Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Azért nyitom, mert kis társaságunk számára égető a téma, de ezzel a témával már lassan az összes légfegyveres topikot szétgyalázzuk.
Gondolom, a többségnek nem szükséges megmagyarázni miről is szól ez a topic. Akinek mégis kételyei támadnak a témával kapcsolatosan, az úgyis ír, kérdez.
Javaslom tehát, az idevágó témával ezt a topicot szaporítsuk!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy szállítani sem szállíthatok 7,5J-nál erősebb puskát, semmilyen körülmények között(zárt fegyverbox stb.)? ( Külföldön élek, ahol nincs ilyen szabályozás, de mikor néha haza járok nem akarom ott hagyni a fegyvert)
Értem én mit mondasz, de egy dugattyú vagy rugó csere az már nem karbantartási dolog. Meg kell bontani olyan dolgokat, melyeket össze is kell tudni szerelni, mindezt biztonságosan és szakszerűen. Teszem azt a lelkes amatőr szétszed egy alap Szláviát vagy LG-t. Ha nem tudja milyen erők lakoznak egy előfeszített rugóban, akár súlyos baleset is érheti! Hivatalosan ezek miatt, csak papiros szaki végezheti ezeket a munkákat.
De azért jó pár emberkét ez nem riaszt el, az otthoni fusizástól! ;-))) Meg aztán a papiros szaki vagy nincs elérhető közelségben, vagy nem foglalkozik "ócska" légfegyverekkel.
PAPÍR NEM MINDIG EGYENLŐ SZAKÉRTELEM nagy igazság :-) elég csak a legutóbbi kazán javításra gondolni, mikor a "papírosok" már mindent oda vissza kicseréltek rajta és új kazán képét festették fel pont karácsony előtt - nem kaptam röhögő görcsöt - na akkor álltam neki én és sec perc alatt megvolt a hiba - amire amúgy gyanakodtam és mondtam is nekik, de valahogy nem hittek nekem, gyújtókábel pipa belül szétcsúszott - és boldogan hívtam fel őket, hogy most már működik a kazán... Ezt csak mint példát mondtam el, ami velem megtörtént.
Persze igazad van. Rosszul fejeztem ki magam. Mindenit felelősségre lehet vonni, ha van papírja ha nincs. Én csak a dolog gyakorlati oldalát néztem most a PAPÍR NEM MINDIG EGYENLŐ SZAKÉRTELEM. :D
"A törvények és szabályok betartása is nagyon lényeges mert csak azt lehet elszámoltatni a hibájával akinek papírja is van róla, de ezt már mindenki döntse el maga, hogy neki mi a fontos."
Ehhez csak annyi kiegészítés, hogy semmilyen papír nem kell ahhoz, hogy felelős legyél egy balesetért, ha mondjuk te szervezed a kérdéses tevékenységet, lásd elhívod a havert fát vágni, vagy építkezni. Ezzel szerintem jó tisztában lenni.
Írtam, hogy a példa sántít (minden példa sántít). De a lényeg, hogy vannak a háztartásokban olyan eszközök, amik csak szakemberek közreműködésével javíthatóak, illetve helyezhetők üzembe. Csak erre akartam utalni.
De ugye a régieknek bele van éve az elméjébe a : Fegyver és Gázkészülékgyár.
A gázkészülék karbantartást és javítást a 11/2013 NGM rendelet 6.2 egyértelműen meghatározza csak a gyártó vagy annak megbízottja... mondjuk érdekes hogy a régi 1/1977-es NIM még a 600W-os készülékekre nem vonatkozott.
De gázkészüléknél egy tragédiához nem kell még a készüléket sem javítani, elég egy nyílászáró csere, elmaradt karbantartás...
Még annyit a törvényekről, hogy ugye ismerjük azt a tényt, hogy a törvény ismerete/tudása nem feltételezi annak betartását is.
Ha erről beszélek előadásokon mindig megkérdem a hallgatóságot, hogy kinek van jogsija és ki az aki átlépte már egyszer is megengedett sebességet. Gondolom a választ ki lehet találni. Akit eddig kaptak csekket a kékektől sebesség túllépésért, azoknak ugye nem volt szerencséje, akiknek a rokonsága kapott csekket a "Gyertyaláng" kft-től szintén nem volt szerencséje.
Egy biztos, a fegyver nem "játék", legyen a lég vagy lő.
Nekem az a tapasztalatom hogy nem biztos hogy ért hozzá az akinek papírja is van róla. A legjobb szakember az saját szakmájában az lehet: akit érdekli is amit csinál, aki szereti is azt, akinek van hozzá "huzalma" (tehetsége) mert csak ez az ember fogja az adott dolgot úgy elsajátítani, hogy nem fog kiadni a kezéből olyat ami nem jó. Akinek papírja van róla az meg lehet olyan aki csak épp nem tudta eldönteni mit is kezdjen a életével és csak úgy hasraütés szerűen választott egy szakmát. Nem is szereti meg úgy le is sz@rja mit csinál csak túl legyen rajta. Személy szerint többre becsülöm azt akinek híre megy arról amit csinál, még ha nincs is papírja róla. A törvények és szabályok betartása is nagyon lényeges mert csak azt lehet elszámoltatni a hibájával akinek papírja is van róla, de ezt már mindenki döntse el maga, hogy neki mi a fontos.
