Keresés

Részletes keresés

poptaritop Creative Commons License 2009.07.09 0 0 6
Csütörtök, délelőtt 10 óra. Szeretnénk két jegyet venni egy kabinosat és egy szekrényeset. Logikus ugye, h nem kétszer 3800ft szeretnénk fizetni, hisz a férjemmel egy kabinban át tudunk öltözni.
A pénztárnál azt mondják nincs már szekrényes jegy, csak kabinos......csütörtök van, délelőtt 10 óra....
Benn kong a fürdő az ürességtől
Kinek a zsebére megy ez az ócska trükközés?????
SZÁNALMAS!
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.26 0 0 5

A továbbiakban, pár héttel ezelőtti élményeim:

 

A pénztárnál a helyzet nem volt ugyan üdítő, de kb. 5 perc alatt sikerült jegyet váltani. A kieső időt a padlómozaik, és a plafon díszítésének szemlélésével töltöttem, alakul. Szerencsémre hamar észrevettem, hogy kétféle pénztár van. Az egyik csak utalványosoknak, itt általában nyugdíjasok állnak, a másik pénztárnál pedig rendszerint külföldiek. Belépőkártyát is osztottak, ezzel kapcsolatosan minden az előbb elmondottaknak megfelelően történt. Egy udvarias illető az elektromos kapunál elvette és lehúzta a kártyát.

Még a pénztárnál váltottam pár szót egy akcentussal beszélő és elég jól öltözött idős hölggyel, (aki ugyan említette, hogy külföldön él mégis beutalóval váltott jegyet(?). Tőle tudtam, hogy a férfi és női részt összevonták, ezért ugye fürdőruha kell. Ebből már sejtettem, hogy a helyzet nem lesz olyan egyszerű…

Idáig nem volt gond, fürdőruha, az volt nálam.

Megtaláltam az öltözőt is, bár ez se volt sima ügy, egyszerre átjáró a termál és a hidegvizes fürdő között, és csak remélem, hogy nem férfi és női öltöző egyben! Ajtó helyett függöny volt az öltözőkamrákon, ezért úgy gondoltam nem itt lent az átjárórészen, hanem a galérián keresek helyet. Felmentem hát egy kis lépcsőn, ha jól emlékszem épp egy férfi jött velem szemben lefelé… Innen az emeletről le lehetett látni az alant lévő fülkékre. Így utóbb sajnálom, hogy a hely felderítésével voltam elfoglalva és nem néztem, hogy öltözik-e valaki odalent.  Kicsit furcsa szituáció, de rend volt, tiszta is volt – sőt a berendezés elég nagypályás. Új korlát, új függöny, új szekrény, tükör, ágy, matrac, falikárpit, minden tisztán rendben, régimódi kórház + wellness-szálló keveréke, és még fürdőköpeny is. Az utóbbit nem vettem magamra, amúgy teljesen tisztának tűnt.

Fölöttem az öltözőfülkében karnyújtásnyira csodaszép kis üvegablak, mondjuk, amikor öltöztem előjött egy bogár az ágy alól.

Nem volt ismerős a terep, ezért a termál részt is keresnem kellett de hamar rátaláltam. Egyáltalán nem volt lerohadva, gránit, márvány, mozaik volt bőven. A gőzkamrák előtti zuhanyzókon stílusos „tekerős” és nem időkapcsolós csapok. Úgy tűnik minden frissen felújítva. Nem jártam ugyan be a teljes fürdőt, talán, mert a lerobbant helyekre nem volt kedvem bemenni. Lehet, hogy a férfiöltöző továbbra is a lepattant kabinos részen van? Ezt nem tudom.

 

Zuhanyzáskor jöttem rá mire lett volna az öltözőbéli fürdőköpeny. Nyilván ezt kellett volna mosdás után felvenni és ebben tetszés szerint akár köpeny alatt meztelenül(?) felsétálni az öltözőfülkébe. Bár így lehet, alám láttak volna mikor a lépcsőn megyek… A női zuhanyzóba egyébként simán betévedhetett volna akár egy férfi vendég is.:)

 

Nagyon izgalmas volt, ajánlom mindenkinek, elsősorban voyeur hajlamúaknak. Siessetek! Ne hagyjátok ki, menjetek amíg lehet!

