rendelni.

Előzmény: afintha (28)
afintha Creative Commons License 2011.01.06 0 0 28

Jelenleg nincs egyertelmu adat arra vonatkozolag, hogy hatasos lenne.

Előzmény: mezdema (27)
mezdema Creative Commons License 2011.01.06 0 0 27

hallottatok a béta-glükánról? sokat olvasni most róla a neten, hogy jó ilyenkor szedni a járványok, vírusok ellen... érdemes szedni ?

 

köszike

Delphmar Creative Commons License 2010.04.06 0 0 25
Sziasztok!

Nagyon el vagyok keseredve, ezért szeretném kikérni a tanácsotokat!


Nekem kb.2,5 honapja kezdodott a bajom egy nagyon csunya megfazassal(?) torokfajassal, ami aztan 2 nap mulva el is mult, majd csunyan kohogni kezdtem, es a torkom volt piros.Semmi mas tunetem nem volt. Otthon kezeltem magamat, majd mikor a kohogesem nem akart szunni, elmentem orvoshoz, aki 1 hetes antibiotikum kurat irt fel, amit be is vettem. Sajnos, nem hasznalt a tabletta, kohogesem megmaradt es a torkom is piros maradt tovabbra is. Kenytelen voltam visszamenni az orvoshoz, aki ezutan 1 hetig valami mas antibiotikum injekcioval kezelt.

Az injekciok szinten nem segitettek semmit, igy elmentem egy orr-ful-gegeszhez, aki refluxot diagnosztizalt nyelocso-gyulladassal Esomeprazol Sandozt kellett szednem napi 2x1-et, ami szinten nem segitett semmit. Majd az orvosom elkuldott gyomortukrozesre, ami szinten negativ lett. Tehat nincs refluxom es nem all fenn nyelocso-gyulladas sem! Tudoszures sem mutatott ki semmi elterest.

A verkepemnel pedig csak? a Monocitanal volt pici elteres (8 helyett 8,2)
es az Eozinofil granulocita volt (4 helyett 6,1) ami az orvosom szerint abszolut normalis. De picit aggaszt a dolog, mert eleg sok rosszat olvastam a lymphomaval es a verrakkal kapcsolatban!

A legjobban az zavar tulajdonkeppen, hogy folyamatosan van lazam (37 es 37,5 kozott mozog a homersekletem) es a torkom van begyulladva, ami nem faj de nagyon kellemetlen az allando gyulladt allapot 3 honapja! Probaltam mindenfele gyogyteakat (zsálya etc) de semmi sem segít!



Kerlek irjatok, mert nagyon felek, annyira el vagyok keseredve!!! Nem tudom mit csinaljak.

Bocsanat, ha egy picit zavarosra sikeredett a tortenetem, de nagyon felek!

Elore is koszonom a valaszokat
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.24 0 0 24
Kiderült, honnan indulnak az influenzajárványok [origo] egészség 2008. április 21., hétfő, 9:01

eszközök:

Egészen mostanáig nem sikerült kideríteni, hogy az influenzavírusok újabb változatai hol jönnek létre, és hogyan terjednek szét a világon. Egy újonnan megjelent tanulmány szerint az A-típusú influenzavírus jelenleg leggyakoribbnak számító H3N2-es altípusa minden évben Ázsia keleti és délkeleti régióiból indul terjedésnek. Az eredmények elősegíthetik azoknak az újabb vírustörzseknek az előrejelzését, amelyek az adott évben várhatóan szezonális járványt okoznak, megkönnyítve az aktuálisan leghatékonyabb vakcina kifejlesztését.


Ajánló

Az első bizonyíték arra, hogy emberről emberre terjedhet a madárinfluenza

Már nem kérdéses, hogy lesz-e influenza-világjárvány

Stratégiák egy nagyméretű influenzajárvány megfékezésére

Kiderült, miért télen terjed jobban az influenza

Élethosszig tartó védelmet adhat egy új vakcina az influenzával szemben

Nem az influenza a szeptemberi nátha oka

Ismert, hogy az influenzavírusok folyamatosan változnak (mutálódnak), így minden évben újfajta vírustörzsek bukkanhatnak fel, amelyek ellen az előző évi vakcina már nem biztosít védettséget. A legutóbbi védőoltás háromféle influenzavírus - influenza A (H1N1 és H3N2) és influenza B vírusok - legyengített változatát tartalmazta, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint nagyjából 300 millió embernek nyújtott hatékony védelmet az influenzás megbetegedésekkel szemben. Jelenleg világszerte az influenza A H3N2-es altípusa felelős a legtöbb emberi megbetegedésért és halálesetért, azt azonban egészen mostanáig nem sikerült kideríteni, hogy a vírus altípusának újabb változatai hol jönnek létre, és hogyan terjednek szét a világon.


