Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2007.10.06 0 0 65

engem csak az zavar hogy a 'kommunistat' kiemeljuk az altalanos emberibol. mintha nyilasbol nem lehetett volna (elismerten) kommunista

 

Rengeteg ideológia befolyásolta az emberek viselkedését a történelem során, és teszi ezt ma is. Mindnek voltak jó és káros hatási egyaránt. Átlagos esetben az ideológiák vonzása és az élettapasztalat együtt dönti el, melyik ember mit választ, és bízunk abban, hogy szélsőségesen káros ideológia nem jut fölénybe, mert az élettapasztalat elég ennek kiszűrésére, nagy átlagban legalább.

 

A történelmi tapasztalatok alapján van azonban néhány ideológia, ami annyira veszélyes, hogy nem célszerú átlagosként kezelni, mert meggyőző erejével, totális jellegével, más információk kitiltásával, hazugságok elhitetésével, negatív történelmi tények eltagadásával képes arra. hogy a játékszabályokat felrúgva kerüljön többségbe. Ha pedig oda kerül, a kimaradókat bekényszeríti a hitbe, és oktatással, neveléssel teljes totalitárius rendszert hoz létre. Ha ez bekövetkezett, már csak óriási áldozatokkal lehet ezen változtatni.

 

Ezért néhány kiemelten veszélyes ideológia egyfajta karanténba került, és különleges eszközökkel is védekeznek ellene. Pl. törvényt hoznak a történelemhamisító hazugságok ellen (Holokauszt tagadás tilalma), vagy egyes országokban betiltják a pártszerú szerveződését, jelképei használatát. Az oktatásban kiemelt helyet biztosítanak az ilyen ideológiák káros hatásainak ismertetésére, és így tovább.

 

Nem sok ilyen van, a két nagyobb a nácizmus és a kommunizmus bizonyos fajtái. Vannak kisebbek is, pár szekta pl., csak azok egyedi jellegük és kisszámú követőjük miatt nem ennyire fontosak.

 

Ugyanezeknek az ideológiáknak vannak kevésbé veszélyes formái, amiket már nem üldöznek ilyen szokatlan, kiemelt eszköztárral. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ideológiai ellenfelek nem próbálják ezeket is benyomni az üldözöttek közé.    

Előzmény: alfredoo (38)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 63

hali

 

ott kezdodik a mutatvany hogy TE szerintem libbant vagy. abszolut megfelelsz a libbant definicioinak, attributumaival rendelkezel.!

Előzmény: halinorbi (55)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 62

hudini

 

inkabb ugy szoktak:

 

mmmmmmmmmmmmmmmmm....

Előzmény: Robin Hoodini (59)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 61

hali

 

nekunk itt magyarorszagon kellene megmutatni hogy ki a nagyobb magyar? mit szolnal ha valaki nagyon purista a te magyarsagodat vonna ketsegbe? mondvan hogy az igazi magyar naponta szijat hasit a hatabol. vagy barmilyen baromsagot ki lehet talalni.

 

ha ferfi vagyok akkor arra legyek buszke es aki ferfiteljesitmenyet vonja ketsegbe arra haborodjak fel? vagy ha mancika azt mondja hogy ezzel a kis poccsel nem buszkelkednek? mondjam neki hogy nem a meret hanem a mozgekonysag szamit?

 

magyarsagunk egy adottsag, egy veletlenseg. maskeppen gondolod? valamilyen valasztasnak vagy isteni elrendelesnek? kivalasztott nep vagyunk? vagy ha nem is gondoljuk magunkat kivalasztott nepnek, hagyjuk meg ellensegeinknek hogy ettol a lehetosegtol ok fosszanak meg? mi ki ne mondjuk? hiszen konnyen lehet hogy kivalasztott nep vagyunk. nem?

 

felvetetted a libbantakat, akik szidjak a magyarokat. es az nem tunik fel hogy te is szidod a magyarokat? a magyar libbantakat? lehulyezed, leseggfejezed oket. milyen alapon? es ha felhaborodnak hogy te egy rasszista magyarellenes vagy?

 

a libbant, hogy kedves szavadat hasznaljam, ugyanolyan magyar mint te vagy es lehet hogy tobbsegben is van. de ehhez sincs semmi kozod. es nem vindikalhatod magadnak az igazi magyarsagot. mert milyen az igazi magyar?

Előzmény: halinorbi (55)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 60

utu

 

szvsz az elmenekult ormenyek valamilyen fokig torokok voltak. dehogy is veszek el en barkitol barmilyen jogot...

 

amugy ilyen erovel a spanyolok is nyuzhatnak egymast meeg mindig napszamban... vagy szakmanyban...

