LG FLATRON ez T710P monitorom van. Hogyan tudom beállítani, hogy az általam nem ismert etalonnak megfeleljen? A kérdés lényege az, hogyan érhetem el, hogy én is azt lássam a monitoromon amit mások, akiknél a monitor az etalon szerint működik?
Hali, http://www.fototipp.hu Itt található 2 jó sorozat. A "Vasárnap Reggeli Fotográfus", és az "Esztétika és fotográfia". Kevés techika-buzizás, de legalább az is stílusos. Én pl. a "Feladat saját magunknak" c. témának nagyon nehezen mernék nekimenni:-))
Nekem sem ott forog (és nem is vagyok túl jó fotós). :) A könyveket, és rengeteg kép megszemlélését nem lehet megúszni. Ugyanúgy mint a mérhetetlen számú felesleges kattingatást (filmre érdemes fotózni, ott fájdalmasabbak a hibák).
Tartsd egyenesen a gépet (kezdetben), használd a rekeszt (pl a sorompós képet ismételd meg nyitott rekesszel, különböző helyekre téve az élességet), lőjél kicsit alá (pl a Boráros téri ülő alakot "feketébe buktatva"), néha fölé. A kész képeket kritikusan szemléld, amiben technikai hiba van, dobd ki bátran, fogsz jobbat csinálni helyette.
Van valahol a neten egy "vasárnapi fotográfus" cikksorozat. Érdemes tanulmányozni, rövid, velős.
persze, nem is általános érvényű dolgot írtam, csak egy módot, amivel szvsz az is tud értékes anyagot összerakni, aki nem feltétlenül fotós vénával van megáldva.
Az életem nem a fényképezés körül forog. Nem akarom az időmet aszerint beosztani, hogy mikor merre vannak épp jó fények. Amikor kedvem van fényképezni, elindulok a városba, és ami épp adódik, azt fényképezem.
Ha konkrét tanácsokat/kritikát is adnál, annak örülnék és megköszönöm.
ez ok, csakhogy szerintem a városfotózás nem így működik, ott nem feltétlen sorozatokat fotózol. ráadásul az egyes helyeken az adott pillanatban a környező épületek miatt egész más benapozás lehetséges, a környező belógó dolgok miatt egész más képkivágás válhat szükségessé.
persze. mondjuk kitalálod, hogy mekiket fotózol. Teszem azt Mcdrive-okat. Nekiállsz felkutatni a környékeden lévőket. És akkor csinálsz egy sorozatot belőle.
És akkor mindegyikem mondjuk este fél kilenckor fotózod le, ISO 400-on, állványról, f8 rekesszel, kb ugyanolyan képkivágással.
De ez csak egy hirtelen példa, bármiről lehet bárhogy fotózni :))
Kösz a véleményeket. Valóban nincs művészi ambícióm, csupán korrekt, ha úgy tetszik jó dokumentalista képeket szeretnék készíteni a környezetemről. Ti hogy kezdenétek hozzá?