A Colin Russel (Cambridge Egyetem, Anglia) által vezetett, európai, amerikai, ausztrál és japán szakemberekből álló kutatócsoport a H3N2-es altípus hat földrészről származó, 13 ezer mintáját elemezte: a mintákat 2002 és 2007 között gyűjtötték a WHO influenzafigyelő hálózatának (Global Influenza Surveillance Network) munkatársai. A kutatók a vírus felszínén található egyik fehérje, az úgynevezett hemagglutinin szerkezetében található különbségeket hasonlították össze az egyes mintákban, továbbá a minták egy részében a hemagglutinint kódoló gén bázissorrendjeit is összevetették egymással (a hemagglutinin a szervezet influenza ellen indított immunválaszának elsődleges célpontja, így ha a fehérje szerkezetében apró változások jönnek létre, akkor előfordulhat, hogy szervezetünk alulmarad a vírussal folytatott küzdelemben).

A kétféle vizsgálati módszer lehetővé tette a H3N2-es altípus azon újabb változatainak azonosítását, amelyek a vizsgálat ötéves időtartama alatt jelentek meg a világ különböző pontjain: az eredmények azt mutatták, hogy az új vírusváltozatok egyaránt Kelet és Délkelet-Ázsiából származtak, ahonnan nagyjából hat-kilenc hónap elteltével jutottak el Európába és Dél-Amerikába, majd néhány hónappal később Észak-Amerikába - olvasható a kutatásról közzétett sajtóközleményben.


Az influenza A H3N2-es altípusának terjedését és az új vírusváltozatok ázsiai kiindulópontját szemléltető térkép


"Együttműködésünk elsődleges célja természetesen az, hogy képesek legyünk minél pontosabban előrejelezni az influenzajárványokért felelős vírustörzsekben bekövetkező módosulásokat, amit felhasználhatunk a következő évi vakcina kifejlesztésekor. Korábban csak különféle elméletek léteztek a H3N2 terjedési mintázataival kapcsolatban, most azonban igazolódott, hogy az újabb vírusváltozatok minden évben a kelet- és délkelet-ázsiai régió trópusi, szubtrópusi és mérsékelt övbe tartozó országaiból indulnak terjedésnek" - mondta Derek Smith, a tanulmány egyik társszerzője.

Az influenzavírusok típusai

Napjainkban az influenza az egyik legjelentősebb légúti vírusfertőzés: a vírus által okozott járványok a WHO becslései szerint minden évben a világ lakosságának 5-15%-t érintik, nagyjából 3-5 millió influenzás megbetegedést és körülbelül 250 000 és 500 000 halálesetet okozva. Az influenzavírusnak három szerotípusa (A, B és C), ezeken belül pedig több altípusa van. Az állati és humán megbetegedést egyaránt okozó A típusba sorolható vírusok kiterjedt járványokat okoznak, a humán megbetegedésekért felelős B vírus általában kisebb lokális járványokból, a szintén emberi fertőzést előidéző C vírus pedig sporadikus, egyedi esetekből izolálható. A hatékony vakcina előállítása érdekében a WHO munkatársai minden év szeptemberében és februárjában választják ki azokat a vírustörzseket, amelyek bekerülnek az aktuális vakcinába; részletesebben lásd korábbi anyagunkat: Újfajta influenzavírus okozhat járványt.

Az embert érintő nagyobb influenzajárványok kórokozói, valamint a madárinfluenzáért felelős altípusok rokonságban vannak egymással, és egyaránt az "A" csoportba tartoznak. A madárinfluenza elsősorban a szárnyasok súlyos, rendkívül fertőző megbetegedése: a házi szárnyasok általában mentesek a madárinfluenza-vírusoktól, a vadon élő madarak egy része - például a költöző vízi szárnyasok, kacsák, libák - viszont állandó hordozóknak tekinthetők. Ezektől a madárfajoktól a házi szárnyasok és más állatok, például a sertések is megkaphatják a betegséget, rendszerint a fertőzött madarakkal való közvetlen érintkezés útján.

