Törvényeink értelmében az adózó magánszemélyek szabadon rendelkezhetnek adójuk egy százalékával. Ezt a jogot az érdemesültek mintegy harmada gyakorolja, a többi adózó pedig nem rendelkezik sehogy. A költségvetés tervezésénél ezt az öszeget nem kalkulálhatják, így az pluszként folyik be az államkincstár kasszájába. Mi lesz a sorsa ennek a hatalmas összegnek? Vajon ezt a pénzt ki lopja el?
//A költségvetés tervezésénél ezt az öszeget nem kalkulálhatják, így az pluszként folyik be az államkincstár kasszájába. Mi lesz a sorsa ennek a hatalmas összegnek?//
Biztos, hogy nem lopják el! (?)
De ennek lehetősége azért adott.
Tehát: rendelkezem az 1%-ról titokban, borítékban, stb.
Májusban értesítenek, hogy sajnos nem lehet átutalni a zsét, mert 152.-ft. adótartozásom van. ( Most ne menjünk bele a részletekbe.)
Én ugye tudomásul veszem, ha nem akarok egy jó kis ellenőrzést a nyakamba.
De a rendelkező borítékom az bíz ott marad.
Ez a boríték pedig alkalmas arra, hogy igazolja a rendelkezésemet?
Lehetne javítani az elosztáson (NCA) , de lehetőleg ne szűnjön meg.
Egyébként nem feltétel, hogy csak közhasznú szervezetek pályázhatnak az NCA-ra.
Amit meg közvetlenül az adófizetők adnak, azt pláne ne szüntessék meg. Inkább csökkentsék az átutalás idejét, esetleg oldják meg azt is a problémát is, hogy nem lehet ellenőrízni, a pénz ahhoz került-e, akinek az adományozó szánta.
A megoldás sztem nem ez. Az idő remélhetően kiérlel egy olyan szervezeti csoportot amely érdemessé teszi magát a közbizalomra és a sikkasztó, csaló szervezetek eltűnnek, vagy a számuk megfogyatkozik. Akkor egy ilyen szervezeti bázis (lásd: máltai sz.sz. vagy a vöröskereszt) lényegesen többet tud majd nyújtani (azonos anyagi bázis mellett), mint annak államilag működtetett megfelelője.
Állami feladat az oktatás, az egészségmegőrzés, a gyógyászat, a tömegsport (mint az egészségmegőrzés egyik alternatívája), a közösségfejlesztés, a kulturális színvonal gondozása, a tehetségkutatás, stb.
Értem. Én egy olyan kis sportegyesülettel szoktam kerékpártúrázni, amelyik kap ebből a pénzből. Nem tudtam, hogy ez állami feladat lenne. Orbán programjában szereplet, mert Gyurcsányéban még ígéretként sem? Hol kell jelentkeznem, ha a Bakonyba akarok bringázni? A MEH címére küldjem az e-mailt?
Nem untatlak, maximum te unhatsz engem. Megértem, hogy az ilyen bonyolult nyelvtani finomságokkal nem tudsz mit kezdeni, ezt a következtetést levontam a topiknyitód szövegéből.
Azt hiszem, ami megmarad a civileknek közvetlenül felajánlottból,az a Nemzeti Civil Alaphoz kerül, amelyet pályázat alapján osztanak el a civil szervezetek között.
Pontosabban: eredetileg az volt az elképzelés, hogy amit a civileknek az állampolgárok felajánlanak, annak megfelelő összeget (tehát a másik felét) teszik az NCA-ba. Azóta ez valamt módosult (csökkent), nem tudom, most hol tartunk.
Más kérdés, hogy az év első negyedében beérkezett adók 1 %-kos felajánlásai csak az év második felében (szeptember, október) kerülnek a címzettekhez , a másik részről nem is beszélve, mert az cirka még egy évet csúszik, tehát ezek kamatai sem kis tételek, de a költségvetésben valószínűleg ezek mind benne vannak.
"Szerintem az alapvetésed a hibás. Az állam lemond az adó 1%-áról bizonyos szervezetek javára."
Nem erről szól a történet, de: Az állam lemond az adó 1%-áról bizonyos szervezetek javára, amely szervezetek felvállalnak olyan teendőket mely amúgy, az állam kötelessége volna.
Régebbi dilemma ez annál. Ugye a művészek is alkotnak, amikor elkészül a mű, ott a dilemma egyből. Az alkotó valamit láttatni kívánt, de mi a garancia, hogy a szemlélő is azt fogja látni? Semmi. Szokd meg, hogy a szólás szabadságához szervesen hozzátartozik az értés szabadsága is. Én elhiszem, hogy addig veretnél engem az Andrássy út akárhányban, míg úgy nem látom, ahogyan te azt láttatni szeretnéd, de hála istennek ehhez ma már kevés a hatalmad.
Az, hogy valaki elloopja az 1%-okat, az szerinted mi, ha nem összeesküvés elmélet, vagy rágalmazás? Nem úgy tetted fel a kérdést, hogy mire használják fel, hanem, hogy ki lopja el.
Hát igen, az is egy dolog. De azok az 1%-ok akkor nem rendelkezettnek minősülnek, azaz nem elkülönülnek egy kasszába ahonnan, a topiknyitó összeesküvés elmélete szerint, valaki elllopja.