Keresés

Részletes keresés

quiego Creative Commons License 2012.09.30 0 0 38

akkor egy pici geopolitika

http://en.wikipedia.org/wiki/Edirne

 

The city was founded as Hadrianopolis (Aδριανούπολις), named for the Roman Emperor Hadrian.

 

The area around Edirne has been the site of no fewer than 16 major battles or sieges, from the days of the ancient Greeks. Military historian John Keegan identifies it as "the most contested spot on the globe" and attributes this to its geographical location.

Előzmény: quiego (37)
quiego Creative Commons License 2012.09.26 0 0 37

ez jó topik!!

 

Előzmény: fennugrász (36)
fennugrász Creative Commons License 2011.12.14 0 0 36

Gratulálunk az újabb - ezúttal durbani - klímakudarchoz. Elsősorban Kanadának.

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.10 0 0 35

Ezek szerint te is ismered a wetiko-elméletet?

Legalább nem vagyok egyedül.

 

Különben szellemes a Weöres-idézet:-)

Előzmény: fennugrász (34)
fennugrász Creative Commons License 2011.11.10 0 0 34

   A wetiko,- vagy dominátor-típusú társadalmakról szól Weöres Sándor költői összegezése:

          "Hellén szem, héber látomás egymást pocsékul elrontotta;

           Menny-gyümölcs és pokol-tojás lett paradicsomos rántotta."

Előzmény: Törölt nick (16)
fennugrász Creative Commons License 2011.11.10 0 0 33

Kedves Főerdőkerülő!

     Szerintem a szakrális társadalmak eleve nem lehettek dominátor-típusuak. ("Az ember a természetnek vagy apja, vagy kirablója."Hamvas B.) A dominátor-kultúrák az anyagias elvű semita, majd "indoeurópai" imperializmus "termékei". Pl.: vallásaik papíron tiltják a kamatot,

gyakorlatban viszont ez az állandó expanzió (növekedési kényszer) legfőbb oka.

Előzmény: Törölt nick (32)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.03 0 0 32

Thom Hartmann használja könyvében a dominátor-kultúra elnevezést (is).

A nyugati civilizáció különböző formái a mükénéi akhájoktól kezdve napjainkig jellegzetesen dominátor-kultúrák voltak.

Ez azt jelenti, hogy szomszédaik és a természeti környezet leigázására, uralására (latinul dominare, angolul to dominate - innen a dominátor elnevezés) törekszenek.

Világtörténelmi léptékben mérve a dominátor-kultúrák általában nem túl tartós képződmények , mivel előbb-utóbb kimerítik erőforrásaikat és természeti környezetüket.

Innen kezdve előbb-utóbb a hanyatlás, majd az összeomlás a sorsuk. 

 

Dominátor típusú kultúrák azonban nemcsak Nyugaton léteztek, hanem sok iszlám állam is dominátor jellegű volt (pl. arab Abbaszidák, török oszmánok stb), de dominátor jellegű kultúrák voltak a lovasnomád államalakulatok is.

Dominátor kultúrák még az ősi Amerikában is voltak, leginkább a tolték, azték és inka kultúrák és államalakulatok.

 

Egy megközelítés szerint a vadászó-gyűjtögető társadalmak nem dominátor ítpusúak, míg a földművelő-állattartó kultúrák jellemzően dominátor (aggresszív, hódító, militáns) jellegűek.

Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen történelmi és néprajzi párhuzamok alapján a földműves kultúrák egy része is nem dominátor típusú.

Számos nem dominátor jellegű földműves kultúra van vagy volt található az amerikai kontinensen, de m,áshol is, pl. Indiában, Délkelet-Ázsiában vagy Afrika egyes részein.

A nem dominátor típusú kultúrák általában jobban együtt tudtak élni szomszédaikkal és a természeti környezettel, mint a dominátor típusúak, nem élték fel olyan gyorsan természeti és társadalmi tőkéjüket, mint amazok.

fennugrász Creative Commons License 2011.09.30 0 0 31

Azért volt találó a Colombo név, mert tényleg a röneszánsszal vette kezdetét a "nyugati keresztény kultúra" mélyrepülése... (Elnézést, de a  topic címéhez igazodtam)

Előzmény: Törölt nick (26)
kisharsány Creative Commons License 2011.09.28 0 0 29

Tessen mondani: a jelzett időpontokban hol volt ez a téma ? merthogy itten nem, az  biztos. Én napok óta cirkálok a témák között, s először látom a címét.

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.30 0 0 26

Szóval van némi gyanú, hogy a genovai nemesifjú, Giovanni Battista Cibo, a későbbi VIII. Ince pápa, 19 évesen, házasságon kívül nemzette Cristoforot, aki később a Colombo (Galamb) családnevet vette föl.

1486-1487-ben, amikor Cibo már pápa volt, támogatta fia, Cristoforo nagyra törő terveit.

Ezért lehetett, hogy a katolikus királyok, Ferdinánd és Izabella három karavellát adtak az addig névtelen kis senki Cristoforo Colombo kezei alá.

 

Szóval vannak olyan epizódok a töriben, amik nincsenek leírva a törikönyvekben ám, vagy ha le is vannak írva, nem úgy, ahogy a valóságban megtörténtek.-)

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.30 0 0 25

"Kolombusz Kristófról meg kiegészítésként csak annyit, hogy mi itt Európában általában a zseniális felfedezőt és a rettenthetetlen tengerészt ismerjük benne, de a mi derék Kristófunk egyéniségének bizony volt egy borzasztó sötét oldala is.

Hispaniola szigetének (ma Haiti és a Dominikai Köztársaság) első kormányzójaként az arany beteges megszállottja és az indián őslakosság kegyetlen üldözője, kiirtója volt.

Hispaniola őslakosságát már az ő kormányzósága alatt majdnem teljesen kiirtották a spanyolok.

"Jack Forbes és más indián származású történészek gyökeresen más véleménnyel vannak a Kristóf viselt dolgairól is, "

 

Ezen nincs mit csodálkozni. A mi derék Kristófunk, azaz Cristoforonk a XV. sz. második felének Itáliájában született és nevelkedett.

