Keresés

Részletes keresés

déprime Creative Commons License 2011.09.12 0 0 216

Sziasztok, én számlaképes, diplomás nyelvtanár vagyok. Győrben cégeknek, kis csoportoknak és egyénileg tanuló diákoknak is vállalok óraadást, angol, francia nyelvekből minden szinten, spanyolból kezdők számára. Érdeklődni a  beszter6@freemail.hu címen tudtok.

masta_dry Creative Commons License 2011.09.09 0 0 215

Sziasztok!

Egy francia kollégám 2 évig tervez Mo.-on maradni, és segíteni szeretnék neki abban, hogy minél könnyebben vegye a magyar nyelvtanulás akadályait. Tudtok abban segíteni, hogy miből lenne érdemes tanulnia? Angolul beszél, tehát angol ajkúaknak írt anyag is jó lenne neki. Szemezgettem az interneten elérhető info-k alapján, és a következő tankönyv tűnik a legpraktikusabbnak: Erdős/Prileszky: Halló itt Magyarország. Ismeri valaki? Esetleg tudtok jobbat, másikat ajánlani?

nerv1 Creative Commons License 2009.12.19 0 0 214
NYELVTANÁROK, FIGYELEM!

NE MENJETEK A CAMPUS NYELVISKOLÁBA tanítani (Bp. Szent István Krt. 1., Baranyai Zsolt), mert nem fizetnek ki!!!

Akinek szintén tartozik a Campus, az kérem, írjon nekem! Fontos!
Hosszu_eso Creative Commons License 2008.07.16 0 0 213
Összevissza írogatsz, az elemi logika szabályait is figyelmen kívül hagyva. Örülök, hogy befejezted.
A számlaadás felelősségvállalás, a számlaadás elmulasztása jogsértés, a számlaképesség süket duma. Maradjunk ennyiben.
Előzmény: time2prtnd (212)
time2prtnd Creative Commons License 2008.07.16 0 0 212

Ha visszapörgetsz és elolvasod mit írtam, láthatod, hogy vezető nyelvtanárt, és nem nyelvviskola-vezetőt írtam.

 

Reagáltam a hozzászólásodra, egyetértettem azzal, hogy nem minden nyelvtanár felel meg, sőt.  De nem értem miért kell ezen lovagolni? Mégis miért vagy itt? Várod, hogy ellepjék a topikot a nyelvtanulók hadai és jól megmondják a magukét? Az egy másik topik.

 

1.Rossz "szakemberek" minden téren vannak, így tanárok között is vannak nem megfelelőek. Lépjünk tovább.

2. Te nem vitázol. Feldobsz valami gúnyosat és várod a reakciókat. Ha nem érkezik, bepöccensz.

3. A számlaadás-nyelvtudás párhuzam finoman szólva nevetséges. Akkor mondjuk mindannyian azt, hogy annyi végzett közgazdász van, miért ilyen a magyar gazdaság? Vagy miért van annyi végzett jogászunk, ha így áll a magyar jogrendszer? A sort lehet folytatni addig, hogy mennyi takarítónk van, és mégis milyen koszos az ország. Ennek van értelme?

4. Olvasgasd vissza a hozzászólásaidat. Gondolkozz el rajta ki az arrogáns.

5. Ezennel befejeztem, shush, leave me be! Már értem mivel verted ki a biztosítékot másoknál. :)

6. Bocs a szétoffolásért a kollegáktól. ;)

Előzmény: Hosszu_eso (211)
Hosszu_eso Creative Commons License 2008.07.16 0 0 211
Sajnálom. Te tényleg sohasem arra reagálsz, amit írtam.
Természetesen a követelményeknek nem megfelelő diplomásokat az igényesebb nyelviskolák nem alkalmazzák. Éppen arról írtam, hogy a tanárfelvétel során minden tizedik tanár felel meg, jó esetben. Egy "szakmbelinek" azért tudni kéne, hogy jobb nyelviskolákban a jelentkezőket nem a nyelviskola-vezető, hanem a vezető nyelvtanár veszi fel. Sőt, próbatanításon is át kell esniük a szegény diplomás tanárzseniknek.
Szerintem tényleg felejts el, ha lusta vagy értelmezni egy hozzászólást. Mert azt feltételezni sem merem, hogy funkcionális analfabétaként tanítasz nyelvet.
Arroganciád a tipikus "más szemében a szálkát" effektus terméke: Nem tisztelsz meg azzal, hogy erőfeszítést tegyél hozzászólásom megértésére. Mindeközben személyeskedsz, mindeközben rólam állítod, hogy magas lóról beszélek.
Előzmény: time2prtnd (210)
time2prtnd Creative Commons License 2008.07.15 0 0 210

Tudnám miért kell ilyen magas lóról beszélni? Szakmabeli vagy? Nem úgy tűnik.