Korábbi, kapcsolódó anyagaink:

Kiderült, miért télen terjed jobban az influenza: Egy széleskörű tengerentúli kísérletsorozat eredményei új távlatot nyithatnak az influenzajárványok megelőzése és gyógyítása terén: amerikai kutatóknak sikerült kimutatniuk, hogy milyen módszer segíti az influenzavírus melegebb hónapokhoz képest hatékonyabb terjedését a téli időszakban. A vírus külső burkának állapotváltozásával kapcsolatos felfedezés a jövőben új módszer kidolgozását teheti lehetővé a kórokozó védekezőmechanizmusának gátlására.

Élethosszig tartó védelmet adhat egy új vakcina az influenzával szemben: Akár egyetlen injekció is élethosszig tartó védettséget nyújthatna a járványokat okozó, A-típusú influenzavírus összes fajtája ellen - állítja a legújabb vakcinát előállító brit gyógyszerfejlesztő cég. Az [origo] által megkérdezett virológus szakértő szerint a szer tényleges hatékonyságának bizonyítása és tömeges használatba vétele még több évbe telhet.

Már nem kérdéses, hogy lesz-e influenza-világjárvány: Az elkövetkező tíz évben egészen biztosan kialakul majd egy újabb influenza-világjárvány, így már nem az a kérdés, hogy várható-e, hanem csak az, hogy mikor - hangzott el a nagyvállalati vezetők részére Budapesten szervezett április 3-ai kríziskonferencián. A Pandémiás Prevenciós Bizottság képviselői szerint Magyarország megfelelő oltóanyaggyártó kapacitással rendelkezik, amelynek révén az emberi és állati eredetű vírusok kombinációjából kialakuló újfajta influenzavírus megjelenése esetén a hazai lakosság a világon az elsők között juthatna megfelelő védőoltáshoz.

[origo] egészség

komment (4) Kommentálja Ön is!

 

 az új vírusváltozatok egyaránt Kelet és Délkelet-Ázsiából származtak, ahonnan nagyjából hat-kilenc hónap elteltével jutottak el Európába és Dél-Amerikába, majd néhány hónappal később Észak-Amerikába - olvasható a kutatásról közzétett sajtóközleményben.

 az új vírusváltozatok egyaránt Kelet és Délkelet-Ázsiából származtak, ahonnan nagyjából hat-kilenc hónap elteltével jutottak el Európába és Dél-Amerikába, majd néhány hónappal később Észak-Amerikába - olvasható a kutatásról közzétett sajtóközleményben.

 

Kelet és Délkelet Ázsiából......hmmmm....ha a gócpontot nem lehet kiiktatni, ígyis-úgyis meghalunk influenzában........:(

Előzmény: prefixum (23)
prefixum Creative Commons License 2008.04.06 0 0 23
Már nem kérdéses, hogy lesz-e influenza-világjárvány [origo] egészség 2008. április 4., péntek, 7:00

eszközök:

Az elkövetkező tíz évben egészen biztosan kialakul majd egy újabb influenza-világjárvány, így már nem az a kérdés, hogy várható-e, hanem csak az, hogy mikor - hangzott el csütörtökön a nagyvállalati vezetők részére Budapesten szervezett kríziskonferencián. A Pandémiás Prevenciós Bizottság képviselői szerint Magyarország megfelelő oltóanyaggyártó kapacitással rendelkezik, amelynek révén az emberi és állati eredetű vírusok kombinációjából kialakuló újfajta influenzavírus megjelenése esetén a hazai lakosság a világon az elsők között juthatna megfelelő védőoltáshoz.


