Keresés

Részletes keresés

kamilkam Creative Commons License 2007.09.20 0 0 55

   Sziasztok!

 Ez szerintem egy jo tema es minden kismamat foglalkoztat. A kislanyom jelenleg masfel eves. Terhesseg alatt kategorikusan kijelentettem, hogy nem szeretnem, ha a ferjem ott lenne, ha termeszetesen szulok. De Csaszar lett, mert faros volt, ugyhogy bent volt es jo volt. Nem akartam, hogy lasson kinlodni. Jelenleg 17 hetes terhes vagyok es ujra elkezdtem ezen gondolkozni. Most ugy erzem, hogy szeretnem, hogy ott legyen. Nem tudom miert valtozott meg a masodik terhesseggel a velemenyem, de azt hiszem egy gyerek sokmindent megvaltoztat egy kapcsolatban.

yi-dvags Creative Commons License 2007.09.20 0 0 54
én sem lettem volna lelki beteg tőle (sajnos láttam már sokkal borzasztóbbat is ennél), pusztán csak azt akartam érzékeltetni, hogy kizárólag az adott emberen múlik, mit lát és mit nem.
Előzmény: Fáradt Vándor (47)
__:-)__ Creative Commons License 2007.09.20 0 0 53
hogy vannak olyan pasik is, akik nem szeretnének résztvenni ilyen apás szülésen. Nem mindegyik alkamas rá, ennyi, ezért írtam, hogy gondoljátok meg.

Erre jó példa egy ismerősöm, akivel kb. 10 évig nem láttuk egymást, és legnagyobb meglepetésünkre a szülőszobán futottunk össze, mindkettőnkön zöld köpeny, lábunkon nejlonzacskó. Na, elörvendeztünk, hogy milyen rég, gyakrabban kéne, első gyerek, nektek is, blabla. Aztán náluk előbb indult meg a szülés, és látom, hogy a srác halál fehér arccal, a falat támasztva tántorog ki (de szó szerint rogyadozó térddel) a folyosóra.
Előzmény: AliceCsodaországban (49)
hillaris Creative Commons License 2007.09.20 0 0 52
És ennyi. Nem kell ezt túlmisztifikálni :)
Előzmény: __:-)__ (50)
hillaris Creative Commons License 2007.09.20 0 0 51
Jaj, dehogynem. Felfogjuk. Én legalábbis biztosan. Csak fehér holló...:)
Előzmény: AliceCsodaországban (49)
__:-)__ Creative Commons License 2007.09.20 0 0 50
Lelki terror ügyében? Nem, nekem konkrétan megmondta az asszony, hogy szeretné, ha bent lennék. Nekem természetes volt, hogy bemegyek, mert fordítva én is elvártam volna.
Előzmény: hillaris (48)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.09.20 0 0 49

Mi köze volt a mondanivalómnak ahhoz, hogy mi volt az én időmben? Azt írtam, hogy elgondolkodtam utólag, hogy jobb lett volna-e?

 

Amennyire intolráncsnak nevezitek azokat, akik nem nagyon tudják megérteni a mostani "minden jár nekem" felfogást a szüléseknél, olyannyira képtelenek vagytok felfogni, hogy vannak olyan pasik is, akik nem szeretnének résztvenni ilyen apás szülésen. Nem mindegyik alkamas rá, ennyi, ezért írtam, hogy gondoljátok meg.  

Előzmény: hillaris (36)
hillaris Creative Commons License 2007.09.20 0 0 48

Végül is...

Azért azon elgondolkodtam, hogy tapasztalatból beszélsz-e? :)

Előzmény: __:-)__ (39)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.09.20 0 0 47
Én pl. láttam, nekem nem okozott olyan nagy lelki megrázkódtatást...
Előzmény: yi-dvags (46)
yi-dvags Creative Commons License 2007.09.20 0 0 46
hát ez az, amikor oda kukkol valaki, ahová nem kéne :-)

én még életemben nem láttam egy négyzetcentiméternyi méhlepényt sem. köldökzsinórt sem mertem elvágni soha. hiába mondják, hogy nincs benne érzőideg, nekem olyan lenne, mintha valakinek a fülét kellene levágnom ollóval :-)

Előzmény: AliceCsodaországban (32)
__:-)__ Creative Commons License 2007.09.20 0 0 45
De én is sokkal több pozitív élményt hallottam apukktól, mint negatívat ... még baráti társaságban (anyuka hallókörén kívül) is.

