Keresés

Részletes keresés

Gotha'72 Creative Commons License 2019.09.06 0 0 24

azt hiszem megvan Isaszeg lesz.

Gotha'72 Creative Commons License 2019.09.06 0 0 23

javítom: nem háromhajós, hanem kereszthajós épület.

Előzmény: Gotha'72 (22)
Gotha'72 Creative Commons License 2019.09.06 0 0 22

Sajnos a legjobb templomkereső oldalak megszűntek. Így is többezer képet néztem át eredménytelenül, de hátha van itt (jár ide valaki még?) olyan aki tud segíteni, hátha ismerős valakinek ez az elég nagy templom.

Feltehetően Pest vagy Komárom megye, vagy Bp. De lehet másutt is. Én többezer kép után sem jutottam előre. Elég nagy méretű épület, ugyanakkor elég dísztelen. Az oltár és a tabernákulum kék és arany. Van egy elég jellegzetes szögletes keresztelőkút. Háromhajós épület azt hiszem, a mellékoltár mellett a keresztelő. A szószék jellegzetesen egyszerű. A világítás modernebb de lehet hogy már cserélve lett. Van egy üvegezett bejárat is, szélfogóval. A kórus 3 széles elnyújtott boltíven nyugszik. Kérdésem tehát melyik tempomra illenek ezek a képek? Valaki tudja?

rebellrecords Creative Commons License 2007.12.29 0 0 21
Kárpát-medencei templomok gömbpanorámákon, nagyon érdekes oldal, nagyon jó ez a panorámás látvány!

www.karpatmedence360.hu
SolarPlexus Creative Commons License 2007.09.30 0 0 20

Nem tudom mi lesz az eredménye a pannonhalmi felújításnak; engem meglep ez a átalakítási mód.

Sallangmentesítés Pannonhalmán 

Merészen átalakítják a pannonhalmi bencések a több mint ezer éve alapított bazilika belső tereit. A 13. századi műemlék épületből az ősszel kezdődő munkálatokkal kitisztítják az utóbbi századokban betelepített építészeti sallangokat. Elsősorban a Stornó Ferenc tervei alapján végzett 19. századi átalakítás historizáló elemeitől szabadítják meg a gótikus templombelsőt. Elbontják a díszes szószéket, és több díszítőelem - freskóutánzat, színes vakolat, üvegablak - eltávolításával puritánabbá teszik a liturgikus teret. Felszámolják a majdnem másfél méteres szintkülönbséget, amely elválasztja a híveket az asszisztenciától. Mindezt azért, hogy a templombelső tükrözze a liturgikus gondolkodásban az utóbbi évtizedekben végbement változásokat: a baldachinos főoltár helyett ma már amúgy is a hívek felé fordított, szembemiséző oltárt használják, a szószék szerepét átvette egy mikrofonállvány - így a hívek és a szertartást vezető papok közelebb kerültek egymáshoz. Az átalakítást az az alap finanszírozná, amelyet Norvégia hozott létre az új EU-tagállamok támogatására. Műemlékes körökben megoszlanak a vélemények. A szakma egyik kánonja, a 2000-ben elfogadott krakkói charta elvei szerint a műemlék épületek egészének vagy jelentős részének "az épület eredeti stílusában történő rekonstrukcióját el kell kerülni". A bencések szerint viszont ebben az esetben a mai igényeknek is jobban megfelel a több száz évvel ezelőtti állapot visszaállítása.

forrás: HVG, 35. szám (2007. szept. 1.)

Előzmény: courage the dog (14)
SolarPlexus Creative Commons License 2007.09.30 0 0 19
Nagyon szép templom és jó képek! Sokkal tágasabbnak hat, mint a légifotó alapján gfondolnám.
Előzmény: make me smile (9)
make me smile Creative Commons License 2007.09.30 0 0 18

Igen, a torony felújításáról én is tudok. Hogy miért tetszik a templom, azt nem tudom. Bizonyára van valami a személyes kötődésen túl is. Elképzelhető, hogy a mássága volt hatással rám, falusi gyerekre, aki addig jószerűen csak az otthoni templomot ismerte, meg a sztereotípiát, hogy a templom az barokk.

Érdekes oldalt mellékeltél, sajnos nincs Real Playerem.

