Keresés

Részletes keresés

Onogur Creative Commons License 2008.12.16 0 0 11
Ha létezne egy ilyen széleskörű és teljes szótár, akkor ez lehetne a mintavételezés alapjául szolgáló, a nyelvek közötti statisztikai vizsgálatoknál használandó összes jelenséget tartalmazó teljes lista.

Ezt használhatná a paleolingvisztikai kutatás.
Előzmény: Yogi (9)
Yogi Creative Commons License 2007.12.03 0 0 10
De szerintem kezdd el, legalább én is tudni fogom, mire gondolsz pontosan.
Előzmény: Onogur (6)
Yogi Creative Commons License 2007.12.03 0 0 9
Ezt értem, de a listával, az Alapszókincs-tárral mit kezdenél?

Előzmény: Onogur (6)
Kis Ádám Creative Commons License 2007.12.03 0 0 8
A nyelv társadalmi szerepét illetően kölcsönös ontológiai viszonyt lehet megállapítani. Nyelv nélkül nem lehetséges társadalom, más részről a nyelv létezésének az oka is a társadalom.
Előzmény: Gorni (4)
Onogur Creative Commons License 2007.12.03 0 0 7
Ahogy a kínai mondás tartja: tipegéssel nem lehet átugrani egy patakot.

Míg a felvetetted problémákon morfondíroznánk, nem haladnánk sehova a témában. A nyelv gyakorlatilag maga a társadalmat alkotó ember szellemének, tudatának megnyilvánulási eszköze. A nyelv és az emberi tudat együtt fejlődött ki, egymás nélkül nem lennének.

Az ide tartozó szavak halmaza a téma felvetésének meghatározása szerint a sok-sok emberi kultúra szókincs halmazainak valamiféle kultúra független, közös, átfedő szókészlete, metszete.

A szófajokat pedig hagyjuk. Egyrészről a téma szempontjából érdektelen, másrészről sokféle nyelvtan-elmélet létezik, ne itt tárgyaljuk meg.

Ha érdekel a felvetetted téma, akkor az 'Elméleti nyelvészet' topikba gyere át és ott megtárgyalhatjuk minden részét.
Előzmény: Gorni (4)
Onogur Creative Commons License 2007.12.02 0 0 6
A nyelvek összehasonlításához alkalmazott statisztikai-kvantitatív módszer eddig azért nem tudott komolyabban elterjedni, habár a glottokronológia ennek szülötte, mert kritikusai szerint egyrészről a valószínűségszámítási módszerek nem megfelelően lettek felhasználva, azaz nem az összes jelenséget tartalmazó teljes listából ill. nem teljeskörű véletlenszerűn lett mintavételezve. Másrészről az egyezőségek esetén több magyarázat lehetséges: nyelvek rokonsága, kölcsönzés, konvergens fejlődés, areális jelenség, közös szubsztrátum stb.

S a kutatók többek között pl: Kroeber és Crètien, Collinder, Greenberg, Pusztay.

A kritika második része egy kicsit konglomerátum és ha feltesszük azt, hogy ezzel a módszerrel próbáljuk matematikai módszerekkel is alátámasztani a nyelvrokonságokat, akkor a nyelvrokonság fogalmait nem használhatjuk (nem is akarjuk). Így a kritikai már nem is olyan erős. Jelen topikban inkább az első részre hangsúlyoztam. Próbáljunk meg egy olyan -a lehetőségekhez mérten széleskörű és aprajával egyre szélesedő listát kialakítani, amely egyre jobban teljeskörűvé teszi a mintavételezés forrását.

Gyakorlatilag idővel egy olyan fogalomgyűjteménynek kellene összeállnia, mely azokat a fogalmakat tartalmazza, amiket a letelepedés előtti emberiség használhatott a folyamatos vándorlása során. Elvileg nemcsak szavaknak, hanem nyelvtani elemeknek is a szótár részenek kellene lenniük, mint ahogy a kibővített 207 elemes Swadesh-lista tartalmaz is ilyeneket.

Habár a számok az egy, kettő, sok kivételével már nem oda valók, mert sok nyelvnek eredetileg csak ekkora a számkészlete.
Előzmény: Yogi (5)
Yogi Creative Commons License 2007.11.28 0 0 5
És mi lenne a célja ennek a szótárnak?
Előzmény: Onogur (2)
Gorni Creative Commons License 2007.11.27 0 0 4
Ha egy nem-nyelvész véleménye számít, fontosnak tartom meghatározni a nyelv szerepét a társadalomban. Ha ezt meghatároztuk, akkor a cél adott. Utána foglalkozhatunk az eszközzel (alap szókincs kifejezi az alap gondolatokat a cél elérése érdekében).

Ha pedig szófajokra bondjuk, előtte meg kellene határoznuk a szófajok jelentőségét a fenti szempontból (mivel járul hozzá a cél eléréséhez egy ige, egy főnév, egy határozó szó, stb.)
Előzmény: rumci (3)
rumci Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3
Hát akkor először nagyon alaposan meg kéne határozni, mit is értünk alapszókincsen. Mert ekkora méreteknél már kicsit is pontatlan meghatározás nagy kimeneti pontatlanságot eredményez.
Előzmény: Onogur (2)
Onogur Creative Commons License 2007.11.27 0 0 2
Igen, kiindulásnak én is erre gondoltam, de a lista ennél elvileg jóval több. Csak a finnugor alapszókincset 800-1000-re teszik, s ha eltekintünk a nyelvrokonságtól és csak a jelentést nézzük, sokkal több is lehet. Pár éve feltetted az alapigéket, vagy 4000 db. Ebből én kigyűjtöttem az egytagúakat ill. 2 tagú ikeseket. Több, mint 400 lett. Ennek legalább kétharmada az alapszókincs része, s a nem egytagú igék ill. nem igék száma sokkal több.
Előzmény: rumci (1)
rumci Creative Commons License 2007.11.27 0 0 1
http://hu.wikipedia.org/wiki/Swadesh-lista
Előzmény: Onogur (-)
Onogur Creative Commons License 2007.11.27 0 0 0
Ha valaki tud más definíciót vagy szerinte pontosítani lehetne valamilyen téren, azt is írja be a szavakon kívül.
Előzmény: Onogur (-)
Onogur Creative Commons License 2007.11.27 0 0 topiknyitó
Az alapszókincs a nyelvek szótárainak azon jelentésben majdnem közös része, mely az egyetemes – tehát a beszélő kultúrájától független – emberi tapasztalatokat fejez ki. Az alapszókincs tartalmazza az olyan alapvető biológiai cselekedeteket, mint evés, alvás, szülés, halál; a főbb testrészek neveit, mint szem, száj, fej; a külső természet olyan jelenségeit, mint tűz, víz, Nap, Hold; és azokat az általános viszonyfogalmakat, amelyeket pl. a személyes névmásokkal, a mutatószókkal, tagadással, mértékekkel szokás kifejezni, stb.

Alkossunk egy Alapszókincs Tárat!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!