Egy olyan világban, ahol egymást érték az intrikák, összeesküvések, orvgyilkosságok, házasságtörések, méregkeverések stb.

A kereszténység, pontosabban annak páppista változata a korabeli dígókon bizony csak egy nagyon halvány külső máz volt, ami nagyon könnyen lehullott róluk, ha a helyzet úgy hozta.

Sőt maguk az egyházi főméltóságok jártak elöl az erkölcstelenségben, a gyilkosságok és mérgezések megszervezésében, az intrikákban.

A Kristóf ugyan mitől lett volna különb, mint a többi reneszánsz korabeli olasz?

A túlnyomó többség csak az élvhajhászásra és a meggazdagodásra ment, mint számított néhány tízezer indió élete...

 

Érdekes különben, hogy van olyan nézet is, hogy a derék Cristoforo a VIII. Ince pápának egy ifjúkori "botlásából"" származó törvénytelen fia volt.

VIII. Ince maga is nagy intrikus volt, emellett nyíltan megszegte a papi cölibátust, több törvénytelen gyermeke is volt.

Előzmény: Törölt nick (15)
beszterec Creative Commons License 2010.12.11 0 0 23

Megint folmerult a besugolista kerdese, ma mar csak "Hurra megint a bugyiba nyomjuk", de a rendszervaltas utan elesben ment a vita, de jo dontes volt hogy maradt titkos a mult.

Eloszor: megszallt orszagban sokkal jobb kooperalni a megszalloval mint ellenallni.

Kooperacio: tuleles, keresed a kiskapukat hogyan tudod jobba tenni az eletet, kozben nagyokat bologatsz,

OKOS vagy Ero, Szep is vagy ero.  Csak csodalni tudjuk nagysagodat.

Ellenallas meg csak felorol, mint  48 es 56. 

Ma mar, regen persze nem igy volt, de az utobbi 200 evben mar Europa azon reszen, mar nem volt direct nepirtas,

az elfoglalast itt is a  Human Instinct generalta, de csak hatalmat akart az elfoglalo megszerezni,  es azt elvezni,

"milyen szep nagy a birodalamad generalissszimus"  de mar, pl. Mo eseten csak kis hadisarc volt kivetve, es nem volt extra ado sem, sot meg Mo-kapott olcso olajat mint barat.  Volt pl. kotelezo orosz tanulas de mar nem veszes, Bp-n nem volt orosz nyelvu szinhaz,

oroszok nem lettek betelepitve. 

A  legjobb policy: bologatas, igen igazad van nagy barat. Azt mondod neki amit hallani akar, kozben nyugodtan sutod a pecsenyedet.

Sokkal jobb mint konfrontalni.
Az elhibazott gazdasagpolitika, csak a gyenge tudasnak volt koszonheto, Nyugaton is elbaltaztak sok dolgot, ha nem is annyit mint a Marxismusban.

 

MiseDarko Creative Commons License 2010.12.04 0 0 22

Az ókori perzsát kihagytad.

Előzmény: Törölt nick (16)
beszterec Creative Commons License 2010.12.02 0 0 21

Szal, latjuk a Soho law-t in action: a Foldon minden vezeto pozicio allando tamadas alatt van. Allando kritika alatt, es mindig van valami kihivo a posztra, keves kiveteltol eltekintve, mint pl. a Papa, akit nem erdemes tamadni, mert ugy van szervezve a vatikan, hogy nem lehet levaltani. Eltenni lab alol persze el lehet, de nem igen van pelda ra, legalabbis nem ismert.  Sok orszag vezeto meggyilkolas, tamadas tortent az elmult, csak 50 evben, nem veletlenul az orszag vezetonek minden orszagban nagy vedelem kell, mert hamar legyilkolna valamelyik ferfi a csordabol.

A modern poltikai rendszerekben is tehat, allando kritika, (legal, szotamadas, birosag stb) tamadas alatt van a fonok,

mint az oroszlancsorda fonoke. (Legeslegutobbi idokben (ugy 2000AD -tol) persze ez mar csak kis bugyi akcio csak sok orszagban, ahol a law be lett mutatva.)

 

Talalva lett egy jo pelda megint, zene kapcsan foglalkoztam Ceca nevu enekesnovel, akitol veszunk zenet is. Ferje volt Arkan, akire angolul van egy jo kifezejes, warlord. Magyarban nincs erre az aktivitasra pont raillo szo.

Arkan le lett love egy szladi eloszobajaban. Ki lotte le? Akarki is nem az az erdekes, hanem miert? Torteneszek szerint, aki kardot rant kard altal vesz el.

Soho szerint: a problema law.
Arkan egy eros instinct ember volt, igazi bunozo, vegigrabolta Nyugat Europat, a real bad guy, haboru idejere hazament, es warlord tevekenyseget folytatott.

Csak egy ut volt elotte, az agyaban ott dolgozott a Fonokot Meg kell Olni gene, automatikusan.  Az ilyen ember agyat elonti a Biztos Konkluzio, ugyanugy mint Rajket.

Minden ember agyaban ugyanaz az info blokk alakul ki, kitermeli a beepitett program, a agy tulaja nem is tud rola:

 

“Meggyozodesem hogy Rakosi hulyeseget csinal,  tonkreteszi az orszagot, ezert nekem nincs mas valasztasom,  mint atvenni a hatalmat az orszag erdekeben, hogy megmentsem

az orszagot. A haza erdekeben fel kell aldoznom magam, nincs mas ut”

Szalasi agyaban ugyanez.
Arkan agyaban ugyanez:  

“Meggyozodesem hogy Milosevic hulyeseget csinal,  tonkreteszi az orszagot, ezert nekem nincs mas valasztasom,  mint atvenni a hatalmat az orszag erdekeben, hogy megmentsem  az orszagot. A haza erdekeben fel kell aldoznom magam, nincs mas ut”

 

Lehet hogy meg is probalta eltenni Milot lab alol, vagy csak kiderult.
Milonak nem volt mas valasztasa, birosagi eljaras nem ment mar ekkor, Arkan nagyon nepszeru volt, a helyzet pedig naprol napra romlott, egy belso viszaly vegzetes lett volna Milo szamara is, es nagy gyengites lett volna.
Nem volt mas valasztasa mint leloni Arkant, amit egy (titkos)  rendor meg is tett, a hivatalos pisztolyaval. Odament es lelotte a body guarddal egyutt az egesz csapaptot.