 

Esetleg átmenetileg közös nudivá lehetne alakítani a Gellértet.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.26 0 0 4

Azt hiszem, ami itt topikleírásként elhangzott, az nem hagyható figyelmen kívül. Valóban baj, ami evvel a fürdővel történt, de szükség lenne itt olyanok hozzászólásaira is, akik az utóbbi néhány hónapban, sőt inkább az elmúlt hetekben jártak a fürdőben!

 

Az a hangulat amit ez a "szellemesen megfogalmazott” topiknyitó hozzászólás áraszt, a nagy múltú fürdőre nézve destruktív. Szükségét érzem ezért annak, hogy a 2007 09.26. óta beállt esetleges kedvező változásokról is szó essen. Ezzel is elejét szeretném venni annak, hogy az esetleg befagyott topik, tovább rontson a fürdő amúgy is megrendült jó hírén.

 

Tény, hogy a fürdőben jelenleg is felújítási munkálatok folynak, ebből kifolyólag egy-két téren, lehetetlen állapotok uralkodnak. Néhány hete jártam ott, és bizony volt, amin én is elcsodálkoztam.

 

SZvsz. a fürdőbeli jelenlegi helyzettel kapcsolatban talán türelemmel kell lennünk. Hosszú évtizedek alatt sikerült az épületet eljuttatni ide, de én azért bízok abban, hogy jelenleg pozitív változások zajlanak. (Kocsmázások alkalmával jókat hallottam arról, aki a restaurátori munkálatokat vezeti. Persze ez csak felületes információ...)

Azt, hogy a fürdő vezetése, személyzete mennyire áll helyt a felújítási munkálatok közepette, csak egyszeri fürdővendégként áll módomban megítélni: A helyzet egész tűrhető, a legtöbb dolgozó kifejezetten kedves és udvarias, csak a pénztárnál ideges mindenki. Na és az úszómesterek bámultak nagyon. Egyes kellemetlenségek, pl. utcai cipővel lehet bemenni a… nyilván a felújítási munkálatok miatt adódnak (férfi női termálfürdők gondolom átmeneti összevonása).

 

Persze ha valaki elveszíti a türelmét, mert jegyváltás után tájékoztatják arról, hogy fürdőruha kell, az teljesen érthető. Az aktuális változásokat legalább a pénztárnál kiírhatnák, vagy akár neten is közzétehetnék.

Előzmény: Lewinfiú (-)
gányamunka Creative Commons License 2007.10.05 0 0 3
még szerencse, hogy a történet leírója a stílusával próbál valamit enyhíteni az ország szégyenén...
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.01 0 0 2
Lewinfiú minden szava igaz. Én tavalyelőtt próbáltam ki a Gellértet, és botrányos állapotok uralkodnak, mind az öltözőkben, mind pedig a medencék környékén.
Előzmény: syrius (1)
syrius Creative Commons License 2007.09.26 0 0 1
Az írás nagyon tetszik, amiről szól nagyon nem. Régeben még szerettem oda járni (évtizedekkel ezelőtt), de akkor is aránytalanul drágább volt. Úgy tűnik a minőség és az ár fordított arányban állnak:-(
borzimorzi Creative Commons License 2007.09.26 0 0 0

Nem 0.

b

Előzmény: Lewinfiú (-)
Lewinfiú Creative Commons License 2007.09.26 0 0 topiknyitó
1918-ban nyitott. Csodákat meséltek gyógyhatású vizéről, majolikáiról, érdekes és jellegzetes szecessziós stílusáról. Ma is tele van külföldi turistákkal, akik bágyadt és kényszeredett mosollyal gázolnak a koszos folyosókon és tűnődnek a lábgomba vagy egyéb fertőzések kockázatain.

