Keresés

Részletes keresés

Reah Creative Commons License 2007.11.23 0 0 17

Sziasztok!

Na hazajöttem!:) Hááát, mit is mondhatnék...... Azt hiszem, még egy héttel tovább kellett volna maradnom, hát én megőrülök:)

Sokan mondták, hogy meg fogok lepődni, mennyit fejlődött a város, de a látottak alapján azt hiszem volt honnan és még bőven van hová.

Azt hiszem át kell értékelnem azt a sok károgó megjegyzést, miszerint Románia pár éven belül fejlődésben túlszárnyal minket.  A fővárost elnézve, még rengeteg időre van szükségük.

Alig találni olyan épülelet, ami rendesen fel van újítva, az utak állapota katasztrofális, a belvárosban a járdán kb 10-szer akartam a nyakam törni és egyszer majdnem nekisétáltam a magasfeszültségnek, mert az simán vállmagasságban lógott.

Persze nő lévén felmértem a helyi pláza kínálatot is:) Semmit sem volt érdemes vásárolni, mert minden nagyon rossz minőségű és ahogyan azt valaki már megjegyezte itt a fórumban, legalább 30% drágább is.

Jaj, és egyébként nagyon jó hogy figyelmeztettek a kóbor kutyákra, mert így nem lepődtem meg, hogy a belvárosban is simán találkozni velük. Elég fura volt mindenesetre....:))

Texbien Creative Commons License 2007.11.13 0 0 16
Mot nezd meg...Legutobb majusban voltam es kellemesen meglepodtem....
Előzmény: Csikihuszi (15)
Csikihuszi Creative Commons License 2007.11.09 0 0 15

Régen, ha jól emlékszem, elsősorban a két világháború között, Bukarestet úgy emlegették - mármint a helyiek -, hogy a kis Párizs. Ottjárva, legutóbb 5 éve, a város sokmindenre emlékeztet, csak éppen Párizsra nem (ezt mások is mondták). Hacsak nem vesszük a hasonló jellegű utcanévtáblákat.

Akkor, a Calea Victoriei-n, szinte minden második fánál kint álltak az árusok, és nevetséges áron kínálták az illegálisan másolt szoftvereket, az operációs rendszertől a játékprogramokig. Házilag gyártott katalógusból lehetett válogatni.

2002-ben már szinte mindenütt váltották a forintot (legálisan), de vigyázni kellett, mert elég nagy árfolyam-eltérések voltak a pénzváltó helyek között.

Akkor az árak úgy általában még versenyképesek voltak a magyarországiakkal, azóta úgy tudom, egy kicsit elszaladtak a román fővárosban.

Javaslat: eddig még nem említettétek a Capsa cukrászdát (Cofeteria Capsa), ami jelentőségében kb. a pesti Gerbaud-nak felel meg, bár a kettő között nincs nagy hasonlóság.

BahnScorper Creative Commons License 2007.11.09 0 0 14

Nos, csak megkésve olvasom, de azért itt a link a Cotroceni-palotáról:

http://www.presidency.ro/index.php?_RID=htm&id=80

(románul, de az oldalon állítólag van angol és francia verzió is)

A tüntetésekről pedig azért olvashattál, mert az az elnöki palota...

Előzmény: Reah (13)
Reah Creative Commons License 2007.10.31 0 0 13
Sziasztok! Köszönöm mindenkinek a hozzászólást! Már nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz élőben:)

Landofnod! A blogod nagyon szórakoztató és a fotók isteniek:) Mindenki nézze meg, mert tényleg nagyon hasznos:))

Olix! A papanasit ismerem!!! Naggggyon finom! Tavaly voltam túrázni Erdélyben és akkor ettem először.

BahnScorperan! Cotroceni palotáról még nem hallottam, de majd igyekszem eljutni oda is. Próbáltam rákeresni a neten, de kizárólag csak tüntetésekkel összefüggésben került elő…nem túl biztató:)

olix Creative Commons License 2007.10.30 0 0 12
szerintem a morál az még belefér, a dugók borzalmasak. pénteken 3-kor indulva a Calea Victoriei-ről indulva 2 órába tellett elérni az autópályát.