Utana eltunt, nem is kerult elo maig sem.   

beszterec Creative Commons License 2010.12.02 0 0 20

Szal, latjuk a Soho law-t in action: a Foldon minden vezeto pozicio allando tamadas alatt van. Allando kritika alatt, es mindig van valami kihivo a posztra, keves kiveteltol eltekintve, mint pl. a Papa, akit nem erdemes tamadni, mert ugy van szervezve a vatikan, hogy nem lehet levaltani. Eltenni lab alol persze el lehet, de nem igen van pelda ra, legalabbis nem ismert.  Sok orszag vezeto meggyilkolas, tamadas tortent az elmult, csak 50 evben, nem veletlenul az orszag vezetonek minden orszagban nagy vedelem kell, mert hamar legyilkolna valamelyik ferfi a csordabol.

A modern poltikai rendszerekben is tehat, allando kritika, (legal, szotamadas, birosag stb) tamadas alatt van a fonok,

mint az oroszlancsorda fonoke. (Legeslegutobbi idokben (ugy 2000AD -tol) persze ez mar csak kis bugyi akcio csak sok orszagban, ahol a law be lett mutatva.)

 

Talalva lett egy jo pelda megint, zene kapcsan foglalkoztam Ceca nevu enekesnovel, akitol veszunk zenet is. Ferje volt Arkan, akire angolul van egy jo kifezejes, warlord. Magyarban nincs erre az aktivitasra pont raillo szo.

Arkan le lett love egy szladi eloszobajaban. Ki lotte le? Akarki is nem az az erdekes, hanem miert? Torteneszek szerint, aki kardot rant kard altal vesz el.

Soho szerint: a problema law.
Arkan egy eros instinct ember volt, igazi bunozo, vegigrabolta Nyugat Europat, a real bad guy, haboru idejere hazament, es warlord tevekenyseget folytatott.

Csak egy ut volt elotte, az agyaban ott dolgozott a Fonokot Meg kell Olni gene, automatikusan.  Az ilyen ember agyat elonti a Biztos Konkluzio, ugyanugy mint Rajket.

Minden ember agyaban ugyanaz az info blokk alakul ki, kitermeli a beepitett program, a agy tulaja nem is tud rola:

 

“Meggyozodesem hogy Rakosi hulyeseget csinal,  tonkreteszi az orszagot, ezert nekem nincs mas valasztasom,  mint atvenni a hatalmat az orszag erdekeben, hogy megmentsem

az orszagot. A haza erdekeben fel kell aldoznom magam, nincs mas ut”

Szalasi agyaban ugyanez.
Arkan agyaban ugyanez:  

“Meggyozodesem hogy Milosevic hulyeseget csinal,  tonkreteszi az orszagot, ezert nekem nincs mas valasztasom,  mint atvenni a hatalmat az orszag erdekeben, hogy megmentsem  az orszagot. A haza erdekeben fel kell aldoznom magam, nincs mas ut”

 

Lehet hogy meg is probalta eltenni Milot lab alol, vagy csak kiderult.
Milonak nem volt mas valasztasa, birosagi eljaras nem ment mar ekkor, Arkan nagyon nepszeru volt, a helyzet pedig naprol napra romlott, egy belso viszaly vegzetes lett volna Milo szamara is, es nagy gyengites lett volna.
Nem volt mas valasztasa mint leloni Arkant, amit egy (titkos)  rendor meg is tett, a hivatalos pisztolyaval. Odament es lelotte a body guarddal egyutt az egesz csapaptot.

Utana eltunt, nem is kerult elo maig sem.   

beszterec Creative Commons License 2010.10.22 0 0 19
Csinaljunk az uj SOHO torvenynek egy alkalmazas probat, vegyunk elo egy nagy problemat, aminek nem tudjuk a magyarazatat.

Jo pelda a Rajk ugy, a Koncepcios perek.

Szu-ban is voltak, es ugy tudom mashol is pl. Poland.

Ezek sokat voltak kutatva a torteneszek altal, akik leirtak hogy hogyan folytak ezek le, de senki nem jutott el a Miert-re, miert alakultak ezek ki, mi volt az oka ezeknek.

Azaz van magyarazat: rossz emberek csinaltak, a diktatorokra rajott a hoppare, a verszomj, es oltek.

Rakosi: hat ez a Rajk koma fizimiskaja nem tetszik nekem, nosza nyirjuk csak ki.

Meg meg vagy 90 masik embert, koztuk olyanokat akit Rakosi nem is ismert.

Csak a verszomj oltasara kellette ez?
Nem lehetett megcsinalni, mert Rakosinak volt fonoke, Moszkvaban, aki nem szerette ha problemakat csinalnak a beosztottai, azert kivegezni a kulugyminisztert meg meg egy csomo embert, egy jo nagy problema akkor amikor mar folyt a ket rendszer kozott a rivalizalas, hogy kie a jobb.

Kutathatod a forrasokat, oda nem lettek leirva az okok.
Nincs mas megoldas, elo kell venni az uj Soho torvenyt, nagy problemak okozoja a hatalomert folyo harc.
Rajk egyszeruen egy puccsot szervezett a hatalomert. Mert ezekben a rendszerekben meg nem volt megoldva a FONOKI poszt megszerzesenek es megujitasanak a proceduraja
Ez a kovetkezo lepes, ami Mo-n a rendszervaltaskor lepett eletbe, a valasztas.

