Keresés

Részletes keresés

kis59 Creative Commons License 2008.01.11 0 0 26

NET-es lexikon.

Én kissé érintett vagyok a témában, azért mertem nyilatkozni.

Előzmény: terrariumos (25)
terrariumos Creative Commons License 2008.01.11 0 0 25
Forrás?
Előzmény: kis59 (24)
kis59 Creative Commons License 2008.01.10 0 0 24

 

Egyik sem.

Kalugyer: szerb pap, pontosabban szerzetes.

Úgy emlékszem Jókainál is szerepel.

Előzmény: Törölt nick (22)
theow Creative Commons License 2007.12.29 0 0 23

Somogy megyei német család. Az Interneten azt találtam Pusztaszemesen lakott az apja családja. Gondolom az ma Balatonszemes?

Előzmény: terrariumos (17)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.13 0 0 22
Szerintem német.
Előzmény: terrariumos (20)
terrariumos Creative Commons License 2007.12.12 0 0 21
A Kalugyer román név. Gondolom a Pityinger is (Dopeman).
terrariumos Creative Commons License 2007.12.11 0 0 20
Lehet román, szerb. Te melyikre gondoltál?
Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.11 0 0 19
Van erre szaktopic. Szerintem rendes K.u.K. név.
Előzmény: terrariumos (17)
terrariumos Creative Commons License 2007.12.10 0 0 18
Te írtad a cikket, bitang?:)
Előzmény: csörgő morgó (16)
terrariumos Creative Commons License 2007.12.10 0 0 17
Milyen név ez a Krezinger?
Előzmény: theow (15)
csörgő morgó Creative Commons License 2007.12.08 0 0 16
Dr. Bokor Imre: Történelmi lecke mindenki okulására
Jelenkori történelmünk
admin, szo, 2006-10-21 04:46

"Mozgalmi dal - ma

Rendhagyó előszó Moldova György "Kádár"-könyvéhez

Az '56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára beharangozott Moldova György - Kádár Jánosról készített - "termését" nagy várakozás előzi meg az ortodox kommunisták részéről. Ők azok, akik a bizonyítottan primitív, igénytelen, hazug, alattomos, gyáva, gerinctelen, hazaáruló, valamint véreskezű diktátort történelmünk legnagyobb államférfijává választották, s alig várják, hogy Moldova új könyvét a "tiszta szobájuk" kádári relikviákból kialakított, diszkrét vodkaillatú vörös sarkába helyezhessék. A média által becsilingelt "műről" már hónapok vagy hetek óta többször is faggatták a szerzőt a tévé kamerái előtt, de Moldova, a gyengeelméjűekre jellemző, permanens kuncogó-hamiskás "vihorászással" hárította el a könyv titkainak felfedését. A várakozás gyötrelmeivel küszködők érdekében az alábbiakban néhány 100%-os bizonyítással rendelkező anyagot "nyújtok át" előlegként Kádárról, azzal az eretnek feltételezéssel, hogy Moldova figyelmét - alighanem - elkerülték ezek az "apróságok". Amennyiben tévednék, akkor ezúton követem meg a szerzőt és tisztelt olvasóit.

Kádár, az elvtárs és a barát

Közismert, hogy Kádár szoros elvtársi és baráti kapcsolatban volt Rajk Lászlóval, gyakran vendégeskedett a Rajk családnál, s térdén lovagoltatta a kis Rajk Lacikát.

Amikor az ÁVO ugrásra készen állt Rajk letartóztatására, Kádár vállalta, hogy bokros teendői ellenére tiszteletét teszi Rajknál, majd sakkozással tereli el barátja figyelmét, nehogy észlelje a lefüggönyözött ablakú fekete kocsik rajzását lakása közelében, és (esetleg) akadályt gördítsen az ÁVO-sok felelősségteljes munkája elé.

