Keresés

Részletes keresés

Nándor Persányi Creative Commons License 2013.07.14 0 0 40

sziasztok, most indult egy magyar megbízásközvetítő oldal, hasonló az Elance-hez:

obvius.hu

próbáljátok ki!

El Cen Creative Commons License 2012.09.05 0 0 39

Hazai adózásról tud valaki valamit?

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.25 0 0 36

Köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (35)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.24 0 0 34

Remélem azért valamennyi élet akad itt! Most szeretnék belevágni a távmunkába, de a vállalkozói engedéllyel és az adózással kapcsolatban bizonytalan vagyok. Kell nekem a szabadúszósághoz valamilyen engedély?

üdv

Szabi

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.11 0 0 32

Végképp elhunyt ez a topik, vagy néha azért benéz még valaki? Lenne egy-két kérdésem a nálamnál írástudóbbakhoz.

LaiChee Creative Commons License 2009.07.03 0 0 31
Sziasztok!

Hogyan kell adózni az ilyen közvetítőkön keresztül végzett munkák után?
azleszaz Creative Commons License 2009.04.20 0 0 30
> A GAF-on egyébként én is sok gusztustalan projectet látok, vagy süt róla, hogy
> átverés, vagy annyira megalázóan alacsony összegért óhajt dolgoztatni az arc, hogy
> az már lázító.... a döbbenent nekem az, hogy így is jelentkeznek rá, néha szinte pitizve

Ennek több összetevője van. Az egyik az, hogy indiaiakkal és kínaiakkal versenyzel, akik nem ritkán ötöd árért is elvállalnák ugyanazt a munkát. Ez persze függ a munka jellegétől is (én a sw fejlesztést látom, de azon belül is több terület van) és az ajánlattevő tudásszintjétől, tapasztalatától és a profiljától (milyen és hány visszajelzést kapott korábban). Ha ezeket mind beleszámolod, akkor gyakran nem annyira meglepő a dolog.

Pitizni pl. leginkább azok szoktak, akiknek még nincs referenciájuk, ezért úgy okoskodnak, hogy 1-2 munkát elvisznek szuperolcsón és utána könnyebb lesz. Ez szerintem butaság, mert igaz, hogy referenciákkal könnyebb megbízást szerezni, de az ögyfelek előszeretettel kérdeznek bele, hogy de akkor ez most miért annyi, ha korábban ennyi volt. Emellett az árnak egy egyszerű üzenete is van: olcsó = szar. Még akkor is, ha ezek a site-ok kifejezetten abból élnek, hogy itt olcsóbban lehet, mint máshol. Az értelmes munkáknál a legolcsóbb szinte mindig gyanus lesz az ügyfélnek. Ha a profilod tele van olcsó munkákkal...

Aztán ott van az a jelenség is, hogy egy csomóan tudatlanságból vagy esetleg a lehúzás kísérletével mennek bele abba, hogy $100-ert YouTube klónt építsenek :). Aki ilyen ajnánlatot kér, az szerintem vagy nagy valószínűséggel csak szórakozik (felteszi, meglátja, aztán meggondolja magát) illetve kilencven sok százalékos valószínűséggel megszopja a végén. Eleinte bookmarkoltam az ilyen gyanúsan értelmetlen projekteket, aztán visszanéztem pár hét után: szinte egyik sem indult el. Volt olyan is, hogy kísérletképp ajánlatot tettem, de üzenetben megírtam, hogy ha komolyan gondolja akkor megnézhetjük, csak 250 helyett 3000 USD lesz minimum :). Ezek is szinte mind törlésre kerültek. Némely arcnak a portfóliójában aztán látni ilyen 250 USD-ért elvállalt facebook klónt számlázási rendszerrel és GPS navigációval összekötve. De ez a legritkább. Itt általában az lehet, hogy az ügyfél szépen lepontosította, hogy mit is akar, és kapott 3 PHP scriptet, amin lehet kettőt kattintani.

