ha egyszer megtalálom végre a szarvaskői szelvényt (60-as évekből, mivel akkor üzemelt) akkor felkerül a kisvasut.hu térképére is.
egy rövid vonalról van szó, térben és időben egyaránt. c50-es gép is dolgozott itt, egyetlen ismert fotó a szilvásváradi erdei múzeumban látható a vasútról.
Én nem mondtam azt hogy volt köztük kapcsolat. Az állomási térképen szerintem az úttörőtáboros úttörővasút látszik, hisz ez szállított utasokat is.
Szarvaskőnél a kőbányába vezetőről nem hallottam, a kisvasut.hu térképén a úttörővasúti meg a Bervai szerepel, arra írtam hogy az meg nem nagyon van szarvaskőn. De akkor mit tudni a szarvaskői kőbányai kisvasútról? Képek, infók?
Ózdot állítólag értelmetlen Királdról vonattal megközelíteni mert nagy kerülő. De esetleg Kazincbarcikát megcélozni (Borsodchem) vagy Miskolcra "betétjáratként" nem lehetne beintegrálni?
Végülis Miskolc - Putnok - Szilvásvárad - Eger útvonal nem lenne rossz (akárcsak 1 kocsis BZ-vel is) így Miskolc Putnok között napi 4-5 vonattal bővülne a kínálat, továbbá némi ésszerű menetrenddel meg lehetne oldani hogy Szilvásvárad-Eger között szintén sűrítés lehetne (esetleg takarékossági okokból a benn álló 2 kocsis Bz-re kapcsolódna a Putnoki Bz)
http://www.amozgaselet.eu/kisvasut.html Ez úttörővasút volt, de nem ment fel szarvaskőig, csak az úttörőtáborig: http://herb.vorbis.hu/kepek/terkepek/b/Egri_uttorovasut_197x.jpg
Szarvaskőre asszem Felsőtárkányi fővonal felől valahogy hátulról kavart fel egy kisvasút, de gyanítom hogy az se ment fel szarvaskőig csak a közelében lévő bányáig:
A decemberi új menetrend miatt volt most kiadva a pályásoknak, hogy a Füzesabony-Maklár részt rendbe tegyék, mert ez lesz a legszorosabb átmenet. Füzesabonyban 3 perc az egri vonatok érkezése/indulása között, Makláron 3 perces keresztek (a páros vonat fog félreállni). Gyakorlatilag egy hosszabb 60-as lassú boríthatja majd az egész menetrendet.
Makláriaknak kell majd átszállni, ehhez fel kell utazniuk az egyik személlyel füzesabonyba és ott átszállni. Én örülök neki hogy megállás nélkül fog menni abonyig a gyors. Főleg andornakon volt felesleges a megállás. Az igazi 16:17es gyors volt ilyen ami nem állt meg csak Makláron. Én a keresztektől tartok, bár elvileg az egri gyorsok mindíg is pontosak voltak csak az IC miatt csúsztak el, de ez most nem lesz. Mondjuk nem sok menetrendi tartaléka lesz a gyorsoknak sebeseknek, de szerintem tartható a maklári kereszt mondjuk ha várni kell valamelyiknek akkor jogos a felháborodás hogy miért nem áll meg, főleg ha a pesti fut be előbb mert annak a jelzője pont a peron végén van így olyan mintha megállás céljából állt volna meg. Én kitoltam Füzesabonyba keresztet ott már ilyen akadály nincs. A füzesgyarmatinak örülök, tesómnak is reklámozom, mert ő Debrecenbe tanul, mondjuk eddig is inkább vonatozott, mert barátnője meg füzesabonyi, de ha bejön a gyarmati személy akkor csörgős inga, dezső biztos fog forogni. Nem tartom kizártnak hogy MD-t is beforgassanak bár annak üzembiztonsága miatt játszani ekkora távon, de az biztos nagy fotótéma lehetne. :) 3 éve volt utoljára MD menetrend szerint Egerben. :)
Sry pontosítok, a 60-as helyett 80 van Fabony-Maklár között, Nyagytályánál maradt a 60, a harminchoz hozzá se nyúltak... A 87a meg átszámozás után 86 csak, hogy nehogy félreértsétek amit mondtam. Amúgy nagy lesz ez a Fehérgyarmati betét Makláron nem áll majd meg a pesti gyors pest felé csak az egri az is csak forgalmi okból, hát kiváncsi leszek az utasok reakciójára, de persze ha előtte megy a gyarmati akkor nem lesz akkora felháborodás, de ha utána... Kiváncsi leszek ki vár egy órát a pesti gyorsra Abonyban... Persze nagyon remélem, hogy be fog jönni az utasoknak, mert nagy fantáziát látok benne, adja isten, hogy jók legyenek a gépek és az utasok hozzászokjanak mert, akkor lesz utas, mert igen sokan mennek Debrecen és Eger között busszal...
Sajnos a 30-as maradt, de állítólag nem csak az alépítményi, hanem teljes vízelzezetést is meg kellene újítani így... Nagyon, nagyon rossz állapotban van...
Ki kell, hogy ábrándítsalak, több dologba is, sajnos a szilik teljesítménye enyhén szólva is hagy kivánnivalót maga után, korántsem képesek a gyári teljesítményre, ha belátjuk, ha nem. Egyáltalán nem irigylem az IC vezéreket régen kitüntetés volt, ez de mára büntetéssé silányult eme titulus, nagyon sokat görcsölnek folyamatosan a gépek állapotával, persze a többi szilis vezér is... A második, hogy nem tíz hanem 25+25 darab az opció....
IC vonatok vonatok tológépe meg biztosan ez lesz majd.
Toló? Nem inkább vonó? :-)
Amúgy nagyon remélem, hogy nem így lesz, max az 1-es vonalon és környékén, ahol ki lehet használni majd a teljesítményét. Ide 5 IC kocsira és 120-as pályán bőven elég a Szili, azt a tíz darabot ne barmoljuk már el ilyen célokra, lesz azoknak jobb helye is.
Mi lett a különvonattal senki sem tudja? Remélem holnap kiderítem mi történt... A mozdonyképpel csak annyi a baj, hogy a gyár közlemény szerint az első példány 2011 májusában készül el... Bár a bombardier-nek is érdeke a mielőbbi legyártás hiszen nagyon szeretnék ha az opcióban lévő gépeket is lehívná a MÁV mert mindenhol vállság van és így lehet, hogy jobban érdekelné a vasutat a mozdony ha hamarább elkészül azaz a gyárra lehet számítani...
Amennyiben tényleg újranyitják a Szilvásvárad- Putnok vonalszakaszt, annak én úgy látom értelmét, hogy ha csinálnának valami pályafelújítást előtte, úgy is le van zárva. Felemelhetnék a sebességet 60 km/h-ra anélkül, hogy vonatpótlóval kelljen bajlódni és az újranyitást követően gyorsabban lehetne eljutni Putnok vagy Szvárad felé.
De ha minden marad a régiben és úgy nyitják meg, akkor nagyon nincs pénz rá vagy nagyon pancserek!