Az összehangolt akció olyan sikeres volt, hogy akkor berregett fel a bejárati ajtó fölé szerelt csengő, amikor Rajk egy lépésre állt a parti vesztésétől, és Kádár a székéből felugorva, diadalittasan felkiáltott: "sakk-matt, Laci!"

Erre a hőstettére olyan büszke volt, hogy számos helyen elmesélte, többek között a Pártfőiskolán is (1949 májusában), amikor Rajk bűnösségét ecsetelte egy pártaktíva vezérszónokaként.

Kádár, a kihallgató

Rajk László kihallgatását, illetve vallatását Kádár János és Farkas Mihály irányította. Mivel Rajk nem akarta elvállalni azokat a valótlanságokat, amivel gyanúsították, ezért Kádár - élve (frissen kapott) belügyminiszteri hatalmával - engedélyezte Rajk megkínzását, a hamis vallomás kicsikarása érdekében.

A tettre kész verőlegények tevékenységét - Kádár és Farkas - a szomszédos szobából hallgatták végig, majd az eredményes procedúra után Farkas vitte el Rákosihoz a Rajk vallomását és aláírását tartalmazó jegyzőkönyvet.

Kádár a halotti toron

Kádár baráti gesztusát jellemzi, hogy az utolsó útjára is elkísérte egykori elvtársát. A Conti utcai börtön második emeleti ablakából nézte végig Rajk kivégzését Farkas Mihály, Farkas Vladimír, Péter Gábor és más személyek társaságában.

Amikor Bogár Imre hóhér hozzáértő, valamint nagy gyakorlatra utaló "kézimunkáját" követően Rajk teste megszűnt vonaglani, s a jelen lévő börtönorvos megállapította a halál beálltát, akkor Kádár a kóser szilvapálinkával töltött pohárkáját odakoccintotta Károlyi Márton áv. alezredeséhez, és gratulált neki az eredményes munkavégzéséhez (K. M. volt Rajk egyik verőlegény-kihallgatója).

Kádár, az ÁVH létrehozója

Az ÁVO (Államvédelmi Osztály) hatáskörének kibővítése érdekében Kádár "kieszközölte" Rákosinál, hogy hatósági jogkörrel ruházzák fel ezt a szervezetet. A jogkör törvénybe iktatását követően "keresztségben" nyerte el az ÁVO az ÁVH betűszavas becenevet (Államvédelmi Hatóság).

Kádár, a kulákverető

Kádár, az ÁVH sikeres szereplése érdekében személyesen igazította el az ÁVH-s brigantikat a kulákok megregulázásának "hogyanjáról".

Az ÁVH-s vezetői értekezleteken elhangzott "veretes" mondásai:

"Amikor a kulák megmozdul a rendszer ellen, éreznie kell a hatalom öklét";

"Felállítottuk azt a gyorsan mozgó különleges operatív csoportot, amely gyorsan beavatkozik, és ellátja a kulákok baját"(sic);

"A reakció rémhírére, miszerint a fákat is államosítják, igen nagy mennyiségű fát vágtak ki. Bár ezeket nem a kulákok csinálták (sic), mégis szigorúbb megtorlást kell alkalmazni ellenük";

"Az új ÁVH-s egyenruha jelentősége abban van, hogy a fejlődés irányát dokumentálja. Jobb a kulákot új egyenruhában megverni, mert ez a megmagyarázásnak nem rossz módja".

(Szánjunk néhány másodpercet ennek a primitív "veretőlegény" mondatainak a tartalmi részére. Véssük az agyunkba, hogy a gyorsan mozgó csoport gyorsan fog beavatkozni (valamibe vagy valamiért)… Szigorúbb (!) megtorlást kell alkalmazni a fakivágásban vétlen kulákok ellen, holott a vétleneken nincs mit megtorolni. Az új egyenruha a fejlődés irányát dokumentálja… Jobb a kulákot új egyenruhában megverni a megmagyarázás "nem rossz módja" érdekében, mivel használt egyenruhában a megmagyarázást szolgáló kulákverés módja kifejezetten rossz!)

