Keresés

Részletes keresés

norbertum Creative Commons License 2010.08.10 0 0 53
Sziasztok!
Ősztől szívesen elkezdenék egy idegenvezetői képzést Budapesten. Tud valaki ajánlani valamit?
idegenvezetés
freyya Creative Commons License 2007.08.15 0 0 52
Azt nem tudod véletlen, hogy szigorúan csak azon a nyelven lehet vezetni, amin levizsgáztál, vagy kereslet függvényében alkalmazhatnak más általad beszélt nyelvből is? Azaz ha több nyelven is beszélek, akkor mindegyikből külön le kell vizsgázni, vagy elég egyből, hogy meglegyen az igazolvány? Egyáltalán le lehet tenni a vizsgát több nyelven egyetlen vizsgadíjból (most kb. 26000 Ft), vagy annyiszor kell fizetni, ahányszor vizsgázni akarok?
Előre is köszi szépen a segítséget!
Előzmény: zsuzsa (49)
lagona Creative Commons License 2007.08.08 0 0 51

Hello!

Nem tudom jó helyen járok -e, de hátha tud vk segíteni.

Egyetem mellett szeretnék idegenvezetést tanulni, majdan idegenvezetői vizsgát tenni, lehetőleg olasz (avagy angol) nyelven.

Az interneten keresgettem tanfolyamot, de nem tudom mi alapján kéne választanom. Némelyik tartalmaz idegen nyelvű órákat, mások nem, a végén mégis ugyanazt a "papírt" adják.

Szóval a kérdésem / kérésem az volna, hogy ha vk tud tanácsot adni avagy javasolni egy megbízható tanfolyamot, az kérem írjon a galagonyag@freemail.hu e-mail címre.

A segítséget előre is köszönöm !!!

Előzmény: zsuzsa (39)
lagona Creative Commons License 2007.08.08 0 0 50

Sziasztok!

Nem tudom jó helyen járok -e, de hátha tud vk segíteni.

Egyetem mellett szeretnék idegenvezetést tanulni, majdan idegenvezetői vizsgát tenni, lehetőleg olasz (avagy angol) nyelven.

Az interneten keresgettem tanfolyamot, de nem tudom mi alapján kéne választanom. Némelyik tartalmaz idegen nyelvű órákat, mások nem, a végén mégis ugyanazt a "papírt" adják.

Szóval a kérdésem / kérésem az volna, hogy ha vk tud tanácsot adni avagy javasolni egy megbízható tanfolyamot, az kérem írjon a galagonyag@freemail.hu e-mail címre.

A segítséget előre is köszönöm !!!

zsuzsa Creative Commons License 2007.07.31 0 0 49
Vannak komolytalan tanfolyamok is, de amikor én annakidején idegenvezetést tanultam, kb 8 tantárgy egyike volt csak a történelem .....
Gondolom ha én oda akarnék állni történelmet tanitani azok után, hogy a magyar történelmet kénytelen voltam megtanulni és sok könyvet olvastam pl a II WW-ről, a történelemtanár rendőrt hivna...

persze lehet ezen a végtelenségig vitatkozni, hogy a történelem-földrajz szakos tanár miért ne idegenvezethetne, nem beszélve a rajz-müvészettörténet szakosról, de ez világszerte sajnos igy van....
Előzmény: Hierro Nyh. (47)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.31 0 0 48
"Egyébként az idegenvezetés egy nagy sz.... , szerintem bárki meg tudja tanulni akinek nincs idegesitő hangja és szuggesztiv előadó és van valamennyi általános müveltsége meg naprakész infói Mo-ról. Egy idő után már álmodból felkeltve is birsz beszélni a nevezetsségekről...."

Ha csupán abból állna... Akkor kezébe nyomnának az embernek egy mp3 lejátszót meg egy térképet és jószerével kész is.
Szerintem az idegenvezetőnek nemcsak beszélni kell tudnia, hanem válaszolnia is. Ahhoz kell az igazi tudás. Sajnos ez a "hivatásosok" közül sem mindnek van meg.
Előzmény: zsuzsa (46)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2007.07.31 0 0 47
Ez így azért furcsa kicsit, mert ha mondjuk egy történelmi emlékhelyen egy történelem szakos tanár magyaráz arról, amit tud, akkor meg is bírságolhatják, ellenben egy erdőben vagy a hegyekben egy földrajzos vagy egy biológia szakos nyugodtan beszélhet akármiről...
Előzmény: zsuzsa (46)
zsuzsa Creative Commons License 2007.07.31 0 0 46

Milyen szakot ?

Attól, hogy ő történelem vagy müvészettörténet szakot végzett, még nem következik automatikusan, hogy ugy tudja idegenvezetni pl Bécsben, ahogy az ottani idegenvezetők szoktak. Ezzel az erővel az autóbusz idegenvezetője, aki kb hatvanszor hallotta már a Bp standard 3 órás városnézést, ő is el tudná mondnai, hogy a nagyvásárcsarnokot Petz Samu tervezte és különösen szép a Pécsett készült majolikacserepes teteje meg milyen korszerü volt annakidején a belső öntöttvas állványzata, még mindig nincs szükség mesterséges világitásra olyan jól tervezték meg a felső ablakokat...

