Kunsági dízel.
A Dél-Alföld vasútbarátainak internetes gyűjtőhelye. A rovatban az alábbi vasútvonalak szerepelnek(menetrendi mező száma szerint): 85, 102, 103, 121, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 135, 136, 142, 145, 146, 147, 148, 149, 151, 152, 153, 154, továbbá: megszüntetett, megváltoztatott vonalak, kisvasutak, valamint minden ami a felsorolt vasútvonalakhoz kapcsolódik.
147-es vonal felső szakaszán több hónapos vágányzár alatt épül át a vonal. Kiskunfélegyháza és Gátér között 8-10 km-en. Hosszúsínek, betonaljak és 48-as sínből hegesztett pálya épül.
Vágányzár előtt nem sokkal az alsó szakasz pályamesterével Bede Andrással gyalog végigjártuk a vonalat dokumentálva az állapotokat.
Kész sínskanzen volt itt 1898-as c síneket is találtunk na meg alig 10 éves porrá rohadt talpfákat, de 1938-as talpfát is, ami mai napig kifogástalan és tart.
7. Szeged-Baktó lakói kérelemmel fordultak a vasúthoz, melyben indítványozzák a zártkerti kertvárosi városrész lakói számára egy Baktó kertekalja megállóhelyet telepítését nagyjából IDE, hogy ott a Szeged és Vásárhely között közlekedő kék villamosokra felszállhassanak. Válaszlevelében a vasút elhárította a szíves kérést, mivel a töltés nem elég széles a peronok elhelyezéséhez, nincs hely a szükséges P+R és B+R parkolók számára, nincs pénz. További hangsúlyos érv volt, hogy az itteni megállás borítaná a gondosan kimunkált menetrendet.
1. Látványosan meglódult a szegedi konténerterminál építése. Rengeteg jármű és munkagép van a helyszínen. A legnagyobb felfordulás pont a leendő vágányok helyén van. Ide tartozik, hogy a MÁV április-májusra vágányzárat hirdetett a terminálra vezető vágány kitérőinek cseréjéhez.
2. Az épülő autógyár területéről letermelt termőtalajt kihordták az M43 autópálya északi oldalára és elterítették azon a helyen, ahová korábban a vasúti rakodót tervezték. Ebből arra következtetek, hogy ott már biztosan nem létesül majd rakodó az autógyár számára. Nagy kérdés, hogy akkor hol...
3. Kecskemét alsón tovább zajlik a gabonarakodás. Ezen a hétvégén narancssárga wascosa Tagnpps kocsik vannak ott.
4. Januárban QR-kódos MÁVmegálló-táblák települtek ki a Lajosmizse és Kecskemét közötti vasúti megállóhelyeken. (Korábban mintha csak Mártélyon láttam volna ilyesfélét.) Ha elterjed, akkor a vidéki magyar valóságot a Bzmot-hoz hasonlóan megtestesítő látványelemmel gazdagszik országunk.
5. A hetényegyházi laktanya iparvágányának kitérőjére egy idegpusztító 5km/h-s lassújel került.
6. A régi szegedi Tisza-pályaudvar évtizedek óta használaton kívüli régi raktári vágányainak északi végét az egyetem megszerezte. A területen egy nagyméretű parkolóházat terveznek a kórház számára.
Ha elketintünk a hősidőktől, mikor valószínűleg egymást érték a Záhony-BÉM-Miskolc/Ózd vonatok, 2010-2011 körül, de talán már 2-3 évvel korábban is megjelent az LTE heti egy pár vonattal, ami cseh és NACCO Fals kocsikban vitt vasércet a linzi vasgyárba. Anno sikerült is elcsípnem, de a Miskolc-Ózd vonal topikjában több kép is van róla. Pár év után meg is szűnt ez a vonat, most meg ugye már maga a BÉM sem létezik, 2020-ban az országos médiát is megjárta a kéményük robbantása. De fogalmam sincs, hogy mi lehetett az érc forrása, arra emlékszem, hogy egyszer ugyanúgy 2011-ben elkaptam egy Tiszacsernyő-BÉM vonatot ZSSKC Eas kocsikból kiállítva, és egy Szili által vontatva. Aztán ugyanebben az időszakban emlékszem, hogy nagy irtkán előfordultak sima RCH-s Fals kocsikkal BÉM-Dunaújváros vonatok is, egyszer egy ilyen kisiklott a miskolci Y-híd alatt, de furcsa, hogy nemrég próbáltam az 1-2 hónapja beszántott KBSZ honlapján keresni arról valami anyagot, de semmit nem találtam. Pedig nem kis siklás volt, egy-két kocsi rendesen ki is borult oldalra.
