Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 topiknyitó
Az EU parlament egyik gazdasági mércének a GDP -ét jelölte meg. Pontosabban ahhoz viszonyitva az államadosság, vagy az állami bevétel. Mi a GDP? ez föleg azoknál ismeretlen, akik személyes benyomásokra alapozzák a jolétet vagy éppen azt hogy nem mennek jol a dolgok.

Az igazat megvallva a GDP is egy kicsit hamis képet nyujta az ország gazdasági helyzetéröl. Gros Domestic Product ( Brutto Social Product, vagy az ország brutto termelési értek-ét jelenti.) Olyan országokban ahol szigoruan ellenörizhetö és könyörtelen adorendszer van valoban egy hü képet adhat az állami bevételéröl, az ország gazdasági helyzetéröl. Az USA-ban és Németországban is igy van. Sok keleti országban viszont a töke becsalogatása 10 éves adokedvezményes alapon történt. A nyereséget nem fektetik be a külföldi "beruházok" és ha kivonulnak az országbol, akkor csak az üres szerelöcsarnokok maradnak. A hatalmas gyárto cég a tiz év lejárta után elviheti a gyártást és ujra kezdi az adokedvezményt pld. Bulgáriában, --késöbb majd Albániában. A tetemes nyereségböl futja neki, ott megrendeli az épületeket, és ö adja a felszerelést.

Visszatérve tehát a kimutatott brutto bevételekre, pld egy adomentes nyugati cég termelése - mondjuk most ez a gumigyár Dunaujvárosban- papiron mutatja a forgalmat,
de egy fitying állami bevételt nem hoz. A külföldi cég haználja a közszolgáltatást, utakat, olcsobban tankolja a kocsiját a tulaj., de adot nem fizetnek. Az elöny egy ilyen gyárbol annyi, hogy az emberek dolgozhatnak, a cég fizeti a nyugdijakat stb...

Ez is valami, a munkanélküliség helyett.

Ezzel szemben miért nem lehetne egy állami vállalat, aki gyárt valamit és a bevétel -nyereség az államé, adót is fizet és mindenki magának dolgozik.
Sokjan nem tudják, hogy pld. Texasban hatalmas kommunális vállalatok vannak. A gyár a dolgozoké, és egy board irányitja, a munkások nyereség részesedést kapnak és saját képviselöik vannak a vezetöségben. Joguk van eljárást inditani a vezetöség ellen ha valamit mismásolnának. A cégben természetesen a texasi állam is benne van, és beleszolhat az iránnyitásba stb..

Texasban nincs állami ado, csak federal ( USA országos ado) Sok másik államban a federalon kivül van még State Tax (állami ado) megyei adó és városi ado, plusz kerületi adó is.... ezután iskola ado, viz és csatornázási ado, tulajdon ado és érdekképviseleti ado (asszociation tax) is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!