A Furheri poszt megszerzese zavaros volt, maga Sztalin is zavarosan nyerte el, utana mar kialakult valami KB fele valasztas, de a a rendszerek indulasakor ez meg zavaros ugy volt, amibe konnyen belezavarodott a zavaros, nyomas alatt leve emberi agy.

Allati osztonok nyomjak a kihivo bika agyat.

Tehat a Fonok valahogy megszerezte a hatalamat, amit akkor ketfelekepp lehetett megtamadni vagy Moszkvaban probaltak besmuzolni az aktualis Fuhrert,
vagy puccsot szervezetek.

A Rajk idejen ez utobbi tortent, ami kitudott, valoszinu valaki elarulta Rakosinak.

Namost, a hibatlan, tokeletes PART-ban ugye ilyesmi ideologia okokbol nem
fordulhatott elo, ezert kellett krealni valami story-t a tomegeknek, propagandat, amit Rajkkal le is jatszatott a gyostes bika. Vagy kinhalalt halsz, vagy egyuttmukodsz es akkor csak felakasztunk.

Moszkvaban ugyanez, ami kesobb aztan rendezodott, letisztult ez a dolog, a Kozponti Bizottsag nevezte ki a Fuhrert, ott lehetett csak megvivni a csatat, de jol csinaltak, mert nem merte senki kihivni a Fonokot, mind meghalt bekeben, legalabbis nem jutott ki hir rola, ha volt is ilyen.

Sot a Moszkvai KB meg le is tudta valtani Hruscsovot! A tobbi orszagban meg ugye Moszkva nevezte ki a Fuhrer helytartot, igy a kihivok ott probalkoztak, oda jartak smuzolni mint pl. Biszku a Kadart.

Előzmény: beszterec (17)
sierra Creative Commons License 2010.10.21 0 0 18
Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés.
Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri
Balsorsa minden nyűgét s nyilai;
Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen,
S fegyvert ragadva véget vet neki?
Meghalni-elszunnyadni-semmi több;
s álom által elvégezni mind
A szív keservét, a test eredendő,
Természetes rázkódtatásait:
Oly cél, minőt óhajthat a kegyes.
Meghalni-elszunnyadni-és aludni!
Talán álmodni: ez a bökkenő;
Mert hogy mi álmok jőnek a halálban,
Ha majd leráztuk mind e földi bajt,
Ez visszadöbbent. E meggondolás az,
Mi a nyomort oly hosszan élteti:
Mert ki viselné a kor gúny-csapásait,
Zsarnok bosszúját, gőgös ember dölyfét,
Utált szerelme kínját, pör-halasztást,
A hivatalnak packázásait,
S mind a rúgást, mellyel méltatlanok
Bántalmazzák a tűrő érdemet:
Ha nyugalomba küldhetné magát
Egy puszta tőrrel? – Ki hordaná e terheket,
Izzadva, nyögve, élte fáradalmin,
Ha rettegésünk egy halál utáni
Valamitől – a nem ismert tartomány,
Melyből nem tér meg utazó – le nem
Lohasztja kedvünk, inkább tűrni a
Jelen gonoszt, mint ismeretlenek
Felé sietni? – Ekképp az öntudat
Belőlünk mind gyávát csinál,
S az elszántság természetes színét
A gondolat halványra betegíti;
Ily kétkedés által sok nagyszerű,
Fontos merény kifordul medriből
S elveszti „tett” nevét.
beszterec Creative Commons License 2010.10.21 0 0 17
Soho : A Haboru ket oka
Fejezethez

Hozzaadjuk: problemak 2 gyokere az emberiseg torteneteben, mert nem minden kalamajka, veszekedes vege haboru.
Ua mint az allatvilagban, a gyors szaporulat es a hatalomert folyo allando harc
Igy a mai rendszerek problemainak fo oka, (szaporulat mar alacsony) kizarolag a hatalomert folytatott harc, aminek mar jol ismerjuk a rovid tortenetet.

Kezdetek a fizikailag legerosebbe amely sok vervesztesegge novekedett nagyobb groupok eseten, ezert jott a Kiralysag-Orokles, probalja kizarni az orok harcot a tuleles erdekeben, majd jon a group hatalom es group valasztasos rendszerek, demokracia
aminek most jol be lettek mutatva a problemai az ATV-n mozgokeppel, remek eloadasokkal.

A legjobbakbol, Lamparth Monika scene, Kuncze is remek, ELTE MeseKutatas (Oscar nomine bar offtopic), nagyon jol van eloadva a Nyugdij scene is. Ugyeszseg tema sem rossz, bar kicsit eroltetett, manapsag mar nem hasznalt. Terror policerol sem feledkezzunk el, az is jo.
Az iszap nem kerul a listara, azert gyenge mert az alapotlet gyenge, mint minden eloadas, barhogy van megirva a darab, barmilyen jok a szineszek, ha a tema nem jo, az egesz nem jo. Talan a military temaban lehetne meg egy jot pukkantani bar nekem sem jut eszembe semmi jo story hirtelen.
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.27 0 0 16

Néhány tipikus wetiko jellegű kultúra, ill.államszervezet:

 

Akkád, asszír és káldeus (újbabiloni) birodalmak

Római Birodalom

 

Az újkorban a nyugat-európai gyarmatbirodalmak: spanyol, portugál, brit, francia, holland.

 

A késő középkorban és a kora újkorban az Oszmán Birodalom.

 

Valamint a cári Oroszország is.

Történelme jó részében az USA is, valamint kisebb mnértékben Argentína és Brazília is.

 

Ez a wetiko elmélet egy még meglehetősen új megközelítése a világtörinek, de nagyon úgy néz ki, hogy megállja  a helyét...

 

Persze nemcsak az óvilági eredetű népek fertőződtek meg az ún. wetiko betegséggel, hanem néhány indián népcsoport is:_ mindenek előtt a toltékok, az aztékok és az inkák.

 

É-Amerikában az irokéz Öt Nemzet járt a legközelebb hozzá, hogy maguk is wetikokká váljanak.

 

Egy bizonyos mohikán főnök meg is feddte az irokézeket, hogy "kezdetek úgy gondolkodni, érezni és cselekedni, mint az angolok és franciák..."