Aztán a centeri vasműből a 2010-es évek előtt-után kicsivel autópálya-építésekhez szállított Eurocomos/AWT-s kohósalak-vonatok mindenkinek ismerősek szerintem. Viszont a topikban ha visszakeres valaki, 2008-2009 körül még hordozgattak valamiféle szenet vagy annak egy gagyi verzióját Rudabányáról is, egy kicsit hihetetlen nekem, hogy akkor még létezett ilyen, de vannak fent képek szergejes vonatokról. Fogalmam sincs, hogy hova vihették, talán csak valamelyik erőműbe?
Ugyanígy volt egy vonat akkoriban, amit a miskolci repülőtér iparvágányáról szedtek össze Szergejjel, és szintén szenet (vagy szénféleséget) vitt, ez is nagyon homályos nekem, hogy honnan keletkezett ott ilyesmi és hova vitték.
Szegváron és Mindszenten tárolásos Eas kocsik vannak már tavasz óta, az egykori dunaújvárosi RCH fordavonatok kocsijai. A maradék kocsik Földeákon és Makón vannak, de jutott belőle Békéscsabára is.
A mindszenti rakodás, amire gondolsz a 47-es Hódmezővásárhelyt elkerülő szakaszának az építése miatti kőszállítás volt. A szerelvényt azonban a nyílt vonalon, nem messze az elkerülő nyomvonalától rakták ki. A kirakodás után a szerelvény kora reggel bejött Mindszentre, a Szergej körüljárt, majd visszament Hódmezővásárhelyre. A reggeli Szergej durozsolásnak nem örültek a mindszenti lakosok.
Szegvári áruraktárat ahogy aznap is írtam itt, december 15-16-án bontották el.
Ezt nem tudom hajszálpontosan megmondani, de ilyen intenzitással biztos hogy nincs már. A US Steel Serbia működik még Radincaban, rendszeresen látni az acélvonataikat, főként a CER vontatásában szürke Ermewa ponyvás Shimmns kocsikkal, és Szobnál lépnek ki. De egyáltalán nem biztos, hogy szénnel fűtik még a kohókat, illetve egyáltalán folyik-e még nyersvas-feldolgozás. De szerintem igen, a Facebook magánvasutas csoportjában rendszeresen szerepelnek képek röszkei tehervonatokról, kb. 2 éve láttam ott egy gyanús RCH-s Eas kocsis vonatot, ami kilépős volt, tehát biztosan nem csak szegedi sóder. Rákérdeztem és valaki azt írta rá, hogy Záhony-Radinac vasércvonat. Szénvonatról viszont nagyon ritkán vagy szinte soha nem látok onnan képet, a valóságban meg főleg nem. Lehet hogy előfordul ennek ellenére, időnként mégiscsak látok valami kék lengyel Eas-os vonatról képet, főleg SZDS Pleháccsal vagy más hasonló lommal vontatva és Szob felől belépve, egy rákosrendezői siklásos KBSZ-jelentés is volt ilyenről 2-3 éve, ott Szeged-Párkány viszonylatúnak nevezve (ami sajnos már nem elérhető, szépen kinyírták a honlapjukat). Ez lehet, hogy az amiről beszélünk, de az intenzitása nagyon csekély az biztos.
2010-es évek elején még volt ilyen hidasnémetis vonat, láttam is többször, simán V43-assal végighúzták, úgysem érintett emelkedős szakaszt, de azóta Hidasnémeti felől biztos hogy megszűnt.