Kádár, Rákosi és a KV

Kádár volt Rákosi egyik legnagyobb csodálója és támogatója. Rákosi iránti ragaszkodása (hithű bolsevikhoz méltóan) akkor sem változott, amikor szeretve tisztelt főnöke intézkedésére őt is letartóztatták (1951-ben), s csak azért kerülte el a vallatással járó procedúrát, mert minden eléje tett jegyzőkönyvet szó nélkül aláírt, mindent bevallott és készséggel együttműködött kihallgatóival.

Talán ennek köszönhette azt is, hogy Rajkkal ellentétben nem ítélték halálra, s börtönévei alatt - viszonylag - elfogadható bánásmódban részesült.

Kiszabadulását követően (1954-ben) azonnal jelentkezett "szolgálattételre" Rákosinál (mintha mi sem történt volna), és örömmel konstatálta, hogy Rákosi intézkedésére kapott egy összkomfortos (bebútorozott) lakást, egy 250 kötetes könyvtárat, négyhetes üdülési beutalót, valamint - mai értékben kifejezve - kb. 10-12 millió forintnak megfelelő "bánatpénzt".

Bár (vélt és valós) nimbusza fenntartása és növelése érdekében nem állt a nyilvánosság elé, hogy megcáfolja azt a hírt, miszerint Farkas Vladimír ÁVH-s kihallgatója fizikai kényszert alkalmazott vele szemben, az MDP (Magyar Dolgozók Pártja) PB-hez írt levelében a következőket rögzítette:

"Tisztelt Politikai Bizottság! Tegyék lehetővé számomra, hogy személyesen adhassam elő a Központi Vezetőségnek: miért tettem fiktív vallomásokat 1951-ben durva fizikai kényszerítő eszközök alkalmazása nélkül. Elvtársi üdvözlettel: Kádár János."

Kádár ígéretei

Kádár 1956 két utolsó havában, majd 1957-ben a Kossuth és a Petőfi Rádió hullámhosszán sugárzott mondókájában, valamint a Népszabadság-ban többször közétett interjújában (nyilatkozatában) személyesen biztosította a fegyveres harcban résztvevőket és a külföldre menekült hazatérőket, hogy nem lesznek felelősségre vonva. Nagy Imre és társai várható sorsáról is többször nyilatkozott a közvélemény előtt.

1956. november 25-i rádióbeszéde iskolapéldája volt a megtévesztésnek, a képmutatásnak és az emberi aljasságnak, amelyet másnap (november 26-án) "megpatkolt" egy hasonló minősítést érdemlő nyilatkozatával:

"A kormány joggal feltételezhette, hogy az országban rejtőzködő ellenforradalmi elemek provokációhoz folyamodnak, megölik Nagy Imrét vagy valamelyik munkatársát, hogy aztán a közvélemény előtt a magyar kormányt tegyék felelőssé ezért a gyilkosságért."

"Megígértük, hogy nem indítunk büntetőeljárást Nagy Imre és barátai ellen múltbeli bűneikért, még ha később maguk is elismerik azokat. Tartani fogjuk magunkat ehhez az ígérethez."

Hasonló, égbekiáltóan körmönfont nyilatkozat kiagyalására még a legjobb formájában lévő Goebbels sem volt képes. Mentségére szolgáljon, hogy nem kommunista, hanem (csak) náci volt.

Kádár, a puritán és vagyontalan

Kádár számos híve (jobb híján) azzal védelmezi kacsingatós és virslit osztogató bandavezérét, hogy milyen "egyszerű körülmények között élt", és hogy egy fillér sem tapadt a kezéhez.

Vizsgáljuk meg ennek a (széles körben elterjedt) állításnak a valóságtartalmát. Kádár puritánsága részbeni igénytelenségével és nagyfokú primitívségével magyarázható. Tévét évente csak egyszer nézett (május elsején a moszkvai díszszemlét, valamint szovjet elvtársai felvonulását), s személyesen tiltotta meg, hogy az akkori két magyar tévéadó hétfői napokon sugározzon.

