Keresés

Részletes keresés

Lilaorgona1187 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 281

Nálunk is hasonló a helyzet, de nálunk a hátunk mögött beszél. Neki baj, ha folyatom a vizet, vagy szombat reggel valamilyen házimunkát csinálok. Csak a szellőző mellett beszéli meg hangosan, hogy "mi a f@szt csinál ez már megint?" Nálunk is feszült a helyzet, én szorongok, már otthon sem érzem jól magam. Ők húzogatják a székeket, az nyikorog, úgy közlekednek, hogy hallom, hogy a lakás melyik pontján vannak. Rémesek. Nálatok mi lett a megoldás?

Előzmény: Rigips35 (277)
Evif Creative Commons License 2021.04.15 0 1 280

Szia, lassan két hónap telt el a bejegyzés óta. Vajon történt valami pozitív előrelépés? Utána kellene járni az Önkormányzat honlapján esetleg, hogy helyileg szabályozzák e az állattartást, van-e közösségi együttélésről szóló valamilyen helyi rendelet. Lehetséges, hogy ebben meg van határozva milyen időszakokban végezhetők, illetve nem végezhetők zajos munkálatok. Ha sehogy sem akarsz konfrontálódni, a zavarás, a zajongás, magától biztosan nem fog elmúlni. A szabályos helyen és méretben lévő ablakkal nem tehetsz semmit és hivatalosan sem fognak tenni. Ablak elé helyezett palánkot én is láttam már, szerintem sem szűri ki a hangokat. Magasra növő növényt ültetnék oda. Ha a felhajtó a saját tulajdonotok oda kell tenni egy parkolásgátlót, rá lehet keresni a neten, viszont azt gondolom nem saját tulajdon, ez esetben nem tudok megoldást. Sajnos többféle támadásnak vagy kitéve, gondolom a költözés nem jöhet szóba….

Előzmény: SKTo (273)
Rigips35 Creative Commons License 2021.03.23 0 1 279

Igen ismerem! De sajnos van olyan szomszéd akit az is zavar, ha elfingod magad!

Előzmény: kepvis (278)
kepvis Creative Commons License 2021.03.22 0 0 278

Szia.

 

Nézd, elég pongyola a megfogalmazásod,te elmondtad a te nézőpontod, a te tapasztalásodat.
Kérdezem,hogy ismered-e a házirendet,abban foglaltakat betartod/betartjátok-e?
Ptk,somszsédjog, szükséges/szükségtelen zavárás stb...

Előzmény: Rigips35 (277)
Rigips35 Creative Commons License 2021.03.17 0 0 277

Tisztelt Tagok,

 

Segítsetek nekem kérlek, mert vagy rá fog menni a házasságom vagy nem tudom mi lesz a vége... Adott egy panel lakás. Igyekszünk nyugodt életet élni, hiszen elég sokat dolgozunk! De at alattam lakó szomszédunk sajnos olyan, hogy akit az is zavar ha eltüsszentem magamat. Már ott tartunk, hogy nem jön hozzánk senki a család sem nehogy szóljon, hogy nagosak vagyunk. Bezzeg ő énekelthet késő este és beszélgethet, ha mi tesszük ezt azonnal jön a falverés! Gyermeket szeretnénk vállalni, de én nem merek így, hiszen ha az újszülött éjjel sír, akkor mit csinálok vele? Hogyna mondam meg egy kisgyermeknek, hogy ne sírj, mert a szomszédott zavarja! A feleségem emiatt már elég sokat vitázik vele, hiszen értheő nem szeretné sokáig húzni.

 

Mit tudunk tenni jogilag, hogy ne legyen börtön az életünk a saját lakásunkban?

 

Köszönöm előre is.

Bizunderhut Creative Commons License 2021.03.02 0 0 276

Ez tapasztalatom nem elég

Előzmény: fergabox (267)
Bizunderhut Creative Commons License 2021.03.02 0 1 275

Megértelek nagyon fájdalmas így élnetek!