Ajánló

Influenza világjárványra készül a WHO

Indonéziából indulhat az új influenza-világjárvány

Újabb madárinfluenzás esetek: az emberről emberre terjedést vizsgálják

Világméretű influenzajárvány kitörése várható

A járványügyi szakértők legújabb számításai szerint az elkövetkező tíz évben 50%-nál is nagyobb eséllyel alakulhat ki világméretű járvány (ún. pandémia). Ezek a számítások az eddig bekövetkezett világjárványok között eltelt idő alapján adnak becslést a pandémia jövőbeni bekövetkezésének valószínűségére (jelenleg kétféle becslés is létezik, az egyik a valamennyi eddig feljegyzett világjárványból, míg a másik a csupán az utolsó évszázadban történtekből indul ki). Az új világjárvány - a korábbiakhoz hasonlóan - vélhetően Ázsiából indul, mivel ez a térség kiváló közeg az állatokra, illetve az emberekre is veszélyes vírustörzsek keveredéséhez. Ha a nagy halálozási aránnyal járó madárinfluenza és az emberről emberre cseppfertőzéssel, könnyen terjedő hagyományos influenzavírus találkozik, akkor új, hibridvírus alakul ki, amely a humán influenzához hasonló gyorsasággal fog terjedni, annál azonban sokkal veszélyesebb lesz. Ennek oka, hogy immunrendszerünk még sosem találkozott ezzel a vírussal, így védekezni sem tudunk majd ellene. 


Ázsiából indul

A WHO legfrissebb jelentése szerint a világon az elmúlt öt évben 373 madárinfluenzás megbetegedést regisztráltak, amelyből 236 halállal végződött: idén Indonéziában, Egyiptomban, Kínában és Vietnámban bukkant fel a madárinfluenza H5N1-es vírustörzse. 2008 első három hónapjában Indonéziában volt a legtöbb H5N1-es vírusfertőzés: mintegy 12 esetet diagnosztizáltak, amelyből 10 megbetegedés vált halálossá. A madárinfluenzás fertőzések terén összesítve is Indonézia áll a vezető helyen, mivel 2003 óta 129 beteget jelentettek, akik közül csupán 24-en gyógyultak meg. Az ország madárállományának közel 20%-a fertőzött, így jelenleg talán Indonéziában a legnagyobb a veszélye annak, hogy a vírus megváltozzon, és ennek nyomán világjárvány alakuljon ki.

A WHO korábbi felhívásai miatt a legtöbb ország már évek óta készül egy esetleges influenza-világjárványra antivirális szerek készletezésével, egészségügyi maszkok és védőoltások felhalmozásával, valamint krízistervek kidolgozásával. Fontos megjegyezni, hogy az antivirális szerek hatékonyságukat és az ellenük kialakuló rezisztenciát tekintve eltérőek lehetnek, így az egyes országoknak és a WHO-nak is folyamatosan tesztelniük kell azokat a készítményeket, amelyekkel a vírus újfajta mutációjával szemben is hatékony vakcina kifejlesztéséig kordában tarthatják majd a járványt.



Hazai gyógyszerkészletek

"Magyarország állami antivirális készleteinek mennyiségét a lakosság 12,5%-ának elegendő mennyiségre kívánjuk emelni, ami elegendő lesz a betegek gyógyítására egy világjárvány esetén, megelőzési célokat ugyanakkor nem szolgál. A védőoltás kifejlesztéséig emellett az is szükséges, hogy időben megfékezzük a járvány rohamos terjedését: ehhez egyrészt arra van szükség, hogy a szezonális influenza-átoltottság arányát a mai 1,2 millió fős szintről 2,5 millió főre emeljük, másrészt antivirális szereket és egészségügyi maszkokat is kell készletezni. A gazdasági szféra bevonása szintén szükséges a világjárvány elleni felkészülésbe: az egyes nagyvállalatoknak ajánlott a saját célokra történő készletezés, valamint a saját pandémiás krízisterv elkészítése, amivel a cégek kivédhetik a munkaerő nagyarányú megbetegedéséből adódó pénzügyi kiesést" - mondta a konferencián Dr. Bujdosó László, a Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke. Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetője hozzátette, az már a vállalatok saját döntése, hogy a megbetegedések megelőzését szolgáló antivirális szerekből mekkora mennyiséget készleteznek, azaz csak a vezetőknek vagy a dolgozóknak is, esetleg bekalkulálva a munkatársak családtagjait. Az Európai Unió által elfogadott készletezési szintek egyébként minden országban a lakosság 25%-ának elegendő mennyiséget jelentenek. 

