Tegnap csak 14.30-ra fejeződött be a kijelentkezési eljárás.Nagyon komplikált volt még így ügynök segítségével is,és pofátlanul drága.Nem tudom mi ebből az igazság,de már Canakkaleban is azt mondtàk,hogy 2024 után megemelte a török állam a különféle illetékeket,díjakat a magas inflációra hivatkozva.Ugyanezt mondták a West-Istanbul Marinában is.
El kellett hagynom a kikötőt,bár mondtam,hogy képtelenség elérni a bolgár beléptető hivatalt,ami kb.220-230 km-re van.Legkésőbb délre ígérték a papírokat,akkor még nagy szerencsével
Most a szárazdokkban arra várok,hogy vízre tegyék a csónakot,mert addig nem kezdődhet meg a kijelentkezési procedúra.Tegnap vasárnap volt,így nem dolgoztak.
Hátrább van egy hatalmas telep,ahol a konténerhajókat pakolják ki-be,ott tegnap,is,és az éjjel is folyamatosan mentek a gépek.
Még Rodostó előtt,egy szép nagy zöld hegy közelében végre megláttam egy közeledő hajót!
Nem ezt vártam volna,már kilóméterekkel korábban bekapcsolta a villogóját,így már álló motorral,előkészített papírokkal vártam.Rendesen billegett a hajó,míg mellettem állt,4 fiatal "gyerek" ült benne
Helyi idő szerint 5.30-kor indultam,Windyn úgy láttam,hogy délután 3 körül már lesz némi szél.
A csatornán jól átjutottam,ezektől mindig nagyon tartok,egy kis szél is nagyon kellemetlenné tudja tenni a helyzetet.Középen jelentős a hajóforgalom(a nullához képest,ami a kishajós forgalom)
A Márvány tenger eleje hullámos,helyenként szeles,a széle sekély,1-2 km-re a parttól érzem biztonságosnak a haladást,így is helyenként csak 3-4 méteres a víz.Hosszú szakaszon csak sárgás-barnás dombok,kietlen part,ameddig a szem ellát se ember,se hajó,se hàzak,semmi.A másik irányba nézve csak víz.Sarköy környékén szenvedés,strandokat látok pár ember fürdőzik a sekély vízben,hajó továbbra sincs láthatáron.Közelebb kell húzódnom a parthoz,mert itt erősebb a szél.
Tekirdag/Rodostó környéki nagy öbölbe érve kicsit jobban lehet haladni,de a látvány visszataszító innen bentről,ha itt kellett volna raboskodnom,nem sokáig bírtam volna.
Persze a parton biztos élvezhetőbb,és vannak jó helyek.Az biztos,hogy nem egy tipikus "gumicsónakos" környék.A West Istanbul Marinába tervezek menni,észreveszem,hogy vmi nem stimmel a siklással,nagyon fröcsköl.Megállok,nézem,nem szedtem-e össze vmit,mert a tenger borzasztóan koszos,a halom tengeri füveken kívül rengetek nylon zacskó,papír pet palackok,meg ki tudja még mi.
Nem látok semmit,de feltűnik,hogy a jobb oldali hurka enyhén laposabb.
Felidézem,hogy Canakkaléban alváskor még erre a hurkára tettem a fejemet,és rendben volt.
Elpoénkodom így magamban,hogy biztos belement egy szálka a "fafejemből"🙂
Fújtam bele,meg a többi kamrába is kicsit,aztán igyekeztem tovább.
Közeledtem az isztambuli agglomeráció felé,már kellemetlen a szél,próbálok húzódni a part felé,azóta se lett kishajós forgalom.Kb.20 km-rel a napi cél előtt,megnézem a hurkát,egyértelműen laposabb.Kiugrok,körbeúszom a hajót(nem vesz sok időt igénybe🙂)végigtapogatom,a gyanúm a hurka végére terelődik,úgy gondolom,a függőleges hurkavéget lezáró csík enged.
Be tudom dugni alá egy 10-15 centis szakaszon,a vízvonal alatt az ujjam.
Ha ez itt leválik,akkor gond van.
Szerencsére beérek a hatalmas kikötőbe,ami ipari méreteket ölt,írok a pasinak,hogy itt vagyok.
Kiküld egy kis ribet(ami azért nagyobb mint az enyém🙂)két pasival,mondják kövessem őket,elvisznek egy dockhoz,hogy itt jó helyen leszek,míg jön az ügynök.Mondom nekik,hogy gond van a csónakkal,ma nem kell ügynök.Erre mondják hogy álljak be egy helyre,ahonnan 1 perc alatt egy mozgó állványra tették,és elvitték vhova hátra.
Engem meg bekísértek a recepcióra.Alig tudtam menni,minden hullámzott alattam,nehezemre esett nem nekimenni valaminek.Az irodában ücsörögtem vagy egy óràt,de nehezen tértem magamhoz.
Még órákkal később,este a hotelben is "kilengett" az épület🙂
Ma hajnalban indultam,le volt beszélve egy ügynökkel,hogy a West Istambul Marinába megyek,és elintézi a kicsekkolást.Felejtős ez a Márvány-tenger,kietlen egy táj,egyetlen hajóval találkoztam,az is a parti őrség volt,meg is állítottak.Helyenként erős szél volt,méretes hullámokkal,és baromira elfáradtam.A cél előtt 20 km-rel olyan furán kezdte el csapni a hullámokat a jobb oldali hurka.
Hátranyúlok,hát elég laposnak tűnt.
Fújok bele,megyek tovább,megint lapos.Kiugrok,megnézem hátul a hurka végét,úgy tapintottam,hogy kezd leválni egy ragasztás.Beértem a hatalmas marinába,elém jöttek egy ribbel,mondták,hova álljak.
Megértettem velük,hogy gond van a hajómmal,így stornó a mai kicsekkolás,nem tudok reggel így elindulni.Mire felocsudtam,már ki is szedték a tengerből.
Tegnap este egy tök finom vacsora egy vendéglőben,üdítővel 4200 ft volt.
Fagyi,2 kenés 500 ft.
Viszont ma elmentem egy boltba hajtóműolajat venni,nem volt literes flakonos,csak ez a kicsi tubusos 290 ml.,abból is csak egy,és fizettem érte átszámolva 14.000 forintot☹️
Otthon a literes Quicksilver 10.000 ft postázva.
Ma behordtam kannánként a csónakba 100 liter benzint,mert a kikötőben csak dízel van
Természetesen fogok írni teljes élménybeszámolót képekkel,de az rengeteg időt vesz igénybe,innen alig lenne kivitelezhető.A nagy nyílt szakaszok,ahol azt se látod,hogy hova mész,kevésbé se voltak olyan durvák,mint a viszonylag szűkebb csatornák.
Ma itt maradok Canakkaléban,a kikötőben.Egy ügynök fog segíteni a bejelentkezésnél.
Fogalmam sincs,hova kellene mennem,és a tegnapi nap teljesen kiszívott.
Benzint is kell szereznem valahogy,ami kitart Istambulig,ott már van néhány Marina,ahol benzint,pisztollyal is lehet tankolni.Lecseréltem reggel a motorolajat,sajnos a hajtómű ereszt,és vizes az olaj☹️
Hát a benzinpumpa csere nekem is úgy kezdődik, hogy mássz a plató alá, szereld le, s engedd le a földre a 120 literes tankot.. illetve a platót is le lehet emelni, de az macerásabb egyedül. :-)