Hát igen,jobb előre eltervezni,mi az a mennyiség,amit elfogyaszt a család,rokonság,és az alapján vesszük az állatot.
Viszont lehet több mindent is csinálni a tejből,nem csak sajtot.Túró,joghurt krémsajt,és máris többféleképpen kerül az asztalra. Mi szoktunk a tejből a fagyasztóba is rakni,aztán ha majd már nincs tej,elővesszük sajthoz.Igaz,mi vettünk egy külön hűtőt a tejnek,és a sajtoknak.
A sajtot érlelheted is,ha van hozzá megfelelő helyed,akkor később lesz finom érlelt sajtod is.
Mi 10 liter tejből csinálunk sajtot,de ahhoz elég egy fazék is.A joghurthoz használunk egy kisebbet,mert azt csak 1-2 literből csinálunk.Viszont még soha nem égett le. Mi is gázon csináljuk,de másfél óra alatt megvan a pasztőrözés,kultúrázás és az oltás is.
Mi sem csinálunk minden nap,2-3 naponta,de ha már csinálsz,10 literrel ugyan annyi a munka,mint 5-tel,vagy legalábbis csak kicsivel több.
Ha viszont elapasztod,akkor miért tartod?
Viszont az sem megoldás,hogy egyiket eladod,mert eddig együtt voltak,biztos megviselné őket,aztán akkor lehet,semmi tejed nem lenne.
Jól gondold meg mit csinálsz,nehogy később megbánd!
(Ha viszont nem bírsz velük,én szívesen átveszem őket.):-))))
:) Kérlek szépen...hátha van az ismerőseid között, olyan, aki felesben vállalná a sajtkészítést.
Akkor, aztán a Nejednek nem kéne foglalkozni vele. Ha a rokonok hiányolnák a sajtot, nekik is felajánlhatod a lehetőséget. Ez az A megoldás. ( A = a legjobb !:)
Az érdekelne hogy aki kicsiben csinálja a sajtot otthon az hogy oldja meg.
Nekünk ugye van két kecskénk, napi 4-5 liter tejet adnak. Ha nem csinál minden nap sajtot a Feleségem akkor alig férünk el a hűtőben a sok tejtől.
Vett csak a fejéshez, sajtkészítéshez még 3 fazekat, de sokszor így is edény hiány van. Nem beszélve arról hogy a gázon az 5 liter tej sokszor 1,5 óra alatt forr fel, kavargatja végig, de így is leég, mosogatás utána , stb...
Úgy érzem hosszú távon ez sok a Feleségemnek. Nem beszélve hogy úgy nézz ki várandós és hányingere van a tej meg a sajt látványától szegénykémnek, meg egyébként sem nagyon eszi, issza.
Azt azért már látom hogy két kecske munka mellet (nekünk) csak kedvtelésből kicsit sok ha ennyi tejet adnak.
Erősen gondolkodok rajta hogy a rosszabbul tejelőt elapasztom. Akkor pont lenne annyi tej lenne hogy ne kelljen venni a boltban, aztán heti kétszer csinálna
belőle sajtot. Igaz akkor nem tudnánk mindig rokonoknak, kollégáknak adni belőle, de így egy picit aránytalan hogy minden estéje elvan szúrva vele.
Hogy ez eddig nem jutott eszembe! Mit agyaltunk már, hogy mivel lehetne kiváltani a "parlagi" nevet, mert így a köztudatban egybemossák a fajtajelleg nélküli mix kecskepopulációval. És erre! Tessék! Itt a megoldás! Polgári kecske! :))))
Azért meglepődnék, ha egy parlagi adna egy laktációban 1500 lityit. Gondolj bele, az 300 napos laktációval számolva (nem hinném, hogy parlagiként átfejt laktációja lenne) napi 5 literes átlag. Az a legjobb szánenek és alpesik szintje. :)
A hatósági állatorvossal vedd fel a kapcsolatot, Ő megmondja milyen kritériumoknak kell megfelelni... ENAR-kód, kecskék regisztrációja, feldolgozó helység, egészségügyi könyv.....Az éves költségeket kilehet gazdálkodni. Sok sikert.
Bocs, és állítólag 1500 literes az anyja, az eladó szerint akitől vettük. Komoly parlagi állománya van, láttuk az anyját is, jó kiállású, szép tőgyű kecske.
Még új vagyok ebben a topikban, a Házi sajtkészítés... lenne! volt az iránytűm. Mi is kecsketartók lettünk tavaly novemberben, 5 anyát vettünk át egy topik társtól, főleg parlagik (van 1 tincses is), és szereztünk hozzájuk hamar a környékről egy parlagi bakot. Azóta már az ellések nagyján is túl vagyunk az idei szaporulat (eddig): 3 anyától 5 gödölye és 1 gida, tehát jól alakulnak a dolgok. Egy alktualitás miatt írok nektek, hátha érdekel valakit: eladóvá vált a parlagi bakunk, mert tegnap megérkezett az utánpótlás. Amit a parlagi bakról tudunk: 2015. áprilisi születésű, kistermetű - nem is lesz nagyon nagy, így szelektál, akitől vettük -, egy 1500 literes anyától - ez majd csak jövőre fog kiderülni, ha a lányai már tejelnek.
