Keresés

Részletes keresés

merszi59 Creative Commons License 2011.05.14 0 0 40

Szép napot mindenkinek. Segitséget szeretnék kérni, bár nem NAS építésben ,ahhoz a tudásom nagyon karcsu.Hanem belállításban.Valamiért nem férek hozzá.Hogy mért nem tudom .Aki beállította annak idején , a multé.Sajnos elváltak útjaink. Tehát az összes problémám , hogy nem tdok hozzáférni, hiába adom meg azt a linket neki amin bejött .

Nem tudok több fájlt hozzáadni.

Ha valaki sengítene ennek megoldásában , nagyon megköszönném.

Csaba_F Creative Commons License 2009.10.11 0 0 39
Nézem, hogy 7eFt-al drágább az olyan alaplap amire dual Core Atom 1,6-os proci van integrálva, + PCIE kártyahely és Gigabit LAN.
Ez a lap és egy HD4500-es VGA (+10eFt) már lejátszaná a full HD-s filmeket?
Előzmény: locsemege (38)
locsemege Creative Commons License 2009.10.11 0 0 38
Valami ilyesmi. Mehet rá httpd, vsftpd, samba, aztán öröm van, meg boldogság. :) X szervert nem is kell rátenni, mi a fenének.
Előzmény: Csaba_F (37)
Csaba_F Creative Commons License 2009.10.11 0 0 37
Több NAS-t kipróbáltam, mindegyikben csalódtam (nehézkes konfig, lassú sebesség, szolgáltatások hiánya).
Ezért úgy döntöttem, hogy PC-ből építek, olyat ami még nem veszti el egy NAS pozitívumait (csendes, kis fogyasztású, 7/24 órás üzemeltetésre használható).

Ehhez várom az ötleteiteket, javaslataitokat.

Alapnak az Intel D945GCLF alaplapját Atom 200-as procival talán megfelel (Ára 15,6ezer Ft).
1 db PCI foglalat(v2.2, 32bites bus master)
2 db SATA ports (1.5 GB/s)
1 db UDMA 33/66/100 IDE csatlakozó
1 db szabályzott hűtőventillátor csatlakozó (csendességhez nem árt)
4 db USB csatlakozó
1 db 10/100 base-T LAN csatlakozó

Integrált VGA, hang (6 csatornás)

Mérete 171,45mm x 171,45mm

Fogyasztása 25-30W, + 4W a proci

Mehetne rá a FreeNAS, vagy Linux!

Nagyobb "testvére" dual procival is megkapható 20ezer alatt, bele egy HD450-es VGA 10ezerért és médiacenternek is megfelelő lenne a vas.

+ beruházást a táp, memória és valami jól szellőztethető ház jelentené.
Egyenlőre RAID-et mellőzöm, később ha szükséges könnyen bővíthető.

Véleményetek?
speeder Creative Commons License 2009.01.25 0 0 36
Ja, adok hozzá egy regisztrált Naslite2 szoftvert is...
speeder Creative Commons License 2009.01.25 0 0 35
Ha esetleg érdekel vkit, van egy eladó Sata hardveres RAID PCI LSI Megaraid 150-4 (Raid5-öt tudja) kártyám 34ezerért...
András111 Creative Commons License 2008.01.10 0 0 34

Ha még nem vetted meg, akkor ne is tegyél ilyet... nem hiába olyan olcsó... lassú (egy Samba connect kb. 1 perc), megbízhatatlan, nem férsz hozzá oprendszerszinten... nálam kb. 1 hónapot volt, majd vittem vissza, némi balhézás után visszaadták a pénzt...

Azóta összeraktam egyet saját magam (HP Proliant belépőszintű szerver, 3ware RAID kártya), drágább volt, de megy mint állat, és teljes a kontroll fölötte, arra használom, amire akarom a NAS funkciók mellett...

Előzmény: V1G3C (33)
V1G3C Creative Commons License 2008.01.09 0 0 33
Van tapasztalat is ezzel az eszközzel: SMC TigerStore.
Mit tud pl az Etherneten keresztül 10/100-as vagy 1000-es kapcsolat esetén?

Az USB-s Printer rákötve hálózatosként működik, mit kell a printernek ehhez tudnia, vagy minden usb-s Printer ráköthető?
András111 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32

Mindenképp RAID5 rendszert szeretnék, ez pedig ha jól tudom, nem az. Arra jutottam, hogy messze a legjobban járok azzal, hogy én rakom össze... rövid távon talán (de ez se biztos) nagyobb szívás, de viszont szoftveresen is minden az én kezemben van, nem függök esetleg ilyen-olyan update-ektől.

