250ezer euró egy hét, az igen.. Gondolom ha csak VIP utasként héderel valaki rajta egy hétig az is lehet vagy 20ezer minimum. Erről nehéz nem arra asszociálnom, mikor a jó miniszter úr ajándékba kapott egy ilyen utat egy hasonló méretű yachton az itthoni közbeszerzések legnagyobb nyertesétől, majd a sajtó kérdésére közölte, hogy ez magánügy. Gondolom egy nokiás dobozban átadva az árát is az lenne akkor.
Szép képek amúgy, továbbra is irigykedve nézem! :)
Azokat az evezős vitorlásokat 1988-ban láttam először a Kassandra végénél. Akkor cserkészek jártak velük. Késő délután kikötöttek a strandon, rendbe tették a környéket, összeszedték a szemetet. Majd vagy tovább mentek, vagy letáboroztak és ott töltötték az éjszakát. Sátrat a vitorlákból, vitorlarudakból, evezőkből építettek. Heti kétszer jöttek, 3-4 hajóval. A 90-es évek vége óta nem láttam őket, ezek szerint ma is megvannak. :)) Jó élmény lehet a gyerekeknek, bár nyilván más ez egy tengerekkel kerített országban.
Svájci/német házaspár barátaimat elvittem a Dunára a Wiking Meteorral.
A csónak elvileg 90 lóerőig motorizálható,mint már említettem 1988-as.
Szülőhazájában a társaikat a tulajok 70-120 ló közti motorokkal szerelik általában,az enyémen egy 60-as újszerű motor van,200 üzemóra sincs még benne.
A múlt héten próbáltam először,akkor 4000-es fordulat körül,egyedül,167 km-en 40 litert fogyasztott,és kb.2 mp.alatt ment siklásba,kb.6100-ig kiforgott,és kb.57 km/h volt az állóvízi sebessége.
Most,két plusz fővel+ némi csomag(kb.+160 kg) érezhetően nehezebben ment siklásba,kellett neki saccra 4 mp .A fogyasztást nehéz összehasonlítani,de jóval több,mint egy fővel.
A Határ Csárdában nagyon jót ettünk,ehhez a stéghez álltam,hogy ki tudjanak szállni a barátaim,majd a szintén ebédelő vízirendőröket kérdeztem meg,hogy gond-e,hogy melléjük álltam.
A válasz az volt,hogy szerintük ez nem nyílvános kikötő,de mivel ők bárhol megállhatnak kérdezés nélkül,őket nem zavarja,hogy ott állunk.
A kajálda kifejezetten ajánlható,finom,nagy adagok,és Fehérváron a feleségemmel kettőnknek pont annyit fizettem,mint itt hármunknak.
Visszafelé megálltunk a Wiking Yacht Club stégjénél.Itt először privát helyre sikerült kötnöm,de jött az őr,aki elirányított a vendég helyek egyikére,amiből volt bőven szabad.A bérelt helyeken szinte mindenhol hajók álltak,gyakorlatilag 1-2 lehetett csak úton.A hely baromi kultúrált,15.000 ft körüli áron lehetne egész nap maradni,és a hajóban aludni,áram,vízfelvételi,és zuhanyzási lehetőség mellett.Úgy látom,hogy mobilházak is bérelhetők a zárt területen belül,és kóddal lehet kimenni/bejönni.
Besétáltunk a városba,körülnéztünk,majd kb.1,5 óra után indultunk vissza Érdre.
2000 ft/ óra a kikötési díj,a 3.órától a felére csökken.Tőlem a 1,5 órára is csak kétezret kért.
A felszereltségnél felsorolják, hogy van snorkel felszerelés és SUP is. A két RIB a felső fedélzeten van, daruval engedik le.
Itt kikötött három szép hajó, áruk kb egy heti bérleti alapdíj lehet. Nehéz volna választani közülük. Aki utoljára jött, annak a horgonya elakadt a kb 3 m mély vízben, és össze-vissza forogva próbálta kiszabadítani. Végül le,erült és kiakasztotta, miután az öblöt jól felkavarta. Egy horgonybója egyszerűvé tette volna az esetet.
Az összerakás az a legkisebb gond persze, de levinni a másodikról a motort, csónakot és minden egyéb szart, begyömöszölni a kocsiba, ki pakolni/összerakni/vízrerakni, majd utána kiszedni, megszárítani, kiszedni a padlót (az magában is egy macera, annyira szorulnak azok a kis szarok, amik tartják) az alatt is eltörölgetni, összehajtogatni akkorára, hogy vissza is férjen a nem túl nagy csomagtartómba motorral együtt, majd vissza fel mindent az emeletre, csónakot a szekrény tetejére, stb.. Irgalmatlan szopás, ennyit nem ér az egész. Ha egy hetet vízen van legalább a tengeren, akkor már ad annyit, hogy kompenzálja, az alatt nem nyúlok hozzá,arra ott a kajak.
Ezen azt írják, hagy maga után valami sótól védő korróziógátló réteget is, bár lehet ez csak marketing rizsa de mindenesetre az a javallat, hogy ne teljesen legyen kiöblítve hanem akkor hagyjuk abba az öblítést mikor halványkékre hígult a tartály, de még nem ürült le teljesen.