 

Ezzel arra utalt, hogy a First Beaver War idején elkövetett aggresszív tömegmészárlásaik és hódításaik révén az irokéz Öt Nemzet kezdte magát magasabb rendűnek érezni a többi indián népcsoportnál, kezdtek birodalomról, alattvalókról és rabszolgákról álmodozni...

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.27 0 0 15

Vannak azért a világtörténelem menetének bizonyos alternatív elméletei is, ilyen pl. Jack Forbes félvér indián származású kaliforniai professzor wetiko-elmélete, amiben sok amerikai indián és félvér is osztozik, no meg azért jó néhány fehér is.

 

A kiinduló mű Jack D. Forbes: Columbus and other Cannibals c. könyve.

 

A félvér é-amerikai indián származású szerző teljesen újraértékeli Kolombusz személyét is, bár éppen nem ez a mű főcélja.

 

A könyv alcíme  sokat mondó:

the Wetiko disease of exploitation, imperialism and terrorism.

 

A wetiko vagy wihtiko szó a krí (Cree) indiánok nyelvéből származik és egy emberevő mitológiai szörnyet jelölnek vele.

 

Forbes azonban ad egy mögöttes jelentést is a szónak, wetiko betegségnek nevezi azt a lelki betegséget, hogy valaki más emberek, más népcsoportok életerejének és életterének elszívása, elpusztítása által akar meggazdagodni.

Szerinte az Amerikákat meghódító európai gyarmatosítók  - úgy a katolikus spanyolok, franciák és  portugálok, mint a protestáns angolszászok, hollandok és svédek - a wetiko betegség tipikus jellegzetességeit viselték magukon.

 

Forbes elmélete É-Amerikában nagy vitákat kavart annak idején, Európában érthető módon csekélyebb hatása volt.

 

Kolombusz Kristófról meg kiegészítésként csak annyit, hogy mi itt Európában általában a zseniális felfedezőt és a rettenthetetlen tengerészt ismerjük benne, de a mi derék Kristófunk egyéniségének bizony volt egy borzasztó sötét oldala is.

Hispaniola szigetének (ma Haiti és a Dominikai Köztársaság) első kormányzójaként az arany beteges megszállottja és az indián őslakosság kegyetlen üldözője, kiirtója volt.

Hispaniola őslakosságát már az ő kormányzósága alatt majdnem teljesen kiirtották a spanyolok.

 

Erről nem nagyon szólnak a Kolombusz-életrajzok, még a híres történelmi film, a Paradicsom meghódítása 1492 is egy a valóságban soha nem létezett spanyol nemesre, valami Moxica nevűre keni az őslakossággal szembeni erőszakoskodások bűntettét...

 

Hiába no, Kolombusz akkora pozitív hős lett az európai és euro-amerikai kultúrkörben, hogy az ő történelmi emlékének mindenképpen tisztának kellett maradni...

 

Jack Forbes és más indián származású történészek gyökeresen más véleménnyel vannak a Kristóf viselt dolgairól is, no meg úgy általában elég szkeptikus véleménnyel vannak az európai és euro-amerikai civilizáciióról...

beszterec Creative Commons License 2010.05.18 0 0 14
The Spread

A terjedes magyarul, hogyan terjed az elet a Foldon.
Ez a masodik szo, a SPLIT utan.
Split, tehat, a majomgroup gyorsan szaporodik, 4-5 szer gyorsabban mint ami a reprodukciohoz kellene, elfogy a food es Split tortenik, az egyik csoport a Terulet-Orszag tavolabbi reszebe vonul es uj orszagot akar alapitani. Masnap az Anyagroup megtamadja oket es legtobbszor megoli. Azaz ez nem pontos, ki kell javitanunk vegig.
Polgarhaboruban, ez nem igy van, csak olik egymast, de nem megolik, amikor mar Mother Nature megalljt parancsol, akkor abbahagyjak, es ujra egyutt elnek. Csak nepessegcsokkentest csinalnak, mert meg nem ismertek az abortuszt.
Ez a polgarhaboruk termeszete.
De sokszor megesik, embereknel, majmoknal, hogy egy csoport levalik a Splittel es elhagyja az orszagot, vandorol, probal uj teruletet elfoglalni ahol meg tud elni. Legtobbszor meghal, mert a kornyezet felmorzsolja.
Ekkor jon a 4SSSS law, Somewhere, someone, sometimes, Survive. Ez a Homo Sapiens Spread peldaul.
Az emberisegnel mar sok olyan van, (lehet hogy a primateknel is van, csak meg nem lett tanulmanyozva), hogy Split, levalas, majd a group szetszorodik a vilagban, mert masik orszagok befogadtak. Tobb szaz ilyen van a tortenelemkonyvekben, tobb tiz ezer a tortenelembe. Pl a zsidok, orvmenyek, 56-os menekulthullam.

A Spread tulajdonsaga, hogy ugy terjed mint a fu, a pelda megint, egy folddarab kozepere lehelyezunk egy fucsomot, akkor az korkorosen fogja elfoglalni a teruletet.
Darwin: One Center Origin implemetation.

Human civilizacio is igy terjedt, egeszen Kolumbuszig, aki hajoval szelte at az oceant, es a civilizacio elfoglalta az Amerikai kontinenst. Van meg egy erdekes pelda,a zsidosag, aki Europabol visszautazott eredeti orszagaba es ujraalapitotta, ez a surusodes, es talan ez az egyetlen pelda erre.

Most Europa fejlodese kapcsan a Latin Cirill iras Speadet vizsgaljuk, mert nagyon jol lathato, hogyan terjed a civilizacio, a tudas, Knowledge, Intelligence. Jol le van dokumentalva terkepeken.

A Romai Birodalom a szokasos SPLIT-el ket reszre szakad, Bizanc es Roma fovarossal.
Roma a gorog ABC-t vette at, gorog telepesek hoztak Athenbol, akik keveredtek a latin nomad grouppal Roma teruleten. Ez az ABC fejlodott Latin Abc-ve, a Keresztenyseggel egesz Europaba. Pontatlanul fogalmazva.