Ezzel a szinttel egyszerűen időpocsékolás foglalkozni. Olyan, mintha kiállnál a Moszkva térre hajnalban fejlesztőt keresni. Biztos lesz, aki napi 3000Ft-ért elvállalja (téglapakolás helyett), csak hát eredményt nem fogsz belőle látni.
Előzmény: Olga21 (28)
azleszaz Creative Commons License 2009.04.20 0 0 29
Én számlázó programot használok (nézz körül, tele van velük a piac és a nagy részük egy fos :) ). Az elance elvileg enged számlát gyártani - szerintem ezért is kérik a számlázási adatokat - de kétlem, hogy a magyar szabályoknak megfelelő lenne a kimenet.

Elvileg (okos magyar szabályok) papíron kéne küldeni a számlát, de ezen azért jót nevetnének a nyugati megrendelők. A egyébként legtöbbjüknek tök mindegy, pedig én 'igazi' vállalkozásokkal állok kapcsolatban.

A számlát ÁFA mentesen kell kiálítani, és fel kell tüntetni rajta, hogy az 'AFA törvény területi hatályán kívüli' (angolul is: 'Outside Hungarian VAT jurisdiction').
Előzmény: schaffl (27)
Olga21 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 28

Sziasztok!

Köszi mindenkinek a hozzászólást, a jó és rossz élmények megosztását. Nagyon hasznos volt, sokat okultam belőle, de majd az igazi az lesz, ha a saját bőröm is tapasztalom.

A GAF-on egyébként én is sok gusztustalan projectet látok, vagy süt róla, hogy átverés, vagy annyira megalázóan alacsony összegért óhajt dolgoztatni az arc, hogy az már lázító.... a döbbenent nekem az, hogy így is jelentkeznek rá, néha szinte pitizve..., na mindegy. Kalandra fel! :)

schaffl Creative Commons License 2009.03.17 0 0 27

Sziasztok! Az Elance után kutakodtam a neten, és rátaláltam erre a kis fórumra, amit nagyon hasznosnak találtam. Videó - vágással, szerkesztéssel foglalkozom, és szeretnék belefolyni az ilyen szabadúszós - jellegű internetes munkákba. Érdekelne, hogy Ti hogy oldjátok meg a számlázást? Használtok erre vmilyen progit, vagy hogy? Mi ennek a hivatalos menete? Valamelyik oldalon a lent felsoroltak közül már a regisztrálásnál, a profil létrehozásánál meg kell adni a számlázással kapcsolatos adatokat....

azleszaz Creative Commons License 2009.03.16 0 0 26
> A pénzt nem az MB vonja le, hanem egy német közvetítő bank. A probléma az, hogy
> ősszel megszakították a kapcsolatot az addigi magyar bankjukkal ( CIB )

Bazzeg, hogy en hogy utalom a bankokat :(. Igaz, minden kulfoldre utalaskor ezt csinaljak. Meg sem tudjak mondani elore, hogy mennyi lesz a banki koltseg, ami teljesen nevetseges. (Nyilvan van valahol egy routing tabla, ami alapjan odatalal a penz, abbol meg ki lehetne szamolni, de nem...) Raadasul a vicc az egeszben az, hogy mindez az EU-n belul tortenik, es nehany szaz byte atkuldozgeteserol van szo, de azert meg kell utaztatni jol. Na mindegy, a GaF-fal ugyis beszuntetem a kapcsolatot, az elance meg utal SWIFT szamlara. Persze ott is kerdes, hogy mennyit vesznek le menet kozben...
Előzmény: Törölt nick (24)
azleszaz Creative Commons License 2009.03.16 0 0 25
> Lehet, hogy Neked voltak rossz tapasztalataid a GAF-on, de nem ez a jellemző.

Ez nem pontositas, hanem a te velemenyed. :) Ha jobban megfigyeled en nem azt irtam, hogy a GaF-on az a jellemzo, hogy atvagnak az ugyfelek, hanem elsosorban arrol irtam, hogy magat a GaF-ot uzemelteto banda szemetlada. Nem mindegy. Mert rajuk szamithatsz, ha gaz van, nekik tudnal szolni, ha valami rosszul mukodik, stb. Na erre engem mindig elhajtottak a fenebe. Megegy pelda: ha befejezet egy munkat de a megrendelo nem fizet ki, akkor te nem tudsz visszajelzest irni rola :-o. Tehat azoknak avelemenye, akiket a legjobban atvertek, nem jatszik. Ezt fel is vettem a site uzemeltetoinek,mint logikai hibat, elhajtottak. Az elance-on ezzel szemben mar tobb usability hibat is javitottak a felvetesem alapjan.