Versenyfutás az idővel

A WHO szerint a világjárvány a Föld lakosságának 25%-át érinti majd, ami csak Európában 180 millió, Magyarországon pedig 2,5 millió ember megbetegedését jelentheti. A pandémiás influenza halálozási rátája jellemzően magasabb a szezonális influenzáénál: amennyiben az 1918-1919-es világjárvány halálozási arányaival számolunk, az Magyarország esetében 62 500 halálos áldozatot jelentene. Ennél természetesen alacsonyabb is lehet a halálozási arány, de nem szabad elfelejteni, hogy az eddigi megbetegedéseket okozó H5N1 vírustörzs jóval magasabb - 60%-os - halálozást okozott. Az újonnan kialakuló világjárvány Ázsiából kb. 3-6 hónap alatt érhetne el Magyarországra, az oltóanyagot pedig 10-12 hét alatt tudják előállítani a szakemberek. Ez az idő elegendő arra, hogy biztonságosan teszteljék egyrészt azt, hogy nem okoz-e mellékhatást, másrészt pedig azt, hogy hatékony-e. A vakcináció és oltóanyag-előállítás tekintetében Magyarország világszínvonalat képvisel, hiszen a technológia, amellyel az új vakcinát előállítanák, közel 50 éve igen sikeresen működik a hagyományos influenzaoltás és most már a madárinfluenza H5N1-es vírustörzse elleni vakcina esetében is. Az esetlegesen kialakuló új kórokozót tekintve az a kérdés, hogy ez az idő elegendő lesz-e arra, hogy megelőzhető legyen vele az új vírustörzs érkezése.

Az influenzavírusok típusai

Napjainkban az influenza az egyik legjelentősebb légúti vírusfertőzés. Súlyát igen gyors, esetenként robbanásszerű, világméretű elterjedése és gyakori, olykor magas halálozású szövődményei adják. Az influenzavírusnak három szerotípusa (A, B és C), ezeken belül pedig több altípusa van. Az állati és humán megbetegedést egyaránt okozó A típusba sorolható vírusok kiterjedt járványokat okoznak, a humán megbetegedésekért felelős B vírus általában kisebb lokális járványokból, a szintén emberi fertőzést előidéző C vírus pedig sporadikus, egyedi esetekből izolálható.

Az embert érintő nagyobb influenzajárványok kórokozói, valamint a madárinfluenzáért felelős altípusok rokonságban vannak egymással, és egyaránt az "A" csoportba tartoznak. A madárinfluenza elsősorban a szárnyasok súlyos, rendkívül fertőző megbetegedése: a házi szárnyasok általában mentesek a madárinfluenza-vírusoktól, a vadon élő madarak egy része - például a költöző vízi szárnyasok, kacsák, libák - viszont állandó hordozóknak tekinthetők. Ezektől a madárfajoktól a házi szárnyasok és más állatok, például a sertések is megkaphatják a betegséget, rendszerint a fertőzött madarakkal való közvetlen érintkezés útján.

[origo] egészség

Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.03 0 0 22
Miért a tél az influenza főszezonja?
  • MTI - ugyelet@mail.index..hu
  • | 2008. 03. 03., 17:30 | Frissítve: 1 órája

    Telente az influenzavírus a hideg ellen védekezve vastag lipidrétegbe burkolja magát az influenzavírus; amerikai tudósok szerint ez magyarázza, hogy miért épp ez az évszak a betegség főszezonja.

    Az amerikai National Institutes of Health kutatói szerint a vajszerű burok, bejutva a légutakba, elolvad. Ennek következtében a kórokozó minden nehézség nélkül megfertőzi a sejteket. "A lipidburok úgy viselkedik, mint az M&M's drazsé a szánkban, egyszerűen elolvad a légutakban" - magyarázta a vizsgálatot irányító Joshua Zimmerberg, az NIH Gyermekegészségügyi és Fejlődéstani Nemzeti Intézetének kutatója. Kizárólag ebben a cseppfolyós fázisban képes az influenza kórokozója behatolni a sejtekbe és megfertőzni azokat.

    A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s

    banner( 10110, 1382, 310, 232, 0, 0 )

    cont = document.getElementById( "uniq3443295" ).parentNode.parentNode; if ( cont.id == "microsite" ) { cont.style.width = "310px"; cont.style.marginLeft = "65px"; }

    A kutatók már hosszú ideje próbálták megfejteni, hogy az influenza és más légzőszervi (respiratorikus) kórokozó miért leginkább télen terjed, járványokat okozva. Más elméletek (például, hogy a hideg időjárásban az emberek több időt töltenek benn, mint a szabadban, vagy hogy nyáron a napsugarak megölik a kórokozót) nem voltak képesek teljes mértékben megmagyarázni a jelenséget.