A pontos, Katolikus Keresztenyseggel terjedt el Nyugat Europaba.
Bizanc, kozelebb Athenhez, az is gorog varos volt, megmaradt a gorog ABC-nel, amibol kifejlodott a cirill abc.

Ez a Split egy sikeres split volt. A Romai birodalom bukasanak okai nagyon erdekesek, mert
a nagy nepesegszaporulatot 4 uton oldotta meg
volt szuletesszabalyozas, (megoltek a nem kivant csecsemot)
Belso allando kisebb olesek-harcok
Rabszolgasag (ahol lehetett limitalni a szuleteseket)
Allando novekedes, elfoglalt szomszedos teruletet, kiirtotta a lakossagot, (egy reszet rabszolganak tette) majd sajatjat telepitette oda.

A birodalom bukasa, a szokasos, fokozatosan novekvo adok szetzilaltak a gazdasagot. Masodik, mar nem tudott tovabb noni, mert elfogytak a konnyen elfoglalhato es vedheto teruletek, foldrajzi korlatok miatt pl. Szahara, Karpatok, Kaukazus. Ekkor jon ugye a polgarhaboru, amely belul rombol, sok ilyen volt. A dangerous downturn spiral-ra kerult a birodalom, es jott a szokasos SPLIT.

Diocletianus ket Adminisztrative reszre osztotta a Birodalmat, a masikat Bizanc szekhejjel, ahol kitort a polgarhaboru, aminek a vege egy standard Split lett.
A főváros közkeletű neve mégis a görög Κωνσταντινούπολις (Konsztantinopolisz, Konstantin városa) volt. Konstantinápoly vált Constantinus adminisztrációjának központjává.

Ez 324 AD-ben tortent. Itt meg gorog abc-t hasznaltak, ami mar egy dialektika volt, valtozott, ebbol lett a cirill, ez terjedet a Centrumbol, csak kesobb a Centrum meghalt, mert elfoglalta az arab abc.
Bizanc területe maximális kiterjedését I. Justinianus (527 – 565) uralkodása alatt érte el,

Ez sok SOHO teoria bizonyitasara jo.
Miert tudott noni az Uj Group, miert halt meg az anyagroup, a i Romai group?
Ez egy nagyon jo bizonyitek.

Azert tudott noni az uj mert az romai ado torvenyek es ratak ervenyuket vesztettek, az uj Fonok, uj adokat vetett ki, amelyek joval kisebbek voltak a Romai adoknal.
Igy ez a group noni tudott, mert eros gazdasag fejlodott ki, amely kepes volt finanszirozni a hadsereget, aki elfoglalt uj teruleteket.
Az oreg groupban megmaradt a magas adorata, sot tovabb nott, mert a Split miatt a fel adobevetel elveszett, addig nott, amig teljesen ledegradalta a gazdasagot, ami nem tudta finanszirozni a legiokat, azok szetestek, mert nem volt mit enni, elkezdet rabolni, plusz jottek a barbarok, es annyi.
FONTOS, ups!: a fel adobevetel elveszett!!! Ez eddig nem volt eszreveve, ezert jott roviddel a SPLIT utan a bukas! A spending megmaradt, a bevetel elfelezodott, ami biztos group szeteseshez vezet kivetel nelkul a tortenelemben.

De ekkor mar elterjedt Ny-Europaban a latin es a latin ABC.

Bizanc tehat 324-ben indult, elfoglalta tobek kozott a mai Bulgariat, es meg 1453-ig elt. 1100 ev, szep eletkor egy orszagnak. A mai magyar allam meg mindig nincs ennyi idos, ha jol szamolom.
Eleg az hozza, hogy Bulgariabol szarmaztatja a tortenetiras a cirill irast es az abc-t, ami nyilvan Bizancbol szarmazik, de a Center meghalt, es az azsia reszen az arab abc lett urra.
De a cirill iras elterjedt egesz Kelet Europaban.
Az egesz latin-abc- cirill abc elterjedes jol mutatja hogyan terjed a tudas, a civilizacio. Egy center origin, a latin Romabol, a Cirill Bizancbol indult, es a mai terkepen latjuk mekkora teruleteket foglalt el a ketto.

A magyar tortenelembe is elert a ket nagy Spread, Sz.Istvan Romabol kapott koronat, es hatast, meg az abc-t, Koppany meg bizanc jelet vette magara, ami szinten kereszteny amugy, csak a masik fajta. A ket fajta keresztenyseg persze ugyanaz de a civilizacio spread, terjedes, hatarai a Karpatoknal lettek lerakva, mint foldrajzi korlat. A magyar igy a latin abc-t vette at, de a szerb a cirillt. Itt volt a hatar, itt van a keveredes. Bizanc nem tudott addig elerni mint az Ottoman birodalom, de majdnem, kb a mai Belgrad-Novi Sad vonalig elterjed az abc.
A horvat ugyanaz a nyelv:
Az első horvátok által írott szövegek a 9. századból maradtak fenn. Ezeket az óegyházi szláv nyelven írták, glagolita ábécével. Kevéssel ennek bevezetése után elkezdték használni a cirill ábécét is. A latin ábécét csak a 14. század óta használják, eleinte egy ideig párhuzamosan az előző kettővel.ig
A szerbek meg most is parhuzamosan hasznaljak a ket abc-t, a horvatok mar nem mert kozelebb vannak a Nyugathoz, az osztrak okkupacio kiirtotta a cirill abc-t ott.

