Én mondtam, mi a szitu. Számológépek beszerzése letiltva. Kivéve könyvelők. De az azért van nekik az a papírtekercses, mert mindenféle fecni pecséttel az számla. Es rátűzik a papírfecnit. Na most ezek szigorú számadású bizonylatok. Évekig meg kell őrizni irattárban.
Ja. Hogy te nem voltál még igazgató? Tudod mibe kerülnek az évi ilyen olyan papírtekercsek?
Pl. WC papír stb. A/4 ről nem is beszélve, meg festékpatronról nyomtatóba?
Ez mind általános költség. Felosztva természetesen. Amíg van vevő addig lesz.
De számológép nem lesz. Ez futótűzként terjedt Racionalizálás címszó alatt.
Én a többi papírtekercses dolgot is kiszerveztem. Ne vegyél ilyesmit. Szerintem felesleges kiadás
Nem igazán értem. Mit akarsz mindezekből kihozni. Egyébķént itt most van kampány. Vegyél szatellites SIM kártyát. 10 Euro /hó. 150 MBit/s, ha előfizetsz és nem fizetsz csak 6 Mbit/s.
Nincs jó hírem. Csak szerencsétlen egybeesés hogy a mínusz jelet leválasztva (zárójel nélkül) is ugyanaz az eredmény. Ugyanis a matematikában ha nincs szám a negatív jel előtt akkor az azt jelenti hogy 0-32 és a műveleti sorrend miatt egyből pozitív számot hatványozol/vonsz gyököt. Ezért javasoltam 5 helyett 4-el is kipróbálni és teljesen más jön ki zárójellel mint zárójel nélkül.
És az integrálás is pontos és azonnali (de nem tudom mennyire támaszkodik az internetre). De egy 10x annyiba kerülő hardveren el is várható hogy gyorsabb legyen a réginél.
Nincs jó hírem. Hát a logarléc az vonalzó. Tehát első lépés, hogy az előjelelet leválasztjuk. A végén visszaírjuk. Legegyszerűbben a logsritmusskálán lehet lemérni 1 és 32 közötti szakaszt 5 részre osztod és abboól a harmadik osztópont 8. Előjel visszaírva -8.
A komplex gyökök. Hát ugye az van hogy a logarléc alapjában véve valós számolásokra alkalmas. De áttérve trigonometrikus alakra lehet használni komplex számolásra is. (De van egyébként komplex logarléc is Bygrave, Darmstadt ilyenek) Némi cirkusz azért van. Mert a szög legfeljebb 360 fokos skála. Itt pedig ugyebár az előbb meg van a komplex szám abszolút értéke ez a 8, a szögek viszont (8 fazorjai) 108 +k 216. fok , k=0,1,2,3,4,5
azaz 108, 324, 540, 756, 972 fokok
540 fok a 180 foknak felel meg itt a -8
és persze a többi szöget is 0 és 360 fok közé kell redukálni.
Ehhez képest a többi adódik. Hát aztán veszed a cosinus és sinus lecet és leméred a szögértékeket, és szorzol 8 cal. Hasonlóan sinuskálán is szorzol 8 cal
Ekkor meg szépén leírod a+bi alakba a további 4 komplex gyököt.
Nem számológépre akartam költeni. Forint átutalás euroból. Vasárnap választás, hétfőn utalok az se késő. Hol lesz a forint akkor? 20 euro az 20 euro. Az is pénz.
Nem veszek ilyesmit köszönöm szépen. A számológépek tönktetették a logarlécgyártást. Nekem sincs már. Azóta sok numerikus trükk és szabály elfelejtődött. Igy például a te példádra is. Megjegyzem én is rengeteget elfelejtettem. Már úgy kapásból nem megy. De elgondolkodom a példádon. Az első alakon.