árak: én a kajára és piára gondolok főleg, étteremben/kocsmában.
lakás/szállás/márkás cuccok drágábbak. de jó étteremben 2-en, pálesszal, sörrel még mindig meg lehet úszni 5-6000 Ft-ból. Peten már nem. szal szerintem az amire valaki, mint turista költ az olcsóbb.

szerintem.
Előzmény: Grafic (11)
Grafic Creative Commons License 2007.10.30 0 0 11

JAh, ami botrány, az a közlekedési morál...

Index használat nem jellemző, viszont a dudát előszeretettel nyomják, ha kell, ha nem.

Előzmény: Grafic (10)
Grafic Creative Commons License 2007.10.30 0 0 10

Sziaasztok! Én nagymértékben egyetértek Olix hsz-ével, azonban azzal vitatkoznék, hogy olcsóbb, mint Budapest.

Május óta élek itt ,járok vásárolni, stb....nos cirka 30%-ot lehet rászámolni az otthoni árakra. Ez a többhónapos tapasztalatom.

Amúgy egy élhető nagyváros, és tényleg sok magyar van!

Magyarországi is!

Én is várom a beszámolót.:)

Előzmény: olix (8)
BahnScorper Creative Commons License 2007.10.30 0 0 9
Én a látnivalókhoz egyet tudok hozzátenni: ha tudsz, menj el a Cotroceni palotába is, mert az is szépen néz ki...
olix Creative Commons License 2007.10.30 0 0 8
ne dőlj be a károgóknak
szombaton jöttem vissza Bukarestből (többször is voltam az utóbbi időben, hotelben, rokonnál, stb...) egyáltalán nem vészes.

taxisok lehúzósak mint mindenhol
kutyák inkább a külvárosokban, falkában valóban veszélyesek
zsebesek: erről csak annyit, hogy a Lonely Planet kelet európai összefoglalójában Prága és Budapest van említve, mint zsebes veszélyes hely

és a pozitívumok: még mindig olcsóbb, mint Bp.
nagyon pezsgő város
vannak szép helyek is, habár összességében sokkal kaotikusabb, mint Pest, sajnos nem maradtak meg egyben régi negyedek, ami igen, az lepukkant (volt). most kezdik felújítani (rohamos tempóban) a Lipscani utca környékét.

érdemes elmenni a Népek Palotájába (Palatul Poporului), területre a világ második, térfogatra a harmadik legnagyobb épülete.

a skanzen is tényleg nagyon szép (Muzeul Satului) a Heresrtau parkban (maga a park is gyönyörű, habár inkább nyáron)

enni menj a Caru' cu Bere-be, egy 19-ik századi söröző hagyományosan felújítva a belvárosban, elfogadható árakkal és kajákkal. egyél Papanasi-t desszertnek.

mondanám, hogy menj el a Hanul lui Manuc-ba is, ez egy karavánszeráj, ami most étteremként és hotelként funkcionál, de épp felújítják, nem lesz nyitva.

ha bulizni/csajozni akarsz, akkor sajnos nem tudok javasolni semmit, de vannak jó helyek, onnan tudom, hogy volt kint 3 ismerős két éve öt napra, és nagyon jól érezték magukat.

ja! a múzeumok jók. nézd meg ami tetszik.

Magyar becsmérléssel tényleg vigyázz, sokan tudnak/értenek Magyarul.

alapvetően egy OK város, habár lakni, főleg nyáron katasztrófa, a meleg miatt, amit a rengeteg beton iszonyatosan felfokoz. de összességében, egyáltalán nem vagyok kétségbe esve, hogy évente többször vissza kell járnom.

JA: nyelvek: angol, francia, olasz. némettel nem sokra mész...

jó utat, visszajöttél, élménybeszámolót!
Előzmény: Reah (2)
LeifEriksson Creative Commons License 2007.10.30 0 0 7

Most nyáron voltam először, és eddig egyszer ott, de alapvetően kedvezően csalódtam.

Igaz, sok a szürke panel, kicsit lehangoló tud lenni, de egyáltalán nem volt olyan rossz, mint vártam.

Két ismerőssel voltunk együtt, kipróbálni a WizzAir járatát (azóta meg is szűnt), és az egyik nap felvonatoztunk Sinaiára megnézni a Peles-kastélyt (ami csodás!)

