Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Stratégiai, vagy inkább taktikai játék a fórumozók számára.
Adott egy kor, egy helyszín, és egy feladat. Neked kell megtervezni a létszámot, összetételt, fegyverzetet, alkalmazott taktikát, műveleti és harcászati lépéseket.
Kizárólag az adott kor adta lehetőségekkel!
Várjuk mindenki szives részvételét.:)
Üdv! bocsánat hogy belevau de 1956-ban Csepel 344 még nem volt. Gyártásba is csak 1961-től volt ha jól emlékszem. Helyette a Csepel 350-et vagy esetleg a 352-t ajánlanám, bár az ÁVH jobbszerette az amerikai márkákat és Jeepből, Dodge Weaponból, Studebakerből, Federalból még jópár futott akkoriban a MN-ben is.
melegszik a helyzet, mindenféle szóbeszédek járnak, hogy szegeden igen sokan az oroszokat ki akarjak zavarni.. megkersem afutaret, akit kisertunk , o mondja, hogy ha gyereke lenne, levinne videkre. Miert? kerdzem. Hat te vagy az ornyag, neked kell tudnod, valszolja mi idegesse tesz. Szolok a csapatnak, hogy valami gaz van kialakuloban, de olyan nagy baj nem lehet, hiszen itt vannak az oroszok, de ugy lattam ez nem mindnekit nyugtat meg. A pestiek haza szeretnenek menni, de nem engedhetem el oket. asztalos janos szol a parthazbol, hogy figyeljem a radiot, valami keszulodik es kerdezi, en tudok e valamit. Kaosz kezd kialakulni, senki nem tud semmit es eza legrosszabb.LEtelik a delutan ebben abizonytalansagban.
elmentem a karhatalmi pk.hoz aki közölte, hogy öszetartáson gondolkozik, azaz senki nem mehet se ki se be a laktanyából. petofi korosk mozgolodnak a muegyetemen, de meg akarjak varni, mive alakul nem akarjak tulreagalni. A partvezetes sem kepvisel hatarozott allaspontot, igy megmarad a napi rutin, delutan 14 re szeretne, ha keszenletben allnank, mert valszeg eloremeg nem hatarozott karhatalmi feladataok miatt ki kell mennunk a ferenckoruti laktanyaba (maleterhez)
addig van meg ket nap.Hol kell jelntkezzek? a 60-ban? közben asztalos janos cimborammal is beszelek, aki a Koztarsasag teren szolgal, a parthaznal, de megszakad a vonal. kicsit budos az egyenruham az esotol, elhatarozom, kimosom a hetvegen, javallom ezt a tobbieknek is, mert nem jo szagunk van.
Megerősíti a hírt a rádiós. Adnak egy nevet és egy telefonszámot. Felhívod, egy idős tiszttel beszélsz, aki elrendeli, hogy teljes állománnyal jelentkezz 22-én, reggel nála.
Egy GAZ M20 ,,Pobeda". Majdnem mellélőttem vele:) Ugyanis a szovjet ,,Pobedákat" csak 1956-ban kezdték el exportálni külföldre. Viszont 1951-től, Lengyelországban, a FSO gyárban is gyártották. Úgyhogy adjunk a HM-nek egy lengyel ,,Pobedát":) Ilyentet:
defektet kapunk, és van időm töprengeni, vajon mi állhat e küldetés hátterében. a futár nem szól, és érzésem szerint nagyon is túl van biztosítva az útja. Túl sok lőszert adtak egy ilyen rutin feladathoz,túl sok katonát és valljuk be a katonai múltam nem ilyen rutinfeladataokra predesztinál engem. Igyekszem szóra bírni a futárt, ő ideges, az egyik mahorkát szívja a másik után, majd megkérdezi van e családom es hogy merre lakom. Miutan megtudja, hogy pesti vagyok es szuleim elnek, van egy kisfiam is, csak csovalja afejet. azt mondja, o szerencsere szatmári es gyerekei sincsenek. ez kicsit elgondolkoztat, majd megsurgetem a radiost
A rádióst megkérem, erősítse meg és tisztázza: karhatalmi köreztpk-knak lettek-e alárendelve a parancsnokok Bp területén, ki a mi közvetlen felettesünk, van e felé jelenteni valónk illetve kaptunk e uj parancsot.
A ruszki laktanya élete nem kelt feltűnést, hiszen gyakolatozhattak is. A futárt kérdezem, mi a helyzet, minden rendben ment-e a ruszkikkal, de komor és elutasítóan válaszol.
ui: németh dezsőt 24-én végezték ki, lőrinczet pedig ujratemették 13-án.
