Keresés

Részletes keresés

ivódzsima Creative Commons License 2012.02.19 0 0 26

a Kőris utcából senki?  ezexerint mindenki megvan.

SolnesMM Creative Commons License 2012.02.06 0 0 25

 Mi újság a  Kőris utcában ??

Előzmény: pampulis (23)
pampulis Creative Commons License 2010.09.02 0 0 23
sziasztok
mostanában fogok beköltözni a kerületbe....kényszer megoldás de talán nem a világ vége
Émile Creative Commons License 2009.09.11 0 0 22
  Ma megyek az gyönyörű Köris utcába  !!
Jackopower Creative Commons License 2009.08.23 0 0 21
Nincs mit. Igazán.
Előzmény: Mantova (20)
Mantova Creative Commons License 2009.08.23 0 0 20

Köszönöm a választ, közben tárgytalan lett a dolog.

Jackopower Creative Commons License 2009.07.26 0 0 19

Három fiatalember keveredett szóváltásba Budapest VIII. kerületeben, a Kőris utcai és a Mátyás Király téri megállók között a 99-es számú BKV buszon. A vita dulakodássá fajult, majd előkerült egy gázpisztoly is.

 

HV
Jackopower Creative Commons License 2009.04.30 0 0 18
A kérdés az hogy a Kőris utcában hol akarsz és milyen lakást venni. Mert nagyon NEM MINDEGY ÁM!
Előzmény: Mantova (17)
Mantova Creative Commons License 2009.04.27 0 0 17
Mi most a helyzet a Kőris utcában? Érdemes lakást venni ott? Mire kell számítani?
gigantikus Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16

Hosszú hónapok, évek óta nyerhetek betekintést belső Józsefváros utcáiba. A városrehabilitáció valóban elkezdődött, ez tény és való, és ahhoz képest, hogy a lakosság összetétele ezen a környéken főként szociálisan hátrányos helyzetű emberekből, családjaikból, és ebből adódóan nagyszámban megkeseredett vagy pszichés problémákkal küszködő emberekből tevődik össze, valóban történtek változások az elmúlt időszakhoz képest.Van azonban valami , ami igazán szemet szúr, és azt hiszem joggal mondhatom,ez nem csupán a VIII. kerületet foglalkoztatja jelenleg, hanem minimum a belvárosi kerületek nagy részét. Ez a probléma az önkormányzati lakások körüli homály. Idén úgy néz ki lesz lakáspályázat, ha minden igaz..Megannyi önkormányzati tulajdonú lakás áll üresen a kerületben, vagyis sokszor nem üresen, hanem önkényes lakásfoglalók által lakottan. Ennek az önkormányzatnak még mindig nagyon sok bérlakása van, igaz egytől egyig elég komoly felújításra szorulnak!! Évek maradtak ki a kerülti lakosoknak pályázat szempontjából, igaz Csécsei Úrnak időnként megesett a szíve egy-egy méltányossági kérelmen, és odaítélt egy- egy lakást, egy volt a bibi csupán, ezekben a lakásokban lógtak a vezetékek, összefirkált, mocskos falakkal, komofort nélküliséggel(wc a folyosón, fürdőszoba max. képzeletben), és milliós nagyságrendű felújításköltséggel várták a beköltözőket az említett lakások. Sajnos akadt példa arra is, hogy az önkormányzat a lakást az  új bérlőnek egyazon napon és időpontban adta át, amikor az adott lakásból kilakoltatta az önkényes lakásfoglalókat családostul. Eközben a média harsog az önkormányzati  lakásbotránytól. A VII. kerület polgármestere már előzetesben, és a VI. kerületi  polgármester úr becsületén is folt esett. Csécsei Béla pedig jelenleg táppénzen nyalogatja a sebeit, bár nem bukott meg, komolyan magába szállhatott az elmúlt hetekben...Bármerre sétálok a nyomor szinte hanggá alakulva sikít, segítségért kiállt az utcákon. Milyen világ ez amikor ahelyett hogy ezt az egykor gyönyörű és szép bérházakkal teli kerületet megmentenénk,és valóban nem csak látszólag, ehelyett azon fáradoznak az Úrék, hogy minél több millkát szakítsanak a süllyedő szeméttdombból, mielőtt végleg elsüllyednénk?

