Keresés

Részletes keresés

Scholl4 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 4

Ezzel együtt is szakszerű és helyes a bábolna bio leírása.
Azokat a kártevőket soroljuk az egészségügyi kártevők sorába, melyek tömeges elszaporodása közegészségügyi kockázatot vagy járványveszélyt jelent. A futrika ilyen szempontból valóban ártalmatlan, tömeges jelenléte viszont kellemetlen. Rendkívül nehéz felvenni velük a harcot, de ahogyan jöttek úgy el is tűnnek. Gyakran keverik a konyhai csótánnyal. Kültéren gyéríteni lehet őket: bogárirtás.

Előzmény: Kert-barát (3)
Kert-barát Creative Commons License 2008.03.09 0 0 3

"Ezek a Tenebrió-félék családjába tartozó mezőgazdasági rovarkártevők nem veszélyesek, közegészségügyi szempontból ártalmatlanok."

Üzenem a bábolna bio tollasának, hogy tegyen egy gabonafutrinkát a blúzába! Még hogy nem veszélyesek. Olyan égető vegyületet fecskendeznek ki magukból, mely maradandó égési sérülést okoz!

Tavaly egy szabadtéri színpadi előadás alatt a reflektorok fényére elleptek bennünket az átkozott futrinkák. Potyogtak a nyakunkba. Mire kiszedtem a blúzomból, addigra őrült égető fájdalmas érzésben volt részem. Napokig égett a helye, ahol érte a bőrömet az általa kibocsátott nedv. Egy év múlva is barna folt van azon a helyen!

Ennyit a szakértelemről. Igenis veszélyesek és ártalmasak. És baromira büdösek!

 

KB

Előzmény: Scholl4 (2)
Scholl4 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 2
Egy korrekt leírás a bábolna bio tollából:

Hogyan védekezzünk a gabonafutrinka
ellen a lakásokban?

Néhány év óta nyaranta, az aratás, illetve nagy meleg idején a csótányhoz hasonló, de kisebb barnás-fekete színű repülő bogarak (gabona futrinkák) lepik el az ország sok épületét. Különösen azok a veszélyeztetett épületek (többnyire üzemépületek), amelyek ún. zöldmezős beruházással épületek ipari parkokban, a búzatáblák szélén. Ez egyrészt a biológiai túlszaporodásból adódik, másrészt, mert az aratás-betakarítás miatt a rovarok elveszítik a kedvező életterüket. Ezek a rovarok az épületeken belül elpusztulnak, azért, mert azokban nem tudnak megélni, miután az nem az életterük.
Ezek a Tenebrió-félék családjába tartozó mezőgazdasági rovarkártevők nem veszélyesek, közegészségügyi szempontból ártalmatlanok.
Ezen gabona futrinkák ellen nem feltétlenül szükséges védekezni, de az épületekbe történő bejutásukat meg lehet akadályozni, illetve az épületekbe bekerülő egyedek számát csökkenteni lehet. Bejutásuk meggátlására elsősorban fizikai módszerek a megfelelőek, mint például a nyílászárók folyamatos zárva tartása, szúnyoghálók alkalmazása, stb. Az épületekbe bekerülő, illetve a bekerült egyedek számát, a kártevőirtó szakemberek által végzett, érintő rovar idegmérgek permetezésével, azaz ún. kontakt méregmező létesítésével csökkenteni lehet. Ez nem ad teljes védelmet, de a futrinkák egyedszámát jelentősen csökkenti. Az épület külső felületét, és különösen a nyílászárók környékét is az előbb említett módszerrel ajánlott kezelni.
Rovarirtás oldalunk
Devil23 Creative Commons License 2007.07.25 0 0 1
Érdekes hogy hűvösebb időben (a rajzás idején) szinte alig vannak, úgy láccik, hogy a hideget, hűvöset nem nagyon bírják. Remélem a rajzás idején, hogy sokszor lessz hűvösebb, hidegebb, esősebb idők, mert akkor nem nagyon szoktak jönni, hál istennek!
Előzmény: Törölt nick (0)
Devil23 Creative Commons License 2007.07.25 0 0 topiknyitó
Akiknek már qurvára elegük van ezekeből a rémundorító dög horroros bogarakból azok nyugodtan írhatnak ide! Mert én totálisan ki vagyok borulva tőlük idegileg.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!