Közben előkotortam a cikket rosszul emlékeztem, ki akart mászni a páterből a váltótéren és ott sérült meg valahogy. A tűzoltók szedték ki. De hát ez már Darwin díj hiszen ki van írva, h tessék nyugton maradni veszélytelen az áthaladás.
Még a 70'-es években történt az egyik közismert körforgónál : laza és jókedvű villanyszerelők a vállukon vitt létrával utánozták a rátóti legényeket, 8 db egymásra zuhant és összetört fülke volt a végeredmény.
A felső váltótérben előadott kézenállásos produkció sem aratott nagy sikert :-))
Legutóbb arról hallottam ,h kecskeméti kórházban pánikolt be egy utas a páterben, de nem lett komoly baja csak megijedt és nem mert kiszállni.
A saját hülyeségétől meg senkit sem lehet megvédeni, máshol is megesik ,h hiába van kiírva, meg piktogrammokkal is jelölve a gyengébbek kedvéért, h oda nem szabad menni mégis odamegy. De hát az ilyenekkel nincs mit tenni.
A korábbi évtizedekben (figyelve a híradásokat) voltak halálos és súlyos sérüléses balesetek is körforgó felvonóknál, úgy felhasználói, mint szerelői oldalon. Tekintettel arra, hogy új berendezések már nem létesülnek, a még meglévők pedig már javarészt elöregedtek, lassan megszűnik a körforgókat használó utasok baleseti kockázata.
A helyzet az, hogy az ilyen balesetek elszenvedői ugye általában az idősebbek, náluk egy elesés következményei is komolyabbak (combnyakcsont törés, mentő, kórház, több hét). De ezen kivűl a rendes utasok, akik a mai liftekhez vannak szokva (automatikusan zárodó, fotocellás védelemmel ellátott fülke/aknaajtó) szintén nem komálják, ha -akár az önhibájuk miatt- de egy liftezés következményeképp elesnek. A kiírások pedig szépek és jók, de sajnos nem elegendőek az emberi hülyeséggel szemben. Rengeteg dolog ki van írva, aztán mégse úgy működnek a dolgok (lásd a tipikus: kutyát sétáltatni tilos, gördeszkázni tilos, stb. feliratokat). Liftaknába zuhanás nem történt - amiről én tudok -, ettől viszont még voltak balesetek: Egy angliai egyetemen például akkor fejezte be pályafutását a páter, amikor egy srác bentmaradt a felső végén és a ruháját elkapta a meghajtólánc. A tűzoltók szabadították ki, a sérülésének súlyosságáról nincs információm, de gyanúm szerint nem úszta meg ép bőrrel. Aztán az se kellemes, hogy a lift leáll, ha valaki bentmarad és pánikszerűen mozog...
Új páternoszter pedig építhető. Ha nem is itt, hanem Németországban, de ott 2008-ban adták át a legújabbat, mintegy 25 évnyi kihagyás után, természetesen modern biztonsági berendezésekkel felszerelve...
Jó, de hát ki és beszállásnál elesések azok ritkán komoly sérülések, 99%-ban inkább csak zúzódások vagy még az sem. Eltaknyol anyázik egyet feláll és megy a dolgára. De valóban babakocsival nem lehet használni, meg idősek és mozgássérültek sem tudják, ezért is kell0, h rendes lift is legyen mellette. Ettől még nem kellene szabályokkal ellehetetleníteni a páternoszterek építését, hiszen az emberke többségének megfelelő volna gyorsabban feljuthatnának a felsőbb emeletekre.
Egyébként a markó utcai bíróságon ki is van írva, h csak saját felelősségedre használd és a babakocsival közlekedőknek, mozgássérülteknek, és akik bizonytalanok a páter használatában azok menjenek a rendes lifttel nyíl mutatja hol van.
Komolyabb balesetek történtek már olyanok mint hagyományos lifteknél pl. liftaknába zuhanás? Még ha be is esik az aknába nem fog nagyot esni, mert a következő fülke megfogja, egy hagyományosban meg akár több emeletet is zuhanhat. Szokott baleset lenni abból is, h a liftajtó csukódik rá valakire, bár tényleg nem gyakori dolog.
Asszem egy kicsit péknek magyarázod a kenyérsütést :)
1. A páternoszter a hagyományos lifttel szemben balesetveszélyes. No, nem a becsípődés miatt, hanem mert az emberek elvétik a fel- és leszállást és elesnek. Főképp a balesetek olyanokat érnek, akiknek amúgy nem kéne a pátert használni (pl. idősek, babakocsis anyukák).
2. Az átlag felhasználó nem az átfordulástól fél, hanem, hogy elrontja a fel- és leszállást, ahogy erre fentebb már utaltam. Az átlagfelhasználót nem érdekli, hogy mi történik fent és lent.
