Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.08.15 0 0 39

Nagyjából olyan, mint a porcellán, csak éppen gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Még az ötvenes években is gyártottak, bontásban simán előfordulhat.

Előzmény: kuzo2 (36)
Who111 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 38

Ebből nem derült ki...

(Csak annyi, hogy kb. századfordulós.)

Előzmény: C200UF (37)
C200UF Creative Commons License 2007.08.13 0 0 37
Előzmény: kuzo2 (36)
kuzo2 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 36
Most már áruld el kérlek, milyen az az öntöttvas WC csésze?
Előzmény: Törölt nick (35)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.12 0 0 35
Nincs valakinek egy felesleges öntöttvas wc csészéje Bp környékén?
zapvackor Creative Commons License 2007.08.06 0 0 34

Azt hittem, a ne utólag kelljen vésniben vagyok.

Igen, tűzoltóberendezés. Úgy működik, hogy van egy kis üvegcsében valami trutyi, ami 70 fok körül tágulni kezd, szétveti az üveget, és ezzel megnyitja a vízcsapot, ami egy szórórózsán át beteríti a szobát. Amerikai filmekben szoktak vele hülyéskedni néha, onnan ismerheted. Egyszerű jószág, karbantartást gyakorlatilag nem igényel, viszont aki sokat van távol hazulról, annak jó szolgálatot tehet.

Előzmény: kuzo2 (33)
kuzo2 Creative Commons License 2007.08.06 0 0 33

> (hogy a topic témájához is kapcsolódjak)

 

Na ja, de ez itt a LIM-LOM topic...

mi ez, tűzoltóberendezés?

Előzmény: zapvackor (18)
Axióma Creative Commons License 2007.08.05 0 0 32
De hat ha ugyanolyat teszel fel, az nem svarc! Az egyezoseg a mukodesi modra (gondolom nyilt, kemenyes) es a teljesitmenyre (10kW) vonatkozik, ja es a felhasznalasra de gondolom az ua. Nemhogy a sorozatszamnak, de meg a markanevnek se kell stimmelnie.
Előzmény: KalásziM (31)
KalásziM Creative Commons License 2007.08.05 0 0 31

  Kösz, majd megfontolom !

 KM.

Előzmény: zapvackor (30)
zapvackor Creative Commons License 2007.08.05 0 0 30

Na ja. Én azt mondom, használd, amíg lehet, utána szerelj föl swarcban egy ugyanolyan típusút, soha senki nem fogja megnézni a gyári számát.

Ha meg nem sikerül szerezned, akkor tegyél föl egy parapetes cirkót (manapság "turbó kazánnak" tisztelik), a kéményseprőt meg hajts el a csipába. Mit tud csinálni ellene? Kikapcsoltatja a kéményt? :-)

 

A garancia meg manapság nagy fosztogatás lett. Az újkocsisokat is ezzel zsarolják, hogy ha nem viszi tripla árú olajcserére, akkor elvész a garancia. Vicces. (Mellesleg én azt sem értem, egyáltalán mire vonatkozik egy autónál a garancia? Törésre, kopásra nem, akkura, gumira nem... akkor mire is?) Undorító, hogy már mindenki hatóságnak képzeli magát, és a zsebedben nyulkál, de könyékig ám. :-( Ha valakinek van valamije (lakása, kocsija, laptopja akármije), akkor mindjárt máriáshuncutnak nézik, és le akarják húzni csillióra.

 

Amúgy nem tudsz ajánlani nekem egy gázszerelőt, aki egy plusz konvektort becsövezne már bekapcsolt gázvezetékrendszerembe? Teljes hatósági ügyintézéssel vagy teljesen swartzban, de valami emberi áron, nem csilliókért. Bp-en. Csak mert említetted, hogy három ilyen akció is volt a környezetedben.

 

 

Előzmény: KalásziM (23)
KalásziM Creative Commons License 2007.08.05 0 0 29

  A kéményekről :

 Korábban a dugulás,  ill. a kémények okozta tűz volt a fő ellenség.

 Az akkori fűtőanyagok  kevás hidrogén tartalmuk miatt nem termeltek 'nedves' fűstgázt. A szolgáltatás mindig kötelező volt - no erre nem vennék mérget . , de a szakma mindig privilegalizált volt.