Ja és a drágább kütyük leginkább csak külföldön beszerezhetők, ami meg a garis problémákat megnehezíti, a saját rendszerben pedig csak a RAID kártya jön kintről (remélhetőleg a héten már itt lesz), a többi itthoni beszerzés.

Előzmény: mr_ricsi (31)
mr_ricsi Creative Commons License 2007.10.01 0 0 31

És ezt nem nézted:

Western Digital 500GB My Book World, Gigabit Ethernet,

Olyan nettó 45e Ft körül van az ára.

(Én az elődjét használom, azon még 100mbites interface van. 2 problémám van vele: nem duplex az interface-e, ezért csak 5MB/s a max sebessége másoláskor, valamint hogy olvasási jogot nem lehet osztani a létrehozott területekhez, csak teljes hozzáférés van. Ezen kívül OK.)

Előzmény: András111 (30)
András111 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 30

Emiatt kezdtem neki a házi megoldásnak... 4 ilyet vittünk vissza, mert a lassabbnál is lassabb, gyakorlatilag használhatatlan hálózatos munkára... egyelőre futunk a pénzünk után...

Így utólag belegondolva baromság volt beleugrani, de az ára az tényleg csábító... kb. a fele a hasonló tudású (de működő) kütyükének...

Előzmény: NagyOkos (29)
NagyOkos Creative Commons License 2007.09.29 0 0 29
Egy nem házi óccsó megoldás:

Az SMC TigerStore SMB széria NAS storage Server (SMCNAS04/SMCNAS24) egy teljes storage megoldás kis és közepes nagyságú irodák számára. Rendkívüli sebességekre optimalizált, hálózati storage, amely segítségével a hálózati felhasználók könnyedén hozzáférhetnek a megosztott adatállományokhoz, zenéhez, képekhez és videókhoz. Az SMCNAS04/SMCNAS24 NAS Storage Server-ben könnyedén elhelyezhet 4db SATA HDD-t, hagyományos RAID 0, 1, 4, 5 megoldásokkal valamint JBOD and BIG (későbbi opció) lehetőségekkel. Mivel támogatja a hagyományos protokollokat, igen egyszerűen beillesztheti ezt a TigerStore storage eszközt meglévő hálózatába. Ráadásul a hálózati menedzsment és biztonsági felület nagyon könnyen kezelhető és rendkívül egyszerűen vezérelhető egy web alapú felhasználói felületen. Rendkívül fejlett biztonsági megoldásokkal és igen széleskörű adatvédelemi lehetőségek, amelyeket 4 portos Gigabites hálózati interfész kísér, s így ez a egy igen gyorsan és könnyen alkalmazható adat szolgáltatásokat nyújthat egy iroda számára. Igen figyelemre méltó, hogy 3 USB külső adathordozó is hozzá illeszthető, amivel tovább bővíthető a hálózati storage, vagy akár az eszköz USB felületeit használhatjuk USB-UPS el való összeköttetés megvalósítására.

További érdekessége ennek az SMC megoldásnak, hogy rendelkezik FTP szerver és USB printerszerver funkciókkal is, disk space quota menedzsmenttel, loggolással, media szerver képességekkel, hardware monitoringgal és SMB backup szoftverrel, aki igazán egyszerűvé teszi, a kis és közepes cégek számára az adatvédelmi szabályozások megvalósítását.

SMCNAS04
Network Attached Storage Server Chassis with no drives built-in
79 777 Ft

SMCNAS24
1TB Network Attached Storage Server with 4 250GB Drives built-in
137 333 Ft

(nettó nagyker árak)
András111 Creative Commons License 2007.09.10 0 0 28
Gondoltam azt is tükrözném... paranoia rulez...:-)
Előzmény: locsemege (27)
locsemege Creative Commons License 2007.09.10 0 0 27
Miért még kettő, miért nem még egy?
Előzmény: András111 (26)
András111 Creative Commons License 2007.09.10 0 0 26
Az a baj, hogy én is efelé hajlok... basszus, még két vinyó, lassan kályhának is jó lesz...:-)
Előzmény: locsemege (25)
locsemege Creative Commons License 2007.09.10 0 0 25
Meg annyi, hogy oprendszert akár másik gépen is installálhatsz, s a készet berakhatod a szerver gépbe, az rövidebb leállás, mintha a szerveren installálsz. Így érzésből azt mondom, elszeparálnám az oprendszert az adatoktól.
Előzmény: András111 (23)
locsemege Creative Commons License 2007.09.10 0 0 24
Mármint a /boot és a / egy HDD-n lenne. Az oprendszer nem érték, hiszen gyorsan újratelepíthető. Érték az adat.

van valami elvi-gyakorlati hátránya, ha egy volume-on van a boot-oprendszer-adat?