    Az új tanulmány révén, amely a Nature Chemical Biology című szaklapban látott napvilágot, új távlatok nyílhatnak az influenzajárványok megelőzése és gyógyítása terén. Világossá vált, hogy hogyan védekezik az influenzavírus, és hogyan terjed emberről emberre a kórokozó. Ennek fényében immár kidolgozhatjuk, hogy milyen módon avatkozhatunk be, és gátolhatjuk meg a védekező mechanizmus működését - hangoztatta Duane Alexander.

    Joshua Zimmerberg csoportja a mágneses rezonanciára alapozó képalkotó eljárást (MRI) alkalmazta az influenzavírus külső burkának vizsgálatakor. A vírusok nem képesek magukról másodpéldányt készíteni, viszont képesek megszállni élő sejteket. Az influenza kórokozója membránszerű külső burka segítségével az áldozatul kiszemelt sejtre tapad, majd fuzionál vele. Ezután befecskendezi örökítő anyagát, vírustermelő üzemmé változtatva át a sejtet. Az kórokozó "kisarjadzik" a sejtből, felhasználva annak lipidjeit, koleszterinjét, hogy felépítse a más sejtek megszállásához szükséges membránt.

    Ez egy protein, a hemagglutinin, amelyet oltóanyagként használhatunk - mondta Joshua Zimmerberg. Magyarázata szerint, a sejt belsejében a hemagglutinin folyékony állapotban van, ám a kórokozó külső burkán, az alacsonyabb hőmérséklet hatására kristályosodni kezd. Ez a folyamat 40 Celsius foknál kezdődik és 4 Celsius foknál fejeződik be, elvezetve a vegyület teljes megszilárdulásáig. Valószínűleg ezzel a fokozatossággal magyarázható, hogy az influenzavírus különböző hőmérsékleteken képes létezni. Ugyanakkor a magas külső hőmérséklet hatására a kórokozó külső védőburka elolvad, és ha a vírus nem egy élő szervezetben van, megsemmisül.

    Az amerikai kutatók felfedezése révén az influenza kiiktatásának új módjait kísérletezhetik ki. A hidegben a kórokozó lipidburka ellenállhat ugyanis bizonyos vegyszereknek, megnehezítve a vírus eltávolítását a kézről, vagy más testfelületekről.

    Küldje el ezt a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

    Lionking01 Creative Commons License 2007.12.28 0 0 21
    Kakukkfűszirup? Köszi. Kipróbljuk ezt is. Tegnap vettem anyukámnak bioparox-ot, hogy az mégis csap spray és rögtön helyben hat. Hát annyira túlérzékeny valamelyik összetevőjével szemben, hogy az első fújás után olyan köhögés jött rá, hogy csak. Gyorsan ki is dobtam. Így mennek a dolgok. Mi is nagyon sok pénzt költöttünk már gyógyszerekre, de engem nem érdekelne, ha valami hatha. Az meg kész röhej, hogy nem tudnak valami hatásos antibiotikumot adni. Én nem emélxem már annyira jól, de gyerekkoromban a maripen és a sumetrolim minden meggyógyított, lehettem akármilyen beteg. Most meg kísérleteznek mindenféle gyógyszerekkel, és vényesítenek olyan gyógyszereket, mint pl. Algopirin, csak azért, mert az ember egy vagy két dobozért úgysem megy a háziorvoshoz kiíratni, és megveszi inkább a vény nélkül kapható Algoflex-et, vagy Saridon-t, vagy kitudjamit, amit megint csak kísérletezés.
    Előzmény: TulipánFejű (19)
    TulipánFejű Creative Commons License 2007.12.27 0 0 20
    Még sosem találkoztam olyan gégésszel, aki tüdőt hallgatott volna, ellenben olyannal igen, aki átküldött a gyermekosztályra, hogy ott hallgassák meg.
    Előzmény: Lionking01 (8)
    TulipánFejű Creative Commons License 2007.12.27 0 0 19

    Szia, férjem még sose ment orvoshoz betegséggel, mióta ismerem (20 éve), de most megadta magát egyhavi szenvedés után, amit majdnem végig dolgozott. Egyébként egészséges, erős testalkatú. Végre a harmadik antibiotikum és a kakukkfűszirup használt. Ezt már reggel ötkor bevette, aztán még naponta 3-4x, a negyedik üvegnél tart. Anyukád nem fog belehalni, de a köptetőt akár egy hónapig is szedheti. Eddig 15E Ft körül van a gyógyszerköltség (támogatva).