Bukaresti taxi: volt egy lehúzós, volt egy nagyon rendes, utóbbinál az óra sem "sietett", a Ghencea temetőből (Ceausescu sírja, extrém "emlékek" iránt érdeklődőknek) vissza a szállásunkig, (Tineretului metróállomás környéke), ott csomagunkat felvettük, majd utána irány a reptér, Otopeni, és mindez valami 60-70 lej körül volt, pedig szép nagy és hosszú út volt. Ekkora távra a kb 20 euró tényleg nem sok, ráadásul ez még háromfelé oszlott.

Amit a látnivalók közül nem szabad kihagyni szerintem, az a skanzen!! (Falumúzeum azt hiszem a neve, románul nem emlékszem már rá). Az egyik főút mellett, a Diadalívhez elég közel van félig eldugva egy fasor mögött, de egészen csodálatos és gazdag! A két barát beszélt rá, én csak velük tartottam, de nagyon nem bántam meg! Sétáltunk, mászkáltunk is Bukarestben, bár időnk nagyon kevés volt, de nekem pozitív élmény volt. Metró jó és nem vészesen drága, és a buszok is egészen újszerűek és kulturáltak voltak - bár csak keveset mentünk, és a buszozáshoz nem árt kiismerni a vonalakat.

Én nyitottan szoktam más népekhez és kultúrákhoz hozzáállni, most is így tettem, és pozitív visszajelzéseket kaptam. Ahol megszálltunk pl. a neten találtuk, egy 50 körüli hölgy ad ki szobákat a lakásában. Nagyon kedves volt, igyekezett a kedvünkben járni, amikor hazatértünk egy fárasztó nap után, megkínált valami üdítővel, és mikor erre a barátom mondta, hogy ő azért sört is inna szívesen, másnap hozott neki sört!

Ja, és full román volt a néni, egyébként angolul kommunikáltunk, és azt mondta, ő kedveli a magyarokat.

Hát, ilyen is van.

RogerWilco Creative Commons License 2007.10.30 0 0 6
Egy év alatt 2x voltam ott, pozitív meglepetés (az 1996/7-es előző látogatás emlékei után)
Most kóbor kutya, kóbor gyerek, stb nem volt, a város meglepően tiszta. Csau palotáját érdemes megnézni - az ember nem tudja kiverni a fejéből, hogy tényleg ez volt a román nép legfontosabb dolga anno 198x? (plusz a ledózerolt óváros)n
Meg nem mondom hol voltam este, de a környék nagyon hangulatos, mediterrán, kiülős kávézós volt.

Szvsz nem nagy a különbség a többi ex-szoci fővároshoz képest (már ha a müemlékektől, mint Várnegyed, Hradzsin, stb eltekintünk, mert azt Csau legyalulta)

Nem érdemes parázni.
tsy28 Creative Commons License 2007.10.30 0 0 5

2*jártam eddig Bukarestbe.

Elsőnek 2002-be.Akkor hasonló volt a közbiztonság,mint a lentebb leírt h.sz.-ok.(Gyerek/kutya támadások)

Másodjára nyáron jártam ott.

Bizony úgy nézett ki,mint ha legalább 20 éve nem jártam volna arra.

Utak kijavítva,kutyák,romos házak nagy része eltüntek,új házak,és"tisztaság".(külvárosi gettókba lehet még vanak kutyák,de én ott nem jártam)

Gyerekek??Hááát.Nem rosszabb ott a közbiztnság mint itt Bp-en.Itt is rabolnak 14-16 éves suhancok.1-2 jólirányzott ütés,és bes***nak,de ha van nálad pillangókés,és elkezdessz bűvészkedni elöttük hangosan,és sűrűn mondod "SZÜCSPULA"-t,akkor még ennyi sem kell!:):)

De én még anno 2002-be botlottam beléjük késő este.

Lehúzás az sajna megvan a taxisoknál.Így az első eset után vettem 1 térképet az ottani "BKV" járatok útirányjelőlésével,és ez ki lett küszöbölve.

Egyépként szerintem meg fogsz lepődni,de pozitívan az ottani helyzeten.

