Úgy tűnik, robbanásszerűen terjednek a hangoskönyvek, ehhez képest szerény a reprezentációjuk itt a Tasztalon. Ezért gondoltam létrehozni a könyvolvasós topic ikrét. Számoljunk be hangoskönyv élményeinkről, ajánljunk címeket másoknak!
Szanitécekből, műszakiakból, postásokból és hasonló marcona legényekből álló légiós különítmény, az Első Számú Legvegyesebb Brigád vonul ismeretlen célja felé a sivatagban, élén Gorcsev Ivánnal, nyomában a fél idegenlégióval. Miért hagyta el alig két év elteltével gyönyörű feleségét és kisfiát a tizennégykarátos autó történetének főhőse? És mi köze az ügyhöz Sába Királynőjének? A titkokkal teli, lehengerlő humorú légiós kaland rejtélyét főhősünk Párizsban oldja meg, és ebben kulcsszerep jut Vanek úrnak, továbbá az ott élő fiatal, bohém magyar művészkompánia egyik-másik tagjának.
Reményik László: Akik sötétben is látnak. Vakokról szól, interjúkötet. Nagyon tanulságos, és érdekes. Némelyik történet megindító, másik vicces, de mindegyik nagyon emberi. Ajánlom figyelmébe mindenkinek!
Utoljára Szerb Antal: Utas és a holdvilág-ját hallgattam, Kulka János előadásában. Nekem nagyon tetszett. Most Passuth László: Eső Isten siratja Mexikót c. művét töltöttem le az OSzK-ról, mp3-ban. Egyetlen problémám van vele, az, hogy egy-egy fájl olyan iszonyatosan hosszú (van köztük 170-180 perces!!!!), hogy nem fogom tudni végighallgatni egy végtében, a konyhai lejátszóm pedig nem jelzi ki, hogy hányadik percnél tartok, így a folytatáshoz való keresés szinte reménytelen... De most letöltöm ezt a tilosos cuccot. :)
De jó, hogy megtaláltam ezt a kicsinyke topikot! Hangoskönyv-kedvelő vagyok magam is. Több oka van e "szenvedélynek". Jelesül az egyik: munkán s egyéb időn kívüli létem jó részét teszi ki a konyharab hálátlan szerepe. Ezt szoktam hangos könyvek hallgatásával hasznossá tenni. Nagyon örülök, hogy vannak többen, akik nem néznek emiatt engem komplett hülyének. A hangzós élményeimet ezidáig a helyi könyvtár ilyen dokumentumai közül válogattam, de töltöttem már le az OSZK honlapjáról is. Ez utóbbiakkal az a bajom, hogy a felvételeket minden átélés nélkül "amatőrök" mondják fel, így az intonáció adta pajkosság teljességgel kiveszett belőlük. Nohát! Megint bő lére engedtem szavaim, noha csak annyit akartam közölni, hogy rögvest le is csapok arra a két linkre, amit itt találtam, és letöltöm. Alig várom a holnap délelőttöt, hogy hallgathassak valami csemegét!
Nem hivatalos hangoskönyv, de nekem eddig a legjobban Parti Nagy Lajos Hősöm Tere tetszett, a szerző előadásában (Tilos rádió anyag Sanyi, At_sz, Worek). Pedig elég sok hangoskönyvet hallottam... A Mester egyszerűen szenzációs, szerintem olvasás előtt mindenkinek bele kéne hallgatni, hogy tudja, milyen hangon szóljon a narrátor a fejében. Zseniális. Riszpekt a készítőknek, és a szerzőnek.
Itt kezdődik, és 14 része van. http://tilos.hu/sounds/Parti_Nagy_Lajos_Hosom_Tere01.mp3
Magamfajta kommútereknek áldás a hangoskönyv, naponta kétszer 45 percet fordíthatok irodalomra vezetés közben és közben nagyon jól szórakozom.
Most három könyv is be van tárazva az autóban, EP Harmonia Caelestis a szerző előadásában (komolyan mondom, egészen más élmény, mint olvasni, a hangsúlyok. szünetek helyükre teszik a dolgokat, épp csak merengeni és ízelgetni egy-egy mondatot nincs lehetőség), Hrabal: Tácórák idősebbeknek és haladóknak Mácsai Pál tolmácsolásában (ebbe éppencsak belehallgattam) és Rejtő Ellopott cirkálója Rudolf Péterrel. Nos ő klasszis, ezt Pom Pom meséi és Mirr-Murr kalandjai óta tudjuk.
Az eddigi legnagyobb élmény a Sörgyári capriccio volt Für Anikóval és Kern Andrással.