Ahha. Az a probléma egyébként: két adott Lagrange fv csatolt nem lineáris rezgés, ha figyelembe figyelembe vesszük, S+1=P, és S+1=P kényszerfeltételeket. Ez egy forgásirány váltás.Nincs benne nulla, tele van 1 számjegyekkel. Akkor az 1 eseket befagyasztom. Origó nincs. A kétféle képlet ellentétes értelmű forgást jelent. Tehát feltekerek egy tóruszra 8 és még mindkét végén van egy félmenet. Akkor meg van a 9 menet. A végeit összeragasztom. A másik fonál ellentétesen tekeredik. Kész is a 8+1 csomó. A geometria nem marad állandó. Ezt a tóruszt gyömöszölik az előkerült számjegyek (digi gyökök). Honnan láttad, a 26 db egyébként tényleg stabil állapotot. Csak annyi a megjegyzésem, hogy a számjegyek nem tudják ki prim, ki kinek a négyzete, ki kinek a köbe, szorzata. A számjegyek sorrendje késleltetés. Igen. létezik hozzá Nockenvelle. De az csak 17 büttykös lényegében. (Bár kopást nem vettem figyelembe)
(Megkérdeztem a Deep Seek offline. Két hétig hagytam. Igaz megtiltottam neki nindent. Nem jutott találgatáson kívül semmire.Viszont megtalálta a számjegyeket.Érdekes protokoĺt adott. Arra hivatkozott a felhasznaló képletet kér de nem adta meg a számokat. A számjegyek sorrendjét, stb. de eredményt akar. Semmit sem segítettem neki.)
Az első gond a -32. Ennek pozitív egész hatványai. Tehát előbb az előjeleket kell tisztázni.
Az előjelével együtt értjük egy kifejezés értékét. Tehát minden egyenletet úgy fogalmazunk meg, hogy
csak összadást tartalmaz. Ket különböző dolog hogy egy csupa pozitív tagú hatványsor kisordó(x^5) ig -32^(3/5) tel egyenlő, vagy mekkora az értéke ugyanezen a helyen.
Tehát ilyen egyszerű példákkal sem egyszerű eldönteni, tesztelni, jó ez a számológép adott feladathoz vagy nem. 1+ak x^k itt a melleti k index. Ez papiron kiszámolható. x pozitív ra. Az együtthatók megadhatók. Van x hogy fel is vegye az értéket.
Tehát kell a k. hatvány és az n. gyöke. 1 együtthatója 1 a rend kedvéért.
Lesz olyan intervalkum, ahol nem lehet használni. Na most az az x ami éppen1-32^(3/5) be viszi az értéket azt kell megadni. Tehát ez az x lényegesen függ a kiszámítandó értékig, közelítéssel. És ennek az x nek benne kell lennie abban a tartományban ameddig a közelítés használható. Valószínüleg ez van kívül a tartományon. Így fekete dobozként. Ha az a gép tud kifejezés értékét is számolni ki lehet próbálgatással deríteni, hogy lehet meghekkelni. Mert az érték létezik ez nem vitás.
Nem képlet, hanem algoritmus, le is írtam: vegyünk egy N számot, bontsuk 2-9 számjegyek összegére (számos lehetőség van); ha a számjegyek szorzata nagyobb, mint az összegük-1, akkor tegyünk hozzá annyi egyes számjegyet, hogy az új számra már teljesüljön a szorzat+1=összeg egyenlet.
Pl.: 6=3+3, szorzat=9, összeg=6, tehát kiegészítve 111133: összeg=10, szorzat=9 (Még kiszámolhatjuk, hogy 6!/4!/2! számban szerepelnek ezek a számjegyek.)
Úgyszintén 6=2+4, itt 11124 a korrigált szám: szorzat=8, összeg=9
Namostan ez a módszer nem a számjegyek számának sorrendjében adja az értéket, de ha elég nagy N-ig kiszámoljuk, rendezhetjük is. (Feltölthetem a generáló program valahová, nem nagy csodaság.)
Én nem vagyok számológép guru. Nincs is konkrétan ilyen szerkezetem sem. Így olyanom sincs, mint Doky nak. Fekete doboz, mire mit lép a számológépe. De emlékeim szerint különös tekintettel a hatványozásra, szerintem a használó nem mentesül a hatványzás azonosságainak felhasználásától.
A leírásban, bizonyára vannak rá példák. De az biztos, hogy polinomiális közelítések pozitív tartományra vannak megadva. Mivel közelítesek így a hiba is meg van adva. A kettő dolog együtt érvényes.
Ami igazából jelentős itt, az a közönséges tört és a lebegőpontos szám közötti különbség. Ha a programod az 1/5 törtet (1,5) számpárként tárolja, akkor gondolkodhat azok, hogy (-32)^(1/5) öt lehetséges értéke közül egy valós; de ha azt tárolja, hogy 0.200000000000000011102230246252 (vö: kettes számrendszer), akkor ilyesmire nincs lehetőség. Lásd még: https://www.explainxkcd.com/wiki/index.php/3228:_Day_Counter https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9211281