Most állok az elektromos szerelés küszöbén és komoly gondot kezd okozni, hogy a világítást hogyan és miképpen oldjam meg?
A témát felvetettem már a Villanyszerelés topicban, de nem igazán jutottam semmire.
Most egy "fórumtársam" bíztatására/kérésére nyitom ezt a topicot, aki hasonló gondokkal küzd. A TOPIKNYITÓ tehát KUZO2!
Világítástachnikában a fényforrások elhelyezése és irányítása kiemelkedő fontosságú a hangulat és atmoszféra megteremtésében. Milyen módszereket használsz a világítás módosítására és hogyan befolyásolja ez a színek és árnyékok játékát a térben? Üdv , Kerma
Nemrég indítottam el a saját vállalkozásomat, a Neon Art-ot. Ez a vállalkozás, olyan neon világításokkal foglalkozik, ami különböző vállalatok lógóját készíti el LED neonból. Minden LED neon felirat kézzel készült, egyedi alkotás, ami nem csak a kis- és nagyvállalatok rendezvényeire, hanem üzleteikbe, irodáikba, vagy nagy mérföldkövet jelentő alkalmaikra is tökéletes.
Ezzel kapcsolatban szeretném a véleményeteket kérni. Szerintetek mennyire lesz népszerű ez a vállalkozás a piacon? Van-e rá igény?
A lakásomban kicseréltem a világítást LED-esre, és azt tapasztaltam, hogy a lámpa lekapcsolt állapotban is világít halványan.
Azzal már tisztában vagyok, hogy ez annak a következménye, hogy a kapcsolóm jelzőfény visszajelzős, így lekapcsolt állapotban is átengedi a rendszeren a fényvisszajelzéshez szükséges minimális áramot, csak ezt eddig nem lehetett érzékelni, mert ilyen kis áramnál a hagyományos izzó még nem világít.
Igazából nem zavar ez a kicsi fény, éjszaka pont jó is, hogy ne essen hasra az ember a sötétben.
Viszont volt, aki azt mondta, hogy viszont ilyenkor is fogyasztja az áramot, valamint fogyasztja a LED élettartamát, ezért nem célszerű így hagyni.
Érzésem szerint viszont semmivel nem fogyaszt többet, mint a régi felállásban, mert akkor is ugyanúgy folyt az áram, még ha nagyon kicsi is, csak nem látszott.
A kérdés csak az, hogy vajon az új, vagy a régi felállásban nagyobb a lekapcsolt esetben az áramfogyasztás, lehetséges-e, hogy a LED-es felállásban jelentősen nagyobb az átfolyó áram, mint az izzólámpásban?
Ezt odáig vezettem vissza, hogy a teljesítmény P=U*I, azaz U*U/R, tehát attól függ, hogy az R mennyiben különbözik a két esetben.
Vajon a kis áramerősségek mellett az izzónak, vagy a LED-nek nagyobb az ellenállása, és mennyivel?
Azt tudom, hogy az izzólámpák ellenállása hidegen nagyon alacsony, akkor nő meg, mikor felizzik.
De vajon a LED ellenállása ekkora terhelésnél lehet-e még alacsonyabb, mert csak ebben az esetben lehet nagyobb a fogyasztás, mint az izzó esetében?
Talán itt a legjobb helye a kérdésemnek,van valakinek tapaaztalata led es armatúrákkal kapcsolatban? A kis műhelyem világitását szeretném korszerűbbre cserélni,most nagyon kevés a fény,2x40w os armatúra van fent középen egy 5x6m es részen. Ez mellé vettem még régebben 2db tükrös armatúrát de szinte adtam a szarnak egy pofont mert a szôrási szõge elég keskeny,plusz a belmagasság is relatív kicsi. Szóval most ezt mindet levenném és ki szeretném váltani 4db ledes armatúrával. https://ledlampahaz.hu/LED-fenycsoarmatura-30W-900mm-belteri-term
Ha valakinek van tapaaztalata ezzel kapcsolatban kérem irjon hogy mégis hány w-os Led kellen ahhoz hogy a hagyományos armatúra fényerejét kitegye. Köszönöm.
Szia én innen vettem https://ledbau.hu mert itt találtam a legolcsóbban, de szerintem bárhonnan veszed kicserélik, nincsenek már szerintem ilyen gondok.
Az a lényeg, hogy a halogéneknek való trafókat ki kell cserélni LED tápegységekre. Ennek több oka is van: a LED tápegység túlfeszültség és túláram védett, míg a halogéneké nem. A LED tápegység 0 W-ról indul, míg a halogéneké többnyire nem. A LED tápegység stabilizált egyenáramú, míg a halogéneké stabilizálatlan váltóáramú. A többségre legalábbis ezek igazak, nyilván lehetnek kivételek. Mi is így cseréltünk "pókhálós" lámpában LED-re, a https://www.ledcenter.hu/-tól kapott tanácsok alapján.
ráköthető 230V-os hálózatra? Mert a tulajdonságai között az szerepel, hogy feszültség: 51V.
Eddig amiket vettem mennyezeti lámpákat, mindet csak rá kellett kötni a vezetékekre. Kell ehhez még valamilyen alkatrész amivel használni tudom, v bele van építve a lámpába?
Sajnos a webboltot hiába kérdeztem, nem válaszoltak.
