Európa egyik legnagyobb részvénypiaci alapja, az East Capital elnöke, Peter Elam Hakansson szerint a román gazdaság - jó értelemben - meglepetések sorát fogja okozni a nemzetközi piacokon az elkövetkezendő években.
,,Akinek ennyire tetszik a román, szlovák gazdaság, ám vándoroljon oda....vagy azt azért mégse????" Erre beírtad a román minimálbért,én meg később a szlovákot. Nem kötözködtem,csak kipótoltam a hiányzó szlovák minimálbér összegével.
Persze, mindenki. Különösen azok a fideszfüggők, akik meg vannak arról győződve, hogy Orbán tudna nekik úgy is többet osztani, ha lényegesen kevesebbet vonna el. Mert ő jó cár. Na, ezzel az illúzióval lenne némiképp leszámolva, ha tényleg kiadnának egy komolyan vehető programot. Így meg már érthető, hogy miért is nem adnak ki.
Duma. Mindenki tudja a gyógyírt, te is én, a fidesz, sőt Gyurcsány/MSZP is. Csak ők soha nem fogják tudni meglépni, mert a választóik ellen kellene meglépniük.
Ugyan már. Ha azt mondod, hogy a szlovák kormány nem hajlandó a Bölcsek Kövét kölcsönadni a magyarnak, azt még megértem. De a fidesz ilyetén való okoskodása kábé olyan, mint amikor süllyed a hajó, de én nem mondom meg, hogy hol a rés, pedig tudom, hanem inkább megvárom, amíg a hátát mutatja felfelé, mert úgy nagyobb valószínűséggel választanak meg engem kapitánynak. Természetesen valójában szó nincs ilyesmiről, a makrogazdaság nem olyan, amin egy tuti tippel máris segíteni lehetne, nem lóverseny ez. Én speciel el nem tudok képzelni semmi olyan titkos programot, ami lenne a fidesznek és attól seperc rendbe jönne minden. Egészen egyszerűen azért nem állnak elő semmivel, mert ha megtennék, akkor kiderülne, hogy nagyjából ők is ugyanazt csinálnák, amit a mostani kormány. Illetve amit a mostani kormány kéne hogy csináljon. Ami ugye köszönő viszonyban sincs a fidesz szociális demagógiáival.
samubácsi, én hiszek neked vakon, ha te azt mondod, akkor biztosan úgy is van. Már csak azt áruld már el, hogy mi, többiek, a be nem avatottak mi a pék péniszéért nem ismerhetjük meg azt az üdvöt hozót?
Ismerem a fidesz programját, ha átvenné a hatalmat nem lenne gond. A KP-énnál csak jobbat lehet késziteni. A KP tényleg nem lehet vitalap. Úgy ahogy van SZAR.
Magyarországról távolrós sem mentek el annyian, mint Romániából, még arányaiban sem. Egészen egyszerűen azért, mert mi más utat jártunk be, itt volt más alternatíva és az állam is lényegesen érzékenyebben nyúlt a szociális problémákhoz, mint odaát. Persze lehet ezt utólag kritizálni, mondjuk nekem sem tetszik az a teméntelen ál- rokkantnyugdíjas, de kétségtelen, hogy az elmúlt huszonegynéhány évben és feltehetőleg a következő tízben sokkal jobb Magyarországon átlagembernek lenni, mint Romániában. A munkaerőgondokat meg feltehetőleg a belső migráció felerősödésével is fogják tudni némiképp orvosolni, hisz míg pld. Temes megyében 1,6% a munkanélküliség, addig Mehedintiben 9%.
Ha most nagyon eccerű akarok lenni, akkor Orbán helyében én biztos nem állnék elő konkrétumokkal, mert a Böszme lenyúlna minden használható 5letet, mert van még ugye majd három év.
Tehát az a helyes, ha Orbánék tudnak ugyan jó megoldást, amitől az egész országnak jobb lenne, de azt inkább ne árulják el, mert a kormány esetleg még megvalósítaná, amitől az országnak, amint mondtam, jó lenne, de a fidesznek nem feltétlenül. Ez lenne a jobboldali hazafiság lényege?
Az a baj ezzel az Orbán-vezette kemény kéz politikájával, hogy Orbán azokat, akik szakmailag föléje magasodnak, kíméletlenül hátralöki. Ő maga jogászként annyira nem ért semmihez, viszont a hatalmát még a pártján belül is erősen félti.
Ha megnézed, a régi, alapító fideszesek közül a legtöbb a háttérben vegetál, vagy abbahagyta, és van helyettük Pelczné, Schmidt Pál, bár ő már nem is, vmint olyanok, akik nemigen veszélyeztetik Orbán egyeduralmát. Mostanában Navracsicsot se nagyon látni, igaz, én csodálkoztam is azon, mit keres Orbán mellett.
Aki ott elég jól kvalifikált ahhoz, hogy érdemben tegyen is valamit, arra féltékeny a vezér.
Magyarországról is elmentek külföldre dolgozni, bár Romániába nyilván kevesebben. Aki ott dolgozik, az nyilván azért ment, mert azzal jobban járt. Ahogy te is, mert üzletet láttál benne. Nem is azt gondoltam, hogy nemzetiszín-pántlikás érzelmek vezették azokat, akik ezt tették.
Romániában egyébként szándékukban áll a külföldre távozottakat visszahívni.
Hogy hivatalos lépések még nincsenek ebben az irányban az csak idő kérdése.
Az ellenzéknek azért kellene programmal előállni, hogy látható legyen a sok eszeveszett hanta után, hogy képesek és szándékukban is áll rendezett tárgyszerű vitákat lefolytatni sé vannak megoldási módszereik.