Előzmény: Törölt nick (57)
Robin Hoodini Creative Commons License 2007.10.06 0 0 59
Hm? :-)
Előzmény: Törölt nick (56)
halinorbi Creative Commons License 2007.10.06 0 0 55
ki kit gondol szájmagyarnak?
Mert a Tóta W-féle felfogás a következő: ha érvelni kell a jobboldal ellen, akkor mehet a svájci sapkázás, a húscafatozás... "elnyomó magyar királyainkat jelképező korona"-zás... De ha valaki ezek után előveszi a magyarságmérőt, akkor rögtön jön a megsértődés... Már MM szabályozás is van rá. Pedig a felvetés jogos.

A balos elhatárolódás a "magyarkodóktól" már átesett a ló tuloldalára. Ott volt a tokaji szénerőmű esete. A helyi szlovákok is velünk voltak. Egyedül a szlovák kormány és a magyar libbantak jöttek itt az "általános széliránnyal"... (a téma topicja nagyon tanulságos) Szóval miért-e mentalitás? Honnan táplálkozik? Hol kell szocializálódni, hogy ilyenné váljon az ember?

Előzmény: Törölt nick (49)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 54

utu

 

azokra a hugenottakra gondoltam akik elmenekultek.

 

de itt vannak az ormenyek akik utaljak/gyulolik a torokoket, meeg akaar robbantgatnak, kovetsegeket is elfoglalnak. ide vezet a gyulolet. aminek nyugodtan lehet alapja, de szerintem jobb valahogyan elrendezni a tortenelmet.

Előzmény: Törölt nick (50)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 53

hali

 

nem hiszem hogy oromet okoz barmi. mindent objektive kell ertekelni. ebbe az is beletartozik ha roman/szlovak kollegaink gyulolkodnek a magyarsagra azt IS el kell utasitani.

 

a koronara vonatkozoan miert kellene barmi tobbet belekepzelnem mint tortenelmi ereklyet? az angol koronanak joga van indiara vagy ausztraliara?

 

ezek a dolgok a szuverenitas atadasabol keletkeztethetok, erovel, hivatkozasokkal nem erthetok el.

 

induljunk ki abbol hogyha magyarorszag veszelyben lenne akkor lehet hogy egymas mellett kellene harcolnunk es egymast kellene megvedenunk!

Előzmény: halinorbi (48)
Robin Hoodini Creative Commons License 2007.10.06 0 0 52
Mi van? Csak nem hiányzik valami? Elvesztetted? Pedíg sose volt?:-)
Előzmény: Törölt nick (45)
Robin Hoodini Creative Commons License 2007.10.06 0 0 51

Tudod, amikor Andrey Szaharov a nóbeldíjjas tudós, és emberjogi aktivista halála után, meghívták a Francia Akadémiára Jozef Ratzingert, a beszédét ezzel kezdte: 

 

Gondokodtak-e azon az úrak, hogy mi AZONOSSÁG van:

A Hitlerizmus, a Szalinizmus, és a PolPotizmus között?!

Nem kérem nem az az azonosság, hogy ezek a XX. században történtek meg, hanem az, hogy mind a három EMBERKÖZPONRÚ társadalmat hírdetett meg.

Így néz ki az emberközpontu társadalom, Isten nélkül.

Előzmény: Törölt nick (32)
halinorbi Creative Commons License 2007.10.06 0 0 48
csak egyre kértem választ: miért okoz nektek örömet nemzeti nagyjaink degradálása?

(a szlovák/román nacionalistákat értem, de magyar libbantakat nem.. Főleg az olyan Tóta W. cikkek után, amiben kikérik maguknak, a magyarságmérő használatát)
Előzmény: alfredoo (39)
jtagstk Creative Commons License 2007.10.06 0 0 46
Havasi Horn neveltje, komcsi.
Előzmény: Quietly Confident (-)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 43

cipo

 

ezek nem jelentik azt hogy havasival ertenek egyet. minden megnyilatkozasnak azt kell szolgalnia hogy egy spanyol tipusu (messzirol mukodonek latszo) megbekeles kovetkezzen be. ha ott bekovetkezhetett akkor nalunk miert nem?

Előzmény: Törölt nick (32)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 42

skipi

 

altalanositva lehet hogy igazad van. tehat inkabb volt a kadar rendszer elfogadhato mint a sztalinista. de mivel egy tonkretett lelek is ugyanannyit nyom a merceben, akkor az a srac aki felgyujtotta magat eleeg memento a kadar rendszer ellen. meeg ha idegbeteg is volt az illeto, akkor IS, politikai okokbol is gyujtotta fel magat.

Előzmény: Skipi (40)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 41

cipo

 

nem, nem kinos, mert nem is mosdatom. csak nem vagyok hajlando gyulolkodni.!

 

te sem vagy szerintem belul ilyen gyulolkodo. tehat felteheted a kerdest. nem kinos onmagad elott?