Az en ugyfelemnek meg (egyebkent az egyetlen volt, akivel gondom akadt!) nem volt annyi esze, hogy amikor egy ev utan reszletekben kifizette azt a kis vacak ketnapos melot, akkor egy dolcsival kevesebbet adjon. Helyette bezsarol, hogy ha visszajelzest irok, akkor o is lehuz. Holott egy evvel korabban meg olyanokat irt, hogy perfect, stb. Na erre kivancsisagbol - igazabol mar csak csak szorakozaskepp - rakerdeztem a site adminnal,hogy ilyet esetben tennenek-e valamit. Persze a valasz az, hogy ok nem foglalnak allast. Ha ezt mind osszerakod, akkor az jon ki, hogy _semmit_ nem tesznek azon kivul, hogy elrakjak a jutalekot. Egyszer beuzemeltek egy ocska rendszert, es magara is hagytak. Szerintem ilyen helyen nem erdemes az idot vesztegetni.

> Én pl. ott találtam olyan kapcsolatot, ami több mint 1 éve is megvan.

Nekem is van ilyen, viszont tapasztalatbol mondom, hogy az elance-en - szerintem az elozo hsz-emben felsorolt okok miatt - jobb minosegu munkak vannak. A komolyatalanok termeszetesen kis gyakorlattal elso ranezesre szurhetok, es az igazsaghoz hozzatartozik, hogy akirol fent irtam, azon is latszott, hogy necces urge lesz, de meg az elejen voltam, apro munka volt, es ugy gondoltam bevallalom.

> Nagyot tévedsz, nem kell mindenhol fizetni. A legjobb példa az oDesk, ahol a
> dolgozó nem fizet semmit, minden pénzt a munkáltatótól vonnak le

Szinte tok mindegy, hogy kihez tologatod a szazalekokat, a vegeredmeny ugyanaz: a megbizo altal kifizetett osszegbol X szazalek megy a site-nak. Az odesken megcsinalja helyetted a szorzast a web felulet, mashol meg egyszer beleszamolod az oradijba az adokkal egyutt, es kesz. (Mellesleg az odesk-en emiatt a bohockodas miatt majdnem tulfizettem 10%-kal egy munkanal a megbizottamat.)

> Az Elance egészen biztosan remek, én viszont továbbra sem ajánlom egy
> kezdőnek, a már leírt nehézségek miatt.

Atneztem ujra, de nem talalom a leirt nehezsegeket :). Annyi van, hogy ha ertelmes idon belul akarod elnyerni az elso munkad (es nem a havi harom kredittel bohockodni) akkor azert fizetned kell $10-t. Szerintem megeri, mert boven visszajon azon, hogy kevesebb idot vesztegetsz el bohocokra. Na mindegy, ebbol mindenki leszurheti a tanulsagokat.

Egy fonos tanacs: letet (escrow) nelkul egy szalmaszalat se tegyen senki keresztbe. Ki kell kotni, hogy a projektre kialkudott ido akkor indul, amikor az osszeg letetben van. Aki magyarazkodik, meg kodosit, az biztosan simlizik. Nekem meg nem volt olyan ugyfelem aki ne rakott volna le akar tobbezer dollart is szonelkul letetbe. Esetleg annyi szokott lenni, hogy a nagyobb munkaknal (3000-4000USD mar ennek szamit) reszlet teljesites, reszlet fizetes van, es ilyenkor nemelyek a letetet is reszletekben csinaljak. Ilyenkor nyilvan az adott fazis kezdetet kell a letet megerkezesehez kotni.
Előzmény: Törölt nick (23)
azleszaz Creative Commons License 2009.03.15 0 0 22
8000 Ft? Ez biztos? A MB site-on azt irjak, hogy az atutalas 1.80 EUR. Az meg ma is csak olyan 560 :). Ezen kivul meg a fogado bank levehet valamennyit a bejovo utalasert (ami egy vicc), de ez sem az a nagysagrend: a CIBnel pl. 2EUR.
Előzmény: Törölt nick (20)
azleszaz Creative Commons License 2009.03.15 0 0 21
Szerintem a getafreelancert (GaF) hagyd a fenebe, rendkivul inkorrekt tarsasag, ocska site es egyaltalan nem segitokeszek. Ha barmi problemad lesz, magadra hagynak, es ez meg a legjobb eset...