 

Az a vezető nyelvtanár, aki engedi, hogy alkalmatlanok tanítsanak nála, meg is érdemli. Jó munkatársakat minden területen nehéz találni, ez alól a nyelvtanári pálya sem kivétel, de nem olyan nehéz felmérni a tanári képességeket. Én is tanítottam olyan helyen, ahol a kolléga a főnökasszony jóbarátja volt, semmit nem csinált, viszont kétszer annyi óradíjért tette azt, mint én. Léptem, ilyen helyen én sem akarok dolgozni. Egy igényes nyelviskolának pedig igenis legyenek (és vannak is) magas követelményei.

Előzmény: Hosszu_eso (209)
Hosszu_eso Creative Commons License 2008.07.15 0 0 209
"Én csupán arra reagáltam, amit írtál, és ami egyáltalán nem állja meg a helyét."
Talán kérdezz meg erről egy nyelviskolai vezetőtanárt. 10 nyelvtanári diplomásból jó, ha egy teljesíti a nyelviskolák által támasztott "hatalmas" követelményeket.
Biztosan oda mennek a legalkalmatlanabbak, ahol a közféra fizetéseinek másfél-kétszeresét megkereshetik. :D
Előzmény: time2prtnd (208)
time2prtnd Creative Commons License 2008.07.15 0 0 208

Kár lenne, ha az egész fórum átmenne személyeskedésbe. Én csupán arra reagáltam, amit írtál, és ami egyáltalán nem állja meg a helyét. Nem tudom mi mást kellene még beleolvasnom. Minden felsőoktatási intézmény nevében nem tudok reagálni, de ahol pl. én végeztem, fantasztikus módszertani és didaktika oktatás volt, nemzetközileg is elismert módszertanosok segtségével.  

 

A tanári szakma kérdésében egyetértünk. Sőt, diploma után sem áll meg a tanulás, a nyelvoktatás éppen az a szakma, ahol a tanár maga is fejlődik munka közben. Az interneten annyi minden fellelhető, vannak nemzetközi módszerti fórumok, millió ötlet, innentől kezdve csak a nyelvtanáron múlik, mit hogyan valóst meg. Persze a lehetőségek keretein belül...

Előzmény: Hosszu_eso (207)
Hosszu_eso Creative Commons License 2008.07.15 0 0 207
Ha majd hajlandó leszel elolvasni a hozzászólásomat, inkább akkor beszéljünk. Nem hinném, hogy funkcionális analfabéta vagy. Feltételezem, néhány nekifutás után értelmezni tudod majd, amit írtam.
Egyébként piszkosul érdektelen, milyen képzésen vett részt egy nyelvtanár. Az az érdekes, mit sajátított el belőle, mit tud alkalmazni mindennapi gyakorlatában.
Előzmény: time2prtnd (206)
time2prtnd Creative Commons License 2008.07.15 0 0 206

Érdemi vitának akkor lenne helye, ha nem olyan megjegyzéseket írnál, amit lentebb tettél. Én is mondhatnám, hogy az orvosin a koponyalékelés tudományát még mindig kalapáccsal tanítják, csak azért, mert belefutottam egy nem túl jó orvosba. Majd amikor aktívan részt vettél úgy 2 év módszertan és didaktika képzésen, beszélhetünk.

Hosszu_eso Creative Commons License 2008.07.15 0 0 205
Primitív hozzászólásokra elvből nem reagálok érdemben.
Aki csak személyeskedni tud érvelés helyett, az nem méltó a vitára.
Előzmény: time2prtnd (204)
time2prtnd Creative Commons License 2008.07.15 0 0 204

Mindössze arról feledkezel el, hogy amit módszertan, didaktika címén tanítottak a mai nyelvtanárok döntő többségének, az már száz éve is elavult volt.

 

Látszik azért, hogy lövésed sincs arról, amiről beszélsz...