Példatörténet: ............................... J: ,,Hazaérve arra lépek be a lakásba, hogy csöng a telefon. A ,,60"-ból hív egyik kollégám, hogy Szűcs most tartotta meg az eligazítást, és mától kezdve a területinek vagyok alárendelve. Hallom a hangjából, hogy kissé ideges. Megkérdem a kollégámat: - Százados elvtárs, áll a bál? - Így is mondhatjuk, - válaszolja. - Most érkezett a hír Varsóból: Gomułka került a párt élére. Zenon Nowakot és Rossowskyt leváltották... - Köszönöm, kolléga. Leteszem a kagylót. Hát, úszott a szabadnapom. Be kell mennem a ,,60"-ba. Szolgálati kocsit hívok, ami bevisz a munkahelyemre. Itt jó hír fogad, miszerint jóváhagyták az igénylésemet. Mindössze az a baj, hogy a főváros különböző pontjain kell felvennem. Írok egy kérvényt, amit a területimnek továbbítok - szükségem van egy listára, hogy vannak e a Hivatal birtokában biztonsági házak Pasaréten, Zugló vagy Kőbánya telkes részén, garázzsal; esetleg telephelyekkel egybekötött kisüzemek. Leülök átnézni az előkészített személyügyi lapokat. Elsőre kihúzom mindazokat, akik nem ifjú kommunisták, nem párttagok, hajdan szolgáltak a Horthy hadseregben, tagjai voltak a nyilas pártnak, vagy vannak a családjukban politikai elítéltek, külföldön tartózkodó személyek. Megbízható, kipróbált pártharcosokra van szükségem. Ugyan ilyen okból kihúzom a listáról az összes rang nélkülit a vezényelt sorállományból... ..................... Folyt. köv.
Október 21. A Petőfinél bevárjátok a HM fekete ,,Pobedáját" és azzal elindultok Vecsés felé. Az út eseménytelenül zajlik, megérkeztek a szovjet laktanyához. Bekíséred a futárt a szovjet alakulat törzséhez. Feltűnik, hogy a laktanyában a járművek kiálltak a boxokból és a személyi állomány teljes menetfelszerelésben, rohamsisakban sürgösködik a laktanya területén. Szervezett szaladgálás a tisztek üvöltözése közepette. Amíg várod a futárt, addig a szobák nyitott ajtaján keresztül csak azt hallod, hogy a hadműveleti tisztek telefonon vagy jelentéstétel közben gyakran ismétlik ,,Minden a ,,Hullám" (,,Volna") tervnek megfelelően zajlik, az állomány az előírtak szerint tevékenykedik". Visszakísérve a futárt a ,,Pobedához" egyik katonád fogad a következő hírrel, amit rádió útján továbbítottak: ,,Őrnagy elvtársnak jelentem: Szűcs Miklós ezredes megtartotta a karhatalmi körzetparancsnokok eligazítását. A Budapesten lévő alakulatok parancsnokait alárendelték a területük szerint illetékes körzetparancsnokoknak." Elindultok vissza Pestre. A járműben melletted ülő helyettesed odaszól: ,,Hallottad a hírt? Tegnap eltemették Németh Dezső és Lőrincz Sándor ezredeseket. Ma reggel hallottam."
Tehát azt a parancsot kapom, hogy a Petőfi laktanyából kísérjek el egy futárt a vecsési orosz egységekhez, várjam ott meg és kísérjem vissza, mert fontos infokért megy az orosz parancsnksághoz. A lentebb részletezett felszerelésen kívül van térképtáska, távcső és természetesen katonai öltözet. Fontos, hogy a futár a lehető leghamarabb érjen célt oda és mindenképpen biztosítani kell a visszatértét. Elindulunk, semmi extrára nem számolunk, rutinfeladatnak tűnik, mégha hallani is ezt-azt a pletykákból.
Budapesti a szcenárió. Még így is körülményes lesz kivitelezni.:) Kapcsolódj be:) Még a szervezési stádiumban járunk, október 20 és 21 között. Veled együtt van egyenlőre három játékos (én egy példa játékot vezettem mellette, de az nem számít).
Aha én bennem is most tudatosult a dolog amikor belinkeltem az URL-t.
Én szentül meg voltam győződve róla hogy az magyar gép volt.
Mellesleg 93-ban mintha nem ilyen lett volna a gondola.
De régen volt már.
Viszont az egyik TOP GUN-ban volt egy cikk erről a két gépről és azokon a képeken a merev géppuskás verzió volt!És konkrétan szó volt benne erről a fegyverzetkonfigurációrol.
a gond a szolnoki géppel amire hivatkozol, hogy nem volt soha a Magyar Légierő szolgálatában ugyanis egy ex NDK-s gép, amit ajándékba kapott a múzeum.
Az 56-ban szolgálatbasn álló magyar 27 és 28 oldalszámú gépeken rajta van a lövészgondola, hogy fegyver volt-e benne, azt nem tudom.
Az illendőség kedvéért a fotók innen valók http://www.hunavia.hu/ a képeken jól látszik a gép hasa alatt a gondola, köztük a harmadik a szolnoki, ami szintén gondolás változat.
Ne vedd kötözködésnek, csak kiegészítésnek, és kívánom, hogy mielőbb személyesen is meggyőződjél a helyszínen az általam leírtakról, mivel már rég jártál arra. 8)
amúgy egy játék kedvéért most nem fogok minden adatot benyögni, utolsó pontig pontosan. Ez már szőrszálhasogatás (mint a ,,Katonaiban,, a házi tuningolású lőszerek kapcsán(amúgy a lövedék sebességméréséhez kellettek, különböző lőportöltettel). Ha érdekel az eredmény - bedobom valahova).