És a fotók:
Ha esetleg valaki már az őszi ivarzáson gondolkodik :-), és bakot keres, keressetek meg, remek választás az eddigi tapasztalataink - nem sok! - alapján. Nógrád megyében vagyunk és Bandika is.
Havonta kétszer kell tejmintát leadni, a költségét nem tudom. Azonban ez jelentené a legkevesebb gondot az majdnem biztos. Akkor vágj bele, ha van sok tejed és biztos piacod a termékekre, különben nem fogja megérni. Még véletlenül se tegyél ki táblát, de még csak ne is reklámozd, amíg nincsenek meg hozzá a szükséges engedélyeid. A falugazdász minden szükséges információval el fog látni, ha felkeresed. Többet azért nem tudok segíteni, mert mi nem adunk el se tejet, se tejterméket, se semmit, csak magunk részére termelünk.
Tudnátok segíteni abban hogy milyen engedélyek kellenek ahhoz hogy tejet, sajtot áruljon az ember?
Azt tudom hogy őstermelői kell, de amit neten találtam az alapján feldolgozott élelmiszereknél már kistermelői is kell amihez kell hatósági állatorvosi igazolás.
Rendben, ez egy egyszeri költség, de valahol azt olvastam egy kecskéstől hogy havonta kell küldeni tej mintát laborba 3-4ezer forintért. Ez igaz?
Milyen formában lehet árusítani minimális engedélyekkel? Mert havi minimális bevételért nem érdemes minden féle papírt, engedélyt kiváltani.
Szívem szerint csak kiraknám a ház elé a táblát, csak nem tudom mennyi az esély hogy valaki feljelent, vagy épp erre jár egy NÉBIH ellenőr, na meg az sem mindegy hogy ejnye-bejnye 10ezer forint és váltsa ki a papírokat vagy kapásból 100ezer forint bírság.
...a legjobb "elsőáldozó" esetleg kaphatná a Sütemény nevet, mintegy jelzésül : Olyan magasra jusson a tejtermelési grafikonon, mint Süti macskosz a diófán !
Gyerekek ! ( Drága Tincsesek :)
Holnap, Majális és Lacika előásott egy régi de megszívlelendő rigmust :
Minden évben egyszer esik majális
Okos ember nemcsak iszik, kajális
A hagyományos virsli után... ( + sütemény !:)
Ha egy kicsit kókadt, de lelkes lufit láttok szálldogálni a fejetek felett, azt mi engedtük fel !
Ivermectin a gyakorlatban leggyakrabban használt féreghajtó.
Biztos ellés előtti 6 hónapot akartál írni? Mert akkor nem adható, mert még fejve vannak. Általában. :) (Márha nem gödölyékről van szó.) Van aki apasztáskor (többnyire már 1-3 hónapos vemhes anyát), más ellés után közvetlenül oltja, 8 hétig ugyis a gidáké a tej.
Segítséget szeretnék kérni. Tudja valaki, hogy kecskééknél mivel lehet a féreghajtás elvégezni? Oltották mér valakinek az állományát ivermectin tartalmú injekcióval? Ezt lehet tejelő állatoknál 6 hónapos kivárási idővel a laktáció előtt?
Előtte nap szakadt az eső, vagyis alig legeltek. Nem túl szerencsés bevezető... :(
Ehhez képest igazából nem panaszkodom, a jövőben elérhetőnek találom az állományszintű 3 literes fejési átlagot.
A 4. laktációsok átlaga már e felett van. Hozzák a papírformát, miszerint az "átlagkecske" eddigre éri el a maximumot. Ennél ne is adjanak többet. Ezek nem "versenylovak". csak hobbik :)))))
Szerénke 4,2 liter, ő még csak 3. laktációs.
A legjobb "elsőáldozó" 3,4 liter. Amúgy az átlaguk 2 liter.
No persze vannak erősen selejtek is. A leggyengébbek 1-1,5 literesek (mind 1. laktációsok, a többiek azért már meg vannak szelektálva). De valószínű a következő befejést már ők sem érik meg itt...
Azért bízom benne, idén is van még feljebb. Még csak április van, soha nem ilyenkor a legtöbb a tej, hanem majd nyár közepén, amikor a legmelegebbek vannak. Sőőt, tavaly szeptemberben volt, a parlagfűves tarlón :)) (Ami sajnos az idén nem lesz, mert most kukorica lett oda vetve...)
Pusztaszentpéteren (ahonnan a mi Luciferünk jött) létszámleépítés miatt megválnának egy fekete, szarvatlan tincses baktól. Kb 2008-as születésű, szelíd, egészséges. 15 ezer pénzt szeretnének érte kapni. Ha valakit érdekel, jövő héten tervezek arra menni, akkor próbálok róla képet készíteni.