 

ha en kommunista lennek, joszandeku kommunista, akkor gyulolnel? marxot gyulolod? o.k. hogy marx szocialdemokrata volt, de hat belole nott ki ez a kommunizmus nevu dolog, es ra hivatkoztak. ilyen alapon a keresztenyseget is gyulolhetnenk es elismernenk hogy krisztus jo volt, jot akart.

 

miert lenne mosdatas a tema kibovitese es ilyetenforman kontextusban torteno vizsgalata.

 

mit csinaltak a fehergardistak az elfogott vorosokkel? sokkal humanusabban bantak veluk mint vica versa? vagy az elfogadhato brutalitas, a kommunistak brutalitasa meg elfogadhatatlan?

 

mit csinalt drakula grof az alattvaloival? megnyuzta oket? mert eppen olyan kedve volt? akkor drakula roman volt, magyar volt?

 

mit csinalt a nemesseg dozsa gyorggyel? ez jo bestialitas volt? ez elfogadhato? erre epult a magyar allam 500 eeve?

Előzmény: Törölt nick (32)
Skipi Creative Commons License 2007.10.06 0 0 40
Értem-mindenesetre én ugy látom:-)
Te nem:-)
Előzmény: alfredoo (38)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 39

hali

 

mar a megszolitas meghatarozza velemenyedet, ami igy nem lehetne mas.

 

libbantnak nevezed, hibbantnak gondolod.

 

deak ferenc?

 

amugy ady endret is eliteled. meglehetosen kritikus volt a magyarsaggal szemben. es megis ki tudta/merte mondani hogy akinek o nem magyar az nyugodtan feldughatja. svabokbol jott magyaroknak ady endre nem volt magyar!

Előzmény: halinorbi (36)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 38

skipi

 

keet oldalrol nincs igazad. a kadarista kommunista sem volt jo (per se) es a leninista kommunista sem volt rossz (per se). a tortenelem az tortenelem. szerintem teljesen felesleges emocionalisan allni a tortenelemhez.

 

ha hugenotta leszarmazott vagyok utaljam a franciakat? ha zsido vagyok utaljam a spanyolokat?

 

engem csak az zavar hogy a 'kommunistat' kiemeljuk az altalanos emberibol. mintha nyilasbol nem lehetett volna (elismerten) kommunista.

 

es hany joszandeku es hany rossz szandeku kommunista volt.?

Előzmény: Skipi (33)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 37

cipo

 

miert lenne az en velemenyem jobban mosdatas mint szolczenyicin velemenye durva altalanositas.

 

talan a cari idokben nem volt oroszorszagban ehinseg? rosszul lattam?

 

csak annyit irtam hogy egy embercsoportot kivalasztani es diabolizalni ez manapsag nem ervenyes taktika es strategia es amikor a szlovakok ezt csinaljak a magyarokkal te vagy a legjobban felhaborodva. es orditod hogy abzug benes dekretumok.

 

pedig nyilvan eleg sok rosszat tudnak a szlovakok a magyarokra felhozni es viszont a magyarok a szlovakokra.

 

tehat ezt a hulye kommunistazast, ilyen alapon, szolzsenyicinnel egyutt abbahagyhatnad.

 

istvan kiraly meg megvakittatta ellenfeleit. tehat mi legyen a velemenyunk az istvanistakrol? es idehozta nekunk magyaroknak a kereszteny egyhazat, ami evszazadokig a legteljesebb elnyomast valositotta meg. es szentkent tiszteljuk istvant. miert is?

Előzmény: Törölt nick (31)
halinorbi Creative Commons License 2007.10.06 0 0 36
a történelmünkben előforduló bakikat miért is kell kihangsúlyozni? Ezt az "örömöt" miért nem hagyjátok meg a románoknak, vagy a szlováknak?
Ez a balosmagyarság?
Példul a Szent Koronát pusztán a királyság jelképének degradálni, csak hogy bosszanthassátok vele az ellenoldalt... Tetszik az érzés, nagymagyarok? Ezt érzik a szlovák nácik is, amikor a féligazságaikat szajkóznak a magyarokkal szemben. Biztos jó lehet ha ennyien űzitek ezt a hobbit. Csak a szlovákokat legalább megértem. Ők egy "ellensdéges" néppel szemben teszik ezt.
DE TITEKET MI VEZÉREL?

(ez szól az összes libbantnak is)
Előzmény: Skipi (33)
halinorbi Creative Commons License 2007.10.06 0 0 35

Bácsfi idejében miért is kellett elhatárolósdit játszani?