Az ilyen kokszvonatok/szénvonatok elég sokféle, de hasonló viszonylatban és különböző magánvasutak között cserélődve járnak már régóta. Jellemzően Lengyelország vagy Ostrava szénbányái, a kassai vasgyár (kohósalak) vagy a Dunai Finomító (petrolkoksz) a forrásuk.
- A legjelentősebb anno a Szob-Kürtös vagy éppen Rajka-Kürtös tengely volt, itt kokszot szállítottak elvileg a baile govorai szódagyárba, a 2010-es évek elején-közepén nagyon intenzív volt ez a viszonylat, nem tudom, hogy tényleg mindet kizárólag oda szállították-e. Ma is létezik még ez a vonat a DB Schenker vontatásával, Vectronokkal vagy Ufókkal, néha Rajkánál, néha Szobnál belépve, mikor milyen kedvük van, ezt a vonatot látni azért néha. Az itteni fórumon emlékszem, hogy anno emlegetett valaki egy fordított irányba menő, Constanta kikötő-Dunaújváros vonatot, de az csak nagyon rövid ideig létezhetett, lehet, hogy csak valami hajózásos korlátozás miatt.
- Aztán volt egy érdekesség, a 2016-ban bezárt nagyváradi szénerőmű is szállíttatott, a 2010-es évek közepén volt egy bükkábrányi vonatuk is, ami járt körbe Nyíregyháza felé, a Hatvan-Szolnok vonalon, de egy ideig a 103-ason is Tiszafüred-Karcag felé, M62-vel és fekete CFR vagy piros/zöld MÁV/PSZ Fal(n)s kocsikkal. Valami korabeli Indóház magazinban képek is voltak róla.
- A másik az Ostrava-Dunaújváros kokszvonat, őszintén szólva nem tudom, hogy ilyenből volt-e külön valódi szén és a vasműbe tartva, de meglepődtem, hogy nem szűnt meg a vasmű leállásával, aztán megtudtam, hogy a kokszot a papírgyárba szállítják, és a PKP Cargo (rélgebben AWT) kezeli.
- Aztán rendszeresen járnak még petrolkoksz-vonatok a Dunai Finomítóból (vagy korábban részben kohósalak Dunaújvárosból), szinte mindig a PSZ által vontatva, és cementgyárak a céljaik (elvileg ezt keverik a cementhez egyfajta töltelékanyagként). Élesd, Torna, Vác és Királyegyháza a fő céljaik, de talán még Rohoznikba is megy ilyen. Miskolcra is járt a Holcim 2011-es bezárásáig. A vácit manapság már ritkán látni, lehet, hogy meg is szűnt, régen jellemzően MÁV/RCH Fals kocsikban ment.
Kb. 2 éve láttam élesdi vonatot párszor RCH vontatással is.
- A kassai vasmű is szállít kohósalakot, ők főként Élesdre, anno a 2010-es évek elején hosszú ideig a Floyd vitte, de mostanság is járnak Constantin Grupos gépekkel, amiket ha jól tudom a PSZ bérel. A 2010-es évek elején Kürtös felé is volt vonatuk DB Schenker kocsikkal. Élesdre pedig Visontáról is szállít salakot az MMV, ugye pont egy ilyen vonat balesetezett 2 éve Sápnál.
- Emellett van valamilyen Rajka-Magyarbóly CD Cargo Eas kocsikban szállított szénvonat az RCH kezelésében, ez jár még és régóta létezik, legutóbb decemberben láttam élőben is Traxx 3-assal, ezt nem tudom hogy hova megy, valamilyen bosnyák üzem az útcélja.
- Boszniából van bauxit/tifmföld(?)szállítás is, Zvornikból, anno voltak Kelebia-Ajka vonatok is, mostanság rajkai kilépős fordul elő, 12-3-4 éve még biztosan jártak, főként Uacs kocsikkal.