Kádárnak gyakorlatilag minden jobb üdülőhelyen, vadásztanyán és pártobjektumban fenntartott lakosztálya volt, a balatonaligai pártüdülőben még a KB-tagoktól is több méter magas drótkerítéssel elkerített rezidencia állt a rendelkezésére, a pártuszodában pedig pihenőszoba várta megfáradt testét. A biztonsági "gorillák" a medence és az épület körül vizslattak, pontosan úgy, mint a Tanú c. filmben láthatták a nézők, bár ott a rendező nem tüntette fel az épület körül settenkedő biztonságiakat.

Kádár számára mindig behozták a legújabb nyugati filmeket, amelyeket (Sztálinhoz hasonlóan) egy kiváltságos galeri társaságában tekintett meg. Hasonló módon beszereztetett saját céljára minden olyan korszerű nyugati terméket, ami felkeltette a figyelmét. Bár ebben engedékenyebbnek mutatkozott, mert az általa és (főként) Mária asszony által privilegizált helyzetben lévő "ügyeletes" kedvencek is olcsón (bagóért) hozzájuthattak speciális "magazinjaikban" olyan termékekhez, amelyeket (hétfő kivételével) a "pórnép" csak az Aczél elvtárs és Lendvai elvtársnő által engedélyezett nyugati filmekben láthatott.

A Kádár házaspár a Bajza utcai pártszálló és étterem rendszeres látogatója volt, s olyan menüből válogattak, amelyet a Forradalmi Munkás Paraszt Kormány munkásai csak hírből ismertek. Arról nem is beszélve, hogy bejelentkezésük esetén a párt-főguruk közül csak 2-3 személy (házaspár) kapott belépési engedélyt a mintegy 100-120 főre méretezett étterembe, mert sem Kádár, sem Mária asszony nem szerették a "tömeget".

A "vagyontalan" Kádár hagyatéka (kisebb részének) árverezése során közel 100 millió folyt be a kasszába! De úgy is vizsgálható a kérdés, hogy kinek, mit és miért gyűjtögetett volna a gyermektelen Kádár házaspár, amikor mindenük megvolt. Mindenhol, mindig, minden és mindenki a rendelkezésükre állt: szakácsok, orvosok, gépjármű, különvonat (vagy vagon), repülőgép, motorcsónak, sétahajó, őrző-védő szolgálat, kísérővadász, horgászmester, titkárnő, vadászterület, kilövésre kiszemelt vad, szállodai rezidenciák és kívánságra zenekar vagy Hofi-féle szórakoztató komédiások. Kizárólagos használatukra, illetve (részben) vendégeik számára.

Az a tény, hogy Kádár csak a "legócskább" cigarettát szívta, nem a szerénységére utal, hanem megszokására, igénytelenségére, tudatlanságára és nemtörődömségére (pl. környezetével szemben).

Mindezekért nem lenne helyes glóriát fonni a feje köré, és marxista-leninista istenként imádni.

Kádár szakácsai és vendégei

Talán az előző pontban lévő fejtegetés kiegészítését is szolgálhatja ez a bekezdés. Kádár titkárságáról gyakran futott be a legfelsőbb guruk számára üzemelő objektumokba a következő (vagy hasonló) tartalmú telefonüzenet, amelyre sem választ nem vártak, sem magyarázkodást nem fogadtak el: "Kádár elvtárs érkezik 13.00-kor, 25 fő részére készítsenek halászlét, túrós csuszát és palacsintát."

A titkárság vezetője (vagy Kádár titkárnője) soha nem kérdezte meg, hogy van-e hal a konyhán, ott van-e a személyzet?