Előzmény: courage the dog (17)
courage the dog Creative Commons License 2007.09.29 0 0 17
Nekem nagyon furcsa es vegyes erzeseim vannak ezzel a templommal kapcsolatban.

Kivulrol szerintem, bar modern, nagyon jol nez ki. Varoskepi szempontbol sem elhanyagolhato.
Belulrol szerintem viszont sehogy es ezt csak a meglepoen, sot sok regi templomot felulmuloan zsenialis olomuveg-ablakok ellensulyozzak. Amugy ez a templom is par eve volt kifestve es par honapja fejezodoytt be a torony felujitasa.

Egyszer fel kene menni a teteere. El tudom kepzelni azt a fantasztikus kilatast:)
Erdekes a diszkivilagitas(ocskaj)a is. Kicsi es olyan sejtelmes.
Amugy erdekes, hogy pont ugy egy hete neztem meg a 619-es szamu 1935-os 12.havi filmhiradot, amiben szerepel, hogy a tornyot pont azevben epitettek:

http://mnfa.nava.hu/?page=hiradoSearchResult

(Real player szukseges a lejatszashoz)
Előzmény: make me smile (16)
make me smile Creative Commons License 2007.09.29 0 0 16

Még:

Előzmény: make me smile (15)
make me smile Creative Commons License 2007.09.28 0 0 15

Erről nem tudok, de meglehet.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Hozom inkább a legkedvesebbemet, gyönyörködjetek!

A Városmajori Jézus Szíve templom, épült 1932-33-ban Árkay Aladár és fia Árkay Bertalan tervei alapján. Az üvegablakokat Árkayné Sztehló Lili, a freskókat Aba Novák Vilmos alkotta, és részt vett a díszítésben Kovács Margit, Feszty Masa, Pátzay Pál és Molnár C Pál is. A háború alatt bombatámadás érte, mely a festett üvegablakokat elpusztította. Helyreállításuk csak részben történt meg.

és a belső:

templomhajó

kórusablak

szentélyablak

szentély bal oldali kép

szentély jobb oldali kép
Előzmény: courage the dog (14)
courage the dog Creative Commons License 2007.09.28 0 0 14
Igen, hihetonek hangzik. Szerintem is meglepoen tagas es diszes ahhoz kepest, hogy egy kis faluban van de ez csak kulon jo.
Ami Pannonhalmat illeti, ugy hallottam, hogy most terveznek egy nagyszabasu felujitast, mert a templomot nagyon reg renovaltak utoljara. Bar jol nez ki igy is, allitolag jo sok dolgot rendbe kell hozni. Az Apatsag legnagyobb reszet sikerult rendbehozni, szoval bizom benne, hogy a templomot is hamarosan megujulva lathatjuk.
Előzmény: make me smile (13)
courage the dog Creative Commons License 2007.09.27 0 0 12
A templomaink.hu-n van. A tobbin nem tudom. Na oda is 1x-2x el lehetne randulni, mert nagy ertek.
Előzmény: D.moriarty (3)
make me smile Creative Commons License 2007.09.27 0 0 13

Köszi, kicsit félve szólaltam meg, de reméltem is, hogy jó helyen kopogtatok. Nyúl Győr és Pannonhalma között fekszik, így a császári utazás elég hihetőnek hangzik. És Dorffmeister is igen a helyén van - Maulbertsch a győri székesegyházban látható.

És akkor jöjjön egy nagy kedvencem, ami mi is lenne más, mint diákkorom gyakori biciklis kiruccanásainak célpontja, a pannonhalmi főapátsági templom. Azon belül kedves zugom, a Benedek-kápolna:

Előzmény: courage the dog (10)
courage the dog Creative Commons License 2007.09.27 0 0 11
Igen igen, a szemelyes elmeny nagyon fontos. Bar az en listamon, elismerem, vannak olyan templomok, amelyeket szemelyesen nem lattam, pl. Turje. Remelem, valamikor "eppen arra fogok jarni".
A Rozsak terei templom felujitasa jol halad. Emlekszem, hogy milyen lepukkant volt a felujitas elott. Amugy a belso helyreallitas egy ideig-nana`, hogy penzhiany miatt-allt.
Ezekszerint ujrakezdtek. Remek!
Ami a Belvarosi templomot illeti, allitolag 7 milliardba kerulne a felujitas. Csak osszehasonlitasul, furcsa, hogy a Matyas templome "csak" ugy 4 milliard. Nem tudom, hogy szamoltak ki.
Aztan van az Angolkisasszonyok temploma a deli Vaci utcaban. Nem tudom, tudjatok-e, de 2 mennyezetfresko is van ebben a templomban, csak egyikuk sem latszik. Egyelore nincs penz a felujitasra, csak a szentelybeli freskokat restauraltak. Most a sekrestyeben fellelt barokk freskokon dolgoznak.
Ha lesz penz, akkor leszedik a felso, XIX>sz-i reteget-ez tehat el fog veszni, es a XVIII.sz-it allitjak majd helyre.
Előzmény: SolarPlexus (7)
courage the dog Creative Commons License 2007.09.27 0 0 10
Na igen, az ilyen hozzaszolasokert nyitottam ezt a topicot es az ilyen kepekert.
Fantasztikusan nez ki a templombelso! Stefan Dorffmeister ismet remek munkat vegzett.
Hol is van pontosan ez a hely? Gondolom a Dunatol nyugatra. Dorffmeister leginkabb a dunantulon alkotott, ahogy Maulbertch is, bar kivetelek azert vannak.
Maria terezia amugy-a kozhiedelemmel ellentetben egyaltalan nem szerette a magyarokat.
De az teny, hogy Hazank rengeteg gyonyoru templommal gazdagodott azalatt a 40 ev alatt, amig o uralkodott.
Előzmény: make me smile (8)
make me smile Creative Commons License 2007.09.27 0 0 9

És a részletek:

Előzmény: make me smile (8)
make me smile Creative Commons License 2007.09.26 0 0 8

Az idézett oldalak egyikén sem találtam szülőfalum, Nyúl templomát, legalább itt mutatok belőle ízelítőt. 1769-1776 között épült Mária Terézia adományából. A hagyomány szerint a császárnő keresztülhajtott a falun, és hintaját baleset érte. Ő maga sértetlen maradt, viszont felfigyelt a romos, kiégett templomra, így került sor az adakozásra. Fellner Jakab tervei szerint készült az akkori település nagyságához képest tekintélyes méretű épület, melyet Dorffmeister István díszített freskókkal. Az oltárképen a templom nevéhez illően a Mindenszenteket festette meg. Az utóbbi évtizedekben kétszer is renoválták. Az első során feltárták a freskók időközben megsérült, lefestett részeit, a második alkalmával eltávolították a később (feltételezésem szerint a XX. szd. elején) beállított, oda nem illő mellékoltárokat és visszatelepítették a helyére a szószéket és az eredeti mellékoltárt. Íme:

SolarPlexus Creative Commons License 2007.09.26 0 0 7

A listámat úgy állítottam össze, hogy a templomhoz valami emlék, élmény fűzzön. A Kármelbe pedig "duplán" lehet bejutni a bejárat után balra fordulva, s az ember úgy érzi, mintha tényleg a "belső várkastélyba" érkezne - ez ragadott meg.

Valóban egy bazilika meg egy kistemplom, ill. kápolna nem egy kategória. A listám sem összehasonlistás; maximálisan szubjeltív felsorolás a fentiek alapján.

A Belvárosi Templom a híd lábánál is felújításra szorul, mondanom sem kell, hogy arra sincs pénz. Viszont a Rózsák téren a Szent Erzsébet templom örvendetesen megúju(t) kívül-belül; legutóbb, amikor ott voltam fel volt állványozva a templomtér fele. 