Előzmény: SKTo (273)
Bizunderhut Creative Commons License 2021.03.02 0 0 274

10.éve Felettünk kihalt egy család a lakást eladták egy albérlő kiadó mániásnak akiknél csak jönnek mennek!! Az lényeg az,hogy zajosak szemtelenek!!  A külső szemlélőnek ez az apa lánya kapcsolat még cukinak is néz ki de csak LÍVÜRŐL!!
Sunyi kétszínü család ahonnan még az édesanya is elmenekült! Az elszenvedők mi vagyunk!!!! A Magyar törvények meg hiába na mellettünk Lakás tulajdonosok mellett nem igazán áll ki !! 
Szóval csak tanulság ként írom meg azt,hogy amit látsz az nem mindíg az ami a valóság sok emberről Kitatrtás mindenkinek akik eféle mocsokba bele akadnak!!!!!!!!!

SKTo Creative Commons License 2021.02.24 0 3 273

Sziasztok, szeretnék tanácsot kérni. Ha lehet, ne azt, hogy tűrjek, mert a türelmem már elfogyott a sok bosszantó dolog miatt. Kis faluról van szó, jó néhány éve ideköltöztem, néhány évig nem is igazán volt gond, de akkoriban még nem éltem itt fixen. Közben a szomszédom ún. kisgazda lett. Itt parasztházak vannak, az ő házuk a mi telekhatárunkon áll. A telekhatárra rakott egy kis istállót, benne szarvasmarhákat kezdett tartani. A szag hozzánk jön, a sokmillió (bárcsak túloznék, de nem) léggyel együtt. Sok tízezer forintot költünk el nyaranta légyirtóra, de így is, amint kimegyünk a kertbe, ránkszállnak a legyek és mindenre, ami az udvarunkon van. Kertészkednénk, de pl. az ablakba tett fűszernövények tele vannak légysz@rral. Tavalyelőtt megvett a szomszédságában további két házat. Az egyiket vendégház címén azóta is újítják. Ez azt jelenti, hogy amint olyan az idő, munkálatokat végeznek, gyakran - akár vasárnap - reggel 6-7 körül már beindulnak a műveletek. És bár három házuk, három kapubeállójuk van, legtöbbször a mi felhajtónkon keresztül állnak be a saját házuk elé. A sajátunkat az önkormányzat előírása szerint nekünk kell rendben tartani. Mi ritkán járunk ki-be autóval, de mivel ők minden nap akár többször is, így egy jó nagy pocsolya lett rajta. Arról nem is beszélve, hogy amikor beáll, kanyarodás közben pár centire megy el az én házam mellett. Kényszeresen úgy oldottuk meg, hogy az egyik kocsinkat kint hagyjuk a kapu előtt. Amint elállunk, ők garantáltan ott állnak ki-be, illetve mikor pl. füvet nyírnak, a kocsi iszonyúan néz ki.

Most, egész télen hozzánk szállt a füst tőlük. Reggeltől estig, és nem egy normál füst, hanem sűrű, fekete, műanyagszagú, tömény füst, beborítva az egész udvarunkat. Minden áldott nap. Ennek már utánanéztem, és tudom, hogy ezzel sok mindent nem tehetek.  

Ami viszont most már végleg betette nálam a kaput, hogy ma, amint kisütött a nap, azonnal kinyitották a mi udvarunkra nyíló ablakukat. Ez az ablak a mi udvarunknak kb. a közepére esik, lemértük, és a szabályoknak megfelelően 1,8 méterrel a földtől van és a mérete is megfelelő, illetve a hangokból egyértelműen megítélhető, hogy mellékhelyiségről van szó. Tehát tudom, igen, joga van hozzá, hogy kinyissa. Miközben, úgy gondolom, hogy nekem is jogom lenne a nyugalomhoz, és nem őket szeretném most már évek óta hallgatni: vécéznek (hadd ne részletezzem, hogy a nyári hőségben, amikor mi is kénytelenek vagyunk nyitott ablaknál aludni, milyen a szomszéd hajnali nyögéseire ébredni egy-egy megkönnyebbülése után), porszívóznak, mosnak (egy olyan mosógéppel, amely minden fordulatnál zörög egyet, aztán rakétamódban centrifugál), kiabálnak egymásnak stb. Ezt hallgatom márciustól novemberig, az ablak folyamatosan nyitva van. Ha nagy ritkán mi a kertben beszélgetünk, akkor nagy dér-dúrral becsukják.