    Két éve nekem is volt hasonló, az is 5-6 hétig tartott és nagyon nehezen gyógyult, nagyon legyengültem. Végül ki kellett feküdni.

    Egy barátunk, harmincéves sportos férfi tüdővizenyőt kapott a köhögés nyomán, már javul és azzal biztatták, hogy tél végére eltűnhet a folt a tüdejéről. Három hétig nem dolgozott (tanár), aztán mégis bement, mert muszáj volt.

     

     

     

    A topik címéhez:

    Karácsony előtt az Ántsz közölte, hogy nincs járvány, mivel "ahhoz, hogy járványról beszéljünk, 2%, azaz húszezer megbetegedett ember kell és addig csak hétezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel". Mivel magam is ismerek legalább három olyan embert, aki eléggé beteg és régóta köhög, könnyen kiszámítható, hogy megvan az a húszezer beteg, csak nem megy orvoshoz, mert úgysincs pénze gyógyszerre, meg elvesztené az állását is. Statisztika, hej!!!

    pária Creative Commons License 2007.12.27 0 0 18
    Szívesen, jobbulást anyukádnak.
    Előzmény: Lionking01 (17)
    Lionking01 Creative Commons License 2007.12.27 0 0 17

    Nem. Tényleg nem szokott a mandulájával gond lenni, és ilyen korban ez már kész öngyilkosság lenne. Nemrég még egy kisgyerek is belehalt egy sima mandualkivételbe. Most mennem kell. Holnap benézek, hátha valaki idetéved, akinek ilyen tünetei vannak.

    Sajnos az ismerős nem olyan közeli. Még a számát sem tudom. Csak egy ismerősömnek az ismerőse és csak annyit tudok, hogy nála is ugyan ez a helyzet. Egyszer simán órákig elüldögél egyetlen köhintés nélkül, egyszer meg abba sem tudja hagyni a nagyon erős köhögést. Jó éjt, és köszi a tanácsokat!

    Előzmény: pária (16)
    pária Creative Commons License 2007.12.27 0 0 16
    Akkor ezek szerint a mandulája meg van még. Nem
    tanácsolták, hogy ki kéne vetetni? Bár azt általában
    gyerekkorban szokták s nem is biztos, hogy muszáj.
    Előzmény: Lionking01 (12)
    Lionking01 Creative Commons License 2007.12.27 0 0 15

    Nem. Szennyezés nem áll fent. 4 éve lakunk itt, és idén májusban volt először ilyesmi.

    Most a helyzet állni fog holnapig, mert délután már sehol sincs szakrendelés, és holnap is csak ügyelet lesz a MÁV kórházban. Májusban is azon az ügyeleten voltunk. Többek között. Voltunk az Uzsoki kórházban is, de ott semmit sem csináltak. Még gyógyszert sem írtak ki.

    Köszönöm. Mára nem tudok többet tenni. MEgyek a gyógyszertárba és veszem a következő, még esetlegesen fennmaradó, ki nem próbált vény nélküli szert.

    Előzmény: pária (13)
    pária Creative Commons License 2007.12.27 0 0 14
    Off: felhívom figyelmetek a lángoljunk topikra
    az újonnan nyitottak közt (játék) Bocs, on
    pária Creative Commons License 2007.12.27 0 0 13
    De a gyulladások mitől keletkeznek? Ez itt a kérdés.

    (Az antibiotikumokkal azért csínján,mert a szervezet
    remekül hozzászokik ha sokat kap, ugyanakkor sok
    mellékhatásuk is lehet, mert erősek.) Jártatok már
    több orvosnál is,(több szem többet lát),vagy az egy
    kezelgeti őt? Aki ismerősödnél ugyanez áll fennt, ő
    nála mit mondanak az orvosok? Körbe kell járnotok
    a kérdést alaposan,én csak laikusként gondolkodom.
    Nincs munkahelyi környezeti ártalom,pl.vegyi anyag?
    Nem laktok-e túl szennyezett levegőjű helyen?Dorog
    pl.olyan hely, ahol az átlagosnál több a légúti beteg.
    Előzmény: Lionking01 (12)
    Lionking01 Creative Commons License 2007.12.27 0 0 12
    Hát a köhögés nem teljesen ok nélküli, mert a torka, vagy mandulája nem tudom melyik nagyon fáj, és be van gyulladva. Tehát gyulladás áll fent, amit kezelni kell, és remélhetőleg kap megint valami remek antibiotikumot.
    Előzmény: pária (11)
    pária Creative Commons License 2007.12.27 0 0 11
    Reméljük persze, hogy nem komolyabb bajtól van, de az
    nem elég, hogy a tüdőt csak a gégész vizsgálja,mert az a
    tüdőgyógyász szakterülete.Az onkológiai kivizsgálást meg
    azért ajánlottam,mert azt olvastam valahol,hogy ha apró
    olyan jelek vannak,mint pl. oknélküli makacs köhögés,az
    jelentheti azt, hogy valami megbomlott a szervezetben s
    oda kell figyelni ilyen szempontból is... Első a tüdőszűrés.
    Előzmény: Lionking01 (8)
    Lionking01 Creative Commons License 2007.12.27 0 0 10