Egyébként az idegenvezetés egy nagy sz.... , szerintem bárki meg tudja tanulni akinek nincs idegesitő hangja és szuggesztiv előadó és van valamennyi általános müveltsége meg naprakész infói Mo-ról. Egy idő után már álmodból felkeltve is birsz beszélni a nevezetsségekről....

Viszont ez egy szakma, jobb helyeken kb 6-8 hónapos tanfolyam + nyelvvizsga/nyelvvizsgák  +gyakorlat szükségesek hozzá.

Azt meg nem lehet felórni egy adott szakma képviselőinek, hogy megpróbálják az érdekeiket védeni. Ezzel az erővel a látszerészek, órások, taxisok  vagy mittudomén villanyszerlők között is lehetnének olyanok, akik jól értenek hozzá, mert valami hasonló területen dolgoznak és különben is sokszor látták, ugyan jogositványuk az nincs a tudományukhoz, de hadd csinálják...

Szerintem ha valaki idegenvezetni akar, akkor vizsgázzon le. Ha meg tanár vagy hasonló, akkor a harmincfős csoport tán csak össze tud dobni egy helyi idegenvezetőre valót..... Azt nem fogják megbirságolni, ha a családodnak magyarázol.

Előzmény: Hierro Nyh. (41)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.31 0 0 45
igaz
Előzmény: Hierro Nyh. (44)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2007.07.31 0 0 44
De a diákigazolványt kérhetik (sőt, kedvezményes utazáshoz, belépéshez kell is vinni), azon pedig ott van az iskola neve.
Előzmény: Törölt nick (43)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.31 0 0 43

"egy tanár a diákjainak magyaráz kiránduláson?"

Ha ezt lehet, akkor mindenki diákcsoport lesz tanárral, osztálynaplót ugye nem kell magukkal vinniük. :-)

Előzmény: Hierro Nyh. (41)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2007.07.31 0 0 42
A "tiltott idegenvezetés" megállapításánál számít-e az, hogy hány fős a hallgatóság, illetve a magyarázó személy milyen viszonyban, ismeretségben van a többiekkel?
Hierro Nyh. Creative Commons License 2007.07.31 0 0 41

Na és mi a helyzet azzal, ha egy tanár a diákjainak magyaráz kiránduláson?

Ott mi a probléma? Külön pénzt nem kap érte, ráadásul valószínűleg ért hozzá, főleg, ha olyan szakot végzett.

zsuzsa Creative Commons License 2007.07.31 0 0 40
A vizsgát nálunk sem magyarul tesszük, hanem az adott nyelven, amiből nyelvvizsgával is kell rendelkezned.
Előzmény: Unua (35)
zsuzsa Creative Commons License 2007.07.31 0 0 39

Bécsben is tilos idegenvezetni vizsga nélkül ! Szigoruan büntetnek a belvárosban meg a múzeumokban is. Ez már sok éve igy van. Védik a szakmájukat a kontároktól.

Sőt nálunk már tiz évvel ezelőtt elméletileg elkezdtek ellenőrizni és büntetni, bár én sose találkoztam ellenőrrel ( akkortájt sokat idegenvezettem, de volt igazolványm , szóva nem illegálisna csináltam )

Ezen felesleges pampogni, nyilvan ha valaki a családjának magyaráz a várban ( ingyen ) vagy egy turistacsoportot vezet ( pénzért ) az nem ugyanaz a kategória.

Egyrészt a turizmus az biznisz, nem pedig jótékonysági intézmény, másrészt én se szeretném ha egy német vagy finn buszsofőr magyarázná a magyra müemlékeket  meg történelmet.

Szerintem a pozsonyi is kicsit necces volt, mert attól hogy én jártam párszor a vársban és elolvastam egy utikalauzt, még nem vagyok idegenvezető. Persze maximum birság járna érte, az egész pozsonyi rendőri akció túlzott, jogtalan és agreszsiv volt.

Törölt nick Creative Commons License 2007.07.31 0 0 38
Az nem gond, ha a vizsga megvan, úgyis azt mond, amit akar.
Előzmény: Törölt nick (37)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.31 0 0 37
Mivel más a magyar és a szlovák történelem szemlélet, a szöveg sem lenne ugyanaz a két nyelven! :-)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.31 0 0 36
Szerintem egyfajta "licencet" nem pusztán a tudáshoz, hanem a nyelv-tudás pároshoz lehet(ne) rendelni. Mert lehet ugyan, hogy magyarul nem tudja elregélni az illető a tudnivalókat, de angolul és japánul profi szinten tudja.
Unua Creative Commons License 2007.07.31 0 0 35
Hát szerintem elég valószínűtlen, hogy egy magyar idegenvezető elvégezze a szlovák idegenvezetői tanfolyamot, majd ott ékes szlovák nyelven vizsgát tegyen belőle, nem is beszélve a szükséges szlovákiai nyelvvizsgákról.
Előzmény: méregkeverő (34)
méregkeverő Creative Commons License 2007.07.31 0 0 34

Gondolom az sem elképzelhetetlen, hogy magyar idegenvezetőnek van "liszensze" mondjuk pozsonyi vagy bécsi idegenvezetésre, és viszont pl. egy németnek budapestire...