Előzmény: Hosszu_eso (202)
Géniusz Lóci Creative Commons License 2008.07.15 0 0 203
Ezek szerint neked sincs tanári diplomád, de tanítasz.
Előzmény: Hosszu_eso (202)
Hosszu_eso Creative Commons License 2008.07.15 0 0 202
'nekem az, aki tanári diploma nélkül tanít (úgy, hogy nem is tanárképzőre jár, azaz lövése sincs hozzá), az sarlatán.'
Neked.
Mindössze arról feledkezel el, hogy amit módszertan, didaktika címén tanítottak a mai nyelvtanárok döntő többségének, az már száz éve is elavult volt.
Előzmény: Frouwe (194)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.09 0 0 201
Almodsz? :-DDD
Ezt meg azok se fogjak fel mindig, akik tanuljak (meg neha azok se, akik tanitjak...).
Elso lepeskent oruljunk, ha a metodikat hajlandok megtanulni.
Előzmény: Frouwe (200)
Frouwe Creative Commons License 2008.07.08 0 0 200
Jó lenne, ha azt is felfognák, hogy a módszertannak megvan a háttere (tanuláspszichológia, pedagógia és társai), amit, ahogy írtam, didaktikának (tanítás és tanuláselmélet) hívnak. Enélkül a módszertan nem sokat ér. Azaz leleshetem a másik ötleteit - az órám attól még nem lesz jó, ha nem látom át, hogy mi miért történt.
Előzmény: Törölt nick (198)
Géniusz Lóci Creative Commons License 2008.07.07 0 0 199
Mint mondtam, én nem vagyok tanár :-)

De van egy csomó olyan ismerősöm, aki annak idején orosztanár volt, és tudom, mit szívtak az angol-német-akármilyen tanári átképzésen a 80-as évek végén - 90-es évek elején, ahol csak nyelvet tanítottak nekik (azt is keveset - kb. 400 óra után elvárták, hogy nyelvvizsgázzanak, majd tanítsanak), és mennyire fel voltak háborodva, hogy módszertant nem, pedig az minden nyelvhez más, és hogy hogy várják így el tőlük, hogy jól tanítsák a nyelvet.

Én pl. fordítok, állítólag egész jól, meg egész jhól is beszélek angolul, de én meg tanítást nem vállalnék.
Előzmény: Frouwe (197)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.07 0 0 198
Persze, h nem véletlen. Meg lehet ezeket tapasztalatból is tanulni, de a mai világban elvileg már felfogták az emberek, h érdemes a tapasztalatot továbbadni, sőt nem szégyen elfogadni, vagyis pl. metodikát tanulni. Kis időnyerés.
Előzmény: Frouwe (197)
Frouwe Creative Commons License 2008.07.07 0 0 197
"nem véletlenül tanítanak módszertant is, ráadásul nyelvenként másat"

Bizony nem véletlenül! És nem csak módszertant tanítanak...Azt még le lehet lesni innen-onnan. Hanem ami fontos, az a didaktika. A MIÉRT. Miért dobálok labdát? Miért csinálom ezt vagy azt a feladatot és miért nem a másikat? Mi alapján kell kiválogatni a módszereket? Miért jön be egyik osztálynál a dolog és miért nem használható a másikban? A pedagógiai és tanuláspszichológiai hátteret is említhetném amúgy, mert az is van. Azt is meg kell tanulni. Szóval ez is szakma.

Úgy, mint a fordítás....Én jól beszélek németül azt hiszem, de a fordítási feladatokat általában elhárítom. Nem értek hozzá, nem az a szakmám. Annak is megvannak a fogásai és trükkjei.
Előzmény: Géniusz Lóci (196)
Géniusz Lóci Creative Commons License 2008.07.07 0 0 196
"élvezik a tanítást, látni rajtuk, hogy szívből csinálják, ezen kívül tényleg értik a dolgukat, annak ellenére, hogy nem csinálták a tanárit."

Ezt azért hadd fogadjam erős kételkedéssel.
A tanárin ugyanis nem véletlenül tanítanak módszertant is, ráadásul nyelvenként másat. Tanítani is meg kell tanulni, és ehhez nem elég jól tudni az adott nyelvet.

Amit most mondasz, az olyan, mintha azt mondanád, hogy akarsz csinálni egy villamosgépeket gyártó céget, villamosmérnököd ugyan egy sincs, aki értene a tervezéshez, de a kurva sok konzervdobozoló szakember nagyon lelkes, és érti a dolgát, meg szívből csinálja.