Nem próbáltam még beszélni velük és nem is szeretnék. Azt gondolom, hogy aki magától ennyire nem törődik azzal, hogy másokat zavar, az a szép szó hatására sem fog ezzel foglalkozni - sőt! Valószínűbbnek tartom, hogy még inkább igyekeznének az életünket megkeseríteni vagy visszavágna, hogy mi meg ezzel és ezzel idegesítjük őket. Valószínűleg már én is olyan mérges vagyok, hogy nem tudnám túl kedvesen megfogalmazni a problémáimat. Párszor sajnos már elkáromkodtam magam az udvaron, de egyértelműen nem érdekelte őket vagy nem vették magukra. Emellett a szomszédom jóban van a helyi önkormányzat tagjaival, a jegyző közbenjárása esélytelen - vagy pedig egyértelműen a szomszédom mellett állna. 

Szóval mit gondoltok, mit tudnék legalább az ablakkal és a felhajtóval tenni? Tudjátok esetleg, hogy mi az ominózus ablak elé tehetünk-e kerítést vagy valamit? (2.5 méteres tuját nem igazán tudnék most hirtelen leakasztani.) Olyan ötleteket láttam, hogy kosárpalánkot kell oda tenni vagy két oszlopra valamilyen lemezt. Mennyire jogszerű ez? Illetve vajon mennyire fogja az el a hangokat? Milyen távolságra lehet pl. kerítést tenni? Én olyan dolgokba - amelyeket szintén ajánlottak -, hogy grillezzünk a nyitott ablakuk alatt, nem szeretnék belemenni. Mindezek ellenére nem szeretnék egy túlságosan elmérgesedő szomszédi viszonyt és nem akarom abba fektetni az energiámat, hogy bosszút álljak, hanem a saját relatív lehetséges nyugalmamat szeretném helyreállítani.

A felhajtónkra talán hozatok nagy köveket vagy ültetek oda virágokat, esetleg kis fakerítést, de sajnos a mi felhajtónk is a telekhatáron van, túl nagy dolgokat nem tudok oda tenni, mert akkor én magam nem tudok beállni az udvarra. 

Köszönöm, ha javasoltok valami megoldást vagy ha megosztjátok a jogi ismereteiteket pl. a kerítésről vagy kosárpalánkról. (A Xanax sajnos nem megoldás. Zajszűrős fejhallgatóm is van, de azért azzal sem lehet hónapokig 0-24-ben élni.) Sziasztok, szép napot!

SelyemBíborka Creative Commons License 2021.01.11 0 0 272

Szia!

Nem tudom ki volt az okos aki így megmagyarázta neked, hogy fordítva ülsz, de ne törődj vele, mert az ilyen hamarosan ízelítőt kap "hülye szomszédból"!

Ismerős a dolog amivel küzdötök.

Az áthajló ágak esetében nekünk is van gondunk. Sajnos ami áthajlik, le kell vágni. De! annak is meg van a módja, hogy hogyan. A polgári törvénykönyv szabályozza. Írásban kell kérnie, hogy a telkére áthajló ágakat vágjátok le. Erre ti írtok neki, hogy x napon belül jelöljön ki 2 időpontot, amikor beenged, és le tudjátok vágni, ami nála van. Ezt írásban kéritek, tértivevénnyel! Ő nem nyúlhat hozzá, csak akkor, ha már többször szólt, és nem vágtátok le. De a telekhatáron belülre nem nyúlhat át, és nem permetezheti, nem vághatja le az ágakat, mert az birtokháborításnak minősül!

Nem kamerázhat át a telketekre, mert az magánlak sértés! Ezt is, azt is a rendőrségen be lehet jelenteni.