Őszintén sajnálom....

imi 67 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 15
Volt egy nagy nagy szerelmem abban az utcában szép emlékek füznek oda csak sajnos vége lett szerettem oda járni pedig az nem a 12 ker :):):):):)
Jackopower Creative Commons License 2008.09.20 0 0 14
2006 os cikk:

A főváros VIII. kerületének újlakás-piaca ugyanolyan színes és izgalmas, mint maga Józsefváros. Nagyberuházók és kis projektcégek egyaránt fantáziát látnak a városrészben, lakópark, tetőtéri lakás, garzon, de még budai panorámás, kétszintes lakás is megtalálható a kínálatban. Persze az árak sem a régiek már.

Józsefváros több, jellegzetes pontja is fókuszban van lakáspiaci szempontból, de korántsem csak a Palota-negyed, a Nagykörút környéki utcák, a Füvészkert vagy a Corvin környéki termés jelenti a helyi újlakás-piacot. Míg korábban kifejezetten kis lakásszámú társasházak épültek egy-egy foghíjtelekre, az utóbbi időben fokozatosan megváltozott az óvatos beruházói magatartás. Több 100 lakás körüli, sőt, ennél kétszer-háromszor nagyobb beruházás is van a kerületben, igaz, az általános lakáspiaci trendváltozások okán ezek mind 70-100 lakásos ütemenként valósulnak meg.

Mivel a lakáspiacon a helyválasztás döntően befolyásolhatja egy üzlet végkimenetelét, a beruházások “kemény” terepen sokkal jobb előkészítést, nagyobb kreativitást igényelnek. Józsefváros egyértelműen ilyen terep volt, azonban a belvárosközeliség – valamint a beépíthető, könnyű sikerrel kecsegtető telkek szűkössége és ára – okán a piac az elmúlt években kénytelen volt közelebbről is megismerkedni a kerülettel. Kiderült, hogy vannak kifejezetten piaci profitra váltható adottságai a Józsefvárosnak, és a lepukkant bérháztömegek ellenére van fantázia a sokrétű, sokszínű városrészben.

Kétségtelen, hogy a kerületi önkormányzat érdeme is a mai pezsgés, hiszen rendre elfogadta városfejlesztési társaságának programjait. A Rév 8 Rt. egymásra szervesen épülő, a társadalmi kérdéseket és a gazdasági szempontokat egyaránt figyelembe vevő elképzelései mentén EU-s pályázati pénzek érkeztek a közfeladatokra, miközben a beruházói kör számára is kiszámítható, jó lehetőségeket rejtő közeg jött létre. Mivel a VIII. kerület bizonyos részei közösségi pénzek nélkül nem kapnak lábra, a beruházók bizalmát mindenképpen növelik a köztérfelújítások, útfejlesztések vagy éppen a rehabilitáció komplex programjai, amik egész városnegyedeket alakítanak át. Itt kell említést tenni a Józsefvárosi pályaudvarral szemközt utolsó építkezéséhez érkező Orczy Fórumról, amely egy évtized alatt 600 új lakást eredményezett a kerületben.

Persze Józsefváros és Józsefváros között is van különbség; nem vethető öszsze a Palota-negyed mondjuk a Teleki térrel. Ettől függetlenül – átnézve a közelmúlt, a jelen és a jövő már ismert fejlesztési terveit – úgy fest, a különböző adottságú kerületrészek más-más tempóban, de egyaránt vonzzák a beruházókat. Árban és a lakások méretében, belső kialakításában a különböző igényekhez igazodik a kínálat, és ez így normális.

A Palota-negyedben a Mikszáth tér, a Krúdy utca, a Lőrinc pap tér vagy a Szabó Ervin Könyvtár környéki új lakások vonzereje a már meglévő patinás hangulat, a belvárosi miliő. Új házak építésére alig van lehetőség, ezért a magas minőségű és árkategóriájú lakások iránt mindig is lesz kereslet. Van még kétszintes, a budai hegyekre panorámás lakás a Horánszky utcai új házban, 390 ezer forint feletti négyzetméteráron. A Mikszáth térnél épít majd az AL Holding is, szintén felső középkategóriás lakásokat, a 2007 végére elkészülő, 50 lakásos társasház műszaki felszereltségben és a közös terek színvonalában is képviseli majd a magas minőséget.