3."Még az is csak a filmekben létezik ,h ki lehet mászni belülről a fülke tetejére. Nem láttam még olyan liftet ahol ez megoldható lenne." Ez pontosan azért van, mert ezeket a nyílásokat elrejtik. Elméletileg a páternoszter kocsijai között is van egy, amiben van vizsgálónyílás. Ez nem mindig a tetőn van és nem mindig akkora, hogy ki lehet rajta bújni. A biztonság érdekében természetesen ezek zárva vannak, v rejtettek.
A többit meg tök felesleges volt leírnod, vagy mert leírták már itt, vagy mert amúgy is evidens dolgok :)
A páternoszter ott gazdaságos ahol nagy a forgalom mert sokkal gyorsabban megoldható az emberek elszállítása, mert nem kell sokat a fülkére várni. És tudtommal komoly baleset szinte sosem történt páteren, hiszen be nem szorulhat az ember, kezet-lábat sem csíphet oda. Legalábbis a markó utcai bíróságon ahol kipróbáltam ott a fülke elején egy billenő deszka van nem szorulhat be a lábad, mert felbillen és leállítja a rendszert.
Egyesek félhetnek tőle főleg mendemondák miatt, h ha bentmaradsz akkor átfordul a fülke vagy bedarál az átfordító fogaskerék ,de ez nem igaz, ezt kijelenthetem, mentem vele teljes kört alul felül is bentmaradtam nem igaz sőt ki is van írva, h veszélytelen az áthaladás.
A mozgássérültek viszont tényleg nem tudják használni, így természetesen kell lennie mellette sima liftnek is, de ha van sima lift akkor nem értem mi a baj vele. A liftaknába se lehet beesni ezt is megfigyeltem.
Sima lifteknél több baleset is volt liftaknába esés miatt. Még mindig sok olyan lift van ahol a külső aknaajtót neked kell kézzel nyitni és ha hiba csúszik a rendszerbe akkor nem reteszelődik így akkor is ki lehet nyitni ha nincs ott a fülke és ha nem figyelsz belepottyansz az aknába. Az országban is volt már emiatt baleset. Elvileg az új lifteknél ahol külső ajtó és a fülkeajtó is egyszerre nyílik automatikusan ez nem történhet meg. Max. ha eleve nyitva van mert kinyitják és elfelejtik visszazárni.
Még az is csak a filmekben létezik ,h ki lehet mászni belülről a fülke tetejére. Nem láttam még olyan liftet ahol ez megoldható lenne.
Látva, hogy kicsit megnőtt az érdeklődés a topik iránt, úgy gondoltam, hogy megosztom internetes keresgélésem eredményeit:
- Több helyen van hivatkozás arra vonatkozóan, hogy az EU nem engedi új körforgó személyfelvonók létesítését, biztonsági és esélyegyenlőségi okokra hivatkozva. Ez csak félig igaz. Az Európai Parlament és a Tanács 95/16/EK irányelve hatálya alapján vonatkozik az ilyen liftekre is. (Az én olvasatomban NEM, mert egy fülkéje van szerinte a felvonóknak, ami a páterre nem igaz.) Az irányelv előírja, hogy aknajtónak és fülkeajtónak lennie kell, sőt ezek a kabin mozgása során csak szintbeállítás esetén lehetnek nyithatóak. Ez megtorpedózza a pátereket. Esélyegyenlőség terén viszont csak azt írja, hogy ha a fülke méretei lehetővé teszik, akkor tekintettel kell lenni a fogyatékkal élőkre és az igényeiknek megfelelően kell kialakítani a liftet. A páter a kis fülkéivel ennek nem kell, hogy eleget tegyen. (a jogszabályra való hivatkozást itt találtam: http://paternoster.archii.cz/, itt pedig az eredeti jogszabály: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31995L0016:HU:HTML)
- Több helyen írnak róla, hogy páternoszter nem létesült az elmúlt években. Holott a SOLON nevű zöld technológiákkal foglalkozó cég főhadiszállásán 2008-ban (http://www.solon.com/global/company/solon-at-a-glance/solon-headquarters/) körforgó személyfelvonót adtak át. Erről itt van egy hosszabb cikk is: http://carbonnation.info/2010/04/20/lifes-a-paternoster-and-then-you-fly/ A cikkben írnak róla, hogy fejlett biztosítási technikával látták el a liftet. Ilyen pl, hogy zöld lámpa jelzi a belépés idejét (a félős felhasználóknak biztonságot nyújt) és a liftaknát biztosították, így ha nem megfelelő pillanatban valaki belépne, a lift leáll. A Solon vezetője szerint a körforgó személyfelvonó energiát takarít meg, ugyanis nincs megállás, majd újból történő elindulás általi többlet energiráfordítás. Ez - bár igaz - de a páternoszternél üresen futó fülkék