- A 2010-es beinduláskor a királyegyházi cementgyár is hozott szenet Ukrajnából az MMV-vel, meg egy időben cseh/lengyel cucc is jött, de erről nagyon kevés információm van, hogy járnak-e még ilyesmik. Lehet, hogy már nem szénnel fűtenek.
- Aztán a tiszai hőerőmű 2011-es bezárásáig volt Záhony-Tiszaújváros vonat is, de rémlik, hogy egy Dufi-Tiszapalkonya petrolkokszot is láttam, de nem tudom, hogy olyannal szabad-e herőművet fűteni. Aztán visszaérkeztünk a régi Záhony-Miskolc, Záhony-Dunaújváros és egyéb hősidőkhöz... :D
- Ami megy még mostanában nagyon, azok a Bakar-Kassa vasérc- és szénvonatok a CRW kezelésében, Budamaros Vectronokkal, Laminátkákkal, Raillog Plehácsokkal vontatva.
Valak szóljon, ha van több infója ilyesmiről vagy valamit kihagytam.
Az az igazság, hogy ezeknek az ömlesztett árus Eas kocsis vonatoknak lassacskán leáldozott, még kampányszerűen mennek kőszállítások egyes építkezésekhez, de amúgy egyre kevesebb olyan nagyüzem van, ami még szállíttat vasércet, szenet és egyebeket, így ezeket az amúgyis idős Eas kocsikat lassacskán selejtezni fogják majd szerintem.
Térségi rövidhírek 2025 és 2026 fordulójáról, ezúttal csak Csongrád megyéből.
Eas-okból álló tehervonat érkezett Mindszentre (RCH)és Szegvárra (RCH). Nem látom, hogy a kocsikat nagyon rakodnák, valamiféle téli pihenő vagy forgalomcsökkenés miatt állíthatták le őket. (Ritkán járok erre, nem tudom mennyi ideje vannak itt a kocsik. Emlékszem viszont a népharagra, amit a 47-es út építésekor kirobbant a mindszenti rakodás miatt, azóta nem láttam Mindszenten tehervonatot.)
Szegvár, Mindszent, 2025. december 30. (Képek csak dokumentációs jelleggel.)
Ugyanígy egy hosszabb Eas-szerelvény (SK-CWAG) pihenőzött Kistelek I. vágányán.
Rókuson és Kiskundorozsmán teljesen leállt az autógyári rakodás. Előbbi helyről elvitték a december közepén kirakodott szerelvényt és a helyére hoztak egy másikat, ami viszont már érkezésekor töküres volt. Talán ez is téli pihenő.
Szegváron a fa áruraktár épületét lebontották. Emlékét megőrizzük. :-(
December 28-án éjjel egy nagyon színes vonatot láttam a hattyasi átjáróban Szabadka felé elcammogni egy Konstantin-csoportos román dízelmozdonnyal. Csak a Vagonweb-ről derült ki számomra, hogy véletlenül egy Prága-Belgrád különjárat leközlekedésének voltam tanúja.
Isten hozta a nemzetközi távolsági személyszállítást Csongrád megyében!
Zajlik a 135-ös vonal Szeged, Vértói úti és Sándorfalvi úti átjárójának áttervezése. A tervező vállalkozás az első részleteket már el is kezdte szétküldözgetni az illetékes hivatalokba. A Vértói úti átjáró egy különleges, árvízvédelmi szempontból is megfelelő aluljáró lesz. A Sándorfalvi úton 2×2 sávos aluljáró épül.
Ha már felújításrol van szó: az idei év második felében többször láttam a kiutalt vágányzárak között a Szentes- Orosháza szakaszra érvényes, síncsere miatti kapacitás korlátozást. Tudja e esetleg valaki hogy hol történtek a cserék? Vajon folytatódott az "i" sínes szakasz nagyobb méretű felépítményre való átgombolása, vagy csak hibás szállakat cserélték ott ahol szükséges volt?
Ha végre megindul a Városi park - Csongrád szakasz felújítása, szükség lesz az építőanyag tárolására. Kérdés, mikor lesz rá forrás, elegendő bontott anyag és kivitelező.