A mi újdonsült szomszédunk is ugyanezeket csinálja. Nyilván ezeket a gyökereket valahol tenyésztik, aztán így ráeresztik a rendes emberekre, hogy azok ne unatkozzanak. (Illetve, tudod mit mondott Einstein: nem azokkal van a baj akik a szart csinálják, hanem a rendes emberekkel, akik ezt hagyják.)

A jegyzőnél lehet birtokvédelmet kérni, ha zajong, meg szándékosan szarakszik. Érdemes minden helyi jogszabályt elolvasni, a zajos tevékenység, hangoskodás stb. miatt, meg a Ptk.-t. Sajnos ha a jegyző is egy hülye, akkor nem fogja érteni mi bajotok, mint ez az okos, aki leírta az okos megjegyzéseit. Nyilván ő is egy a fent említett tenyészetből. Nehéz ügy, mert ebben az országban sajnos az alaptörvények sem érvényesülnek. Mi is ezt tapasztaljuk. Meg ennél még cifrábbat is. Szívesen megosztom veled, privát levélben. Ja a mi köcsög szomszédunknak most az a legújabb szokása, hogy kitapossa előttünk a füvet, és mivel most fel van ázva, előbb-utóbb gödröt csinál. Persze csak akkor ha hagyom :-)

 

 

Előzmény: Törölt nick (262)
vaslady29 Creative Commons License 2020.12.14 0 1 269

A tulajdonos szólt az albérlőnek, de nem történt változás. Többen panaszt tettek már a közös képviselőnek, úgyhogy sztem ezen kiindulva talán sikerülni fog. 

Zilla1 Creative Commons License 2020.12.13 -1 0 268

Írásban kell felszólítani a főbérlőt.

Előzmény: fergabox (267)
fergabox Creative Commons License 2020.12.13 -1 0 267

Szerintem a közös képviselőnek kell fellépni a főbérlővél szemben , hogy vagy rendre szoktatja az albérlőit , ha nem közösen felléphetnek ellene, de úgy tudom, hogy elötte mindenképpen a főbérlőt kell felszólítani ő a lakás tulajdonosa.

 

Előzmény: vaslady29 (266)
vaslady29 Creative Commons License 2020.12.10 0 1 266

Sziasztok!

 

Társasházban lakunk. Az alattunk lévő ingatlan tulajdonosa kiadta a lakást egy 6 tagú "családnak" (4 gyerek)

Állítólag szerződést írtak alá, a tulajdonos azt mondta a közös képviselőnek hogy rendes családról van szó. 

Azóta nincs egy perc nyugtunk se:  a gyerekek rohangálnak egész nap, tologatják a bútort, hangoskodnak, megy a lárma egész nap. 

Az lenne a kérdésem, hogy lehetőség van e arra hogy a lakókkal összefogva egy közgyűlésen megszavazni, hogy költözzenek el. Persze a lakók többségének beleegyezésével. 

Továbbá jogi úton milyen lehetőségeink vannak? (mivel a szép szóra nem hallgatnak mindenféleképpen az lenne az elsődleges cél, hogy elköltözzenek)

Ez egy nyugodt, csendes lakókörnyezet volt eddig. Nekünk is van egy tűréshatárunk, de ez már elviselhetetlen. 

Köszönöm a válaszokat

tuktikka Creative Commons License 2020.11.20 -1 0 265

Most járvány idején simán visszautasíthatod .

80 éves az nem annyira idős, remélheted, hogy sokáig nem esik le a lábáról.

Előzmény: ditta12-34 (264)
ditta12-34 Creative Commons License 2020.11.13 0 0 264

 