Árak kb olyanok,mint a hazaiak.

landofnod Creative Commons License 2007.10.30 0 0 4

http://efze.blogspot.com/2007_02_18_archive.html

Bukaresti élményeink, szabadszájúan, képekkel megtűzdelve:)

mintapélda:

"Kedves naplóm,

Itt a messzi távolban nem történnek olyan nagy és fontos dolgok, mint a hevesi megyegyűlésben. Itt csak élőben lehet végignézni az erkélyről kitekintve, ahogy a román autóstársadalom törzsfejlődik. Azaz amikor egy nagy fekete BMW elé sárga Dacia taxi hajt, a BMW-ből szeliden kipattanó maffiózó kinézetű polgártársak akarnak revansot venni, de mire előkerül a baseballütő, és betörik a taxi szélvédője, a taxis az első ütés után padlógázzal húzza el a csikot. A szerencse, hogy ezt végig figyelemmel kisérhesse, ugyan Laczházi kollégát érte, de én is megelégszem azon majdnem-balesetek, forgalommal szemben elinduló buszok és mindent letúró böszme nagy (bocs, Feri) terepjárók látványával, amelyet valóban premier pláne tekinthettem meg. A járdán közlekedő-parkoló autótömegek már meg sem lepnek.

Egyébiránt már megtanultunk románul vezetni, csikorgunk, dudálunk, rázzuk az öklünket, kihajolunk az ablakon, és fenyegetőzünk a keresztyéni megbocsátás jegyében. Minden reggel eljátsszuk a hülye turistát, túlélünk minden zebrán átkelést (öt-hat sáv meg se kottyan), ülünk a dugóban két-három órát...elparkolgatunk a járda közepén, tényleg, annyira bennszülöttek lettünk 3 nap alatt, hogy már csak a Steaua-rajongás hiányzik. (Numai Dinamo!!!)

Ma megtekintettük a helyi Diadalivet, kicsit kisebb, kicsit szakadt a román zászló a közepén, de mégis a miénk. Aztán irány a Sajtópalota, amely egy extra csúf szovjet tipusú randaság. Megvolt a Népek Palotája is, és majdnem csináltam egy fotót a román Titkosszolgálat épülete előtti „Tilos a fotózás!”-tábláról, de azért mégsem. Ki tudja, jobb a szekuritáte. Azaz a biztonság.

Holnap a város szélére indulunk, a cigánygettóba, tehát ha nincs bejegyzés estig, gyújtsatok meg egy gyertyát érettünk."

üdv, ..::efzé::..

véRésBél Creative Commons License 2007.10.30 0 0 3
calea victoria tér környékén vannak rendes boltok, éttermek. A pláza romania olyan mint egy pláza. Semmi érdekességre vagy extrára nem emlékszem, bár hozzáteszem én kellemesen csalódtam benne. Semmi gondom nem volt a közbiztonsággal, bár a kutyákat én is kerülöm :)

A taxikra viszont nagyon figyelj, mert nagyon lehúzósak (reptérről belvárosba 20-25 Euro). A taxiórák pedig lejben vannak, nem euróban! (nekem pár taxis már próbálta beadni hogy nem 80 lej hanem 80 euro...)

egyébként nem vészes...sokan beszélnek magyarul, úgyhogy óvatosan a hangos véleménynyilvánítással... :)
Előzmény: Reah (-)
Reah Creative Commons License 2007.10.30 0 0 2

Hú, hát gondoltam, hogy Bukarest nem egy Párizs, de ennyire borzasztó..... ajaj.

A kutyáktól alapból félek, a gyerekekre majd vigyázok és a kotonra asszem semmi szükségem nem lesz, mert eszem ágában sincs megkörnyékezni egy román pasit se:)))

Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1
A kutyákra és a koldus gyerekekre vigyázz. A kutyák harapnak, a gyerekek lopnak (ha többen vannak Te meg egyedül akkor befigyelhet egy kis rablás is). Mindenféleképp javallott legalább egy gázspay vagy/és egy 40 - 50 cm - es vastagabb kábel. Egyedül este sehova, gondold azt, hogy a Szigony utca környékén járkálsz. Amugy vannak szép épőletek is. Ja koton kötelező!
Reah Creative Commons License 2007.10.30 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Szombaton utazok Bukarestbe, életemben először. Bár melózni megyek, azért lesz időm szétnézni a városban, úgyhogy, aki már járt ott az mesélhetne: Hova érdemes menni, mit érdemes megnézni? A neten semmi semmi jó leírást nem találtam.

Köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!