Nekem valamiert a gaztuzhely/cirko es mas gaz eszkozok jutnak eszembe. Gazpalackot cserelhetsz, lemoshatod a reegett kajat, de "torvenyileg" nem allithatod at mondjuk PB -rol foldgazra (te magad hazilag). Pedig semmi nem kell hozza (ha nem kell fuvokat cserelni), csak esz meg kezugyesseg. De a torveny eloirja hogy ki szerelhet gazt. Tudom hogy minden pelda santit.
:)))) Ilyen alapon egy IKEA szekrény szerelése is veszélyes lehet,-mert ha a lábujjadra ejted élével a 8 kilós oldallapot,-akkor az úgy kilapul,-hogy tenyérnyi széles lesz,-vagyis asztalos szerelje össze,-mert ő az asztalos szaki?.......
Szerintem amíg egy légpuska sporteszköz,-addig lehet szerelni,ugyanúgy ahogy egy számszeríjon is kicserélheted az ideget!!!A 7.5 j fölé alakítás nyilván törvénytelen ez tény!!!
Nyugodtan meg tudod csinálni, ha van egy kis kézügyességed és itt 7.5J-os rugóról van szó. Én speciel egy szimpla deszka lapra fogattam fel és a kiengedést, valamint előfeszítést egy satura bíztam, szóval nem kell hozzá űrtechnika :-) ha egyszer megnézed rájössz te is.
Nem, semmi ilyet nem követelnek meg :-) ami kicsit vicces is mert láttam vizsgán olyat, aki fordítva akart betárazni, és átment, no komment... ja és vagy 20 éve volt
Az első mondatod az evidens! Ebbe nem köthet bele senki!
A légpuskás dolog az már kacifántosabb dolog! Az ágyazásból kiszedheted a vasat, tisztítás és olajozás miatt, de semmi egyéb. Szerintem.
Egy rugóval előfeszített dolog szétszedése balesetveszélyes és speciális ismereteket feltételez. Erre találták ki a fegyvermesteri foglalkozást. (A továbbiakban hívjuk csak fegyver műszerésznek a szakit ! :-)
Úrak egy érdekes felvetés: Az éles lőfegyveredet úgye szétszedheted otthon karbantartás, tisztítás, olajozás, stb.miatt?
Nos e logika alapján nyilván a légpuskádat is szétszedheted karbantartás,tisztítás, olajozás, tömítés csere stb.okán!!!! Szerintem még a fáradt rugót is kicserélheted egy újra,-ha az nem erősebb,-mint a 7.5 j-os határérték!!!....... Szerintetek????:-))))
Igen tisztán csak szakmai. Ezért is írtam be a ténybeli tévedést, mint büntethetőséget kizáró okot - hiszen erről szól a BH.
Az, hogy te szereled a fegyvered - amiről a vita indító is szólt - azt te szabadon megteheted, ha ezzel sérülést okozol akkor sem a szerelés, hanem a sérülés okozása miatt vonnak felelősségre, de ezért vonnak felelősségre ha az autódat szereled és nem sikerül a fék úgy ahogy szeretnéd és a többi hasonló dolog.
Arról sem én sem más nem beszélt, hogy másnak szerelsz, mivel az már erősen szolgáltatás jellegű és az már ugye engedély köteles, amiről a törvény és a kormányrendelet is szól.
A ténybeli tévedés egyébként nem attól áll meg, hogy te szereled, vagy nem a légpuskát, hanem attól a törvényi vélelemtől, hogy egy olyan értéket, mennyiséget kell neked figyelembe venned amit még csak megbecsülni sem tudsz.
Ezen az, hogy te a jóhiszeműen vásárolt puskádnak állítasz például a sütésén otthon, semmit nem változtat.
Azt látom be, hogy addig amíg nincs gond addig nem csesztetnek.
Ha a saját puskádon kicseréled az irányzékot ami letört, azért nem rúgnak fenékbe, jellemzően gondot sem okoz. Ha a rugóját is kicseréled, de maradsz 7,5J alatt akkor max ha történik valami a szabályok be nem tartásáért vonnak felelősségre, de "javításért nem". Ha átcsúszik a 7,5J-on akkor 2-8.
Ha a saját puskádat "mókolod" és 7,5J alatt vagy, de valami folytán sérülést okoz és a vizsgálatban megállapítja a szagértő, hogy a fegyver "szakszerűtlenül" volt javítva (mondjuk felpolíroztad az elsütőszerkezet bizonyos részeit és ezért véletlenül elsült a puska, mert ez ugye nem módosítás, max "tuning") akkor azért feltesznek egy pár kötekedő kérdést mindarról amit itt tárgyaltunk.
Ha a kocsmában a haveroknak a puskáját is "javítod" és a körzeti meghízott megtudja akkor szól a NAV-os haverjainak is és együtt jönnek ki. szerintem.
Azt a ténybeli tévedéses dolgot meg elég gáz kimagyarázni miközben könyékig a puskában turkálsz.
Igen, de csak alkatrész lesz akkor is a rugó és nem lőfegyver fődarab, és lőfegyver alkatrészt - ahogy akár egy szimpla markolat panelt is - nyugodtan birtokolhatsz mindenféle engedély nélkül. :-)