Keresés

Részletes keresés

héjakút mácsonya Creative Commons License 2007.10.12 0 0 174
Pénz híján elporladt hat ősfa

Elpusztult hat, 7-8 millió éves ősfa a világon egyedülálló bükkábrányi leletből annak ellenére, hogy augusztus 3-án a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium bejelentette: gondoskodik a bánya mélyén, a felső miocén kori mocsárerdőben talált tizenhat fa megmentéséről. Elegendő pénz híján a Herman Ottó Múzeum munkatársai végül csak a négy legjobb állapotban lévő mocsárciprustörzset tudták augusztus 8-án Miskolcra szállítani, s hiába segítették a leletmentést szponzorok, önkéntesek, hatról le kellett mondaniuk.

http://www.mno.hu/portal/522381


Előzmény: még csak az kéne (173)
még csak az kéne Creative Commons License 2007.08.03 0 0 173
" Megmentik a 8 millió éves erdőt
2007. augusztus 3. FigyelőNet
A jövő héten megkezdődik a felkészülés a bükkábrányi lignitbányában felfedezett, nyolcmillió éves fatörzsek elszállítására.

Világritkaság: évmilliós erdő Bükkábrányban
A végleges konzerválási megoldás megtalálásáig gondoskodnak a páratlan lelet állagának megőrzéséről is, hogy a nagyközönség megtekinthesse a törzseket – jelentette be Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter Bükkábrányban tartott sajtótájékoztatóján.

Az Ipolytarnócon elsőként bemutatni tervezett két fatörzset egy kb. 1 méter mély, hatalmas akváriumba állítják, ezzel biztosítva az alsó rész folyamatos vízellátását. A felső rész nedvesítése érdekében folyamatos felülről történő permetező öntözésről gondoskodnak.

A végső, hosszú távú megőrzést lehetővé tevő megoldás az impregnálás lehet, erről azonban csak akkor tudnak dönteni, ha sikeresnek bizonyul a meglehetősen nehéz kiemelési és elszállítási munka. A nehézséget a törzsek mérete – a nagyobbak 3 méter átmérőjűek és 10 tonna súlyúak –, a fák kémiai szerkezetének átalakulása, és ezáltal az öntartó képességük korlátozott volta okozza.

A bányából történő elszállítás azért is sürgős, mert ott jelenlegi állapotukban tönkremennének, illetve a bányászati munkák folytatása azonnali pusztulásukat okozná. Szakértők szerint bizonyosan lehet számítani arra, hogy újabb törzsek kerülnek elő a környéken.

A világon egyedülálló nyolcmillió éves mocsárcipruserdő-maradvány fái eredetileg 30-40 méter magasak lehettek. A 16 fából álló erdőrészlet jelentőségét az adja, hogy eredeti állapotukban maradtak meg: a rendkívül nedves, homokos, iszapos környezetben az ág-, kéreg-, gyökér- és évgyűrűszerkezetük eredeti helyzetben vizsgálható. A fák mérete, valamint az a tény, hogy eredeti anyagukban és élethelyzetükben találtak rájuk, teszi világviszonylatban is ritkasággá a leletet.

Az eddig felfedezett 16 fatörzs valószínűleg azért maradt meg, mert egy hirtelen vihar homokot vagy iszapot zúdíthatott a fákra. Az iszapba került részt az oxigénmentes környezet, a törzseket körülvevő tömörödött homok és a rétegvízből a fatörzsekbe szivárgott víz őrizte meg.

Az évmilliók során a fatörzs egyik fontos alkotóeleme – a cellulóz – szinte teljes mértékben lebomlott, és ma ez a rész lignitből áll. A fák üregeit és repedéseit homok tölti ki. A felfedezés után a fákat kibontották a homok öleléséből, ezért azok rohamosan elkezdték elveszteni a bennük lévő vizet, és a kiszáradásukkal egy időben megkezdődött a pusztulásuk is. Ezért is volt sürgős gyors megoldást találni a megmentésükre."