Gyarmatpusztán például - legtöbbször - Szűcs Ferenc altábornagy fogadta a "puritán nagyvezírt", lelkesen kavargatta a szabad ég alatt forgó üst fortyogó tartalmát, és büszkén invitálta Kádárt: "ezt kóstold meg, Kádár elvtárs, ezt a halászlét én főztem a saját receptem szerint".

A "kóstold" szavacska nyomatékos hangsúlyozásával azt jelezte a Kádárral "befutott" vendégek számára, hogy tegező viszonyban van az MSZMP első titkárával, aki szokása szerint az elvtárs szó elhagyásával csak vezetéknevén szólította beszélgető partnereit, így kedvenc tábornokával, fővadászával és önkéntes szakácsával is csak "per Szűcs-özött".

Azt mondani sem kell, hogy konyhai dolgozók serege sürgölődött az ebéd elkészítésénél, és tisztes távolságról figyelték Szűcs szemérmetlen hazudozását.

Kádár, a horgászinas

Kádárt Gyarmatpusztán tanította meg horgászni "Gyula bácsi", aki talán az ország egyik legtisztességesebb, legszerényebb és legtapasztaltabb halőreként kezelte az egykori főúri kastélyból kormánypihenővé átalakított objektum halastavait. Gyula bácsi otthoni asztalára csak akkor jutott halétel, ha a meghívott vendég komolyan vette a szabályokat, s a három darab kvótán felül kifogott mennyiséget leadta vagy leadatta a konyhára, egy-két darabot pedig átengedett a halőrnek.

Miután a "kiéheztetett" (dömperrel előzőleg odaszállított), 2-5 kilós pontyok kifogásával megvolt az MSZMP első titkárának a sikerélménye (röpke egy óra leforgása alatt három horgászbot és Gyula bácsi segítségével 14 darab halat fogott ki), így Kádár elvtárs rendkívül jó tanulónak, Gyula bácsi pedig jó oktatónak bizonyult.

A jól végzett és eredményes munka befejeztével Gyula bácsi (oktondi módon) megkérdezte a boldogságban fürdő "tanítványát", hogy mi legyen a halakkal, megpucolják-e a konyhán, és szállításra becsomagolják, vagy a hűtőbe tegyék, s megengedi-e Kádár elvtárs, hogy egy darabot hazavigyen a feleségének? Kádár János megmutatta, hogy vigyáz a dolgozó nép vagyonára és a vonatkozó szabályok sem ismeretlenek előtte. Kioktatta Gyula bácsit, hogy a közösségi tulajdont nem lehet megrövidíteni, neki nem kell becsomagolni semmit, vigye mindet a konyhára, és szóljon a szakácsoknak, hogy egy óra múlva tálalhatnak…

Gyula bácsi nem járt jobban az ott horgászgató Borbély Sándor munkásőr főparancsnokkal sem. Borbély tapasztalt horgász volt (főként halastóban), nem szorult Gyula bácsi segítségére, viszont Kádár elvtársával ellentétben nem vigyázott a nép vagyonára, s hatalmas nejlonzsákba gyűjtögette zsákmányát, majd a szolgálati kocsija csomagtartójába helyezett 80-90 kilós "zsákmányával" elrobogott a tavacska közeléből, egy pillantásra sem méltatván a halőrt.

Na mármost: lehet szavazni, választani és "késhegyig" menő vitát folytatni afelett, hogy Kádár vagy Borbély a nagyobb puritán, gazember, kiskirály vagy tolvaj? Kádár nem vitt el halacskát (bolond lett volna Mária asszony otthon kínlódni a sütéssel-főzéssel), Borbély viszont mázsaszámra zabrált, egyikőjük sem fizetett, és semmibe vették az általuk szüntelen hangoztatott dolgozókat vagy a nép vagyonát. Csupán a kivitelezés módszerében és formájában különböztek egymástól.