(Én nem tanár vagyok, nem tanítok, szóval nem kenyérféltésről van szó.)
Előzmény: sajtika81 (192)
Frouwe Creative Commons License 2008.07.07 0 0 195
Na, nem is neked akartam válaszolni...:))) Veled egyetértek! Sajtikának akartam írni, bocsánat!
Előzmény: Shalina (191)
Frouwe Creative Commons License 2008.07.07 0 0 194
"a tanári képesítés nem bizonyíték egy tanár elkötelezettségére, lelkesedésére, odaadására, emberségére, és megkockáztatom, talán arra sem, hogy alkalmas a pályára"


Így van!!!! DE! Az orvosi diploma sem bizonyíték ugyanerre. Mégis...mi a francnak kell diploma ahhoz, hogy operálni lehessen??? Minek?! Lehetne gyorstalpalókat tartani a szikehasználatról - klassz lenne. Elmész olyan dokihoz, akinek nincs meg a képesítése ehhez a SZAKMÁHOZ? Én nem...

A tanárság - szakma. Papírral is lehet szarul csinálni, mint mindent!! De papír nélkül .... nekem az, aki tanári diploma nélkül tanít (úgy, hogy nem is tanárképzőre jár, azaz lövése sincs hozzá), az sarlatán. Bocs.

Sógornőmmel (informatikus) sokat vitáztunk ezen. Csak addig, amíg elment elvégezni az informatika TANÁRI szakot (2 év kieg. képzés, nem a világ). Utána azt mondta, álmában nem gondolta, hogy a tanításnak ennyi aspektusa van, és hogy nem arról szól a játék, hogy kiállok az osztály elé és jópofán elmagyarázom az anyagot. Hanem ennél kicsit több.

A nyelvsuli vezetéshez üzleti diploma kell (vagy üzleti érzék), a tanításhoz meg tanári.
Előzmény: Shalina (191)
freyya Creative Commons License 2008.07.07 0 0 193
"Ha tanításról van szó, szeintem vannak olyan nyelviskolák, amit te is említettél, akiket olyanok irányítanak, akiknek semmi közük az egészhez. Volt szerencsém ilyen suliba járni, sajnos."

Nekem is volt szerencsém ilyen sulihoz, sőt pont egy ilyen volt a kedvenc munkahelyem. Az ottani főnök becsült minket, és ezt ki is mutatta, teljességgel hiányzott belőle a szakmai főnökök "én sokkal jobb vagyok nálad" jellegű arroganciája.

Tudom, elsősorban gyakorlat kell a tanításhoz, nem a papír, de ha már az ember ott van az egyetemen, annyira minimális energiabefektetéssel meg lehet szerezni azt a tanári képesítést is, hogy nem értem, miért hagyja ki valaki, ha tanítani akar.

Mellesleg említetted a 8-10 éveseket, hát szerintem meg pont hogy az ilyen kicsi gyerekek kezeléséhez kell kőkeményen didaktikát tanulni. Én egyetemet végeztem, meg tanárit is, imádnak a gyerekek, értek a nyelvükön, amíg játszani kell velük, de ha azért hozták hozzám, hogy nyelvre tanítsam őket, mindig csak a kiemelten tehetséges kicsikkel tudtam mit kezdeni, akiknek már úgy működött az agya, mint a kisgimiseknek. Nem véletlen, hogy alsó tagozatban csak tanítói végzettséggel lehet tanítani.
Előzmény: sajtika81 (192)
sajtika81 Creative Commons License 2008.07.07 0 0 192

Pont ez az, a "senki nem ért a tanításhoz", amivel kapcsolatban most leírok egy-két dolgot, bár nem szerettem volna ebbe belemenni... Ez egy nagyon relatív dolog, szerintem.

Amikor egyetemre jártam, az évfolyamunkról több olyan diákot is ismertem, akik vagy nagy büszkén, vagy szégyenkezve ugyan, de különféle esti kocsmázások alatt "megsúgták", hogy úgy szereztek aláírásokat középiskolai tanároktól, hogy egy darab órát nem kellett ott tanítaniuk. Hogy az adott iskola igazgatója hogyan/miért írta alá a papírokat, halványlila gőzöm nincs...

Volt olyan, akinek a saját szülei adtak igazolást arról, hogy diszleksziás, és mentesült a 2 db nyelvvizsgakövetelmény alól.. stb stb, ráadásul nem egy nevenincs egyetemről van szó, sőt)

 

A lényeg, amit mondani akarok - de ez azt hiszem, már elhangzott itt is - hogy a tanári képesítés nem bizonyíték egy tanár elkötelezettségére, lelkesedésére, odaadására, emberségére, és megkockáztatom, talán arra sem, hogy alkalmas a pályára. Nyilván, ha igényesek vagyunk, akkor a tanári képesítést is kérjük a jelentkezőktől, de mi van akkor, ha úgy látjuk, hogy pl a 8-10 évesekkel egy olyan jelentkező találja meg a hangot, akit imádnak a gyerkőcök, de akinek nincs tanári végzettsége? Csak ezért nem vehetem fel a másik jelentkezőt, aki láthatóan unja a saját óráját, de bezzeg van tanárija! Ez a suli egy kisvárosi iskola lesz, itt nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne szeressenek a gyerekek ide járni (hihi).   