A kerület más területein egy időben nagyjából kétezer(!) új lakás épül. Ez meglepő is lehetne, azonban a kerület városon belüli elhelyezkedése, kiváló tömegközlekedése és nem utolsósorban kulturális, oktatási intézményei olyan adottságok, amelyek természetesen indították el a lakáspiaci fejlődést is. A nagyobb beruházások a Körút, a Baross utca vagy az Üllői út közelségében találhatók, és ma már a kerület szinte minden emblematikus csomópontjában épülnek lakások. Szinte alapelvárás a belső, parkos udvar, és az eladható lakások mérete is megváltozott az utóbbi években. A Józsefvárosban is vége a garzonkorszaknak; 30 és 110 négyzetméter között minden épül. A Józsefvárosban ma már nem kiugrónak, hanem átlagosnak számítanak a 300 ezer forintos négyzetméterárak; 265 ezer és 330 ezer forint közötti árakon kínálják a lakások túlnyomó többségét.

A foghíjtelkeken továbbra is kisebb, 10-30, a nagyobb tömbök bontásával létrejött telkeken 40-80 lakásos társasházak sorakoznak. A beruházások vonzzák egymást; ahol egy-két új ház már megépült, és ami fő, el is adták a lakásokat, ott újabb fejlesztések jelennek meg (Fecske utca, Futó utca, Tolnai utca, Víg utca, Koszorú utca, Kálvária utca, Práter utca, Lujza utca).

Egy-egy nagyberuházás még inkább alkalmas arra, hogy egész városrészek gyors átalakulását, modernizációját indítsa be. Évek óta itt vannak a tőkeerős, nagy lakásépítők, mint például az OTP Ingatlan Rt., amely a Futó utcai lakópark projektben már negyedik társasházát építi, ami összesen 232 új lakással gazdagítja a kerületet. A már említett uniós támogatások egyikének segítségével megújult utcakép kifejezetten vonzza a vásárlókat.

Hamarosan – szintén lakóházakkal – indul a Corvin sétány a Futureál Rt. beruházásában. A Futó utcánál kezdődő lakóházfejlesztéseket továbbiak követik, a nagyszabású, többéves városépítési program beruházási összege meghaladja a száznegyvenmilliárd forintot. A József körút, Práter utca, Szigony utca, Üllői út által határolt területen épülő új városrészben a lakások mellett irodaházak, üzletek, kávézók, éttermek egy, az Andrássy útnál szélesebb új köztér, a Corvin sétány köré tervezve épülnek meg.

A Füvészkert lakóparkban eddig 353 lakást adott át a Balusztrád Rt. két ütemben, és ugyanitt még egy fejlesztés indul. Többlépcsős minőségi ugrást hoz környezetéhez képest a Jázmin utcai 174 lakásos társasház vagy a felújított Mátyás térnél nemrég indult, összesen 178 lakással megépülő Mátyás udvar.

Még idén tervezik az összesen 420 lakást magában foglaló Ciprus utcai projekt megindítását. Megkezdődik a City Center Park első ütemének építése is, ahol összesen 198 lakás épül meg. Portaszolgálat, parkosított belső udvar és minőségi garanciák győzik meg a Diószeghy Sámuel utcai Bokréta házban lakást keresőket.

Van tehát kínálat, ezzel együtt verseny is a Józsefvárosban. A többi belvárosi kerületben már ismert márkanév, a többéves múlt, a referenciák természetesen forintosítható előnyt jelentenek a VIII. kerületi piacon is.
Jackopower Creative Commons License 2008.09.20 0 0 13
2007 májusi cikk:

Elkészült az Orczy Fórum

u Végleg elnémult az építkezés zaja az Orczy Fórum környékén. A 17 éve zajló városmegújítás sikeresen befejezõdött, 600 korszerû, színvonalas lakással, 400 férõhelyes parkolóházzal és 9000 négyzetméternyi modern irodával gazdagítva a kerületet.

Város a városban – ez a közelmúltban befejezõdött józsefvárosi Orczy Fórum fejlesztés eredménye. A 17 évvel ezelõtt indított beruházás jelentõsége jóval túlnõtt azon a tényen, hogy 600 új lakással gyarapította a kerületi lakásállományt, az egykori békanyálas, bombatölcsérekkel tarkított területen új városrész nõtt ki a földbõl, magával hozva környék presztízsének javulását.