 Ma viszont a  'tiszta ' égéstermék miatt a CO mérgezés a fő ellenség. A bibi csak az hogy ezek nemcsak a kémények miatt fordulnak elő  - sok oka van.

 

 A bélelés egy egyszerű élettartam nővelő beavatkozás  - béleletlen kémény 10 év alatt megy tönkre, béléssel 20 év az élettartam.

 De a béleletlen kéménynek  'csak' a felső 5 - 7 sora  errodál és ezt a pár sort átrakni a bélelés   negyedéből  25%  meg lehet oldani. Melyik az olcsőbb ??

 

 De a kémény lobbi erősebb !!

 

 De látom van kémény t. is !

Előzmény: porker (27)
KalásziM Creative Commons License 2007.08.05 0 0 28
 Bl.
Előzmény: porker (27)
porker Creative Commons License 2007.08.05 0 0 27
A szolgáltató akár az 5 éves berendezésedet is lim-lomnak akarja látni, hiszen neki az az üzlet, ha új telepítéshez segédkezet nyújthat.

A kémény egy érdekes témakör, mert ott valóban van változás a berendezések folyamatos változása miatt. Régen ugye a szilárdtüzelésnél elsősorban magas hőmérséklet volt a kémények legnagyobb baja. nem kellett kondenzvízzel számolni, egyéb berendezések szívóhatásai ellen védeni, nem volt gond az égéstermék alacsony hőfoka, etc. Ezek technikai problémák, amelyek miattr új ellenőrrzési metódusok kellenek.

Más kérdés a szolgáltatók gazdasági érdeke, akik az egyre csökkenő feladatok mellett is meg akarnak valahogy élni. Sajnos sok esetben a politika biztosít szinte korlátlan szabad kezet ehhez, de ez itt már végképp OFFtopic.
Előzmény: KalásziM (23)
porker Creative Commons License 2007.08.05 0 0 26
Mondjuk a tárcsázós telefonból 2 éve még használtam, de aztán tönkre ment az is. A Raketa utolsó darabja 4 éve halt meg - áthúzott, rázott, motort nem találtam hozzá. A Sokol a Kossuthra teljesen jó... de ugye ezek nem annyira veszélyes üzemek, mint a gáz, elektro szerelvények.

De értsd már meg: a "sufnituning" ellen vagyok. Veszélyes cuccokat alkalmazni tisztességes ellenőrzés nélkül nem csak saját nmagadra, de másra is veszélyes. Egy öntöttvas gázkonvektor is elromolhat - thermo pl. nem zár el ha kialszik az őrláng.
Előzmény: Törölt nick (22)
KalásziM Creative Commons License 2007.08.04 0 0 25

 Azért pont a műszaki cikkek - főleg az elektronikaiak avulnak a leghamarabb, azokon elvileg jó túladni.

 De van olyan naiv polgár,  aki  a szép klasszikus cserépkályhát is a sittre vágott -nem tudja mi a az érték.

KalásziM Creative Commons License 2007.08.04 0 0 24

 No , de most látom lim- lomokról szól a top..

 Hát éppen most építettem egy kerítést maradék anyagból  - három család gázszerelési cső maradékából kijöttek az oszlopok, a beton fele  bontott betonból, sajna a drótfonatot meg kellett venni. A szomszédnak jó lesz - ha nem tetszik  neki , befuttathatja vadszőlővel.

 Nálam van olyan lim lom, ami már 17 éve várt a beépítésre - végül megtalálta a helyét.

KalásziM Creative Commons License 2007.08.04 0 0 23

  Helló !

 

 Írod, hogy :

 

 

 " A FÉGes cirkó szerintem tuti, hogy az új áránál jóval olcsóbban felújítható."

 

 Hasonló problémám lenne.

 Van egy FÉG C12 kb 10 kW-os  fali kazánom. A teljesítmény se igen van kihasználva kb. 8 -9  kW -tal megy Elég.

 Sajnos  már 15  éves, tehát nem tart örökké.

 Eddigi hibák : kb 7-8 évnél szivattyú csere,  2 x termoelem csere, másodszor sk.

Ill. 2 éve a hőcserélő kilyukadt azt kellett kicsrélni.

 Nem tudom meddig megy még.

 Elvileg egy ilyen új megfelelne.

 Csakhogy ezek az ál  -hatóságok,

  ezek a hatóságosdit játszó szolgáltatók játszák az agyukat.

 Mint pl. a kéményseprő, vagy a gázszolgáltató.

