Nagysikerű "Hazai madarak tartása" című topikom után itt a "Hazai halak tartása". De komolyan. Tudom, ezek nem olyan díszesek és színesek, mint a szokványos díszhalak, ám nekem mégis támadt egy olyan hóbortom, hogy szívesen tartanám őket.
Amennyiben még van Compód érdekelne, régóta keresek. Esetleg ha valakinél lenne márna 20cm ig az is beleférne az elképzelésembe. :) A ladikos.1 kukac gmail. com-on megtalálható vagyok.
Hogy egy kicsit közvetlenebbül és gyorsabban mehessen az információ csere és tapasztalat megosztás, csináltam egy facebook csoportot! Csatlakozzatok bátran!
Rég jártam itt, de megint aktuális a dolog. Van három compóm, amiket szívesen elajándékoznék, aki tudja őket fogadni. 12-14 centisek és úgy érzem, hogy kezdik kinőni a 144 literes aksimat. Helyettük majd veszek újakat. Budapesti vagyok.
Aki tud őshonos halivadékot szerezni valahonnan, az ne tartsa magában! Mindent szívesen fogadok!:)
Van két darab 120 cm-es fénycsöves armatúrám, komplett (összesen 4db T5-ös csővel) amit szívesen elajándékoznék. Az egyiknek nincs meg a műanyag védő előtétje. Tökéletesen működnek, csak lecserélem.
Íme egy kép. Sajna ezen a 3 compóból egy sincs épp, elég szégyellősek... :D Total kollégától kapott pár tő hínár holnap lesz elültetve. Ilyen formában is külön köszönet a segítségéért!!!
Méretkorlátosat - ha lesz - csak tógazdaságból vennék.
Amúgy én sem ekkora medencét akartam... Mikor elmentem nézelődni, ez pont "akciós" volt. :D
Oxigén csepp? Hát ez óriási! Ma is tanultam valamit, köszönöm! Most olvastam utána, hasznos lehet, kipróbálom!
Igen, már a környéket körbetelefonáltam, még nincs, de mindenképpen megnézem a horgászboltokat. Tiszafüreden van egy, ott télen-nyáron van készlet... Eddig sajnos oda nem jutottam el, de hát jön a szezon, minek annyit utazni. :-) Ugyanígy találtam egy tógazdaságot, aki adott volna előnevelt dévér ivadékot (mondtam neki, hogy csak pár darab kell, azt mondta menjek a kis hálómmal és vigyek egy merítésnyit) de az meg szombathelyen volt... :D
A budapesti csapvíz kezelés nélkül teljesen jó. Lehet, hogy túl meleg volt a cserevíz, bár 30-32 °C-ig nem lehetne baj. Ilyen estekben jó, ha van otthon oxigén csepp.
Nemsokára megjelennek a horgászboltokban az élő csalihalak. Bodorka, kárász, vörösszárnyú. Azok is jók lehetnek akváriumba télvíz idején.
Tegnap felfedeztem a környék csatornáit, ma veszek is kishalhálót. Kíváncsi leszek mit lehet meríteni velük, réges régen szivárványos ökle volt 20-assával minden merítésben. Tartok tőle, most törpe lesz.
Szia, légyszi egy fotót dobj már fel az üvegtavadról! :) Ha van a közeledben horgászvízkezelő, ott is érdeklődhetsz, hátha segítőkészek. Ugye kishalhálóval nem illik fogni semmi méretkorlátosat.
Én majd csalihalaknak akarok berendezni egy átmeneti szobatavat, de az biztos, hogy nem lesz ekkora, pedig bitang jól nézne ki. Inkább egy 3-4 centis ezüstkárászosat szeretnék összehozni 150 literre, az azt hiszem minden tekintetben legális lesz, dísznek is pont jó és még el is fér.
Nem szellőztettem ki. Sajnos társasházban, ekkora vízmennyiségnél nehéz kivitelezni. Budapesti vagyok, úgyhogy vagy a klór, vagy a hőfok lehet. Arra nem is gondoltam, hogy a szűrőben a baktériumokat ennyire megbolygatja a klór. Ezt tudom valamivel tesztelni?
Ha nem, akkor van tippem: A klór kinyírta a szűrőd élőflóráját. A hirtelen hőfokkülönbség is baj lehet, illetve, ha valahol Szolnok-megyében, vagy az Alföld olyan helyén vagy, ahol arzénos a víz, nos ott kevertágyas műgyantával szűrik az ivóvizet, hogy kiszedjék az arzént. Emiatt a víz lágy - ez is baj lehet, a hazai halak középkeményet vagy keményet szeretnek, a Duna vize kemény, továbbá megesik, hogy a kevertágyas műgyanta épp kimerül, és becsúszik egy kis arzén. Nekem Is volt ilyen vizcserés haldöglésem, más magyarázat nem volt rá.
Nagyon jó ez a fórum. Nemrégiben kishalaztam a közeli patakban és egy különc akadt horogra. Napokon át elvolt egy hordóban a többivel, aztán úgy döntöttem, mivel nagy túlélő (kb. 3cm-re benyelte a horgot), megérdemli, hogy külön szobát kapjon, így betettem egy akváriumba. Nagyon jól elvan, eszik, úszkál, egyáltalán nem félős. Viszont nem tudom eldönteni, hogy kősüllő vagy csapó sügér. Tudnátok segíteni?