Europa fejlodese resz:
E kis tanulmany egyik fo mondanivaloja, Europa fejlodese kapcsan, jo fejlodes elosegito SIP lenne a cirill abc orszagok atternenek a latin karakterkeszletre, mint a horvatok tettek. Erdemes atterni, mert keves befektetes, nagy nyereseg, jobban kompatibilis vagy a vilag fejlett reszevel.
Millio teruleten az eletnek folyik az erintkezes, a kulonbozo abc nehezit a communikacion.
Ez meg a gorogoknek is nagyon jot tenne, sot az araboknak is. Atterni a balrol jobbra valo irasra es a latin abc-re. A szerbek dolga konnyu, csak be kell tiltani egy torvennyel, mondjuk 10 ev halasztassal, a cirill hasznalatat. Kicsit egyszerusodik az info dzsungel, konnyebb lesz az iras-olvasast megtanulni, kisebb a kaosz. .
Ez az abc atteres valoszinu soha nem fog megtortenni a Foldon, mert minden nemzet kulturalis oroksegi kincsnek erzi az abc-jet, ami a survival feltetele. Nem feltetele a tulelesnek, a szuletesszabalyozas csinalja ezt a munkat a foldon, a nyelvet sem bantja, csak az eletet tenne konnyebbe es a fejlodest gyorsitana.
Civilizacio = productivity + communikacio + transportation.
Jobban tudsz kommunikalni a fejlett vilaggal, es az is veled.
Mindegy, mi kibocsatjuk az info szellemet a palackbol, legalabb tudjak ezek az orszagok, hogy van egy ilyen combo ut is elore, ami csak jo lenne nekik.
beszterec Creative Commons License 2010.05.05 0 0 13
48-szabadsagharc: Jobban jart az orszag hogy elbukta!

Az magatol ertetodo, adatok bizonyitjak, hogy vegigvonult az egesz vilagon, aminek meg nincs is gyujto neve, Pl. hullam,.europai forradalmak, amerikai polgarhaboru, zavargasok, sok helyi haboru
70-mulva is visszamenoleg a tsunami a vilagon, a Great Depression kepeben, es 70-re visszamenoleg is vegivonult egy hullam, az 1780-as evekben. Ossze kellene szedni az infot a Netrol, ennek az 1780 koruli hullamnak a felderitesere, az amerikai szabadsagharc, meg a francia forradalom, a ket legismertebb ami ezidotajt zajlott.

Elotte 1710-as evek, mar joval nehezebb detektalni a hullamot, mert az emberiseg ekkor meg a konstant haboruk idoszakat elte.
Talan ez a legpontosabb: 10% bekeido, 90% haboru
Pl. Beszterce ostroma regeny, mutatja, hogy meg a varosok kozotti haboru meg az 1700-as evekben is elofordult, Nyugatra kevesbe, Keleten sokszor, Afrikaban talan meg ma is.
Kepzeljuk el ma, Nyiregyhaza rendorsege megrohamozza Debrecent egy focimeccs botranybol kifolyolag.

A fejlodes a kovetkezo idokben: Bekeido novekszik, Haborus ido csokken. A Beke terultek nonek, a haborus teruletek csokkennek.
Jol lathato, milyen nehez leirni egy valtozast szavakkal, meg grafikonokkal, terkepekkel is, animacio kellene ami mutassa a Bekeido novekedest 200 evre.
Egyenlore marad a szo meg a kepzelet.
Tehat 1600-as evek, Mo harom reszre szakadt, a Highlandon, Erdelyben maradt egy darab az orszagbol, a tobbi vagy osztrak vagy torok uralom alatt volt. A Nyugat folyamatosan tamadta a
Ottoman birodalmat, amig aztan 1686-ban visszafoglaltak Budat. A kerdes kik? Nemet tobbsegu hadsereg, magyarok is csatlakoztak hozzajuk, a szokasos nagy keveredes volt.
A lenyeg itt: nem tisztan, 100% osztrak elfoglalja magyart, mert a magyarok segitettek az osztrakoknak kiuzni a torokot. Aztan ugy alakult, a dolgok termeszetes folyasa, hogy ottmaradtak az osztrakok. Hadsereg ritkan vonul ki egy elfogalt teruletrol csak ugy magatol.
Habor es beke: ahogy ez megtortent, azonnal indultak a kisebb helyi csatarozasok, pl Thokoly szabadsagharc, Bocskai hajduk. Talan 30% beke, 70% haboru arany, nagyobb teruleteken.
Novekszik a beke ido es terulet nagysaga.
Mar ezidokbol sem tudunk nagy, szervezett, osztrak etnik tisztogatasrol, azaz az utolso, ok is lemeszaroltak a torok lakossagot, es nemetet telepitettek be, de itt megalltak, nem voltak magyar lakossag kitelepitesek. Vegig 1919-ig az osztrakok nem csinaltak etnik tisztogatasokat, vagy kis skalan, nem tudunk roluk. Volt persze egy termeszetes elnemesitesi nyomas az egesz birodalomban, de alacsony szinten maradt.
1840-re egy egyseges birodalom jott letre, nagy teruleten jott letre eros kozponti hatalom, ami kepes volt orizni a beket huzamosabb ideig. A haborus szint nullara csokkent, nyilvan magas volt a helyi, rendori munkat igenylo rablasok szintje, ami ezen a civilizacios szinten szinte termeszetes, mindennapi jelenseg volt.
Egy aranylag hosszu 50 eves bekeidoszak kovetkezett nagy teruleten, amit par rovid szabadsagharc szakittota meg, majd jott az europai 48-as hullam.

E epizod konkluzioja: nem baj hogy elbuktuk a 48-as szabadsagharcot. A magyarsag akkor meg gyenge volt, jol meg lett ritkitva, mar a 48-as kormany ha nyert volna is, keptelen lett volna egybetartani a 1500-as evek Matyas Kiraly orszagat. Terkepen ott volt ugyan, mint osztrak kozigazgatasi hatar, de::: KOMOLY MAGYAR KOZPONTI ERO nem volt a palyan, ami fennt tudta volna tartani a beket, egybetartatni az orszagot.
Par ev mulva kitort volna, koros korul a szlav es roman szabadsagharcok sorozata. Az lakossag szamokat figyelembe veve, ennek a kimenetele mar kb. Trianoni hatarokon jott volna letre, meg akkor. Szoval, Kozep Europa vissza esett volna a Tobb Haboru Kevesebb Beke allapotaba, ahogy pl. Ukrajna, Gruzia es tarsai korul zajlottak akkor az esemenyek, Rovid Beke-Hosszu haborus idoszakban.