En kb. egy eve szerzek online is megrendeleseket, hasznaltam a GaF-t, elance.com-ot mint szolgaltato es az elance-et es az oDesk-et mint vevo. Ja, es par ajalnaltot meg a legelejen leraktam a rentacoder-en. Az a tapasztalatom, hogy ezek kozul messze az elance a legjobb, megpedig pont azert mert 'fizetos'. (Megjegyzem egyik sem karitativ intezmeny, mindegyiknel fizetsz szazalekos jutalekot es/vagy tagdijat az aktiv hasznalatert.)

A GaF egy rendkivul inkorrekt banda, egy rakas sz... a website-juk (eleg arulkodo egybkent). Ha barmilyen problemad lesz a vevovel, nem fognak segiteni. Marpedig idovel lesz. Persze egy ido utan mar a projektkiiras szovegebol le lehet szurni sokmindent, de az elejen konnyu belefutni egy-egy inkorrekt alakba. Engem pl. az elso par honap utan kizartak ugy, hogy volt parszaz dollar a szamlamon azert, mert egy nyilvanos uzenofalon elkezdtem piszkalni egy szerintem total inkorrekt megrendelot. Nem velemvolt inkorrekt, hanem a feltetelek, amikkel kiirta a projektet. Nem mellesleg sertette a site szabalyzatat is. Egy ido utan atment tragarba a srac, aztan kizart _engem_ az admin, es kozoltek, hogy a penzemet buktam. Marmint azt a penzemet, amit egy tok masik masik meloert korabban kifizetett egy vevo. Persze a vegen visszaengedtek, de nem ez volt az egyetlen ilyen eset. Egymasik: vevo nem akart kifizetni, es meg arra sem voltakhajlandok, hogy felszolitast kuldjenek neki, hogy kulonben kizarjak. (A vevo egyebkent elismerte a teljesitest, es leirta, hogy tok elegedett volt.) Szoval ilyen helyen az ember inkabb nem csinal semmit.

A masik dolog pedig az, hogy az elance rendszere sokkal jobban mukodik: mivel fizetni kell azert, hogy ajalnatot tehess, ezert mindenki kevesebb ajalnatot tesz, kisebb a tolongas. Ez azt jelenti, hogy te is megteheted, hogy csak oda raksz ajalnatot, ahova tenyleg ertelmes (mert a profilodba vag), hiszen mas is igy fog tenni. Mivel mas is igy tesz, a legtobb vevo azt fogja latni, hogy kevesebb de ertelmesebb ajanlatot kap, mint mas site-okon, ezt neki kevesebb melo atnezni, ezert szivesebben megy oda. A vevok neve mellett latszik, hogy hany ajanlatkeresbol hany megbizast adtak (ezt egyebkent meg regen javasoltam a GaF-os balfekeknek is), ami alapjan szepen ki lehet szurni, hogy ki az, aki csak kiirogatja a projekteket, aztan nem inditja el oket soha. Eleg sok ilyen van, de a GaF-en tobb. Ilyenekre ajanlatot tenni idopocsekolas. Maguk az ajalnatok is dragabbak egyebkent, a havi $10-os elofizu megfogja a legolcsobbak egy reszet. (Amibol latszik is, hogy mashol mennyire lehetnek ezek komolyak - hiszen ha valaki tenyleg tud rendszeresen penzt termelni azzal az oraberrel, akkor megerne neki a $10...) $10-ert kapsz husz ajanlati pontot/kreditet (ok connectnek hivjak) amit egy honapon belul hasznalhatsz el. Egy ajanlat 1-4 connect (a kiemeltek 2-8) a kiirasban szereplo megjelolt max artol fuggoen. Elofizu nelkul havi 3-at kapsz, ez pont jo probalkozni. Ennek az egesznek az az eredmenye, hogy komolyabbak a szolgaltatok es igy a megrendelok es a projektek is, mint az 'ingyenes' site-okon.

