Huszonöt ügy vár megoldásra
Az Országgyűlés előtt huszonöt ügy szerepel, amelyben meg kellene szüntetni a mulasztásos alkotmánysértést, tizenhatnak a határideje már lejárt. A legrégebbi közülük a kisebbségek parlamenti képviseletének megteremtése, amelyet 1992-ig kellett volna alkotmánymódosítással szabályozni. Lejárt ügyekben ezen túl még hat olyan téma van – négy a parlamenti házszabállyal és kettő a választójogi törvény módosításával kapcsolatos –, amelyben konszenzust kellene elérni. A kilenc, le nem járt határidejű és nehezen megoldható kötelezettség között van a népszavazásról szóló törvény módosítása. ...................http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=132373
Nna itt a folytatólagos alkotmányos mulasztás. Ez a főbíróválasztás viccessé teszi a magyar parlamentarizmust. Ha lenne joga a Köztársasági Elnöknek a feloszlatásra, már rég meg tarthattuk volna a szükséges idő előtti választást. Fidesz, figyelem! Kéretik ezzel a problémával, amikor itt az idő -, foglalkozni. Köszönöm.
a TÉÉVÉMBEN DÉLELŐTT AZ M2-ŐŐŐN ÉS A DUNATV-BEN IS EGYHÁZI JELMEZES LITURGIÁKAT ADTAK ANNYI IDEIG /BÁR CSAK NÉHA-NÉHA KAPCSOLTAM ODA, HOGY MÉG MINDIG NYOMJÁK-E ?/ HOGY TELJESEN LEIZZADTAM TŐLE ! mOST ITT IS ILYEN BAROMSÁGRÓL VAN-E SZÓ ??? aNYÁM !!! sEGÍCCCS !!! :)))))
A parlament alkotmányos mulasztásait sztem a parlament feladata felszámolni. Tehát a mai paktumalkotmányos (Antall-Göncz paktum), helyzetben persze, hogy igazad van. Mert a kormánynak kell ezt-azt előterjeszteni. De van amit a Köztársasági Elnöknek, s ha a parlament nem képes megfelelő többségi döntést hozni, akkor bakfitty. Ezért reménykedem, hogy a fidesz 2/3-os többség birtokában az alkotmányba foglalhatná a Köztársasági elnök hatalmának növelését, aki aztán figyelné ezeket a mulasztásokat és suhintana a karddal, amikor az időszerű. A parlament pedig egy spec fenyegetettség állapotában talán kiizadná mindig a többségi döntést. Jót, vagy rosszat, az majd később elválik. A lényeg, hogy ne legyen mulasztás, mert akkor ugrik egy idő után a lóvé.
Mert még mindig érvényes a rendszerváltás jelszava:
ilyen kis teljesítményért, ilyen sok pénzt kapni csak a képviselők tudnak.
meg kell lépni amit a lengyelek is. a kommunistákat minden hatalomtól el kell tiltani alkotmányilag, ezt egy fidesz-jobbik együttműködés (nem koala) el tudja érni. utána el kell számoltatni a kommunistákat !
Akotmányos mulasztást csak legitim kormány számolhat fel. Legitim kormányt csak legitim választásokkal lehet létrehozni. Mivel a jelenlegi választási törvény az Alkotmánybíróság szerint is illegitim - és a Parlament alkotmányos mulasztással eddig nem korrigálta -és feltehetőleg nem is fogja - a kör itt bezárul.
Az imént kiderült, ha ma lenne ogy. választás, a Fidesznek - bőven - kétharmada meg volna, kéretik végig gondolni!
Tehát, kedves Fidesz - szövetség:
A túlságosan sok parlamenti alkotmányos mulasztást fel kellene számolni. Hangosan gondolkodva kérdezem, lehetséges, hogy retorziót kell alkalmazni a parlament ellen, ha mulasztásban marad?
Technikaialag ez mit jelent?
Egy változat:
ha valamelyik alkotmányos feladat elintézésében eredménytelen lesz a parlament, mondjuk rá 180 napig, feloszlatni, új választást kiírni. Mi ennek a felfogásnak a logikája, filozófiája? Az, hogy az adott döntéshez nincs meg a megfelelő többség, nincs többségi választói akarat képviselete jelen a parlamentben. Egyrészt matek, másrészt a politikai akarat hiánya, ha nincs többség. Tehát, ha egy-egy döntéshez nincs döntésképes többség, alkotmányos válság keletkezett.
(Ma azt látjuk, - lásd: Libás Gordon kormányzása -, hogy amikor nincs választói képviselet, nincs mögöttes akarat, akkor is képes lavírozni a kormány, a parlament.)
Ezt a matekot - Libás Gordon módszertanát - érdemes lenne helyére igazítani, visszafordítani.
Technikailag? Kétharmad Fidesz képviselet birtokában alkotmány módosítás. Az egyszerű lehetőség: felhatalmazás a Köztársaság Elnöke számára, hogy figyelje a mulasztásokat, és amikor rábukkan egyre-egyre, 180-181. nap közötti időszak 00 óra 01 futó percétől joga - kötelessége, a parlament feloszlatása, új választás kiírása.
A választás után remélhetőleg összejön a súlyos feladatok megoldására a képviseleti többség.
ma újabb mulasztást sikerült kikombinálni a kedves háznak. