Egyrészt mert akárhogy is, de kvázi résztvettünk egy ország szabadságharcának leverésében, mégha nem is volt szó szerint harc, másrészt ezzel megtennénk az első lépést, és a szlovákok nem vethetnénk szemünkre a '68-as lerohanást.
Arany Prága, Európa szive, a város, amely Európa közepén fekszik – körülbelül 600 km-re a Balti-tengertől, 700 km-re az Északi-tengertől és 700 km-re az Adriai-tengertől.
Az északi hadjárat május 30-án hajnalban mintegy 250 km széles arcvonalon tüzérségi és légi előkészítés után, páncélvonatok támogatásával, fő erőkkel Miskolctól északkeleti irányban megindult. Már aznap a 3. hadosztály csapatai elfoglalták Losoncot. A III. hadtestnek különösen nehéz viszonyok között kellett támadnia: a Szikszótól délre levő magaslatokon a cseh, a Hernád mögött pedig a román csapatok rendezkedtek be tartós védelemre. Ennek ellenére június 1-jén mégis a következőket jelenthette a Hadseregparancsnokság: „A III. hadtest ma reggel a Hernádtól keletre álló román erőket megverte, melyek teljes felbomlásban és pánikszerűen vonulnak vissza keleti irányban… Sajó völgyében csapataink észak felé szintén tért nyertek.”
Ezt követően gyors ütemben nyomultak előre a magyar csapatok mind a bal-, mind a jobb szárnyon és a 6. hadosztály egységei június 5-re megközelítették Kassát. A csehszlovák katonai vezetés, élén az addigi kudarcok miatt leváltott olaszok helyett, francia tábornokokkal tartalékokat is felvonultatott a város védelmére. A III. hadtestparancsnokság jelentős erőket összpontosított Kassa felszabadításához. Az elkeseredett küzdelemben a magyar katonák győzedelmeskedtek: június 6-án este 7 órakor a 6. hadosztály bevonult Kassára, a 4. hadosztály 4. dandára pedig Sátoraljaújhelyt vette vissza.
A Vörös Hadsereg sikerei új eszközök bevezetésére késztették az antant hatalmak vezetőit: diplomáciai lépéseket tettek a csehszlovák hadsereg megmentésére. Június 7-én Clemenceau francia miniszterelnök a párizsi békekonferencia nevében jegyzéket intézett a Forradalmi Kormányzótanácshoz, amelyben a hadműveletek beszüntetését követelte és ellenértékként felajánlotta azt, amit Károlyi óta kért Magyarország: hogy meghívják a párizsi béketárgyalásokra. Ugyanakkor az antant a jegyzék elküldésével egy időben utasította a csehszlovák és román intervenciósokat, hogy ellentéteiket félretéve, egymást segítve, együttes erővel folytassák a harcot Magyarország ellen. Kun Béla válaszában kifejezte, hogy a Magyar Tanácsköztársaság jogos önvédelmet folytat – és az egész frontvonalon folytatódott a harci tevékenység. Különösen heves harcok dúltak a balszárnyon, ahol a túlerőben lévő ellenség június 7-én dandárnyi erővel ellenlökést hajtott végre Léva, egy másik csoportjával pedig Érsekújvár térségében. Egyelőre azonban a Vörös Hadsereg harca járt sikerrel, június 9-én visszafoglalták Tőketerebest, Nagymihályit, Eperjest, Tornát, Rozsnyót, 10-én pedig az 1. hadosztály – 150 km mélységben behatolva a csehszlovák front területére – elérte és felszabadította Bártfát. A csehszlovák haderő {I-316.} június 13-án megindult ellenoffenzívája – bár elért bizonyos eredményeket, de fő célját nem: Eperjest nem tudták elfoglalni és nem tudták általánosan visszaszorítani a magyar csapatokat, sőt a június 23-ig folytatott hadműveletek során kezdeti eredményeiket is elvesztették.
De az nem Kadar Dubcsek talalkozo volt hanem ott targyaltak az oroszokkal es mas varsoi szerzedeses allamok vezetoivel
rozsnyon voltam akkor eppen es a foteren egy oreg szlovak kommunista ult egy asztalnal mogotte voros zaszlo ,cseh zaszlo es magyar zaszlo es elotte egy nagy konyv es mogotte a felirat magyarul is ,aki tamogatja Dubcsek elvtars es partunkat az agcsernyoi targyalasokon az itt irjon ala, alairtam. Eppen egy felvideki turan voltam a csaladdal.Apam jol le is tolt minek kell nekem ebbe beavatkoznom,mint nem is cseh allampolgarnak
nem azert kerdeztem, csakhogy eltel-e 68-ban. Mert Kadarnak ebben nem osztottak lapot Brezsnyevek akkor.Ugyhogy semmifele kozponti szerepe nem volt ebben.
"Vagy talan azert mert maga az MSZMP es az akkori politikai vezetes nagy resze sem tulsagosan lelkesedett ezert az akcioert,Kadar meg is mondta Dubceknek marciusban, :Nem tudod kikkel allsz szemben, o tudta."
Azért alaposan benne volt a Kádár, sőt mondhatni egyik központi figurája lett az eseményeknek. Az állítólagos elhatárolódás semmi egyéb, mint "urban legend"
Vagy talan azert mert maga az MSZMP es az akkori politikai vezetes nagy resze sem tulsagosan lelkesedett ezert az akcioert,Kadar meg is mondta Dubceknek marciusban, :Nem tudod kikkel allsz szemben, o tudta.
En ezt mar elmondtam 1972-ben a szegedi egyetemen a tudomanyos szocializmus oran a egyetem szemelyzeti fonokenek aki tartotta ebben szeminariumot az egesz evfolyam elott, jo ez nem volt egy tul nagy nyilvanossag dehat ez volt ahol szoba kerult az internacionalista segitseg.egy darabig az oktato gondolkodott kirugasson de aztan inkabb megadta az otost:-)0 Jobb a bekesseg elvtarsak alapon.valahogy o is erezhette mint meggyozodeses komenista ,hogy itt azert valami baj volt a kreta korul.Vagy talan azt ertekelte,hogy az egesz evfolyambol egyedul en olvastam el a Kommunista Kialtvanyt teljes egeszeben nem csak a tankonyvben idezett reszleteket:-)
Nagyon jó a gondolat. Hozzátenném azt is, ha ezt a politikusaink nem teszik meg, akkor nekünk, az egyszerű pórnépnek kell minden lehetséges fórumon kinyilvánítani, hogy helytelennek tartjuk országunk 1968-as szégyenteljes részvételét a Cseh és Szlovák nép forradalmának leverésében.
"Tiz evszazadig szenvedtek ezek a bator szlovakok a magyar elnyomoiktol, de azert hosiesen kitartottak, megorizve szlav identitasukat"
Persze ,hogy megoriztek,hiszen ki a faszt erdekelte a magyari es mas urak kozul,hogy a parasztjaik milyen nyelven beszelnek,egyiket sem, ok meg leginkabb latinul.ez a nemzeti identitas dolog csak ugy a 19. szazadban kezdett kialakulni addig a kutyat sem erdekelte.volt ur es volt szolga ,a polgar meg nemetul beszelt leginkabb felvideken is es az alvideken is mar ahol volt,mert leginkabb ebbol volt a hiany A Schwarzenberg herceg is leszarta nagy ivben hogy del csehorszagban a parasztjai csehul kerik ki a sort a kocsmaban.ahogy a Festetich meg ugyanezt zalaban