Egyebkent a GaF sem ingyenes, hiszen vagy 10%-ot levesznek a megbizasi dijbol (meghozza azonnal, ahogy elnyerted a melot) vagy havi $12-ert elofizetsz. Persze igy isolcsobb, mint az elance, ahol 8.75% a levonas akkor is, ha elofizeto vagy.

A kerdesedre pedig az a valasz, amit mar irtak, hogy moneybookers vagy paypal. Illetve a GaF-en mindketto megy, az elance-en pedig paypal vagy banki atutalas (ennek a dija benne van a levont jutalekban!). A paypal magyar szamlara ingyen utal, ha legalabb 25000Ft-ot veszel le egy tetelben. Deviza szamla pedig nem, hogy nem kell, de felesleges is: mind a paypal mind a moneybookers atvaltja a penzt forintra meg az utalas elott. A betonagyu paypalbol probaltam is kihuzni, hogy miert de olyan hulyegeseket valaszoltak, mint hogy ugyis eleve forint alapu a szamla, ha magyar vagyok, ami netto baromsag (be lehet allitani, es ha pl. USD, akkor a tajekoztatasul kiirt Ft osszeg valtozik szepen ahogy az USD/HUF arfolyam mozog).

A moneybookers oldalon le van irva, hogy valami ostoba EU-s rendelet, de az elance ugye tud banki atutalast is, es ott meg megadhatod a devizaszamlad (ez altalaban ingyen jar a folyoszamla melle, csak kerni kell) vagy a forint alaput is. Ha forint alaput adsz meg, akkor a te bankod fogja valtani a beerkezeskor ervenyes deviza veteli arfolyamon.
Előzmény: Olga21 (19)
Olga21 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 19
Sziasztok, szétnéztem a lejebb ajánlott oldalakon (getafreelancer, sricptlance). Érdekelne, hogy az elvégzett munkájért kapott pénzhez ezekről a helyekről hogyan lehet hozzájutni? Nyitni kell itthon devizaszámlát? Gondolom a saját forintalapúra nem fognak utalni... Köszi előre is!
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.04 0 0 18
Sziasztok látom feléledt kicsit a topic,
nekem nem is akar müködni az oldal.. Pedig érdekelne.
Nelli761126 Creative Commons License 2007.12.31 0 0 17

nagyon köszönöm, igen, megnyugtat, és BÚÉK!

De én azért szeretnék regisztrálni akkor is... mert egy ilyen állat vok ;)

Előzmény: Törölt nick (16)
Nelli761126 Creative Commons License 2007.12.30 0 0 15
Új regisztráció menü. Itt csak egy felhasználónevet, jelszót, létező e-mail címet kell beírni, illetve ki kell választani az országnál a Hungary-t. A többi mezővel nem kell foglalkozni!

Ha ez megvan, akkor az E-GOLD VÉTEL ÉS ELADÁS menüre kattintunk. Itt most kiírja, hogy az új tranzakcióhoz kérem jelentkezzen be. Ezt meg kell tenni ( fölötte ott van a Login és a jelszó, ahová beírjuk a regisztrációnál megadott adatokat ). Belépés, majd bejön egy új menü.