Na szóval az a fáma, hogy megmentik őket, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz a gyakorlatban.
sixwings Creative Commons License 2007.08.03 0 0 172

Megoldódik a helyzet!

 

Ma hajnalban kirúgdostak minket a 2. fa mentése közben, hogy hagyjuk abba mert efgé minisztár fog sajtótájékoztatót tartani a helyszínen, hogy van pénz és minden oké. Kár hogy mire odaérnek hogy legyen vmi, már nem lesz mit megmenteni. Tegnap azt kérdezte egy sajtós tőlem, hogy ha találkozik a minisztárral, akkor mit sugalljon neki, mondtam azt, hogy "elkésett". 

 

De ez jó hír, persze majd azt fogják domborítani a hírekben, hogy milyen király, hogy a szabadságáról jött haza, hogy megoldja a bükkábrányi krízist! Perszer a sleppje már 3hete tudta hogy mi van, de kit érdekel, míg nincs benne minimum egy píár fogás.

 

Lényeg a lényeg, ha megmentik a fákat az jó, hanem akkor nem jó. Félek már nem lesz mit!

 

Ami fájó,  hogy a tegnapi napunk teljes munkája elveszett, hogy nem hagytak ma dolgozni, mivel újra mindent elönt az iszap és kezdhetjük majd előlről. A vicc hogy ha a fáknál nyilatkozik éppen parkosítanak, hogy jól mutasson! Hogy ez nem a valóság, az kit érdekel? Az iszaptenger kevésbé látványos.

 

Valószínűleg jobban mutatott volna (és értelme is van), ha az interjú hátterében hagynak dolgozni minket és a kezüket-lábukat törő emberek tényleg végzik a dolgukat!

 

Félre értés ne essék! Talán ez tényleg jó hír, ha valóban ér  valamit és nem csak hír marad! Ma több vállalkozó jelentkezett, hogy felajánlanának pénzt a munkánkhoz, meg a fák megmentésére! Van még értelmes élet ebben az országban!

 

És végezetül, a túloldal sem szeplőtlen! Este a rémhírtévé, csak azért hozta le a hírt, hogy elmondhassa "megint mire nincs pénz"! Előtte még csak hír értéke sem volt számukra, egyetlen pozitív kicsengésű "kampányuk" nem volt hogy szóval vagy tettel támogassák a munkánkat! Szóval erről is csak ennyit! Óvakodjatok hát a híradót nézve! Figyeljétek a vágásokat, meg a levegővételeket!

 

Szegény Kazi ma megint lejött mintát venni.. nem sok ideje maradt!

 

Megoldódni látszik hát ez is! Csak úgy magyarosan.. újabb hungaricum.  

Girland Creative Commons License 2007.08.02 0 0 171
Remelem majd lesz ido tudomanyos csatornakon is publikalni es esetleg SCIAM ,NG, Discovery stb?
Előzmény: sixwings (169)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.02 0 0 170
no, akkor sok szerencsét és ügyeskedjetek! A MÁFI-nak milyen a hozzáállása, ők nem tudnak segiteni valahogy?
Előzmény: sixwings (169)
sixwings Creative Commons License 2007.08.02 0 0 169

Sziasztok! Nem akarok én itt sztár lenni, csak ma pont nem voltam a bányában. Kerítettem ugyanis egy "szponzort", aki ingyen ad kölcsönbe minden rögzítés technikai elemet-kölcsönbe. (9tonnára becsült fánál, ez nem könnyű!)

Vannak még itt rendes emberkék!

 

Afkorsz hogy az elte meg a TTM volt, hát nekik szóltam először! Megcsináltuk amit meg kellett, aztán jöhettek az "elméleti" szakemberek! (Khm.)

 

Az bizonyos, hogy 2 fát megmentünk, legalábbis kiemelünk, azt a HOM meg a bánya közösen csinálja... Bízom benne hogy pénz is lesz. Jelen pillanatban luxus a gondolkodás meg a várakozás, mert a tényleges feladatról elvonja a figyelmet!