Csongrádon mi indokolja az érintett vágány járhatóvá tételét? Van valami neki szánt szerepkör? (Vízlépcső Vízszintemelő-mű építése Mindszentnél? Akkugyár Csongrádon?)
2025-ben Kisteleken, Hetényegyházán és Szatymazon ráztak gatyába évtizedes szinten nem használt rakodóvágányokat. (Kisteleken néha kocsikat parkoltattak, de nehéz lenne azt állítani, hogy máshol nem lehetett volna.) Számomra úgy tűnik, mintha néha valaki rámutatna egy vágànyra, hogy azt rendbe kell hozni. Csak mert, meg kell csinálni és kész.
"A nagy síndarabolás Petőfiszálláson folytatódik. Az ott felhalmozott régi sínszálaknak a tavalyi volt az utolsó karácsonya."
Szép 2-3 méteres darabokra összevágták őket, elszállításra várnak. Felkészül a csengelei sínrakás, szombaton még egyben volt, de zöld festékkel össze volt már firkálva.
Másik észrevétel: Csongrádon az I. (raktári) vágányt elkezdték járhatóvá tenni, új betonaljak lettek beépítve, és nyomtávszabályozás nyomait is fel lehet fedezni.
Szeged-Rókuson az egykori konzervgyári iparvágányt a kezdőponti kitérőig visszabontották. Az állomás másik oldalán rendületlenül folytatódik az autógyári kőrakodás, az rakodón két markológép teljesít szolgálatot.
Ma délután kereszt bonyolódott Hetényegyházán. A lajosmizsei S210-es vonat keresztezett az ÖBB fát szállító kiszolgáló menetével.
A nagy síndarabolás Petőfiszálláson folytatódik. Az ott felhalmozott régi sínszálaknak a tavalyi volt az utolsó karácsonya.
Kecskemét alsóra gabonavonat érkezett rakodásra. A vonat mindkét nagy rakodóterületet elfoglalja.
A kiskundorozsmai állomás mellett létesülő konténerrakodón a darupályákat alapozzák. Ugyanitt a pályaépítők befejezték a két tehervonati vágány átépítését.
Egy vasúton naponta utazó ismerősöm jelezte: Bontják Szegváron a fa áruraktár épületét. Kár érte, kiváló épület volt, az egykori Szentes - Hódmezővásárhelyi HÉV utolsó fa áruraktára is eltűnt.
Hétfőn délután jártam Kecskemét alsón. Az összes új sínszálat elszállították, nem tudom hová. Az évtizedek óta az állomásépülettel szembeni oldalon kempingező rövid sínszálak maradtak.
Városföldön csak az egykori kötőtelepen láttam darabolást. A bontótelepen annyira megnövekedett a betárolt anyag mennyisége, hogy a telepre a vonatról jóformán nem is látni be. Még biztonsági őrség is lett.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van valakinek a 026-os Bobóról zöld korszakos felvétele? Sajnos, eddig csak a narancs festéses, utolsó időszakáról találtam fotókat.
Pár nap múlva le is került róla. Előtte lévő napokban végigment az FMK a vonalon, azt találhatott valamit, amely indokolttá tette, hogy pár napig kizárják a vonalat.
"Kecskemét alsón jelentős mennyiségű, körülbelül 6600 méter vágányhoz elegendő zsír új 120 méteres sínszálat raktak le. Lehetséges, hogy ezek a Kecskemét-Lakitelek vonalhoz lesznek felhasználva, mert tudtommal az az egyetlen környékbeli vonal, ahol felújítást terveznek."
A héten is járt Kecskemét-alsón a V-Híd szerelvénye, újabb adagot hozott Gyöngyösről, viszont vitt is el onnan hosszúsíneket. Tároltak ott esetleg régebbi szálakat is? Illetve Városföldön csak a kötőtelepen garázdálkodtak a lángvágóval, vagy a vele szemközti depóban is feldarabolták a 150-es vonalról kikerülő bontott vasanyagot?
A Lakiteleki Pályafenntartási Szakasz másik vonala is "bejelentkezett" a sínanyagra.