energiafelhasználása miatt kellene egy statisztikai bizonyítás is, ami hiányzik. A HITACHI-nál viszont felismerték, hogy a körforgó liftek területigénye kisebb. A kisebb területigény az ő olvasatukban gazdaságosságot jelent, mert a felszabaduló területet másra is lehet fordítani. Ugyanakkor ha már környezetvédelem, akkor az alapterületnek meg sem kellene épülnie. Tehát a páternoszter azért környezetbarát, mert beépítésével azonos szállítókapacitású sima felvonókkal szemben kisebb terület kell, kevesebb építőanyaggal kell tehát a környezetet terhelni, sőt az épület kifűtésekor is kisebb teret kell kifűteni (két liftaknát szemben mondjuk az öttel). A Hitachi kitalált egy modern páternoszter rendszert, ahol a fülkék megállnak az utascsere idejére és akna- valamint fülkeajtóval is felszereltek. Erről itt látható egy bemutató videó (angolul): http://www.film.hitachi.jp/en/movie/movie680.html
BKV, Akácfa utca: - Reggeltől működik, de általában délután 3-4 körül leállítják. - OTIS gyártmány - karbantartással itt is vannak gondok: pl. sérült a vészleállítókat takaró fólia, van néhány sérülés a belépő részeknél is, egyik-másik lámpa nem világít
És láss csodát sikerült, megkérdezték, h tárgyalásra megyek-e mondtam, h igen és ennyi. Mentem teljeskört is a páterrel nem semmi hatalmas nagy kerekek forgatják a fülkéket. Ki van írva az utolsó szintnél, h tessék kiszállni, de ha nem szálltál ki akkor rögtön az is, h veszélytelen az áthaladás a váltótéren.
Köszi, ha minden igaz holnap úgyis a környéken lesz dolgom ,benézek.
Azt találtam ki ,h majd azt mondom egy tárgyalásra szeretnék beülni ,mert érdekelnek a jogi tanulmányok. Meg lehet vhol nézni a nyilvános tárgyalások időpontját az épületen belül?
Voltam nemrég a Dél pesti kórházban megvan még a páter, de nem működik. Az is ki van írva, h csak a kórházi dolgozók használhatják, de hát attól még kipróbáltam volna ha működik.
APEH Akadémia utca ide sajnos macerás bejutni. A Pesti Központi Kerületi Bíróságra viszont egyszerűbb bejutni, csak ne vigyél semmi fegyvert, mert átvizsgálnak. Ha megkérdezik, akkor azt mondod hogy tárgyalásra mész.
Az nem jó hír. Van esetleg olyan hely, ahová különösebb gond nélkül be lehet menni? A Nyugdíjfolyósítóban is van még tudtommal meg a MOL meg OTP székházban is.
A BKV székházban pár hete voltam, ott biztonsági őrök, háromágas kapuk vannak, csak akkor mehetsz be, ha be vagy jelentve, nekem a Tátra-napos képgyűjtögetés miatt sikerült bejutnom, pátereztem is! Nagyon jó volt, bár ketten szálltunk be, és nem volt könnyű...
A BKV székházban van páternoszter a pótdíjirodával szemben lévő épületben. Szombaton arra jártam és benéztem egy lépcsőn kell felmenni ott egy forgóajtó és szemben ott volt a páter, de nem üzemelt így nem mentem be. Lehet, h azért mert már nem volt nyitvatartás vagy csak hétköznap üzemel? Erről mit tudtok? Egyáltalán be lehet oda menni valahogy, vagy nagyon nézik, h ki vagy és kihez meg hová akarsz menni? Van vmi olyan hely, ahová bárki bemehet és nem nagyon ellenőrzik? Pl. bemondod ,h a titkárságra mész vagy vmi ilyesmi.
A Rendelőintézetről mondják, hogy ott volt. Most voltam benne és ott már tuti nincs. Hogy valahol van még a MÁV-kórházban, az nem kizárt, de mondom, a rendelőintézetről szoktak beszélni...
Gottsgen György Kardiológiai Intézetben lehet még.
Mindig is gondolkoztam rajta, hogy hogyan is működik ez a szerkezet...
mostmár tiszta a kép.
Párszor volt hozzá szerencsém, nem tudom volt-e már szó róla,
de a Moszkva téri Magyar Posta Zrt. székházában, valamint a Podmaniczky utcai MÁV Rendelőintézetben is ilyen van, utóbbiban kb 13 éve nem jártam, és nem is hallottam semmit.
Kerepesi út 3., MÁV-igazgatóság: - A szerkezet működik - A bejutás csak úgy lehetséges, ha van vmi cél odabenn (porta, RFID-s beléptető) - Az átfordulás nagyon jó :) - sajnos ott a táblák viszont nem világítanak, látszik, hogy a karbantartás nem tökéletes...
A hétvégén én is átfordultam(miután rátaláltam a topikra), az ürge csak nézett, hogy hová is megyek én :)) Kecskeméten van, azt hittem, hogy ez teljesen általános dolog.