Sziasztok! Világítással kapcsolatos problémában kérném a segítségeteket. Eredetileg a lakásban trafós halogén izzós (GU5.3) rendszerek voltak (asszony csak pókhálónak hívja:-) ). Elkezdtem korszerűsíteni, az egyik rendszert már le is cseréltem ledesre. Ebben volt két körben két trafón (105 W-osask voltak) 3-3 db 35 wattos halogén. Ezeket cseréltem le egy darab 1-70w-ig terhelhető led-es trafóra és GU4.3 és GU 5.3-as izzókra. Neten olvastam, hogy a halogén trafó nem maradhatott volna, mert még ennyi ledes izzó energiafelvétele sem lett volna elég, villogtak volna.
Most viszont szeretném a másik helysgben is cserélni a halogéneket. Itt egy Comelit trafó van a mennyzeten, Mod.: TLR96115012/E Pri: 230 V 50 Hz Sec: 12V 150VA Van fényerőszabályzós kapcsoló is. Ezek vannak rajta, de itt elakadtam. Ezen a rendszeren volt eredetileg 5 db 25 W-os halogén izzó. Kísérletképpen kicseréltem egyet egy 5 wattos GU 5.3-ra, és tettem még a drótra még egy ilyen égőt. (Fényerő szabályozhatós ledeket vettem.) Eredetileg ott lehetett is halogén égő, de szerintem az előző tulaj levehette, mert nem bírta a trafó a 6 db-ot?
Szóval így most van a dróton 4 db halogén izzó és 2 db led, összesen ha jól számolom, 130W felvétellel.
A kérdésem az lenne. Kicserélhetem a maradék 4 halogén izzót is led-re? Mit jelent a trafón a 150VA? Ez egyen értékű a watt-tal? 6 db 5w-os led égővel működne ez a trafó? Ledes trafónál ez ugye egyszerű volt, mert 1-70 wattig lehet tenni rá, de ennél nincs min érték megadva.
Egy ismerősöm felajánlotta, hogy LED-es termékek vásárlására tud 5% kedvezmény kupont, hát igen 5% nem sok de egy amúgy is elég jó árfekvésű webshopban ez is valami.
Mivel nem akarom reklámozni, akit érdekel az írjon Tamás barátomnak pintamas83 kukac gmail pont com
Üdv mindenkinek! Vásároltam egy 16W-os(100w-ot tud állítólag) sima E27-es LED Izzót, de már pár perc után tűz forró a hátsó 2/3-a, az első búra csak kissé melegszik. És van egy kis zúgása is, ha közel hajolunk hozzá. Ez az első led izzónk, ezért kérdezem, ez normális dolog? Félünk, hogy vagy a lámpa ég le tőle, vagy a lakás...:((
Sziasztok. Vannak olyan LED-es kerek lámpák amikbe ugye bele van építve a LED és nem lehet cserélni. Ha ez tönkremegy akkor az egészet cserélni kell a lámpatesttel együtt. Ilyen pl. az OBI-ban vagy a Praktikerben kapható olyan 5-7 ezer Ft körüli lámpák (többnyire). Olvastam egy honlapon, hogy vannak ezek a külön megvásárolható LED modulok, amiket akár bármelyik lámpatestbe bele lehet építeni. Mit gondoltok erről? Valóban ilyen könnyen kivitelezhető? Mert akkor simán megéri megvenni ezeket a lámpatesteket, aztán ha tönkremegy nem kell eldobni, hanem kicsit átalakítani.
"A meglévő lámpatestből el kell távolítani a foglalatot, és minden egyéb elektronikát, majd a modulon található mágneses tappancsok segítségével rögzíthető az új fényforrás. A vezetékek bekötése után már használható is a lámpa."
A jubileumi 1000. hozzászólás apropóján ráeszméltem, miért menekültek el a topicból a szakemberek. Itt már szinte nem esik szó világítástechnikáról, hanem "ledesítésről".
Hát persze mért ne "ledesítene" aki csak akar. A szó mire utal, már azt sem lehet érteni, én legalábbis hála a jó égnek nem értem, mitől jó nekik "ledesíteni". De minek vannak leírva a vélemények, tapasztalatok és tanácsok, ha 1 db hozzászólásnyit sem olvasnak vissza. A formája legyen jó. És a fénye?
Sziasztok. A segítségeteket szeretném kérni, hogy mit érdemes venni... Tervbe van az egész házban való LED-esítés. Viszont nem tudjuk, hogy mi érné meg jobban: vannak ugye azok a mennyezeti lámpák, ahol a lámpatestbe van építve a LED vagy vannak a hagyományos foglalatos lámpatestek, amikbe lehet LED-es izzót rakni. Melyiket éri meg a házban alkalmazni? Érdekelne a véleményetek, tapasztalataitok, ill. a tanácsotok, amit nagyon megköszönök. Csak belegondolva, hogy mennyire tartós ez a lámpatestbe épített LED, hiszen, ha tönkremegy akkor az egész lámpatestet cserélni kell. Úgy szeretnénk, hogy mindenhol egységes, ugyanaz a lámpatest lenne. Viszont lehet mikor tönkremegy akkor lehet, hogy már nem is lehet kapni azt a fajtát. Mit javasoltok? Maradjon a normál foglalatos LED-es izzóval?