 

A sajtóról annyit, hogy titokban tartottuk és a hivatalos sajtótájékoztatóra (ahová minden résztvevő kutatót meghívtam) nem jött a média- minek is a lehetőség, hogy okosakat lehessen kérdezni! Javaslom a Mata-Veres-Pusztai-Kázmér interjúkra alapozzatok, ők vannak a tűzvonalban!

 

"Az ember tegye meg ami tőle telik, a többit bízza az égiekre!"

 

Köszönjük a bátorító szavakat!

Girland Creative Commons License 2007.08.02 0 0 168
Ennek igazan orulok es baromi szomoru vagyok egyben, hogy ilyeneken Magyarorszagon a politikusok, meg gondolkoznak, hogy van -e ra penz:(( Szornyu es az is amit egyesek itt a forumon muveltek csak a szokasos buta magyar kishituseg, hogy aaa nem is miert gondoljuk, hogy nalunk is lehet vilagszenzacio. Milliokba mernek fogadni ha ezt a leletet ugyanigy a Lajtan tul talaljak mar tele lenne vele a vilagsajto es penz is lenne ra. Na ez az ami engemet elkeserit,meg az hogy benzinpenzbl kell eloteremteni a penzt egy ilyen jelentos lelet megmentesere. Szomoru:(
Kar hogy fonotsabb mas es kar ,hogy az orszagimage-t csak gulyassal meg csikossal es paprikaval probaljuk megteremteni !:( masok ugyesebbek es nem kishituek mint nalunk nagyon sokan:(
Jo ,hogy azert vannak meg elszant kutatok akik megragadjak az alkalmat es mentik a menthetot,csak kar ,hogy a sajtot a tudomany nem erdekli csak a bulvar :(
Előzmény: sixwings (164)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.02 0 0 167
Még valami, az ELTE-től és TTM-tól voltak kinn?
Előzmény: sixwings (164)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.02 0 0 166
Gratula. Azért kellett volna egy kicsit figyeljetek a médiába került szövegre is. Minden fát kiemeltek?
Előzmény: sixwings (164)
héjakút mácsonya Creative Commons License 2007.08.02 0 0 165
Gratulálunk a munkátokhoz. Sok sikert és nagyon drukkolunk, hogy be tudjátok fejezni ezt a nagy munkát.

Az is igaz, hogy a bánya eljárása igazán figyelemre méltó. A tapaszatlatok szerint nem lelkesednek a bányák a geológiai emlékek mentéséhez.

Tényleg nagyon örülünk!
Előzmény: sixwings (164)
sixwings Creative Commons License 2007.08.02 0 0 164

Kedves Barátaim!

Sajnálom, hogy politakai csatározássá vált ez az oldal is. Amikor a sajtót olvassátok nem merül fel bennetek, hogy a mondat közepét néha kihagyják? Úgy véltük ez az ügy újra egyesíti az intelligensebbjét, erre csak megy tovább az amit a "vezetőknél" látunk?

 

Az a baj, hogy olyan emberek nyilatkoztak az erdő felől akik ki sem dugták oda az orrukat és a barom média ezt szajkózza. Aki meg ki is jött az lefotóztatta magát vigyorogva, mint a piramisoknál aztán hazament kereteztetni. A Herman Ottó Múzeumban most is megnézhető a kapcsolódó kiállítás 4nap és éjszaka elég volt hogy mutassunk valamit mielőtt eltünik! Persze a sajtó ezt nem írta, ott elég volt az amit a Blikk lehozott!

 

A korábbi erdőkről mindenki tud, persze végig kellene olvasni a megkövesedett jelzőt meg a többi! A sajtó itt is átvette hogy ez megkövült! Ökörség! Fa és fa és fa. Kazival annyi mintát vettem én sajátkezűleg hogy éppen elég! És tegnap ki is vettük az elsőt, amit hazahozunk. Persze pénz nincs mert a politikusok még gondolkoznak. Mi első perctől nyeljük a szénport és csináljuk a dolgunk. A benzin pénzemből vettem anyagot hogy összetudjuk tartani!