Biztos vagy benne, hogy amikor te sem vagy ott, akkor is ugyanezt mondják a pasik?
Előzmény: csikoska77 (43)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.09.20 0 0 44

 én nem fogom tudni elviselni, h. ott van

 

Ezt saját tapasztalatomból kiindulva kizártnak tartom :) De persze embere válogatja...

Előzmény: csikoska77 (43)
csikoska77 Creative Commons License 2007.09.20 0 0 43
Én februárra várom az első bébinket. Sokan megkérdezték tőlem, h. apa bent lesz-e. Erre a kérdésre addig nem is válaszoltam, amíg őt nem kérdeztem meg róla. Egyértelmű igennel válaszolt, semmi lelkiterror vagy egyéb nem volt. Leginkább azért, mert attól jobban tartok, hogy esetleg fájások közben én nem fogom tudni elviselni, h. ott van. Azt mondta, akkor majd kimegy, attól függően, mit akarok akkor. De én is sokkal több pozitív élményt hallottam apukktól, mint negatívat ... még baráti társaságban (anyuka hallókörén kívül) is. Azzal pedig egyetértek, h. nem feltétlenül kell az érkezési oldalra állnia.
Előzmény: __:-)__ (39)
__:-)__ Creative Commons License 2007.09.20 0 0 42
És a a 2 nő + 1 pasi felállásra sem vágysz? ;-)
Előzmény: yi-dvags (40)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.09.20 0 0 41

Engem ez nem befolyásolna a döntésemben, ha nem akarnék menni... :)

Előzmény: __:-)__ (39)
yi-dvags Creative Commons License 2007.09.20 0 0 40
én 3x voltam bent szüléskor, és tuti, hogy minden társaságban ugyanazt mondom a szülésről, mint most: nagyon nagy élmény volt, soha eszembe sem jutott, hogy ne menjek be. fogalmam sincs, miért lenne jobb egy kihalt kórházi folyosón fel-alá járkálni helyette.

az a félelem a nők részéről, ill. esetleges viszolygás (vagy sokk :-)) férfitársaim részéről, hogy "juj, valami szörnyűségeset fog/ok látni", könnyen kiküszübölhető:

én mindig ott voltam az ágy fejvégénél, fel sem merült, hogy más perspektívából szemléljem az eseményeket. "Alul" az orvosnak van dolga, meg a szülésznőnek.

ha kellett, segítettem, de inkább csak drukkoltam és megpróbáltam nem útban lenni. és aztán amikor megszületett a poronty, fotóztam-videóztam, kézben tartottam.

__:-)__ Creative Commons License 2007.09.20 0 0 39
Azért fel lehet tenni úgy is a kérdést, hogy lelki terror legyen. Pl. előtte hónapokkal elkezded mondogatni, hogy X. és Y. férje is bent volt, és micsoda pondró az a férfi, aki nincs a felesége mellett. Aztán ártatlan arccal megkérdezed: te jössz vagy nem?
Előzmény: hillaris (37)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.09.20 0 0 38
Na maradok egy kicsit, most telefonáltak, hogy csúszik fél órát.. az ajtóból jöttem vissza :)
hillaris Creative Commons License 2007.09.20 0 0 37

Lelki terror??

Én feltettem a kérdést, jössz vagy nem? Döntse el, mit akar :) Felnőtt férfi.:)

Előzmény: Törölt nick (35)
hillaris Creative Commons License 2007.09.20 0 0 36

Ne haragudj, nem bántásnak szánom, de írta, hogy a Ti időtökben.

Azt gondolom, hogy még kb 25-30 évvel ezelőtt is tabunak számított a szülés, egyeltalán a nőgyógyászati dolgok. Oda férfiember a lábát (ha csak nem orvos) be nem tehette. Voltak jól berögzült, a mai szemmel nézve baromságok.

Pl. az anyukám mesélte, hogy amikor velem vajúdott, még az asztalról sem engedték leszállni. Mit képzel, árt a gyereknek.

Szegénykém, ment (volna) a józan paraszti esze után, a gravitáció besegíthet...lefele könnyebb nyomni.

Na mindegy.

 

Sok minden változott, és változik most is.

 

Ettől függetlenül természetesen én is tiszteletben tartom a véleményed.

Előzmény: AliceCsodaországban (32)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.09.20 0 0 34

"És ha már nagyon nem bírjuk, gondoljunk arra, hogy lehetne sokkal rosszabb is: ha mi lennénk terhesek."