Már a bejáratnál gyanakvást kelt a kopott, lepukkadt ajtó és a mögötte feltáruló félhomályos lobbi. A pénztárnál ülő középkorú női alkalmazott érdekes felfogásban adja elő a "számlaírás" című epizódot. Kár, hogy túlspilázza a szerepét, és 10 (tíz) perc elteltével a "kurva picsáját annak, aki ezt kitalálta" szösszenet hagyja el eper ajakát. Szerencsére ezt a környező külföldiek nem értik, bár a feszültség tapinthatóvá válik. Végül megkapjuk a számlát (6200.- FT, két személyre a thermal-ba). Nem közlik, hogy a hazai gőzfürdői szokásoktól eltértek (mint később megtudjuk, már egy éve), és sem törülköző, sem ágyékkötő nem jár ezért a pénzért (istenem, volt idő, amikor még papucs is járt!). Cserébe szimuláljuk, hogy a 21. századba érkeztünk és két plasztik kártyával tehetünk meg 3 métert, amíg a beengedő kapuhoz nem érünk. Itt a kártyát elveszik. Gondolatmenetünk szerint a beléptető rendszerek arra valók, hogy kiváltsanak emberi munkaerőt. Itt fordítva történik, a modern technika kezeléséhez szemmel láthatóan extra alkalmazottak kellenek. Miután a kártyáinkat elveszik, azonnal kiabálnak valamit utánunk a pénztárból, és visszaballaghatunk. Mégse jár kártya, adjuk oda, és menjünk be az oldalajtón. Back to the future.

Kissé talán ingerültebbek vagyunk már, mivel lassan negyed óra telt el és még a közelében sem járunk az áhított gőznek. A gyévuska, aki a cerberus szerepét alakítja (igazi kapuőr, sokat ugat, keveset gondolkodik), végül betessékel minket és bizakodva haladunk a Thermal irányába. Ekkor pattan elénk Mr. Bean. Jószándéktól csepegve kérdezi, hogy van-e fürdőgatya nálunk, mert az bizony újabban kell. A fürdőgatyajegyet a pénztárnál lehet venni és a Thermalban kiváltani, mondja Mr.Bean. Visszasétálunk hát a poros lobbin keresztül a gyevuskához, aki épp a Rosszija szállóban töltött szebb napjain mereng. Megkérdezzük, hogy miért nem szóltak, az alatt a negyedórácska alatt amíg itt toporogtunk,  hogy a Thermalba is kell fürdőruha. „Már egy éve így van, és nem kérdezték!” hallik az adekvát válasz. Természetesen igaza van gyevuskának, tényleg nem kérdeztük, és bár semmilyen csomag, szatyor, vagy táska nincs nálunk, ők, ugye mégse gondolhatnak mindenre. Ahogy azt is elfelejti említeni, hogy törülközőt sem fogunk kapni. De ez később derül majd ki.

Végre kétszer 4000 FT deposit és 600 Ft kölcsönzési díj leperkálása után újra megindulhatunk a Thermal felé. A bejáratnál nagyon elcsodálkoznak, hogy mi a fenét akarunk itt fürdőruhát, még mit nem!? Azt az uszodában lehet csak kölcsönözni. Ballagunk, homályos folyosókon tehát újra, lépcsőn le, lépcsőn fel, nincs messze. A fürdő enteriőrje a 80-as években történt felújítás nyomait és technológiai félreértéseit hordozza. A plafont például fa guriga díszítés borítja – ó, ez retro itten, dobban meg szívünk. De, nem. Ez itten rögvalóság. A folyosó a medence mellett vezet, és a furfangos építészek ablakokkal lehetővé tették a belátást a víz alá. Már persze azoknak a szerencséseknek, akik 240 cm-nél magasabbra nőttek. Muris. Végül a trécselő fehér ruhás nénik adnak nekünk fürdőgatyát. Eddig kb. fél órát töltöttünk a fürdőben és visszafordulnánk, ha nem lenne kifizetve a jegy.

Immár gatyával kezünkben térünk vissza a Thermal bejáratához, és akadálytalanul jutunk be utcai cipővel a mezítlábas japán fürdőzők közé. Az emeleten található férfi öltözők felett csodálatos színes üvegablakokon át ömlene be a fény. A remek iparművészeti alkotásokra a kispesti metro végállomásról kölcsönzött műanyag armatúrába foglalt neon lámpákat csavaroztak, melyek anyaga elöregedett, sárgás és tele vannak döglött legyekkel.