Én egy panelban lakom. A szomszédom egy idős néni, közel a 80hoz. Van egy fia, unokái is, de egyedül él. Elég idegesítő dolgai vannak. Én próbáltam vele kedves lenni, barátságos. De ő visszaél már a jóindulatommal. Sokszor átcsönget, kopog, zavarkolódik. Egyedül van, társaságra vágyik, azt értem. De van nekem is magánéletem. Szóval ő átlépett egy határt màr ami lassan zaklatásnak számít. Sokszor azt akarja menjek át hozzá, a megunt holmijait is rám akarná sózni. Gyakran amikor megyek vagy jövök vissza a lakásba, fülel, és pont akkor nyitja ki az ajtót. Ez elég idegesítő már. A napokban egy kis cicácicát megmentettem, fel hoztam persze pont észrevette, és mondta nem kellett volna fel hoztam mert majd ideszokik. Ehhez már semmi köze a cica az én lakásomban van, nem zavar senkit. Mit lehet ilyen szomszéddal tenni? A másik amitől tartok mivel idős ha ágynak esik akkor majd engem fog majd ugráltatni? Segítsek ebben abban. Eddig is voltak kérései, de nem akartam bunkó se lenni hozzá, de már átlépett egy határt. 

Törölt nick Creative Commons License 2020.10.30 0 0 263

Szia!

Ő megtette ezt velünk.Nagyobb öröme ne legyen..

Előzmény: okos szélhámos (260)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.30 -1 2 262

Szia Dr.Krizsák!

 Olvastam kitüntető figyelmed és a problémám igen részletes kielemzését!Sajnálom,hogy felhúztad magad ennyire..Nem ér ennyit.

Magadra ismertél az ügy részletei kapcsán..?Döbbenet,nekem is furcsán ismerős a személyes tapasztalatod a tetőd tönkretételével kapcsolatban.

Igazán jó hír,hogy ilyen flottul sikerült megoldanod a Te helyzeted!Van tehát remény a jogorvoslatra!

Igazad van,mi figyeljük a szomszédot úgy 0-24-ben,az mégsem járja,hogy csak a kis huncut leselkedjen és hallgatózzon,hiszen nekünk sincs életünk.Tűrve mentális zavarainak terheit,igyekszünk őt segíteni eztán mániákus hajlamai kiélésében.

Mióta ide írtam, sok minden történt,be kellett látnunk,hogy nem vagyunk egyformák,valakit a szomszédja ellen kihírdetett háború tesz boldoggá,szegényt ezért kár elmarasztalni.Azóta is a fülemben csengenek szavai,hogy akkor "háborút indít",de bízom benne végre boldogságra lelt a kivitelezéssel!Mert nem állt le és nem is fog,de ez már lényegtelen.Elengedjük.Nem piszkolom be a további részletekkel eme felületet.

 

Semmi probléma a felszerelt kamerák hadával már, ha elhaladunk a saját terciánkon,legalább sípolva jelzik a mozgásunk.Így tudjuk,hogy valakinek számítunk,figyel ránk a nap minden percében.Hála érzése lengi be szívünket a gondoskodásért!Pokolba a személyiségi jogokkal,hisz nincs titkolni valónk,életünk nyitott könyv,miért is zavarna?!


Az,hogy a kamerák hangot is vesznek egyfajta plusz örömöt hozott az életünkbe,megoszthatjuk gondolatainkat kedves szomszédunkkal és akivel még ő úgy gondolja.De ne legyek megint gyanakvó és gonosz,nyilván ez nem történhet meg,hiszen ez sértené a nem létező jogainkat.Kizárt.Amúgy sem kell mindig szájat koptatni nem?Főleg nem a saját udvarunkon..

 

Huh...Ahogy felvilágosítottál,még örülhetünk,hogy nem jártunk pórul jobban,mert jogaink azok,mint kiderült nincsenek csak kötelezettségeink!Okulván így sövényünk katonás rendben karbantartva azóta! A szél és a lombhullás miatt mostanában azért szorongva éljük napjaink.Ezzel kapcsolatban tapasztalat esetleg?Gyógyír?Ja bocs,az egy másik fórum ;) Elkalandoztam...

A fránya levelek csak hullanak továbbra is a féltve őrzött gyepre,erre még nem találtunk megoldást!Viszont tavasszal a béke érdekében minden kivágásra kerül majd.Ósdi kerítésünk sem csúfítja a területet tovább,építhet olyat,amilyet ő szeretne.Persze nem kötelező neki,hisz osztatlan közös a terület,de javíts ki kérlek nyilván ebben is dezinformáltak.