Előzmény: courage the dog (6)
courage the dog Creative Commons License 2007.09.25 0 0 6
Van a gepemen egy szep nagy fenykepgyujtemenyem, de szigoruan szet vannakvalasztva a nagyobb es hiresebb templomok a kisebbektol. Szerintem nem szerencses osszehasonlitani es egy kalap (sorrend) ala venni az Esztergomi Bazilikat mondjuk a Belvarosi ferences templommal.
Megjegyzem ez utobbi annyira rossz allapotban van, hogy gyakorlatilag nem lehet semmit semkivenni pl. a mannyezetfreskokon. Lassan hasonlo allagu lesz az Egyetemi templom is. Ami jo, hogy ugy egy eve megcsinaltak a barokk kapujat, de a tobbi meg gyalazatos allagu.
Akarcsak a Szervita teri templom, amely ele egy faallvanyzatott kellett tenni, mert ugy hullik a vakolat.
Ha mar itt tartunk, kifelejtettem, hogy egy-egy templom felujitasarol is beszamolhattok-kifejezetten erdekelne.
Karmelhegyi templom az elso 10-ben? Nos teny, hogy szep es jo nagymeretu templom, de talan ez egy kicsit tulzas. neked mi tetszik annyira benne?
Ha mar karmelita, akkor a gyorit ajanlanam. Szerintem az egyik legfantasztikusabb templombelsovel rendelkezik magyarorszagon.
Előzmény: SolarPlexus (5)
SolarPlexus Creative Commons License 2007.09.25 0 0 5

Gondoltam, hogy ismered a honlapokat, de jó kiindulópont böngészéshez - ezért tettem be.

Az én listám:

1. Szent István Bazilika

2. Esztergomi bazilika

3. Pécsi Székesegyház

4. Kármelhegyi Boldogasszony Templom, Bp. XIII. ker.

5. Belvárosi Ferences Templom

+ 1 Debreceni Református Nagytemplom

Előzmény: courage the dog (4)
courage the dog Creative Commons License 2007.09.25 0 0 4
Persze, hogy belefer. Sot, direkt jo, ha onnan is tesztek be.
Amugy a feltett oldalakat ismerem. Mar vegigjartam mind.
Nekem a nagy kedvenceim (A legnagyobb az Egri Bazilika, de hogy csak a kisebb templomokat nezzuk):

1. Székesfehérvár ciszterci templom (sajnos siralmas allapotu)
2. Lébényi templom
3. Balatonkeresztur
4. Ják
5. Bélapátfalva
6. Türje
7. Vác fehérek temploma
8. Budapest Szent ferenc sebei t.
9. Csaroda
10. Sümeg

De eleg nehez a sorrendet felallitani, mert akkor a valasztek.

A tieitek?

Elorebocsatom, hogy ezt a topicot igazabol leginkabb a templomok epiteszeti szempontbol valo megkozelitese miatt nyiottam, szep kepekert, erdekes tortenetekert, es nem kivanok vallasi vitakat folytatni.

Jojjon 3 kep a ciszterci templomrol es belsejerol. Eleg szomoru latni, hogy mennyire mallik a homlokzat es a mennyezetfresko....(ezek sajat kepek)

Előzmény: SolarPlexus (2)
D.moriarty Creative Commons License 2007.09.25 0 0 3
Megnéztem a belinkelt honlapokat és mély sajnálatal vettem észre, hogy az első két honlapon nincs fent Magyarország egyik legrégibb és szerintem legszebb teploma a Feldebrői katolikus templom. Pedig ennek építészete is különleges(5 hajós) és az altemploma egyedülálló. Ha mégis fent van akkor elnézést.
SolarPlexus Creative Commons License 2007.09.24 0 0 2
Engem is érdekel a templomépítészet, de nem csak a magyarországi, hanem általában a szakrális tér, szakrális építészet. A neten szoktam böngészni, illetve kölönféle építészeti albumokat forgatni. Remélem Erdély és a Kárpát-medence térsége is belefér...
SolarPlexus Creative Commons License 2007.09.24 0 0 1

Több ilyen témájú honlap (portál) van, talán nem felesleges a címület betenni ide:

http://www.magyartemplomok.hu - felekezeti bontásban, sok szép képekkel

http://www.templom.hu - templomok városok és felekezetek szerint is

http://www.templomaink.hu - templomok, galériák

http://moderntemplomok.uw.hu/ - a cím önmagárt beszél, 1945 után épült templomok; sajnos nem frissül

fokhagymabors Creative Commons License 2007.09.24 0 0 0
0
courage the dog Creative Commons License 2007.09.24 0 0 topiknyitó
Templomok Magyarorszagon.
Engem lenyugoz a templomepiteszet, es szerintem Magyarorszag tele van szebbnel szebb templomokkal, meg a legkisebb falvak is.
Kepek, leirasok, tortenelem-ha erdekel a tema, akkor ilyen temaju hozzaszolasokat varok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!