Az osztrak okkupacio, az eros kozponti hatalom orizte a beket nagy teruleten sokaig. Ezenfelul szabadkereskedelem folyt a birodalomban: Szabadon aramlott a civilizacio Nyugatrol Mo-ra, a toke, a technologia, a kultura. Jominosegu osztrak egyetemeken tanulhatott a magyar ifjusag egy resze. Az orszag GDP/C ranksora az 1900-as evekben volt a valaha legmagasabb, az elmult 1000 evben. Plane ha egykent vesszuk az egesz birodalmat, akkor a fejlettseg tekinteteben talan meg az elso tizben is benne volt az Osztrak Magyar Monarchia a mai 30-40-ik hely helyett.
Mar nem volt nagy hadisarc gyujtve: Regi okkupaciok eloszor kiirtottak a lakossagot, sajat nepesseget telepitettek be, kesobbiek mar csak egy reszet irtottak ki, foleg a VEZETOKET, es sajatra csereltek, pl. Normannok elfoglaljak Angliat, 1000 korul. Nem lett teljesen kiirtva a lakossag, megmaradt az angol nyelv, csak nagy adok voltak begyujtve.
A Kiegyezes utan mar nem volt tul nagy az osztrak adokulcs, limitalt, alacsony volt, a kor adoszinvonalahoz kepest nyilvan, es cserebe a hadsereg orizte a beket az orszagon belul is, mert akkor meg ez is a hadsereg feladata volt, a rendorseg ekkor meg tul kicsi volt ehhez.

Osszesegeben, Mo, mondjuk a mai terulete, tortenetenek leggyorsabb fejlodesi korszakat elte es a legmagasabb helyezest ert el a nemzetek fejlettsegi ranksoraban.

A Nyugathoz csatolva.
Onnaloan, egy nyert szabadsagharccal, ez konnyen a Kelethez csatolodassa valhatott volna, allando, folyamatos helyi haboruk, nagy vamhatarok, es nagyon alacsony Nyugati civilizacios bearamlasok nelkul. Mo- jot csuszott volna a nemzetek fejlettsegi ranksoraba lefele.


Törölt nick Creative Commons License 2010.03.12 0 0 12
Ja hogy ma írjátok? Akkor kései tanácsokat adtam...
Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.12 0 0 11

Iskolai esszébe nem kell eredeti gondolat. Nézd meg a témát a wikipédiában, ha nem túl ritka, megtalálod. Ha a magyar nem elég bő, próbálkozz az angollal.

Ha a tanár "eredeti gondolatot" vár, akkor bunkó, aki utálja a munkáját. Vesd meg, csak azért se eredetit írj. Fizetést kap azért, amit csinál, ellentétben veled.

Előzmény: zsuzsa03 (10)
zsuzsa03 Creative Commons License 2010.03.11 0 0 10
Helló!
Tudna nekem segíten abban, hogy hogyan kell esszét írni :S
Mert nem tudom, és holnap írunk belőle nagy dolgozatot :S
Előre is köszi
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.03 0 0 9

Ebben tévedtem!

A kifejtett álláspont a franciáké, akik a világot szemlélve hajlamosak megfeledkezni önmagukról. Pedig maguk a franciák soha nem lennének hajlandóak a brit birodalomhoz tartozni, vagy bármilyen értelemben a hatása alá kerülni. Nem olyan egyértelmű hát a kép, mint a római birodalom esetében, így nem lehet pusztán ennyi a történelem.

A másik hiba, amit elkövetnek, a középkorban a civilizáció fennmaradásának túlzott materializálása. E nézet szerint a kereszténység funkciója volt, hogy a kódexmásolási tevékenységgel ne hagyja elveszni az egész római kulturális örökséget. Mintha a szellemiség csak papíron maradhatna fenn, az emberek fejében átadódva nem!

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.28 0 0 8
cccccccccccccc
sierra Creative Commons License 2009.07.31 0 0 7

Összefoglalva az első félidő történéseit:

Attila, a hun középcsatár saját alapvonalától a tizenhatosig hozta fel a labdát, de Aetius még idejében szerelt becsúszva. Sajnos az ütközéskor mindketten megsérültek. Ezzel szemben Sztálin rohama alig jutott túl a félpályán. Lehet, hogy Dzsingisz kán cserélni fog a félidőben, mert nem elégedett a balszélső teljesítményével. A visszaadjuk a hangot a stúdiónak, ahová már megérkezett Toynbee professzor és elemezni fogja a látottakat. 

Előzmény: Athila Secundus (6)
Athila Secundus Creative Commons License 2009.07.29 0 0 6

majdnem, de nem egészen, mert

a történelem alapvonala Sumérban kezdődik,

és az űrből pedig a kínai Nagy Fal formájában látható.

az összes többi e kettőnek a fejleménye.

Előzmény: Törölt nick (3)
e-story Creative Commons License 2009.07.28 0 0 5

Érdekes, hogy ez az alapvonalas dolog nem sok mindenkit mozgatott meg. :) Bár igaz, hogy maga a megnyitás elég furára sikeredett. :)

Mondhatjuk, az amire nem sok hatással volt a többi (mármint nem mérvadóan), de ő maga sok mindenre hatott, az az alpvonalhoz tartozik. Pl. a Britt gyarmatbirodalom Viktória idejében meglehetősen nyugodtan élte az életét, mig sok fejfájást okozott más hatalmaknak. Szóval központi szerepet játszott. Vagy ilyen a Római Birodalom is. És ha minden korszakot végigveszünk, mindenhol megtaláljuk a jelentősebb szereplőket, akik az alapvonalat húzzák. De tulajdonképpen, ha megvizsgáljuk a történelemkönyveket, főleg ezekről irnak bennük. Szóval ez az alapvonalas valami nem más, mint a történelem magja. És általánosan vitázni róla, nem éppen szerencsés, kissé felesleges.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!