E téma bezárásaként meg kell említeni, hogy Kádár még jó néhány leckét vett Gyula bácsitól, és a kisöreg - "hivatalból" - mindig segédkezett Kádár, a magas rangú vendég horgászata során. Az ajándékhal nem került többé szóba, bár egyszer Kádár, mintha elfelejtette volna az első lecke történéseit, megkérdezte Gyula bácsit: "Mondja, Gyula, maga nem fog magának vacsorára egy halat?" Gyula bácsi csendesen megjegyezte: "Kádár elvtárs, én halőr vagyok, nekem nem szabad itt horgászni, és sohasem szegtem meg a szabályokat életemben." Kádár elismerő pillantást vetett tanítójára, de halat egyetlenegyszer sem adott neki.

Kádár, Hruscsov és a megszálló szovjet csapatok

Kádár Hruscsovnak köszönhette hatalmát, ennek tudatában igen nagy tisztelettel viseltetett patrónusával szemben. Hruscsov minden kérését teljesítette, bekapcsolódott a gazdaságot sújtó fegyverkezési programba, az adófizetők pénzéből és külföldi kölcsönökből finanszírozta a szovjetek világhódító katonai-gazdasági terveit.

Egyszer mondott ellent Hruscsovnak, amikor moszkvai vendége, a pazar fogadtatástól elbódulva, szóba hozta a hazánkban "ideiglenesen állomásozó" szovjet katonai kontingens visszahívását. Kádár határozottan tiltakozott Hruscsov terve ellen, s elérte, hogy a téma ne kerüljön többé a dúsan terített asztalra. Ennek következtében Magyarország 171 szovjet helyőrségében mintegy 120 ezer katona (és családtagjaik) mindennemű ellátása tovább terhelte a népgazdaságot, közel harminc éven át!

Kádár nem bízott sem a hadseregben, sem a belügyi erőkben, de még a munkásőreiben sem. A miniszterelnökét és hazáját eláruló "szökevény" jól emlékezett arra, hogy szovjet harckocsiban és szovjet szuronyok árnyékában (az éjszaka leple alatt) jött vissza Budapestre Apró Antal társaságában '56 november 6-án. Nyilvánvaló, hogy imponálhatott neki Hruscsov és az intervenciós katonák határozott fellépése, forradalmunk és szabadságharcunk eltiprása, valamint Budapest rommá lövése. Ezért "vétózta meg" a szovjet csapatok kivonási tervét, mivel tisztában volt azzal, hogy kritikus helyzetben kire támaszkodhat. A szovjet kormány akceptálta Kádár álláspontját és politikai vonalvezetését, ezért hamarosan elnyerte a Lenin-békedíjat és a Szovjetunió Hőse kitüntetést, messze megelőzve Farkas Bertalan űrhajósunkat.

Kádár, az igazmondó (?)

A történelem (gyakran) ismétli önmagát. Az egykori szocialista táborhoz tartozó államokban meghonosodott az állampolgárok megfélemlítése, megtévesztése és elbutítása.

Szovjet mintára Kádár vezette be, hogy az ötéves terveken belüli éves tervteljesítési statisztikai adatok megjelenjenek a párt központi lapjában, a Népszabadság-ban.

Természetesen - jó és figyelmes vezetőhöz méltóan - személyesen ellenőrizte a közlésre készült adatokat, mivel jól ismerte azt a közmondást, miszerint "gazda szeme hizlalja a jószágot".

Kádár rendszeresen "felhizlalta" az évek során egyre csökkenő tendenciát mutató számadatokat. Ebben készséges segítőtársa volt Havasi Ferenc miniszterelnök-helyettes, KB- és PB-tag, valamint számos más állami, illetve pártfunkciók főhopmestere.