 A kéményseprő : béleleteti a kéményt, még ok. is lenne. De nem elég a bélelés még szakvéleményt is csinálna, de még az se elég neki, hanem méreteztetni kellene. Jó  ha új, de egy réginél, amiről  17 x megállapította hogy jó - meg felel.

 Szóval kellene neki az a 25 eft, de én elvből nem adom.

 Marad : vagy a teljes felújítás, vagy egy új készülék és mint régit beszerelni.

 A napokban egy máshelyen lévő kémény ellenőrzésnél  eszmét cseréltel a sorellenőrző kéményessel a témában. Megfogtam. mondom felszereltetem, mondja nem adnak garanciális pecsétet, mondom  és ha nem kell : nem tudta megmondani milyen előírás vonatkozik a kötelező garanciára. Szerintem semmi.

 Az persze evidens  - engedélyes gázszerelő szerelheti csak fel.

 Gáz tömörnek kell lenni és a  GOMBSZ -nak kell megfeleni  - nem a GMBSZ-nek.

 Azaz a telepítéskori biztonsági feltételeknek kell teljesülni.

 

 Persze  visszaélnek  a fogyasztók hiányos tájékozottságával és a monopol helyzetükkel, hogy a fene egye meg őket.

 Pl. elvieleg a kéményt se igen kell béleleni, csak  az ellenőrzéskor jónak kell lenni !

Előzmény: zapvackor (16)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.04 0 0 22

Szerinted hogy használódik el egy egy öntöttvas gázkonvektor, vagy egy hollanderanya, amit soha senki nem csavargat, vagy egy gázfúvóka, vagy akármi? Szerintem max kiég az azbesztzsinór, kiszárad a gumitömítés, esetleg lepattogzik a festék és kicsit megrozsdál, de aztán ez minden.

De említhetném a rakéta porszívókat, szokol rádiókat, tárcsás telefonokat stb., melyekre az elhasználódás miatti üzemzavar, hogy úgy mondjam, nem jellemző. (Most az más kérdés, hogy ki a csudának kell ma már egy sokol, amikor középhullámon egyedül a kossuth meg a szentfazékrádió fogható, vagy hogy mire jó egy tárcsás telefon ma, amikor már szinte mindenütt áttárcsázós központ van.)

Előzmény: porker (21)
porker Creative Commons License 2007.08.04 0 0 21
Hm. Én mondjuk valaha egész jól hegesztettem, de nem ezen múlik.

Azt viszont ne akard nekem bebizonyítani, hogy egy régi cucc megbízhatóbb, mint egy új! Mert a gyártási is l;tezik, de elhasználódás is és míg az első százalékos vagy ezrelékes arányban fordul elő, az utóbbi 100%-ban.
Előzmény: Törölt nick (20)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20

Szerintem aki paranoid, az az új készülékhez is tesz gázérzékelőt, aki meg nem paranoid, az felteheti/feltetetheti a felújít(tat)ott készüléket is, nem nagyobb veszélyforrás, mint az új, sőt. Egy évekig, évtizedekig használt készülékről valószínűleg már nem fog kiderülni anyag- vagy gyártási hiba, egy újról viszont, amit még soha senki nem használt, nos ott előfordulhat, hogy az első bekapcsoláskor szétdurran az egész, mert zárványos az öntvény vagy akármi.

 

A gázszerelvényezést meg az advanced lúzerek sem nagyon tudják megcsinálni maguknak, mert ahhoz rendesen tudni kell hegeszteni is ám.

Előzmény: porker (19)
porker Creative Commons License 2007.08.04 0 0 19
Ilyen alapon a használt beszerelése sem okoz túl nagy feladatot... hacsak valaki már nem tette tönkre. Mindenesetre nem itt van a lényegi különbség a használ és új között.

Pl. gázszerelvények. Aki nem ért hozzá, annak a kezében az új is veszélyes még ha csak egy szelepről van is szó. Egy használt konvektor viszont veszélyesebb hibaforrás, mint egy használt vízcsap. Vagy érdemes extra védelmeket beszerelni azért, hogy használt cuccokat biztonságosan használhassunk?