Bankszámláról utalunk e-goldra, az összegnél beírjuk 9.70 ( pontosan így, nagyon fontos a két tizedesjegy, tehát nem 9.7, hanem 9.70). Elküld gombra kattintunk. Újabb menü, itt csak 2 dolgot kell beállítani. Válassza ki az országot, ahol a bankszámlája van : Hungary ( aki más országból utal, annak értelemszerűen ). Illetve az Ön E-gold számlaszámja mezőbe írjuk be:4948978 ( lehetőleg ne gépeljük el, mert akkor máshová megy a pénz ). Elküld gomb, majd kiírja a teendőket:

Pontosan mennyi HUF-ot kell utalni ( épp az aktuális árfolyammal váltja az eurót, így az összeg egy picivel több vagy kevesebb lehet 2500-nál, ügyeljünk arra, hogy azt az összeget küldjük, amit kiír, tehát pl. 2545 ft-ot   - több lehet természetesen - ). Sajnos nem tudjuk máshogy csinálni, és nagyjából 9.7 Euró jelenleg 2500 ft. Megkapjuk a számla nevét és a pontos számlaszámot, ahová

Nelli761126 Creative Commons License 2007.12.30 0 0 14

sziasztok, ezt megnéznétek nekem: távmunkaklub.hu?

Köszönöm. Mármint véleményt kérek, illetve tud-e itt vki regisztrálni, mert ugye a többi menüpont pöpec, csak hát ugye regelni nem lehet...

Köszönöm az információkat. Az alábbiakban megtalálja a pénz elküldésének módját, ez a következő lépés:

Köszönjük a jelentkezést.

Lássuk akkor, hogyan tudja eljuttatni hozzánk a kért összeget. Egy banki átutalás az egész, de szükség van egy közbenső segítségre, ui. direktben nem lehet bankszámláról internetes számlára utalni. Számos lehetőség kínálkozik, mi a Goldux-ot fogjuk választani, mert magyarul beszél.

www.goldux.com/?ref=1087
weboldalra megyünk.

írom tovább....

köszönöm:n.

Törölt nick Creative Commons License 2007.12.28 0 0 12

Elárulod hol kapom meg mindezt ingyen?
missparker Creative Commons License 2007.10.21 0 0 11
Na állj, az E-bay szolgáltat vmit, kapsz valamit a pénzedért. Itt meg lehet, hogy kapsz, de közel sem biztos. Minek ezért fizetni, ha máshol ingyen is megkapod?
Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.21 0 0 10

Ez már bizony komoly érv :)
  Aki ebay en árul, és fizet a rendszer használatáért az is looser?

Előzmény: missparker (9)
missparker Creative Commons License 2007.10.21 0 0 9
Ettől még nagy lúzer, aki fizet nekik.
Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.21 0 0 8

Nem hinném hogy rájuk a magyar rendelkezés vonatkozna :)
Előzmény: missparker (7)
missparker Creative Commons License 2007.10.21 0 0 7
Én mást néztem, marketingmentes helyen:

118/2001. (VI. 30.) Korm. rendelet 9. § (3)
A magán-munkaközvetítő a tevékenységéért a munkát keresővel szemben díjat, költséget nem számolhat fel.

Innentől fogva a 7-10% jogtalan.
Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.21 0 0 6

http://www.tavmunkainfo.hu/elance.htm

ez az oldal is annak tünik?    baloldalon a sikerstory k alatt a feketelista is olvasható.
missparker Creative Commons License 2007.10.21 0 0 5
Ez full kamunak tűnik így.
Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.21 0 0 4

Többféle regisztráció is lehetséges, és van amikor a havonta megkeresett összegböl jön le a site honoráriuma, ami olyan 7-10% körüli összeg.

Vannak teljesen egyszerü munkák is , adatrögzités, webes keresések ilysmi..
 nem vagyok valami nagy programozó guru , ezért más nem is nagyon jöhet szóba nálam. Talán egy 4-5 usd s órabért el lehet érni ha minden igaz, ami kiegészitő munkának jó is lenne.
missparker Creative Commons License 2007.10.21 0 0 3
Magyarországon törvény tiltja, hogy munkavállalótól pénzt kérjenek munkaközvetítésért.
Előzmény: Törölt nick (2)
missparker Creative Commons License 2007.10.21 0 0 1
Na, ez érdekelne, mert még alig láttam embert Magyarországon, aki távmunkában sikeresen dolgozott volna. Ők jellemzően fordítók vagy programozók voltak, más szakmákra egyelőre én sem tudom ezt elképzelni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!