Szerencsére a másik telekszomszédunk sövénye kárpótol majd a saját elvesztése miatt,évek óta átnőtt már  a java a területünkre,szinte magunkénak érezzük.Legalább szép zöld a kert és sok madár otthona.Minket nem zavar.

 

Összegezve mára már teljesen korrekt az egész ügy,csupán fel kellett végre nyissa valaki a szememet,hogy én ülök fordítva a lovon.De sebaj..jó pap holtig..Köszönet érte mégegyszer!Magamba szállva és bele gondolva szomszédom helyzetébe,(nem irigylem szegényt) igazán kár volt leírnom a törtémetet és fröcsögni egy nagyon beteg emberre..Mea Culpa.

Egyszóval minden szép és jó,szemléletváltás és elfogadás kérdése az egész. A dolgokat a helyükön kell kezelni!Ha felteszik a szart a polcra,még nem lesz lekvár ,nem igaz?

Béke!

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (261)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.02 -1 3 261

Szia

 

Olvastam a hozzászólásodat és több kérdés is felmerül, illetve vannak bőven ellentmondások.

 

.A szomszéd szólt,hogy vágassuk le,mert zavarja a magassága és ágak lógnak át..

A sövény kinek a tulajdona? A leírás alapján sajátod.

A sövényt annak kell karban tartania, akinek a területén van! Ha ezt a tulajdonos nem teszi meg, akkor a másik fél a sövény tulajdonos pénztárcájának terhére megteheti jogszabály szerint, amennyiben szólt, hogy zavarja őt, a leírt esetben így volt. Ennek a díját utólag is ki lehet számlázni a sövény tulajdonos részére.

 

egy sima füves terület van a sövény mellett

Mindegy, hogy mi van mellette, a leírtak tipikusan szükségtelen zavarást testesítik meg, árnyékolhat, teret vehet el a másiktól, főleg, ha zavaróan átlóg zöld felület. A füves területen pl. sok mindent lehet csinálni, gyerekkel labdázni, vagy sportolni.

 

Mondtuk neki,hogy többet nem érhet hozzá a növényzethez és főleg nem nyúlkálhat át!Azzal fenyegetett,jegyzőt hív és kifizetetti a nyírást,mert ez a mi dolgunk lett volna..

Mivel szólt, hogy zavarja és leírtak alapján nem csináltatok semmit ez ellen, teljesen igaza van a másik félnek.

 

A mardjotthon örömére egyik szombaton 7 órára kertészeket hívott és permeteztetett motorossal

Az általános jogszabály szerint este 19 óra és reggel 7 óra között nem végezhető hangos kerti munka.

 

Aztán kiderült,hogy kamerázza a telkünket,figyel,les a nap 24órájában

Az írásból az jön e, hogy ti figyelitek a szomszédot és nem fordítva.

Korán sötétedett,fejlámpával,megszállott módjára járta a sövény melletti rész,hogy egy darab levelünk ne legyen átesve hozzá.Volt,hogy éjjel neszelésre riadtunk és csak a zseblámpa fényét láttuk... kertészt hallottuk,hogy azt mondta,2 napig ne tartózkodjon a kertben senki,mert nem tesz jót

A levélszedés milyen nesszel jár?

 

Rendszeresen permeteztet,sosem szól előre......kertészt hallottuk,hogy azt mondta,2 napig ne tartózkodjon a kertben senki....

El kéne dönteni, hogy a szól e vagy nem a permetezéskor a szomszéd, vagy a kertész. 

 

A helyetekben örülnék, hogy eddig nem tett semmiféle jogi lépéseket a szomszéd, pedig jogos lenne.

Zöld terület karbantartás elmaradása, szükségtelen zavarás, felszólítás ellenére sem történt semmi.....

 

Tanácsom

Talán a saját növényeket karban kéne tartani és akkor nem lenne ez az egész.

Gondolj bele, van egy sövény, ami zavar téged, szólsz a szomszédnak, de nem történik semmi. Mit fogsz csinálni?

Ugyanazt, amit ő.