 

Ha tanításról van szó, szeintem vannak olyan nyelviskolák, amit te is említettél, akiket olyanok irányítanak, akiknek semmi közük az egészhez. Volt szerencsém ilyen suliba járni, sajnos. Ilyen emberek már a berendezésnél, a tanulótér kialakításánál elhibázzák a dogot. Cél: minél olcsóbb munkaerőt alkalmazni. Lehetőleg diákokat, úgy olcsóbb. A srácnak, aki tanított, nemhogy diplomája nem volt, de még szigorlata se, úgy esett be az órákra, hogy alig állt a lábán, soha nem készült az órákra, persze ez a vezetőséget abszolút nem érdekelte. A lényeg, hogy a tanárit, azt csinálta közben, muszályból, és marhára utálta, ő mondta. Persze lehet ilyen tanár egy diplomás tanárból is.

Ezzel szemben vannak olyanok, akik annyira, de annyira jók a nyelvtanításban (ilyet is megismertem, miután leléptem a fenti iskolából), és élvezik a tanítást, látni rajtuk, hogy szívből csinálják, ezen kívül tényleg értik a dolgukat, annak ellenére, hogy nem csinálták a  tanárit. Persze az a legjobb, ha egy ilyen lelkesedéshez és rátermettséghez tanári képesítés is társul, de én most úgy látom, hogy nem feltétlenül szükséges. Ha rajtunk állna, hogy kiket veszünk fel, és ha nincs erre vonatkozó szigorú szabályozás, akkor a diploma lenne feltétel, meg még egy csomó minden, de a tanári képesítés, az inkább "csak" előny. Egy vagy két próbaoktatáson úgyis kiszúrjuk azokat, remlhetőleg, akik nem azért jönnének tanítani, mert ez a hobbijuk is. :)

Jó éjt!

    

Előzmény: freyya (189)
Shalina Creative Commons License 2008.07.07 0 0 191

Én meg csendesen megkérdezném, hogy aki tanítani akar, az ugyan miért nem végzi el a tanárit? Az vajon csak viccből van, mert amúgy nem kell semmire? Komolyan, nem értem én ezt.

 

Shal

Előzmény: sajtika81 (188)
Géniusz Lóci Creative Commons License 2008.07.07 0 0 190
Hülye kérdés.
Mert azt hiszik, kurva nagy pénzt tudnak vele szakítani.
Előzmény: freyya (189)
freyya Creative Commons License 2008.07.06 0 0 189
Ha akkreditált nyelvsulit akartok, akkor meg van adva, hogy a tanárok hány százalékának kell legalább diplomás nyelvtanárnak lenni. Én nem tudok róla, hogy kötelező lenne az akkreditáció, inkább előny, mert áfázni nem kell olyankor, és így összességében alacsonyabban tudjátok tartani az árat, meg az adóból leírható a tandíj egy része annak, aki befizet hozzátok stb..
Amúgy miért akartok pont nyelvsulit, ha senki nem ért a tanításhoz?
Előzmény: sajtika81 (188)
sajtika81 Creative Commons License 2008.07.06 0 0 188

Világos.

És a tanároknak, nekik mindenképp kell a tanári, vagy taníthatnak sima bölcsészdiplomával?? Azért kérdezem, mert a potenciális jelentkezőknek nem igen van tanári képesítésük. Egy lelkes fiatalembernek van pl 4 db nyelvi diplomája, de tanárija, az nincs. Így taníthat?

Előzmény: freyya (187)
freyya Creative Commons License 2008.07.06 0 0 187
Biztos, hogy nem kell tanárnak lenni, én tanítottam több olyan nyelviskolában, ahol a tulajdonosnak köze nem volt sem a nyelvhez, sem a tanításhoz. Az oktató tanároknak, vezetőtanárnak kell a képesítés, nem az alapítónak. Ő lényegében csak szervező. Persze lehet ő maga is egy a nyelvsuli tanárai közül, de ez nem feltétlenül van így.
Előzmény: sajtika81 (186)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!