Múltkor fellapoztam az ÖBB 2006-os menetrendkönyvét.
A Wien-Wr.Neustadt-Sopron-Deutschkreutz szakaszon volt egy csomó Eilzug, a teljesség igénye nélkül a következő nevekkel: Árpád, Béla, Piroschka, Therme Bük, Blaufränkisch...
Zalaegerszegre 2 óránként jár az új menetrendtől intercity. Páratlan óra 50 körül indulnak Zegről 5:50-17:50 + vasárnap egy 19:50, vissza páratlan egészkor a déliből 7-19 óráig. Adjatok nevet a vonatoknak. Nekem a sorrend Zegről: Göcsej, Zala, Bakony, Őrség, Citadella (ez a nemzetközi), Kemenes, Somló, Hetés. Mit gondoltok?
Sirava: Nagykanizsa - Budapest-Keleti - Miskolc - Kassa. Nagykanizsáról délután 2 körül indult. A Keletiből dél körül indult Nagykanizsa felé. Balatonbogláron keresztezett "önmagával".
Azt nem értem, hogy 10-, 20-, 30-éve ugyanaz a vonatok nevei Szlovákiában/Csehországban (Csehszlovákiában) nálunk miért nem lehet így megtartani a vonatok neveit, hogy ne minden egyes menetrend váltáskor újabb nevet kelljen megtanulni?!
pl.: Nitran, Tatran, Detvan, Dumbier, Kosican, Albert Einstein, Smetana.....stb.
Ha a Railjet neMe, mint EC megszűnik, és railjet lesz, akkor a neVe is megmarad? Azt fogják bemondani, hogy "Railjet railjet vonat érkezik..."? :)))
Végre elérkeztünk oda, hogy az Euregióknak a vonatneme is az lesz, ER-rel jelölve a fejlécben; a dolog szépséghibája csak annyi, hogy pont mostantól fog REX-ként futni... :/
Agram, Avas. Zágráb-Bp-Miskolc-Nyíregyháza nemzetközi gyorsvonat. Először Agram volt a neve, aztán Avas, a végén meg már neve sem volt, csak nemzetközi sebesvonat, aztán belföldi gyors hol Nagykanizsáig, hol Keszthelyig, de talán még most is Avaspótló a nem hivatalos neve.
"Nemzetközi Avasvonat érkezik Zágráb-Gyékényesről.....Avas gyorsvonat érkezik....." aztán csak a nevetés hallatszott a hangszórókból. Nagykanizsán történt.
A Balatonnál voltak még:
Adriatica, Maestral, Drava (Bp-Zágráb-Trieszt), Saxonia (Fonyód-Drezda), Venezia-expressz, jelenleg Venezia EN, jövő nyáron lesz Varsóvia (Keszthely-Varsó) és Aranyhíd-expressz (Fonyód-Szeged). Nyáron hétvégén volt Siófok-expressz, de ez jövőre nem lesz.
Béga: Temesvár-Budapest + közvetlen kocsi a Venezia-expresszel Velencébe.
2009-2010-es menetrend tervezetben szerepel a Neszebar, Keletiből közlekedne Burgas-ba nyári időszakban természetesen. Nagyon régen volt már ilyen nevű "fürdős vonat", csak nem emlékszem már melyik évben.
A "MAESTRAL"-t hogy kell ejteni???? Mindenki "Misztrál"-nak hívja, egy időben a "Ma(j)esztrál"-t és "Mésztrál"-t erőltették a hangosban, most legutóbb ismét "Misztrál".
Márpedig én nem tudom, milyen nyelvben ejtődik az "ae" betűkapcsolat "i"-nek. Valószínűleg a francia "Mistral" vonatnévvel keverik.
Ha latin a név akkor "Mésztrál" vagy "Maisztrál" a helyes. (vastaggal a hangsúly)