 

Sokan látnak valamit a médiában és azt hiszik okosak. Bizonyos fórumokon éppen a keresztvizet szedik le rólunk, hogyan is lehet ezt erdőnek nevezni és hogy képzeljük a 8milliós dendrokronológiát? Sok esetben nem tudjuk. De csináljuk a dolgunk, mert más nem fogja helyettünk. A mintavételezés meg volt, az volt az első hogy az ELTÉ-re ,ment az anyag! Szóval igen van idősebb erdő kőben-én is hozattam át Ipolytarnócról összehasonlításnak a kiállításba. De fából a legidősebb erdő talán ez, de ez is csak egy sajtóáltal kiemelt gondolatsor volt a beszámolónkból. Kérek tehát mindenkit, hogy ezek alapján keressen párhuzamot ide a fórumra. Nem sokan támogatják a munkánkat (a bánya 100%-ban). Néhány bíztató szóért néztem ide, gondoltam jó érzés, hogy nem vagyunk egyedül mert akik létrehozták ezt a fórumot és írnak ide okos, körültekintő embereknek tünnek. Biztosítok mindenkit, aki kint van az tudja a lignin és a lignit közötti különbséget!

 

Kérek mindenkit ne legyen savanyú a szőlő és ne a kákán keressétek a csomót! Kezünk lábunk törjük, hogy újra valami hazait adjuk a rudapithecus hungaricus után! Épp elég ellendrukker van. A kiállítás Miskolcon keddtől ingyen megtekinthető! Rajta hát, ha érdekel valakit. Tehát nem a világ legidősebb kőerdeje, hanem fái, persze usazdékfák, meg kővé váltak vannak mindenhonnan.

 

 A helyszínen nem lesz kiállítóterem. 60méterre a felszín alatta nehezen lehetne csarnokot építeni, és erről nem a bánya tehet! Ha ők nincsenek meg sem találjuk! Gondoljátok meg ha ez az egész egy Tesconál kerül elő, hol vannak azok a gépek, amivel tegnap kemeltük az első fát, csak az a csonk 3,2 tonna volt! Kérek mindenkit gondolkodjon, mielőtt szitkozódni kezdene!

A kiemelt fáink Borsodban maradnak, kiemelt töredékek a kiállításban(ingyenes!) megtekinthetők. Az igazság az, hogy a miskolciakon kívül mások nem is próbálkoztak. Tudok olyan profról, aki látatlanban leírta az egészet. Persze nyár közepén nem igazán fontos a tudomány..

 

Elnézést kérek azért ha túl sok és kéretlen információkat írtam ide!

Óvakodjatok! És most legyünk újra némák!

 

   

sixwings Creative Commons License 2007.08.02 0 0 163
Így titeket olvasva eszembe jutott néhány dolog...
Rozsda Marja Creative Commons License 2007.08.01 0 0 162
A polémia onnan indult, hogy a lignin és a lignitszinoníma lett, ami további félreértéseket generált. Pedig a lignin a faanyag egyik alkotója, a lignit szénültségi állapot (tőzeg-lignit-barnakőszén-feketekőszén-antracit-grafit-gyémánt. Utóbbi kettőben már kristályszerkezetbe rendeződtek a szénatomok.).
A fatörzsek jelenleg a bányaművelést akadályozzák, mivel a tizenvalahány méter vastag lignitréteg tetejéből állnak ki.
Előzmény: urál (136)
urál Creative Commons License 2007.08.01 0 0 161
Na ezek tényleg el vannak kövesedve! :)
Előzmény: Törölt nick (158)
urál Creative Commons License 2007.08.01 0 0 160
Előzmény: lilaköd mámor (157)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.01 0 0 159
No, nem mindegyik.
Előzmény: lilaköd mámor (157)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.01 0 0 158
Igen, ezek is állnak, de jóval kevésbé impozánsak a laikus számára. Számodra meg ezek tényleg elvannak kövesedve! -:) Viszont küld be a hir bedobójának. Ezentúl le nem mosod róla, hogy a "világ leröregebb erdeje".
Előzmény: urál (156)
lilaköd mámor Creative Commons License 2007.08.01 0 0 157

ezek eldőlt állapotban vannak.