Persze ez is csúsztatás, mert gázérzékelőket nem csak ezért telepít az ember. De gyanítom, hogy aki az újon spórolni szeretne az extra érzékelőt sem szerel...
Előzmény: zapvackor (18)
zapvackor Creative Commons License 2007.08.04 0 0 18

Természetesen a szakértelem nem nélkülözhető a felújításnál. De azért gyári új alkatrészek beszerelését eltolni elég nehéz. És ma már azon is túl vagyunk, hogy az időnkénti szappanos nyomáspróba legyen az egyetlen garanciaa szivárgásmentességre: a XXI. században már nem számít nagy csodának, ha szét van szórva a lakásba pár 10e Ft-s gázérzékelő, melyek veszély esetén egy mágnesszeleppel lezárják az egész bejövő gázvezetéket, és hozzá az elektromos rendszert (mint szikraforrást).

 

Sőt, erről jut eszembe (hogy a topic témájához is kapcsolódjak), lehet, hogy érdemes lennea födémbe már építéskor elhelyezni a spinkler zollos vízcsöveit. Külföldön már sokhelyütt kötelezően előírja a biztosító. Meg egyébként is tipikusan olyan dolog, ami nem kerül különösebben sokba (egy épület értékéhez képest), viszont tűz esetén nagyon jó szolgálatot tehet.

 

 

Előzmény: Who111 (17)
Who111 Creative Commons License 2007.08.04 0 0 17
Ez teljesen így van.
De én, saját magam, nem építenék be kidobott gázcuccot.
Pl. kicserélem a tömítéseket, és véletlenül valami olyat rakok be, ami elöregszik a
gáztól, vagy mittudomén. Ez rossz példa volt, mert elmegyek a gázboltba és ott
veszek tömítést az biztosan jó, de érzékeltetni jó volt a problémát.
Ha egy vizes cucc elszáll, maximum sz*rrá ázok, ami nem kellemes, de a gáztól
meghalok. A szokásosnál erősebb az önfenntartási ösztönöm, mióta gyerekeim
vannak. :-)
Előzmény: zapvackor (16)
zapvackor Creative Commons License 2007.08.03 0 0 16

Kérdés, hogy miért dobták ki. Konvektort akkor is kidobnak, ha full működőképes, mert divatjamúlt. Pedig a hatásfoka nem rosszabb, mint a cirkófűtésnek, és a FÉG szinte változatlan formában gyártja ma is, alkatrészellátás, hozzáértő szerelő is van bőven.

 

A vizes dolgok már neccesebbek, de egy jó vízkősavazás után azok is jók lehetnek. Az őseim egy nyolcvanas években épült házban laknak, egyforma vailant kombicirkók vannak minden lakásban. Ennyi év alatt persze, tönkrementek. Fater vett egy komplett melegvíztartályt meg egy gumimembrámot és néhány ógyűrűt a vailant képviseletnél hozzá, meg egy szivattyút a Grundfornál, és az övé újra remekül megy. A szomszéd meg kidobta az övét és vett egy vadiújat. Szó-szó. e két akció nagyjából egy árban volt, viszont faternak nem kellett hozzá csőszerelés, engedélyeztetési eljárás, kéménybélelés meg másefféle járulékos lehúzások, egy kedélyes vasárnap délelőtt szépen lerendezte a dolgot, és megy tovább a verkli.

De ez vailant téma, azért drága. A FÉGes cirkó szerintem tuti, hogy az új áránál jóval olcsóbban felújítható.

Előzmény: Who111 (15)
Who111 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 15

Kidobott gázcuccot én nem használnék fel, mert nem értek hozzá és félek tőle.

Elektromosat bármit, amit átnéztem és úgy ítélem, hogy beépíthető. :-)

Előzmény: porker (8)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 14
most elvagyok ezzel a 3000-rel, és van még bontandó házikó, ráadásul ingyen, de köszi!
Előzmény: porker (13)
porker Creative Commons License 2007.08.03 0 0 13
Passz. Amikor én voltam, akkor egyszer volt, egyszer nem... Mellesleg az út mindkét oldalán van lerakatuk. Végig néztél mindent?

De ha kell, kérdezek még beszerzési forrást.
Előzmény: Pirimidin76 (12)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 12
itt voltam már, szép képek, de a valóságban nem így néz ki.
nekem egy hétvégét mindenképpen megért...
Előzmény: porker (11)
porker Creative Commons License 2007.08.03 0 0 11
Előzmény: Pirimidin76 (9)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 10
csak mert 70-ért tovább lehet adni:)
Előzmény: Pirimidin76 (9)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!