Hátránya, hogy elveszítesz annyi helyet, amennyi az oprendszernek fenntartott partíció, de nem vagyok abban sem biztos, hogy RAID kötetről lehet-e boot-olni. Őszintén szólva RAID-hez nem értek. Meg az sem rossz, ha az oprendszer hozzá akar férni saját filerendszeréhez, logot ír, akkor nem seek-el a HDD emiatt, azaz a kiszolgálás az adat HDD-ről folytonosan történik.
Előzmény: András111 (23)
András111 Creative Commons License 2007.09.10 0 0 23

Csak ez plusz két hdd-t jelent... van valami elvi-gyakorlati hátránya, ha egy volume-on van a boot-oprendszer-adat?

Előzmény: locsemege (22)
locsemege Creative Commons License 2007.09.10 0 0 22
Lehet az oprendszer illetve a /boot külön HDD-n is szerintem.
Előzmény: András111 (21)
András111 Creative Commons License 2007.09.10 0 0 21

Felmerült egy kérdés:

Hogy oldjam meg az oprendszert/boot partíciót?

A nagy RAID5-ös volume-ról?

Külön plusz vinyókról? Mondjuk két kicsi tükrözve? - Alaplapi RAID erre jó...

Valami más megoldás?

András111 Creative Commons License 2007.09.09 0 0 20

Megtörtént az első lépés, megrendeltem Némethonból a RAID kártyát, végülis egy kicsit többet áldoztam rá:

3Ware Escalade 9650SE-4LPML

Emberi nyelvre lefordítva ez egy 4 portos SATA2 igazi hardveres RAID kártya, 4-szeres PCIExpress sínen. Tokkal vonóval DHL-lel szállítva belül maradt 300 eurón az ára, itthon 90k HUF nettó volt a legjobb (és az egyetlen) amit találtam.

Úgy tippelem, kb. 2 hét, mire ideér (átutalás, nyugtázás, szállítás), utána építem köré a gépet.

Találtam egy jó házat: Sharkoon Rebel9 Value, kb. 13k HUF táp nélkül, szellős, két nagy és lassú ventillátor (halk), ha nem találok ennyiért jobbat, akkor ez lesz.

Előzmény: Takoca_ (19)
Takoca_ Creative Commons License 2007.09.08 0 0 19
megtennéd hogy majd folyamatosan beszámolsz, hogy hogy álla project?
Előzmény: András111 (17)
locsemege Creative Commons License 2007.09.06 0 0 18
A sok HDD miatt lehet, nagyobb tápot választanék.
Előzmény: András111 (17)
András111 Creative Commons License 2007.09.06 0 0 17

Hardver kérdés:

az egész kütyünek elég egy 350W-os táp? Alaplap, ráintegrálva minden, 4-6db. SATA vinyó (3.5 colos), AMD Sempron...

András111 Creative Commons License 2007.09.06 0 0 16
Visszatérve a linkre: Ubuntu Linuxról van valakinek közeli tapasztalata? A cikk írója áradozik, hogy RAID-re ideális...
Előzmény: Takoca_ (0)
Takoca_ Creative Commons License 2007.09.05 0 0 15
jogos :)

de valamiért még így is szívesebben játszanék a linuxal (persze nem éles rendszeren) mint az XP-vel. Pedig nagyon nem értek a linuxhoz!
Előzmény: TCSA (12)
TCSA Creative Commons License 2007.09.05 0 0 14
Ez az X alatt beállítom, aztán kinyírom az X-et olyan ősi windózos szokás :)
Egyébként debiant használok, persze hogy elfogult vagyok. Régen volt fedorám, nem volt az sem rossz, de mindig olyan érzésem volt mint a kocsiban, hogy behúzva maradt a kézifék.
Előzmény: locsemege (13)
locsemege Creative Commons License 2007.09.05 0 0 13
Kómótos? Csak a beállításig menne rajta gondolom X, utána az inittab-ban átírni 3-as futási szintre a default-ot. Nem gondolom, hogy lassabb lenne, mint bármilyen egyéb Linux. Mert mitől is?
Előzmény: TCSA (10)
TCSA Creative Commons License 2007.09.05 0 0 12
aminek a letölthető verziója 0.685b2, és ez már 'important upgrade'... nem biztos hogy bétás szoftverrel kell elsőre próbálkozni, SZVSZ ettől még az xp is megbízhatóbb lesz :)
Előzmény: Takoca_ (11)
Takoca_ Creative Commons License 2007.09.05 0 0 11
de minek ha van "célszerszám"?
Előzmény: TCSA (10)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!