Amikor a népgazdasági mutatók romlása kezdett erőteljesebbé válni, 1979-ben Bálint József, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke elkészítette a tervteljesítés összesítő adatait, és bemutatta Kádár elvtársak a Népszabadságban közzétételre tervezett anyagot. Kádár megdöbbenve látta, hogy a tervteljesítési mutatók többsége nem éri el a 100%-ot, de olyanok is voltak, amelyek 90% alatt "vegetáltak". Azonnal hívta Havas elvtársat, s kettesben agitálták Bálintot, hogy "srófoljon fel" minden adatot 100% fölé. Miután Bálint József erre nem volt hajlandó, ezért felszólították, hogy nyújtsa be lemondási kérelmét. A 49 (!) éves KSH-elnököt korkedvezménnyel nyugdíjazták, s Nyitrai Ferencnét nevezték ki a KSH elnökévé.

Nyitrainé 10 évig srófolgatta Kádárnak a statisztikai adatokat 100% fölé. Érdemei elismeréseként (1985-89-ben) a brit Királyi Statisztikai Társaság tiszteletbeli tagjává, (1984-89-ben) az Európai Statisztikusok Konferenciája alelnökévé, majd a rendszerváltozást követően a JPTE és a Miskolci Egyetem díszdoktorává, 1991-ben a Magyar Tudományos Akadémia Statisztikai Bizottságának tagjává választották. 1988-ban Állami Díjjal, 1994-ben Fényes Elek- és Keleti Károly-emlékéremmel ismerték el eredményes munkáját... Elképzelhető, hogy a valóságtól gyökeresen eltérő, valótlan (dübörgő) gazdasági mutatókkal történő "bűvészkedést" Medgyessy, Gyurcsány és Kókai elvtársak Kádártól, Havasitól vagy Nyitrainétól vették át (örökölték), felismerve, hogy a nyilvánosság előtt elkövetett (gátlástalan) hazugságokat számos hazai vagy külföldi intézmény is honorálja.

Kádár és a szovjet nukleáris fegyverek

Kádár, az MSZMP KB első titkáraként - egy személyben - hozzájárult ahhoz, hogy megszállóink hazánk területére közepes és nagy hatósugarú nukleáris tölteteket és a töltetek célba juttatására alkalmas hordozórakétákat hozzanak (telepítsenek és/vagy tároljanak).

Tudomása kellett hogy legyen arról is, hogy a Dunántúl egyes pontjain "atombiztos" vezetési pontokat (harcálláspontokat) építenek a szovjetek, mert ha a nukleáris eszközök behozatalára az áldását (és hozzájárulását) kérték, akkor aligha tartottak attól a Kreml illetékesei, hogy a Szovjetunió (magyar?) Hőse ellenezné a mélyépítési munkálatokat.

Nagy valószínűséggel fel sem vetődött Kádár primitív agyában az a gondolat, hogy egy NATO-VSZ konfliktus esetén hazánk kapta volna a legelső nukleáris csapásokat, mert az idetelepített szovjet rakéták (földrajzi helyzetükből kifolyólag) képezték a legnagyobb potenciális veszélyt a Nyugat számára. Egy ilyen esetben viszont nem csupán a Dunántúl vált volna porsivataggá, hanem a Kárpát-medence élővilága is kipusztulásra lett volna ítélve.

A most elhunyt Faludy György így írt erről Torontóban (1981-ben) "Egy helytartóhoz 25 év után" c. Kádárhoz szóló versében (részlet):

És a jövő? Aki még el nem gárgyult,

az ismeri a kilövőpályákat,

miket a ruszkik szerte a Dunántúl

gyér erdeibe vágtak.

Ha háború jön, rajtunk kezdik. A föld

olajfestéke hámlik. Izzó szőre

leperzselődik. A Balaton fölforr,

gázfelhő lesz belőle,

a városok rizsporrá kenődnek szét,

halálsugarak csapnak fel az égre,

és nem marad se sír, se rom, sem emlék.

Más nem lehet a vége.