A mára élõ, nyüzsgõ, rendezett kis negyednek nem elhanyagolható a szerepe abban, hogy a Józsefvárost nemcsak hogy felfedezték a lakásfejlesztõk, hanem az egyik legtöbb beruházást indító kerületté lépett elõ, s nemcsak a Fórum környékén, de már kerületszerte is egyre-másra indulnak a környezet hangulatát, színvonalát alapvetõen megváltoztató projektek.

Az Ybl-díjas építész, Kévés György és társai, Földvári Éva, Kovács András, valamint Nicolas Rizo és a Kévés Zrt. nevével fémjelzett városmegújító projekt mára fogalommá vált a pesti lakáspiacon. A klinkertéglás épületegyüttes vonalvezetése, építészeti és mûszaki minõsége, élhetõsége és a környezetre gyakorolt hatása nemcsak a hazai környezetben aratott elismerést, jelentõsége a nemzetközi ingatlanszakmában sem maradt visszhang nélkül, amit több nemzetközi nívódíj is bizonyít. A 17 év alatt fokozatosan megépülõ városrészközpont utolsó 160 lakásos lakóházának kulcsait tavaly októberben adták át. Az ide költözõknek már nem kell aggódniuk az építkezéssel járó zaj és por miatt, az épületek környékén immár tisztaság, rend és a forgalomszervezésnek köszönhetõen csend is uralkodik. Mindez nem egyfajta alvóvárosi kihaltságot jelent, hiszen a házak földszintjén a kereskedelmi, szolgáltató és kulturális célú helyiségek benépesültek, még kápolna is épült, mindez pezsgõ mikrokörnyezettel, a mindennapi igényeket kielégítõ szolgáltatásstruktúrával veszi körül a lakókat.

Az idõtálló anyagokból, technológiával és stílusjegyekkel épített városrészközpont minõsége és árai meggyõzõen érvelnek a lakások mellett. A kínálat legkisebb eleme már 10 millió alatt is élhetõ teret nyújt, de az egy nappali, két hálós lakás ára sem éri el a 17 millió forintot.
Jackopower Creative Commons License 2008.07.05 0 0 12
Előzmény: 1728 (10)
Jackopower Creative Commons License 2008.07.05 0 0 11

Pár link ami ezzel foglalkozik:

 

Sajnos a Józsefváros honlapon már nem található meg teljes egészében. Hogy miért vetté le, számomra talány.

Egy része ezekben a linkekkben olvasható:

 

SZABÁLYOZÁSI TERV:

http://www.jozsefvaros.hu/?module=news&action=list&fname=JOKESZ_ES_JKSZT#MIDDLE

 

RENDELETEK:

http://www.jozsefvaros.hu/?module=regulations

 

 

RÉV8:

 

http://www.rev8.hu/dokumentum.php?id=13

 

 

Illetve itt az Indexen  a VIII. Kerület, Józsefváros topikban a 2400–től 2407 közötti hozzászólásokban.

 

 

Előzmény: 1728 (10)
1728 Creative Commons License 2008.07.04 0 0 10
Nem tudsz linket küldeni az anyagról, amiből ezt szedted? Köszi

Előzmény: Jackopower (9)
Jackopower Creative Commons License 2008.06.21 0 0 9
Csak kiemeltem a Környékre vonatkozó fontosabb részeket. Lehet, kissé túlszineztem.
Előzmény: wzindbad (8)
wzindbad Creative Commons License 2008.06.20 0 0 8

Ez a Rév anyagból van?

De mit is akarsz mondani ezzel a sok színnel?

Előzmény: Jackopower (7)
Jackopower Creative Commons License 2008.05.19 0 0 7

Hosszú távú fejlesztési program (2014 I. negyedév):

Kőris tömb (151-es tömb)

Tömb leírás: Diószeghy Sámuel utca – Köris utca – Orczy út – Sárkány utca

A tömbben egyszerre van jelen a negyed jelene és jövýje. A Kőris utcában épült új házak és a Diószeghy utcai önkormányzati tulajdonú épületek között éles kontraszt húzható.

Sürgős beavatkozást - a lakók integrált elhelyezése után bontás – igényelnek a Diószeghy utca 24-26-28- sz. alatti épületek.

Hosszútávon kialakítandó a Kőris köz, mely az Orczy úttal párhuzamosan szelné ketté tömböt, ez lehetővé tenné a Diószeghy utca 14-16. sz. alatti vegyes tulajdonú, illetve a Diószeghy u. 18-20-22. sz. alatti önkormányzati épületek hátsó felének bontását és új beépítését, ezzel együtt pedig a Diószeghy utca felöli rész felújítását.