 

EZ a nap tízpontos idézete... :)

Előzmény: __:-)__ (30)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.09.20 0 0 33
EZ egy vélemény, amit természetesen tiszteletben tartok (és gondolom mások is), ugyanakkor szerintem ez egy szélsőséges eset, nyilván nem bírja mindenki a vért, meg van akinek sokkot okoz az ilyesmi, de a "szülő apák" többségében szerintem nem ez az, am megmarad, hanem a köldökzsinór elvágása, vagy az, hogy amíg anyát varrják, addig ő foghatja kezében frissen született gyermekét...
Előzmény: AliceCsodaországban (32)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.09.20 0 0 32

Az én időmben még nem volt apás szülés, és néhakomolyan elgondolkodtam, hogy jó lett volna e, ha benn lehet velem?

Bátran kijelenthetem, hogy nem.  Nekem éppen az volt a jó, hogy nem volt ott senki ismerős, és magamra maradhattam a "munkámmal", mert ezt én így fogtam fel, hogy a szülés az én dolgom. Jó volt a tudat, mikor már a szülőágyon feküdtem, hogy megmondták, már ő is odakinn várakozik, de ennyi.

 

Namármost a férjem azt hiszem nem az a fajta, aki ezt kibírta volna - ez a másik, gy érezte volna magát, mint kutya a kútban.

 

A lányomnál apás szülés sikeredett, holott a vejem annak idején térden állva könyörgött neki, hogy csak azt ne kérje tőle, hogy ő is ott legyen. Eredetileg úgy volt, hogy a nővérét hívja segítőül. De az utolsó napokban a gyerekes haverok rábeszélték, hogy ilyen élményt nem lehet kihagyni, szóval a szülésnél mégis úgy döntött, hogy ott lesz. A lányom azt mesélte, hogy neki nagyon jó volt.

 

De mi- akik odakünn várakoztunk a másik lányommal meg a férjemmel - láttuk a vejemet kijönni. HIgyjétek el, tökéletesen sokkos állapotban volt, semmire nem tudott felelni, csak azt hajtogatta, hogy nem tudom... nem tudom...  vagy két óra mulva hazafelé még annyit bírt kinyögni a kocsiban, hogy.... a méhlepény... a méhlepény...az valami borzalmas volt.

 

Szóval gondoljátok meg lányok.

hillaris Creative Commons License 2007.09.20 0 0 31

:)

A hasüregben ki lehetne hordani, aztán császárral világra segíteni.

Volt ilyen méhenkívüli terhesség...

 

Kipróbálnád? Lennél várandós?

Előzmény: __:-)__ (30)
__:-)__ Creative Commons License 2007.09.20 0 0 30
De egy valamit mindig elmond, hogy a férfiember a szülőszobában tiszteletet tanul. :)

Ez igaz, nálam már a terhesség alatt is így volt. Én kaptam egy könvyet az asszonytól még a terhesség elején, valami "túlélési útmutató férfiaknak a terhességhez"-szerűséget. Sok-sok közhely volt benne, de a legutolsó mondat nekem nagyon sokat segített a 9 hónap alatt. Így hangzott:
"És ha már nagyon nem bírjuk, gondoljunk arra, hogy lehetne sokkal rosszabb is: ha mi lennénk terhesek."
Előzmény: hillaris (26)
hillaris Creative Commons License 2007.09.20 0 0 29

:)

Hajrá, ügyes legyél.

Előzmény: Fáradt Vándor (28)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.09.20 0 0 28

Persze, meg majd kulcsra is zárom az ajtót nem? ;-)

 

Na megyek öltözni, mert sose elsz ebből interjú 11-kor :)

Előzmény: hillaris (27)
hillaris Creative Commons License 2007.09.20 0 0 27
Majd a másodiknál a sarkadra állsz, és elállod a bejáratot :)
Előzmény: Fáradt Vándor (25)
hillaris Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26

És ez így jó.

A férjemet is kérdezték, naná, hogy tartott élménybeszámolót...az ötödik jéger után már szinte ő vezette le a szülést, és neki voltak fájásai.:)

De egy valamit mindig elmond, hogy a férfiember a szülőszobában tiszteletet tanul. :)

Előzmény: __:-)__ (24)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.09.20 0 0 25
Természetesen megkérdezték -tőlem! - , hogy nem-e lehetne-e, én meg mondtam, hogy esetleg nem engem kéne kérdezni, akit viszont kellett volna, az éppen nem tudott válaszolni, mert két nyomás közt levegővétere is alig jutott ideje, úgyhogy csak bólintott egyet, aok meg erre bezúdultak öten... :)
Előzmény: hillaris (23)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!