Azt tanácsolom, hogy mielőtt mást szidalmaz bárki is nézze meg, hogy saját maga a fordított esetben hogyan reagálna

 

Nekem is volt hasonló esetem, amit személyesen éltem át.

Nálam ráadásul az átlógó ágak az egyik épületem tetejét is tönkre tették. Hiába szóltam nem történt semmi. Per lett a vége és a szomszédom fizette ki a javítás költségét és a fák nyírásának díjait.

 

Persze meg lehet tenni a feljelentést, rendőrt hívni, de nem tiltott időzónában volt az említett tevékenység, így nem áll meg ez sehogy sem.

 

 

Előzmény: Törölt nick (248)
okos szélhámos Creative Commons License 2020.06.23 0 0 260

Ráirányítanék 1 riasztós kamerát! Ahányszor átbámul, visít!

Előzmény: Törölt nick (248)
ásítósmacska Creative Commons License 2020.06.16 -1 0 259
Előzmény: benibeni111 (257)
Milliemoo Creative Commons License 2020.06.14 0 1 258

Nekunk is pont ilyen problemank van,a szomszed kb mar azert is szol ha tusszenthnk egyet. Ma elszakadt a cerna es elkuldtem melegebb eghajlatra. Bezzeg az alattunk lako csaladnak ahol 3 kutyat meg 2 macskat tartanak kb 40 nm-en es rendszeresen napokat vonyitanak vegig azoknak nem mer szolni csak nekem reklamal, mert ott a csavo lehet lekeverne neki 1-2 fulest. Babat varunk, arra megkerdezte hogy este is sirni fog e??? Mi sem vagyunk hangosak, estenkent sorozatokat nezunk, vendegeink sincsenek, a falakkal nem tudunk mit kezdeni, nehany helyen vekonyak. Mi is halljuk a masik oldalrol a hajnalban bulibol hazaeso szomszed zuhanyzasat de a tarsashaz es vekony falak ezzel jarnak. Tanacstalan vagyok mar, de elegem lett, hogy amiert nö vagyok csak velem mer kekeckedni.

Előzmény: problémásaszomszédom21 (254)
benibeni111 Creative Commons License 2020.06.14 0 0 257

Sziasztok!

 

Budapesten, belvárosi bérházban a szomszédom kutyákat tart. Összesen 4 corgi-t kb 40 m^2-en - és iszonyat büdösek.

A kutyákat talán hetente, vagy inkább 2 hetente viszik sétálni, addig bent a lakásban végzik a dolgukat... és hát borzasztó disznóól szag van, a folyosón nem lehet megmaradni ha kinyitják az ablakot, illetve hozzám is bejön a bűz ha szellőztetek.

 

A szomszéd egy kínai (vagy talán koreai) pár, bérlők. Nem nagyon beszélnek angolul se, nem hogy magyarul.

A házból többen próbáltuk rávenni őket hogy kicsit normálisabban takarítsanak, semmi sikerrel.

 

Mit tehetek? Valamiféle állatvédelmi alapon be lehet jelenteni őket? Vagy egészségügyi, fertőzésveszély miatt?

Evif Creative Commons License 2020.06.08 0 0 256

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről:

5:8. § [Birtokvédelem a tényleges birtoklási helyzet alapján]

(1) A birtokos egy éven belül a jegyzőtől is kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.

(2) A jegyző elrendeli az eredeti birtokállapot helyreállítását és a birtoksértőt a birtoksértő magatartástól eltiltja….

2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről:

149. Csendháborítás

195. § (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el. (nincs már időkorlát!!!!!)

Birtokvédelmi ügyekről önkormányzatok honlapján jó esetben található tájékoztató. Ugyanitt található letölthető dokumentumként birtokvédelmi kérelem nyomtatvány. Bizonyíték begyűjtése szükséges a helybenhagyó döntéshez, ez lehet többek között: hang- és képfelvétel, telefonhívásokról mobilképernyő fotó, esetleg csendháborítás bejelentéséről  szintén képernyő fotó, jegyzőkönyv,beszélni kell a szomszédokkal, hogy tanúsítanák-e szükség esetén a birtokháborítást, a kérelemhez egyúttal be is nyújtható  ez a szomszédnyilatkozat is.