Összegezve

"Aki még el nem gárgyult", annak észre kell vennie, hogy Kádár (Czermanik, Csermanek, Barna, Lipták) és bandája, valamint az MSZMP-re keresztelt (MKP, KMP, Békepárt, MDP) erkölcsi, anyagi, egészségügyi és tudati értelemben a sárba tiporta nemzetünket. Ugyanezt teszik most az M betűvel csökkentett utódpárt vezetői. Vajon Moldova könyve érinti-e ezeket a kérdéseket? És ha igen, akkor miként értékeli, hogy egy félművelt, ideológiai szemellenzővel rendelkező, szakmáját soha nem művelő, gyenge jellemű műszerészsegéd irányította tízmillió ember életét és játszott hazárdjátékosként egy nemzet jövőjével? Vajon mi a magyarázata annak, hogy Kádárt azért imádják egyesek, mert (szerintük) "nincstelen" proletár volt? És mi lehet a magyarázata annak, hogy ugyanezek az emberek "életüket és vérüket" adják a többszörös milliárdos egykori KISZ-titkárért?

Nem biztos, de elképzelhető, hogy egy Kádárról készült mű hasonló tényadatok nélkül nem lenne teljes, valós és elfogultságtól mentes.
"
http://members.chello.hu/kapu/bokor.htm
Előzmény: terrariumos (4)
theow Creative Commons License 2007.12.02 0 0 15
Krezinger János volt az apja, ismerek Krezinger rokonságot, mai napig tudott, de titkolt dolog a családban a Kádárral való rokonság.
Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.26 0 0 14
Jobb híján, azért van ez a topic, hogy kiderüljön. Vagy kellene DNS-minta a koponyából? :-)
Előzmény: Müller szakaszvezető (13)
Müller szakaszvezető Creative Commons License 2007.11.26 0 0 13
Ha a wikipediából hoztad , akkor némi kételyek merülhetnek fel az apával kapcsolatban.
Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.26 0 0 12

Édesanyja, Czermanik Borbála a Komárom vármegyei Ógyallán látta meg a napvilágot, apai ágon szlovák, anyai részről magyar földműves szülők gyermekeként. Az elemi iskola harmadik osztályának befejezése előtt cselédlánynak állt: pár év múlva már a Horvát-tengerpart kedvelt üdülőhelyén, Abbáziában kapott állást egy rangos villában. A városban ismerkedett meg a nagykanizsai honvéd gyalogezred katonájával, a pusztaszemesi kisbirtokos Krezinger Jánossal. Mivel nem házasodtak össze, az anya hajadonként szülte meg gyermekét, így anyja családnevét kapta.

 

Előzmény: Lebenstod (9)
Müller szakaszvezető Creative Commons License 2007.11.26 0 0 11
És ha szűznemzés történt ?
cyprus_people Creative Commons License 2007.11.25 0 0 10
Lebenstod Creative Commons License 2007.11.23 0 0 9
Nem egy Hermann Eck nevű tisztiszolga volt az apa?
Előzmény: cyprus_people (7)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.23 0 0 8
Bevallom. Semmi közöm hozzá.
cyprus_people Creative Commons License 2007.11.23 0 0 7
Tényleg nem tudod?
Előzmény: terrariumos (-)
Aventinus Creative Commons License 2007.11.23 0 0 5

Én csak az indexes hagyományoknak megfelelően nulláztam a topikot. :)
Előzmény: Aventinus (0)
terrariumos Creative Commons License 2007.11.23 0 0 4
Horthy nem volt igazából politikus. Kádár az volt.
terrariumos Creative Commons License 2007.11.23 0 0 3
Lehet, hogy Hernádi az apám? (Vagy én vagyok Hernádi? Húú, furcsa lenne.)
Előzmény: Lebenstod (2)
Lebenstod Creative Commons License 2007.11.23 0 0 2
Hernádi Gyula egyik ötlete. Talán meg is írta.
Előzmény: terrariumos (-)
terrariumos Creative Commons License 2007.11.23 0 0 1
Nem szabad megsértődni!
Előzmény: Aventinus (0)
Aventinus Creative Commons License 2007.11.23 0 0 0
0
terrariumos Creative Commons License 2007.11.23 0 0 topiknyitó
Horthy ujja nem lehetett a dologban?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!