 

150/B tömb

Tömb leírás: Szeszgyár utca – Visi Imre utca – Orczy út – Kőris utca

A tömbben megoldandó feladat a Szeszgyár utca meghosszabbítása a Köris utcáig, illetve a Kýris u. 22., jelenleg üzletként funkcionáló ingatlan, beépítése. A fejlesztés tovább  iránya lehet a földszint + 3 szintes társasházak tetýterének beépítése.

 

Közterület fejlesztés Szeszgyár utca meghosszabbítása,

kisajátítás megkezdése Lakásépítés támogatás Egyeztetés a Kýris u. 22. tulajdonosával, 

Jackopower Creative Commons License 2007.10.11 0 0 6
Lehetőség.

A Kőris u. 18. szám alatti telekre az önkormányzathoz eddig nem érkezett be olyan építési engedély kérelem, amit az úgynevezett önkormányzati tervtanács elé kellett volna bocsátani. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben nem kezdődhet meg semmilyen épület építése, az ugyanis – többek között - tervtanácsi tárgyaláshoz kötött. Az esetleges földmunkákhoz (pl. ideigelenes parkoló létesítése, a korábbi pincék biztonsági tömedékelése) nem kell tervtanácsi tárgyalás.

A másik kérdés, hogy ha majd épül valami, akkor mi épülhet. Van egy úgynevezett Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat (rövid nevén KVSZ), amely a legfontosabb általános keretszabályokat tartalmazza. (Ez egyébként azon kevés dolog közé tartozik, ami letölthető az önkormányzati honlapról, a 35/2004 (VII. 15.) önkormányzati rendelet fogadta el.) Megpróbálom a KVSZ-nek az erre a telekre vonatkozó lényegét összefoglalni. Előre is elnézést kérek, de helyenként nem tudom elkerülni a szakzsargon használatát, de azért igyekszem lefordítani.

A telek az úgynevezett L1-VIII-2 építési övezetbe tartozik, ahol az L1 jelentése: zártsorú beépítésű nagyvárosias lakóterület. Az elnevezés ellenére egy esetleges irodaház vagy szálloda is belefér ebbe, de a korábbi ipari használat nem térhet vissza. A telken építendő épület zártudvarosan, keretesen (azaz a telket körbevéve) építhető meg. A legnagyobb megengedett épületmagasság 23 m. Van még néhány beépítési paraméter, amivel nem terhelném most, de a rendeletben megnézhető.

Ennél érdekesebb Józsefváros Kerületi Építési Szabályzata, amely meglehetősen hasonló neve ellenére nem ugyanaz, mint az előbb említett szabályzat, ahhoz képest részletesebb előírásokat is tartalmazhat. Ez sajnos még nincs elfogadva a kerület egészére, így többek között a Kőris u. 18 környékére sem. Az önkormányzat főépítészi irodája elkészítette a javaslatot és azt a tájékoztatást kaptam, hogy várhatóan novemberben terjesztik a képviselő-testület elé. A javaslat tartalmazza a Szeszgyár utcának a Kőris utcáig történő meghosszabbítását. Ez azonban nem a Kőris 18, hanem a 20. szám területére esik. A másik ide vonatkozó előírás – ami már közvetlenül érinti a szóban forgó telket – hogy a Visi Imre u. folytatásaként egy gyalogos átjárót kell létesíteni a Diószeghy utcáig. Ez lehet akár egy épületen átvezető passzázs is.

Ez a két előírás senkit nem kötelez arra, hogy a szabályzat elfogadása után csináljon valamit, csupán arra, hogy ha építkezik, akkor ezeket a szabályokat be kell tartania. Ebből következik, hogy jelen pillanatban az utca, illetve átjáró nyitás időpontjáról semmilyen információ nincs az önkormányzatban.
Jackopower Creative Commons License 2007.09.28 0 0 5
A véleményed számít!