Ha most nagyon eccerű akarok lenni, akkor Orbán helyében én biztos nem állnék elő konkrétumokkal, mert a Böszme lenyúlna minden használható 5letet, mert van még ugye majd három év. Ha pedig ismét nem állnak majd elő a kampányban sem, semmi konkrétummal, mert akkor már nem áll fent a programjuk Gyurcsány általi "privatizálásának" a veszélye idő hiányában, mehetnek a levesbe végleg. Igaz ha belegondolok, hogy akkor meg ittmaradnak nekünk mostani balfaszék, hát sírni támad kedvem.
Nem tudom mit gondoljak erről a népszavazásdiról, mindenesetre elmegyek, sőt az összes gyűjtőivet szándékomban áll aláírni. Lássuk egyáltalán a Fidesz képes lesz-e arra, hogy a saját 5letét, meg is tudja valósítani. Ha nem, megintcsak mehetnek a levesbe és végleg.
Az ordas eszmékről meg röviden annyit, a MIÉP eljelentéktelenedése mutatja, hogy ezekre az eszmékre a társadalom egyáltalán nem vevő, így nem is igazán kell félni tőle. AZ, hogy Orbán szeretne MIÉP-es szavazatokat is asszem érthető, hiszen Thürmer is 2006-ban, a baloldal támogatására hívta fel a szavazóit, a második fordulóban. Anno Kupa is Centrumosokat, köztük engem is.
Amikor pedig a provokációkról írtam, egyáltalán nem zártam ki, hogy az ellenzék is használhatja őket. Lsd., az Astoria, mint tudatos helyszínválasztás.
Hidd már el végre, hogy a dolgok változásért kiáltanak, és a demokráciákban, a demokratikus jogelvek szerint, a többszörösen betliző kormánypártot csak az ellenzék válthatja. Ahogyan 2002-ben úgy gondoltam, hogy Orbán demokráciadeficitjei és egyebei okán megérett a leváltásra, nem rejtettem véka alán abbéli véleményemet se.
Az ellenzéknek azért kellene programmal előállni, hogy látható legyen a sok eszeveszett hanta után, hogy képesek és szándékukban is áll rendezett tárgyszerű vitákat lefolytatni sé vannak megoldási módszereik. ha szerinted az ellenzéknek, amikor hatalomra készül, nem kell program (mert nem tartja kiérleltnek a kormányoldalét), akkor nem gondolom, hogy van vitaaalapunk.
Ha azt gondolod, hogy a jelen helyzetben a népszavazási populizmus helyes irányba tett lépés és jó gazdaságpolitikai sugallata van ennek meg a gázár alkotmányerejű törvényben rögzítésének, akkor nincs vitaalapunk.
A szélsőjobboldali veszély nem abban merül ki, hogy nyilas hatalomátvételtől kell tartani, hanem abban, hogy a társasdalmon belül olyan elgondolások nyernek politikai polgárjogot, amelyek ellentétben állnak a demokratikus és parlamentáris intézményrendszer alapjaival és a társadalom valós problémáinak lehetséges megoldásai helyett kivitelezhetetlen, sérelmes és torz politikai praxis irányába tolódik el a társadalmi gyakorlat és jövőkép.
Ha a nyilvánvaló szélsőjobbos megmozdulásokat és a fideszes antiparlamentáris delegitimációban támaszt lelő politikai erők létezését tagadod, és ehelyett inkább provokátoros összeesküvésekbe menekülsz, akkor bezárkóztál a valóság tagadásának szélsőfideszes univerzumába és onnan kifelé nincsen vitaalap.
Ezen nem csodálkozom persze. De látnod kell, hogy a konstruktív társadsalmi párbeszédet modellező vitánkat te szakítottad meg a fentiekkel.
Nekem csak annyi bajom van ezzel, hogy még három év, ebben az irányban, ezekkel a módszerekkel, ebben a stílusban, a gazdpol teljes hiányával, oly mérvű károkat okozhat, hogy senki nem lesz képes ezt ésszerű távon helyrehozni. Ebből ugye az is kiderül, hogy a jelenlegi irányt, lefelé vezető útnak tartom.
Azt egy ideje nem értem, hogy az ellenzéknek, miért kellene kormányprogrammal előállni, hiszen a kormánynak sincs konzisztend programja, amit csinálnak az egy 5letelés, ahol gyurcsány szavaival élve, épp csak a következő lépést látják előre, a harmadikat ritkán. Márpedig így nem lehet országot vezetni. Ha a fidesz előállna egy konkrét részletes programmal, akkor sincs alkotmányos módszer az előrehozott választások kikényszerítésére.
Orbánizmus szerintem nincs, hanem Orbán vezette kemény kéz politikája van a Fideszben, az meg legyen a belügyük. A szimbolika pedig minden olyan társadalmi csoportnak az eszköztárába tartozik, amelyik befolyással akar lenni ugyanarra a társadalomra. Magam részéről a kötelező kokárdázást tartottam és tartom is az árokásás egyik első ásónyomának.
Szélsőjobbal való kokettálás? Ezt se értem. Magyarországon sem nyilas veszély, sem náciveszély nincs, nem is tudom honnan jött elő az ezzel való riogatás. Ha ilyen veszély nincs, akkor szélsőjobb se lehet, van pár tucat árpádsávos höbörgő, meg egy huligán kemémnymagos csürhe. Velük azonban csak visszaélnek azok akik a háttérből irányítják őket, és alkalmanként céljaiknak megfelelően, provokátor szerepbe kényszerítik őket, amik azok fel sem fognak.
Az ország pedig rohan a vesztébe, míg itt mi ezekről a dolgokról cserélünk eszmét...