    Értem én mit mondasz, de pl. Májusban nem voltunk Zalakaroson fürdeni, viszont előző évben voltunk Decemberben, és akkor semmi sem jött ki. Ellenben következő évben Májusban hazarepültünk Angliából, és rá két napra, csak anyukámnál jelentkeztek azok a tünetek, amik most is vannak. 1 hónap alatt múltak csak el. Nem volt semmi. Nem csodálom, hogy stresszel, mert egy hónapig napi 4-5 órákat nagy nehezen aludni nem valami leányálom. Szóval szerintem ez valami a levegőben lehet, vagy nem tudom. Azért is nyitottam ezt a topic-ot, hogy hátha más is a tünetekre ismert, mert egy valaki az ismeretségi körömben szintén ilyen tünetekkel küzd. Neki olyan antibiotikumot írtak fel, amitől felpuffadt és hasmenése lett, mellékhatásként.

    Előzmény: pária (9)
    pária Creative Commons License 2007.12.27 0 0 9
    Zalakaros gyógyvíz s az bizonyos betegségekre jól hat,
    másra meg éppen ellenkezőleg, hátha az hozta ki nála.
    Tüdőszűrésre jár rendesen? Arra nem gondoltatok, az
    egész idegi alapon is lehet nála? Testi tüneteket is tud
    produkálni mentális betegség. De előbb mindenképp a
    belső szervi bajt kellene keresni, ezért tanácsoltam az
    alapos belgyógyászati,(akár onkológiai) kivizsgálást is.
    Előzmény: Lionking01 (7)
    Lionking01 Creative Commons License 2007.12.27 0 0 8

    "belgyógyászati kivizsgálást kell végezni, mert lehet, hogy a köhögés csak tünet, ami még valami komoly bajt is jelezhet (tüdőben pl.),"

     

    Isten ments. A tüdejével semmi gondja nem volt soha. Gondolom, hogy az utolsó gégész megvizsgálta és meghallgatta a tüdejét is, amikor felírta az antibiotikumot.

     

    Előzmény: pária (1)
    Lionking01 Creative Commons License 2007.12.27 0 0 7
    Az én anyukám nem dohányzik. Allergiája van, de asztmája nincsen. A Májuban lévő ugyanezen betegség kikezelődött nagy nehezen egy olyan antibiotikummal, amelynek a mellékhatásaként nyelgomba alakúlt ki, amit csak egy nagyon erős (májra káros) gombaölővel sikerült néhány nap alatt elpusztítani. Azután semmilyen jellegű köhögéses tünet nem jelentkezett nála, mostanáig. Pontosabban Zalakaroson voltunk és az élményfürdői nap után mindkettőnknél jelentkezett enyhe torokfájás, amit nálam a tantum verde néhány nap alatt sikeresen megoldott, de anyukámnál ez teljesen fellángolt, és még itt tartunk December 18-a óta folyamatosan. :(((
    Előzmény: Törölt nick (4)
    pária Creative Commons License 2007.12.27 0 0 6
    A csak idézőjelben,mert az asztma is eléggé elviselhetetlen.
    Előzmény: pária (5)
    pária Creative Commons License 2007.12.27 0 0 5
    Akkor még jó, ha csak asztmás és nem tüdőrákos.
    Előzmény: Törölt nick (4)
    pária Creative Commons License 2007.12.27 0 0 3
    Évtizedek óta köhög s csak pár éve jöttek rá?Jó kis orvosok.
    Előzmény: Törölt nick (2)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!