www.mszp8.hu
Jackopower Creative Commons License 2007.08.19 0 0 4
Akkor az egy kicsit odébb van...
Egyenlőre.................
Előzmény: Törölt nick (3)
Jackopower Creative Commons License 2007.08.19 0 0 2
A Kőris utcában és a mellett lévő Diószeghy ben is most tettek le új betont, illetve új lámpákat.
A Kőris ben van egy lakópark, az szép. És a sarkon ahol a 99-es kanyarodik most egy kőbetonnal elzárt, parkóló szerűség van, de oda is fognak építeni. Elméletileg a szembe lévő boltnál egy utat nyitnak az Orczy fórumhoz, és a mi lakóparkunknál lévő kocsi beálló lesz sétáló utcává alakítva ami kimegy a hátul, festékes, cementes bolt üres területénél, a most befejezett bérlakáshoz, ami már a 24-es villamos oldalánál van.
Nem lenne csúnya. ha pár fát lehetne ültetni, meg ha a szomszéd házban lakók volnának szívesek a házuk homlokzatát megcsinálni. Kár egy ilyen szép házat pusztulni hagyni. Persze BMW re telik ott.....
Aztán ha nem lenne a szálóda, kínai raktár, sarkon este kocsmává minősülő éjjel nappali, és szembe a z éjszaka forgalmat bonyolító kellékes, és ha a 99-est kivezetnék az Orczy felé, máris jobb lenne minden...

Kajáldáról a környéken nem tudok......................
Előzmény: Törölt nick (1)
Jackopower Creative Commons License 2007.08.19 0 0 topiknyitó
A Kőris utca a VIII . kerület egyik legelhanyagoltabb részén helyezkedik el.

Az utca a egyik vége a Práter utcába nyílik, oda ameddig a Corvin -Szigony projekt építési terve már sajnos nem jut el, mert az a Práter utca - Szigony utca - Tömő utca - Balassa utca - Apáthy utca - Szigony utca - Üllői út - Kisfaludy utca által határolt terület határolja majd.

Ezzel kapcsolatos adatok:

A harmadik ezredvég elsô évtizedének végére a legnépesebb romák lakta kerületben lehet, hogy megritkulnak a cigányok. A nyolcadik kerületi önkormányzat októberben írta alá a megállapodást a befektetôvel, mely szerint a kerület egyik legértékesebb, összefüggô 20 hektáros területén, a Práter utcának és az Üllôi útnak a Corvin mozitól a Semmelweis Egyetem klinikáit is magába foglaló parkig terjedô részén részben lebontják a régi épületeket, és új lakó- és irodanegyedet építenek fel. A Corvin-Szigony projektnek hozzávetôlegesen 70 milliárd forint a költsége

A Rév8 Rt. által kidolgozott tízéves Corvin-Szigony projekt nyomán több mint 1400, fôként roma családnak kell elköltöznie otthonából. A területen négyezer új lakás épül, de ezek, áraiknál fogva, a kiköltözött szegényeknek elérhetetlenek lesznek.
http://www.rev8.hu/egysajto.php?id=18

A jövőbeni - az Üllői úttal nagyjából párhuzamosan futó - Corvin sétányra merőleges utcák jelölik az egyes ütemek határát, tehát idén a Futó utcáig, 2006-ban a Nagy Templom utcáig, 2007-ben a Leonardo da Vinci utcáig, 2008-ban a Bókay utcáig és végül 2009-ben a Szigony utcáig bontanak.

A Kőris utca másik vége az Orczy útra nyílik.

A környék ezen a részén is épülnek új lakások, ilyen a 2004 ben átadott Kőris utca 23-25-27-29.A Kőris utcát átszeli a hirhedt Diószeghy Sámuel utca. Ennek egyik mellék utcája a Dugonics utca melynek oldalán szintén egy új lakóépület található. Ezt 2006 ban adták át.
Ezen ház lakásainak jó része a Diószueghyre néz, és láthatja az ott történteket. Megjegyzem a Diószeghy végén van egy rendőr kapitányság, de mintha nem is lenne ott semmi. (Nincs nagy mozgás a részükről, ha valami gond van a mátyás tér felé irányítanak a kapitányságra....)

A Kőris utcát a Kálvária térről szintén átszeli egy másik utca a Kálvária utca, ahol szintén egy – egy pár éve átadott új építésű lakóház van. Az Illés utca és Kőris sarkán most épül (még nincs szerkezet kész) egy társasház, melyet talán év elején adnak át.
A Kőris utca mellet található az Orczy tér illetve ellenkező irányba a Sárkány utca. Mindkettőben van új épület.
Az Orczy tér szépen ki lett kupálva. Új építésű házak, irodák, jó ránézni.

Ha jól számolom, így kb. minden 20 ház új, a többi pedig ahogy írják, még 1919 előtt épült.