Azt hiszem elsősorban a kontárokat és másodsorban a svarcolókat kell(ene) kiszürni...

Előzmény: Unua (33)
Unua Creative Commons License 2007.07.31 0 0 33

Szerintem inkább arról van szó, hogy megérkezik egy turistacsoport Magyarországra, s inkább akarják a saját idegenvezetőjüket hallgatni, mint egy itt felfogadott vezetőt. Nehéz is lenne megszervezni, ha elmennek egy tucat helyre busszal, hogy mindenütt egy magyar idegenvezető várja őket, s beszéljen öt percig a hely szépségéről.

Előzmény: méregkeverő (32)
méregkeverő Creative Commons License 2007.07.31 0 0 32

Persze, ezzel nincs is baj.

Reggel (igaz csak féfüllel) hallgattam a rádióriportot, ott rossz (tiltandó) példaként olyan esetet hoztak fel, amikora turistacsoport gépkocsivezetője szakképzettség nélkül beszélt zöldségeket, mert az utazásszervező így akarta megspórolni a szakképzett idegenvezető munkadíját...

Előzmény: Gabeey (28)
Unua Creative Commons License 2007.07.31 0 0 31

Ja kérem, ilyen a demokrácia.

Viszont egy arisztokratikus rendszerben származási alapon meg lehet válogatni, hogy ki legyen politikus. Az jobb lenne?

Véleményem szerint az sem lenne jobb, ha a képviselőséget doktori címhez és két felsőfokú nyelvvizsgához kötnénk.

Előzmény: nazuna (27)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.31 0 0 30

J.K. valószínűleg fiktív személy

N. J. történeti személy volt.

Előzmény: Unua (29)
Unua Creative Commons License 2007.07.31 0 0 29
Mivel J.K. valószínűleg fiktív személy, így nem tudni, hogy milyen nyelven beszélt volna, ha élt volna.
Előzmény: Ki(vagyok)_én (15)
Gabeey Creative Commons License 2007.07.31 0 0 28
Baráti társaság esetén nemigen szoktak munkadíjat beszedni az ilyesmiért azok, akik a jobb helyismeretük okán informálják a társaságukban levõ ismerõsöket, barátokat 1-1 látogatott helyen.
Előzmény: méregkeverő (19)
nazuna Creative Commons License 2007.07.31 0 0 27
"A hatóság a lakosság támogatására is számít, a rendellenességekről ingyenes telefonszámokon lehet bejelentést tenni, tette hozzá Bálint Zoltán."

Nemes ötlet, illik korunkhoz! Valamint az édesapja faszát Bálint Zoltánnak, nem azt a kort éljük ahol néhány ügyeskedő megkárosítja a fogyasztót és mindenki más becsületes, hanem alapjában véve el van kúrva. Ezek az emberek csak meg akarnak (túl akarnak) élni - és ma nekik, holnap nekem. Van valami mosolyogtató bája annak, hogy irigykedésre és feljelentésre alapoznak. Néhai szervezés-elméleti tanárom főtételként emlegette, hogy a szervezést felülről kell kezdeni lefelé.

Megjegyzem, országgyűlési képviselő bármelyik sültparaszt lehet, minden alkalmassági vizsga vagy elmeorvosi vizsgálat nélkül. Aztán bemegy a parlamentbe, és bármit mondhat ami éppen az eszébe jut.
Előzmény: Unua (-)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.31 0 0 26
Ugyanott lennénk.
Sétálsz a városban a fiad ballagására érkezett népes rokonsággal. Kell fizetned? Elég furcsán venné ki magát.
Előzmény: alfredoo (24)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.31 0 0 25
Van durvább is:
http://www.delmagyar.hu/szeged/cikk/sajat_idegenvezeto_kalauzol_az_alsovarosi_templomban_is/2020900/
Itt csak egy cég jogosult idegenvezetni. Ja, vezetés nélkül is ugyanannyit fizetsz.
alfredoo Creative Commons License 2007.07.31 0 0 24

fzs

szerintem meg ugy lehetne 'kezelni' a helyzetet ha a kiemelt helyszineken a 'magan' idegenvezetok leronanak egy idegenvezetesi 'dijat', amivel hivatalossa tennek tevekenyseguket.

vegul is ez lehetne a kulonfele belepesi/latogatasi dijak reesze. felhasznalasarol pedig az idegenvezetok szovetsege donthetne, peldaul megnovelne az idegenvezetok nyugdijkasszajat.

Előzmény: Törölt nick (21)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!