Félreértés van, nem akarok én senkit se rá, se lebeszélni. Csak azon elmélkedek, ha a só marha jól oldódik édesvízben (hidegen is), mi célból találták ki ezeket a vegyszereket? Egyedül azt tudom elképzelni, hogy gyorsítja az oldódást. Ha meg vízkőről szól a fáma, miért mindig sóról beszélnek, írnak.
De ugye azt írtam korábban, ha valaki nem tudja édesvízben hajózva kiöblíteni, annak esetleg segíthet. Ez meg akkor pont Te lennél. :))
"felszini vizek keménysége/vízkötartalma elenyésző, mivel nagyobb részük csapadékból van."
Hááát, amíg le nem esik....... onnantól meg mindenfelé és mindenen át folyik pl. a Dunába. Mire odaér összeszed az mindenféle oldott vízkőnek valót. Ahogy Béci is írja, pár óra dunai csónakázástól ocsmány vízköves lesz a motor.
"Aluminiumban nem kéne rozsdának lenni,"
Nem én állítom, hogy rozsda van benne, hanem az ezeket a "pirulákat" népszerűsítő videók. Az persze nem derül ki milyen oxidra értik a rozsda fogalmat.
Ja kétszer voltam a Dunán szerintem motorcsónakkal, elég is volt, annyi logisztika van vele meg szopás, hogy nem ad annyi élményt de erről már volt itt szó. Trailerrel más nyilván.
Szóval én gyakorlatilag a konyhában szoktam lemosni a motort a mosogató csapra téve öblítő porton. Nem tudom, mennyit javít a helyzeten a tabletta, de párezer forint volt, 3-4 tabletta kell egy öblítéshez szóval évente ha 10et használok, és van a dobozban vagy 100db minimum szóval úgy vagyok vele, hogy ha csak egy kis esélye van, hogy ér valamit, már megérte.
"ott lehet értelme, ha egy motor kizárólag tengervizet lát"
A fizika szempontjából nézve ott sem, mert a tengervíz sótartalma max 3,5 % (nem Holt-tenger) így, ha attól sűrűbbel találkozik, akkor azt oldani fogja.
A vízkő egy másik érdekes kérdés, de úgy tudom, a felszini vizek keménysége/vízkötartalma elenyésző, mivel nagyobb részük csapadékból van. Mégis előfordulnak az öreg motorokban valamilyen lerakódások, ezt kéne elemezni.
Persze erről nem olvastam sehol értekezést, érdemes lenne utánanézni.
Pedig simán lemehetne vele a Dunára egy öblítő menetre. :)))
Olyanra gondoltam, hogy nagy hajó, nem veszik ki naponta a vízből, csak szezon végén. Akkor jó lehet, hogy a vegyszer gyorsítja a só oldódását. ( ha az a só az náluk nem a vízkő ? ) Mondjuk rozsda oldásról is beszélnek, ahhoz meg foszforsav illik.
pl.:
Ezzel szoktam a vízkövet lecsutakolni a motorról. :)
Ebből gondolom, hogy édesvízben járatva is ki kellene mosódnia a motorból minden csoda tabletta nélkül is. Szerintem ott lehet értelme, ha egy motor kizárólag tengervizet lát és esély sincs édesvízben járatni.
Igazad van, csak akkor lesz sok a sókristály, ha a víz elpárolog.
Amikor fürdesz a tengerben, akkor sem csapódik ki az emberen jelentős mennyiség, de ha a vízpermet csapódik rá, akkor lehet seperni az embernek magáról.
Én az átfolyós adagolóval használom, a motor flush portján keresztül, álló motorral, meleg vízzel. Egyelőre nem tudok róla nyilatkozni, hogy mennyire takarítja ki belülről, mert nem volt még impeller csere rajta, meg szétszedve se volt még semmi olyan része, ami alapján kiderülne. Szóval leginkább csak remélem a legjobbakat.
Most valamit nem értek. Itt biztosan arról a sóról van szó ami a tengervízben van oldva? (nátriumklorid és magnéziumklorid) Mert ezek vízben oldódnak, miért kell ehhez bármi csodaszer? (több videóben és leírásban is "só" /salt/ szerepel de közben kálciumot emlegetnek)
Arról nem beszélve, ahogy a linkelt videóban történik úgy a víz nagyobbik része a hatóanyaggal együtt be sem kerül a motorba, egyszerűen elfolyik a füles mellett.
Szerintem még senki nem nézett a vízkerék házra,így nehéz lenne összehasonlítani,hogy milyen volt előtte.Az én Suzukimban volt párszáz óra tengeri használat,melynek nyomait leginkább a csavarokon lehetett látni,a vízkerék körül minden rendben volt,pedig én csak sima vízzel járattam át a Dunában.
Te ezt a komplett cuccot használod (átfolyós adagolóval együtt), vagy csak a tablettákat bedobod egy vödör vízbe és hagyod, hogy a motor felszippantsa?
Eddig mi a tapasztalat a tablettás megoldással? Tényleg elég neki ennyi idő? Impeller csere volt már a motorodon vagy más alkalom, amikor megbontva látszik, mennyi só maradt benne? Jó viszonyítási pont lenne a motorod, mert elég sokat van tengervízben.