A kabinunkba lépve örömmel tapasztaljuk, hogy a fürdőkultúra részét képező ágy még ott van. Erre a szertartás végén lenne szükség, amikoris a szédelgő kuncsaft kicsit pihentetheti a szemét alfa állapotban. Az ágyon levő gyűrött és használt lepedő elejét veszi a távozás előtti relaxáció gondolatának. Takaró természetesen nincs. Az avitt szekrény talán utoljára a hatvanas években látott festéket, A szekrényben retrós műanyag fogasok ugyancsak a 60-as konszolidációra emlékeztetnek. Kulcs nincs, biléta van. Távozáskor a kabinos jópofizik azon, hogy az óráinkat csak akkor lopja el, ha neki még nincs olyan. Bruhaha.

Belepréselem magam a fürdőgatyóba (kb két számmal kisebb csak, de ha állok tudok beszélni, kapok levegőt. Irány a száraz hőlégkamra. A fürdőben hölgyek is vannak, a hőlégkamrában is kornyadozik egy ijedt arcú teremtés. A bent terjengő szag miatt megértjük az arcára kiülő riadalmat. Repedt és a kosztól ragacsos plexi ajtókon keresztül jutunk a belső, 80 fokos szobába. Mindent belep valami vékony nyirok réteg, nem akaródzik sem leülni, sem a ragacsos műanyag szőnyegen álldogálni. A hely egy fűtött hullaház és egy KGB vallatószoba keveréke. 3 percig bírjuk, menekülünk.

Előfürdő következik. A vízkő geológusokat inspiráló barnás rétegekben csapódott ki a zuhany fülkék falán és a csövek mellett. A törzsközönség komoly tisztálkodó felszereléssel érkezik, szatyrok, táskák és törülközők mindenütt. Dandár utcai népfürdő feeling, csak itt angolul panaszkodnak. Felsejlik a gyanú, hogy kár volt szívózni a gyevuskával, lehet, hogy mondta volna (bár nem kérdeztük), hogy törülközőre is szükség lehet. Már késő.

A 36 fokos meleg vizet választjuk, Kevesen vannak, néhány pánikkal kűzdő külföldi és egy japán csoport, mellyel már beléptünkkor találkoztunk. Fényképeznek, mutogatnak és látszik rajtuk, hogy elképzelhetetlen élményekkel lesznek gazdagabbak – ilyen a világon már csak itt van. A japán lányok próbálnak úgy járni, hogy a lábuk minél kisebb felülete érintkezzen a gyanús tócsákkal. Ettől furcsa, balettos mozgással haladnak, Aztán rájönnek, hogy akkor járnak a legjobban, ha egy helyben maradnak ott, ahol találnak egy valamiivel szárazabb foltot.

A medencéket övező valamikor impozáns majolika megkopott. A szép zöld lapok illesztéseit a szegletekben kis kerámia elemek fogták össze valamikor. Ezek jó része letört, szétmállt. Megpróbálták kipótolni, más színű, más minőségű kerámia darabokkal, amitől a hatás még rémesebb lett. A medencék felett ölelkező puttók emlékeztetnek még a hajdani luxusra, de a felettük pompázó beázások és romlások aláássák a nosztalgiázó hangulatot.

Némi ejtőzés után – a víz kétségtelenül kellemes – irány a forró gőz. Ez végre jó, mert tényleg forró és nem látni a falat, a pára jótékony fátyol mögé rejti a rezignált turistákat is.

A dermesztő hideg vizes medence némi Titanic reflexeket hív elő – a mellettem hörgő elkékült nőt majdnem feltuszkolom egy letört kabin ajtóra.

Aztán már csak a távozás öröme, megszabadulunk a picike nadrágoktól, és 500-ért kapunk két lepedőt egy Kossuth téri tüntető kinézetű 50-es punktól. Fellélegezve lépünk ki a Gellért kapuján, biztosítjuk egymást, hogy páratlan tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak. Csak kicsit ég az arcunk, mikor a befelé törekvő külföldi csoportra téved a szemünk. Let’s speak English! – javaslom. Késő.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!