Vannak üres telkek, szemetesek, hajléktalanok lakta, (lást friss józsefvárosi www.jozsefvaros.hu újság 3 helyről is közöl képeket, de elég csak végig sétálni a környéken.)
Van sok üres, düledező épület és vannak a durva helyek amerre jobb érzésű ember el sem mer sétálni (szag, beszólások, félelem, mocsok)

A környék az Orczy negyedbe tartozik. A mellette lévő Magdolna negyedben más folynak (2004-2020 között) a felújítások, rendbetételek. Ilyen a Mátyás tér esete is , ami a Kőristől 99-es busszal 2-3 megállóra található.

Magdolna program:

http://www.rev8.hu/project.php?id=33


Józsefváros 11 negyede közül a társadalmi és környezeti problémákkal legjobban terhelt negyedei a Magdolna negyed és az Orczy negyed.

Terület:

Népszínház utca - Teleki tér - Fiumei út - Baross utca - Koszorú utca - Mátyás tér - Nagyfuvaros utca

A negyed megújításának programelemei:

- Szociális rehabilitáció megindítása: fenntartható lakásállomány fokozatos kialakítása, humánszolgáltatás javítása, aktív lakossági részvétel elősegítése.
- Oktatás - kultúra - civil szféra: Erdélyi utcai iskola szerepének megerősítése, Mátyás téri Közösségi ház létrehozása, civil szervezetek szerepének erősítése, társadalmi hálózatok kiépítése.
- Gazdasági program: kisvállalkozások, kiskereskedelem élénkítése, új munkahelyek teremtése.
- Környezet megújítása: Erdélyi utca és Nagyfuvaros utca közterület fejlesztése, Teleki tér megújítása, a piac rendezése, Zsibárus ház teljes műemléki rekonstrukciója.

És ezzel be is mutattam azt hogy milyen lehet az élete annak aki itt lakik.

Azért vannak jó részek is.

A Kőris végéből könnyen elérhető a Fűvész kert (ott is van egy új építésű és mellet is építkeznek, igaz egy panel mögé..)
A Fűvész kerttől könnyen át lehet jutni az Orczy kertbe, ott elég nyugis ha nincs valami fesztivál, ilyenkor kevesen vannak és nem túlzsúfolt a helyi lakosokkal. Ők inkább a tereket lepik el: Kálvária, Mátyás tér stb.. ami aztán ezáltal használhatatlanná válik egy jobb érzésű ember számára. Pedig a parkok most nem is annyira durvák ....

A kerület büszkesége a Tisztviselő telep, mely a Kőrisből azonnal elérhető, egy zebra után. Itt nyugi van, ide a Diószeghy, Dankó, Karácsony Sándor, Szerdahelyi, stb ... lakói csak lomtalanításkor járnak el, így a terület olyan mintha az ember Budán a vizivárosban sétálgatna. Rezső tér és a rajta álló templom és kis park szintén tiszta. Itt már láttam hogy kerékpáros rendőrök a fekvő embereket a padról eltanácsolták, - gondolom – a Kárvária térre inkább.


Sajnos a Kálvária tér 5 ben tűcsere folyik, így itt még durvább a helyzet. A Kőris 17 környékéről néha a helyiek, zsacskóval a fejükön sétálgatnak az utcán, nappal....

Most itt a helyiek éjszakai lármájáról, magas szintű hangos beszélgetéseiről, mely nyáron akár a hajnal 4 ig is eltarthat, nem beszélnék. Bár au utca némileg okés, mégis a Diószeghy vonzáskörzete miatt nagy az ugynevezhető átmenő forgalom....

A Kőris ezen részén egy turista szálló működik ami elég vicces. Nem tudom Ők amikor itt kiszálnak és nézelődnek, ahhoz mit szólnak....
A Kőris 30 környékén van egy Kellékkereskedelmi üzletház. Ide akár éjjel 1 kor, vagy hajnal 4 kor is jönnek és ekkor berregttetik a motort hosszasan. Úgyhogy akinek nincsen légkondija és nyáron nyitott ablaknál kíván aludni az utcafronton, az sok alvásra nem számítson.
Egyébként is itt süvít el a 99-es busz reggel 5:20 és este 23:30 között. Egy élmény.
Tegnap egy riasztó is beindult tőlle16.00 köröl, ami szerintem lemerülhetett mert hajnal 1 kor csendesült el...
Egyenlőre ennyit.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!