A kérelem elbírálása szubjektív! Nem létezik olyan előírás, szabály, amely alapján a hang, szag, ill.: egyéb zavaró tényező definiálva lenne, csupán ennyi: …” zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát”…

Egy éven túl fennálló állapot esetén a jegyző nem járhat el, a bírósághoz lehet fordulni.

Kerítés és növény paraméteréről is általában az önkormányzatok hoznak önkormányzati rendeletet, így az sem járható út, hogy építek egy nagy tömör kerítést, amely a zajt valamelyest letompítja.  Sövénynél ugyan ez a helyzet, nem tehetem oda, ahova akarom és nem növeszthetem az égig,ha a rendelet ezt korlátozza.

GeriSoft07 Creative Commons License 2020.05.10 0 1 255

Ezt mondjuk én a másik oldalról is átéltem. Volt olyan szomszédom egyszer, aki szerint természetes, hogy minden WC kefe használat után a kefe szárát hozzá kell verni többször a porcelánhoz, hogy lecsepegtesse a vizet róla :) ÉS nem értette, ez miért zavaró, és mi miért nem így csináljuk?

De van aki szerint a tus alatt éneklés is normális. 

 

Szóval biztos, nem énekeltek fogmosás közben? :D 

Előzmény: problémásaszomszédom21 (254)
problémásaszomszédom21 Creative Commons License 2020.05.10 0 0 254

Sziasztok! 

 

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mi számít zajongásnak egy társasházban? Mi alapvetően igencsak csendes lakók vagyunk, viszont a szomszéd többször is zaklatott minket, mert szerinte zajongunk a fürdőszobában. (Van, hogy későn érek haza, kereskedelemben dolgozom, 11 óra ácsorgás után jól esik megfürödni.) Többször letámadott minket, átkopog a falon, amikor fogat mosunk, ilyesmi. Na most, kérdem én, van ehhez joga? (Még csak nem is a hálószobája van a fürdőnk mellett, hanem a saját fürdőszobája...) Ebben a helyzetben mit lehet tenni? Az, hogy használjuk a fürdőszobánkat, az csak nem számít zajongásnak?!

 

Előre is köszi!

GeriSoft07 Creative Commons License 2020.05.05 0 0 253

+2 sor falazó elem esetleg?

Egyébként kérdés, hogy ha kész lesz, akkor is feljár-e majd, leskelődik-e. Vagy csak most hogy építi.

 

Előzmény: tata777 (251)
tata777 Creative Commons License 2020.05.04 0 0 252

tata777 Creative Commons License 2020.05.04 0 0 251

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni.

Új házat építünk oldalhatáros beépítéssel, de egy métert elhagytam  a telekhatártól.A ház és a kamra közé a ház folytatásaként betonfalat tettemkb190 magasságig, hogy a szomszéd ne lásson át, illetve a szél ellen legyen védve az ott levő terasz.  Erre a szomszéd az ő részén kb .-3m-re a telekhatártól odatett egy gyerekhintázót melynek oldalában kilátó van k. 1,5m magas padlószinttel.Ha arra felmegy gyönyörűen belát a halószobámba,-6méter-a nappaliba és a teraszra.

Mit tennétek?Köszi az ötleteket.(Elvileg az én részemtől 4m távolságot kell tartani, de még úgy is simán belát.)

FionaS Creative Commons License 2020.04.28 0 1 250

Szerintem nektek kellene beszélni a jegyzővel. Elsőre nekem ez legalábbis birtokháborítás a részéről, de a sövény tönkretétele rongálás is. Egy telefont megér. A jegyző el fogja mondani, hogy mit lehet tenni és hogy milyen bizonyítékot lehet gyűjteni. Mivel a másik szomszédját is megtámadta, ezért vele össze tudnátok fogni. Nagy kár a sövényért, és szerintem ez akár pénzben is kifejezhető és akár kártérítést is követelhettek.

Előzmény: Törölt nick (248)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!