 

de mindegy.

Előzmény: urál (156)
urál Creative Commons License 2007.08.01 0 0 156
Előzmény: Törölt nick (153)
lilaköd mámor Creative Commons License 2007.08.01 0 0 155

kedves vagy, hogy válaszolsz más helyett

az általad linkelt erdő "csak" egymillió éves.

amit én kértem az a karbon (földtani kor) időszakból származó hasonló lelet beidézése. (hamár bolemen úr szerint van ilyen....vagyis karbon erdő)

 

(amúgy van sok szénlelőhely, ami karbon...de álló (karbon) faegyedekről még nem hallottam sose. pláne, hogy akkoriban a fák még nem is voltak nagyon elterjedve, ha jól emlékszem)

Előzmény: urál (152)
Girland Creative Commons License 2007.08.01 0 0 154
Es szo sincs arrol, hogy eredeti fas allapotban lennenek lehet ezek megkovultek stb. es valoban csak 1 millio evrol beszel:)) Persze tudom mit szamit az a 7 millio ev es hogy fas vagy ko allapotban van ezek elhanyagolhato csekelysegek:))
Előzmény: Törölt nick (153)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.01 0 0 153
OK, de ezek egymillió évesek!
Előzmény: urál (152)
urál Creative Commons License 2007.08.01 0 0 152
Előzmény: lilaköd mámor (150)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.01 0 0 151

S láttál már akár NG-os cimet is, amelyik nem rősen tuloz?

 Ez a divat, mert a rengeteg információba belefásult emberkék figyelmét csak hangzatos cimekkel lehet felkelteni! Ezért vannak egyre blődebb reklámok is!

Előzmény: bolemann lajos (148)
lilaköd mámor Creative Commons License 2007.08.01 0 0 150

de jó hogy szakértőnek teccik lenni.

 

sorolj már nekem olyan karbon lelőhelyet ahol lábon álló faegyedek találhatóak.

 

thx.

Előzmény: bolemann lajos (146)
Girland Creative Commons License 2007.08.01 0 0 149
Tudod szerintem a vilagon ennel kisebb jelentosegu leleteket is jobban el tudnak adni nem mondom hogy nincs mas na de miert ez a kishituseg mar megint? Jah biztos tele van Europa az ehhez hasonlo leletekkel mi? Ugye csak viccelsz!:)
Előzmény: bolemann lajos (148)
bolemann lajos Creative Commons License 2007.08.01 0 0 148
Nem kétlem, de a topik címe erősen túloz.
Előzmény: Törölt nick (147)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.01 0 0 147
No de megkellene adni a császárnak.... Ezek  lábon álló fatörzsek, 5-7 m magasak. Nem  mindennapi látvány és lelet. A miocénból  vagy ciprusból meg lehet, hogy tényleg egyedülálló a világon.
Előzmény: bolemann lajos (146)
bolemann lajos Creative Commons License 2007.08.01 0 0 146

a vilag leoregebb erdejerol van szo

 

Mert ez a topik címe? Vannak sokkal régebbi leletek is (még a karbonkorból is).

Erdőnek nevezni 15 facsonkot, azért erős túlzás.

Előzmény: Girland (145)
Girland Creative Commons License 2007.08.01 0 0 145
Mert miert is nem? Ha a vilag leoregebb erdejerol van szo akkor miert is nem? Lehet a gulyas van inkab tulspiralozva vagy te tudsz masik vilag legoregebb erdejerol a vilagon esetleg mert biztosithatlak ha ez valamelyik nyugat europai orszagban lenne akkor tuti igy allnanak hozza es igenis csinalnanak belole orszag marketinget rendesen bar mi magyarok sirankozni jobban tudunk mint meglatni a lehetoseget valamiben valoban igazad van ez is csak olyan mint a banfi hajszes jah!-)) Hajra Magyarorszag ez az igazi hozzaallas amire az orszagnak szuksege van kishituseg az kell!:)
Előzmény: bolemann lajos (144)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!