 

 

Előzmény: twist (11)
MGperY Creative Commons License 2007.10.06 0 0 34
ok elolvastam, mit írnak róla. google abarátom. nekem nem tűnik egy véleményformáló szoci politikusnak. ergya dolog amit mond, de ttől színes a világ :)))
Előzmény: lms (7)
Skipi Creative Commons License 2007.10.06 0 0 33
No ebben van igazság..Sztálini-rákosista kommunizmusra igaz a szolzsenyicin idézet-ellenben nem igaz a kádári szocializmusra!
Megnézném összesen hány millio áldozata is van a történelem folyamán az ugynevezett keresztény erkőlcsnek,a katolicizmus nevében hány sok száz millio embert pusztitottak is el??...ááá..semmiség csak kollektiv komplett civilizáciokat irtottak ki a kereszt dicsö nevébe-ez bizony konkrét tény.
Egyébiránt pedig a keresztény hit miatt,az egész civilzáció a fejlödésben elvan maradva minimun 150-200 évvel..hol tartanánk vajon már,ha nem irtja ki a sok tudost,akik elöbbre vitték volna a fejödést,a fizikát-csillagászatot,technikát..??Ha a keresztény vakbuzgó tudatlanság nevébe nem irtják ki azokat az embereket,akik tudosként elöbbre vitték volna a világ tudományait-csak azért mert nem passzolt a dolog a biblia soraihoz???
szoval a kereszténységnek,meg a birka katolikusoknak rohatdul nem kellene itt vinnyogniuk-az ő hitükön jelentősen nagyobb a felelösség-bünösség,mint a kommunizmusén valaha is lesz!
..
egyébként nagyapám 56'ban sima magyar közkatonaként ott volt végig a forradalom idején beudapesten-látot mindent-látta a lincseléseket..látta amint kis suttyok gépkocsiból csak ugy poénbol megsorozták az utcán a járokelöket,csak ugy a hecc kedvéért-látta,hogy elég volt valakinek csak azt mondani valakire,hogy kommunista-már menekülhetett is az illető--hogy miért is??-csak mert egy irigye azt állitotta,hogy kommunista!
Egyébként egy +tény: Az ÁVH-sorállománya nem hivatásos katonákból állt,hanem egyszerü sorozott munkás-paraszt gyerekekből...csak az egyenruha szine miatt egy egyszerü kisbakát agyonverni,széttépni,felakasztani-ez egyszerü barbár gyilkosság és nem pedig hős forradalmi cselekedet!!!
Előzmény: alfredoo (27)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.06 0 0 32
Nem kellene keverni a helyet a jellemvonásokkal !

Mondjad, csak, mi a fenének mosdatod őket?
Nem kínos?
Saját magad előtt.
Előzmény: alfredoo (30)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.06 0 0 31
kedves alfredoo!
Az idézet nem vonatkozhat bármilyen embercsoportra, hanem a kommunistára vonatkozik.
Teljesen felesleges ebbe belefognod, hogy a jól ismert mehgatározásból kimossad az elvtársakat!

A kommunistára vonatkozik, annak alapvető emberi jellemvonásait felfestve!

volt mar olyan pap/kereszteny aki felakasztotta volna magat az elkovetett bunok miatti lelkiismeretfurdalasaban?

Már megbocsáss, de te sem akasztottad fel magadat emiatt.
Akkor most neked sincsen lelkiismereted?

Elkönyvelheted, hogy a kutyából nem lesz szalonna, vén kurvából primadonna....
Előzmény: alfredoo (27)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 30

cipo

 

mashol nem talalsz olyasmi jelensegeket, amit szolzsi a kommunistaknak tulajdonit kizarolag?

 

forditsuk le hogy ne legyen erzekeny a dolog tuszira vagy hutura.

Előzmény: Törölt nick (26)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 29

mk

 

ezek nem hozzad melto szavak.! te ennel kevesbbe vagy figyelo! mi a baj szolzsival? elarulta hitet, a sztalinizmust? arulo?

Előzmény: méregkeverő (25)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 28

mk

 

idezetnek tuno mondatod mintha nem lenne idezet.

 

milyen 'szemetre' hivatkozol? szolzsenyicin 'szemeet'?

Előzmény: méregkeverő (13)
alfredoo Creative Commons License 2007.10.06 0 0 27

cipo

 

ha embernek tekintjuk magunkat es egyformanak, akkor a fenti szolzsenyicin idezet akarmilyen embercsoportra vonatkozhat.

 

vonatkozhat peldaul a keresztenyekre vagy kulonbozo korokban kulonbozo csoportulasaikra.

 

hogyan is volt az a boszorkanyegetes? volt mar olyan pap/kereszteny aki felakasztotta volna magat az elkovetett bunok miatti lelkiismeretfurdalasaban?

 

legjobb a masikat baszogatni ha mar onmagunkba nem MERUNK nezni.

 

mert TE olyan jo vagy, olyan TISZTA!

Előzmény: Törölt nick (12)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!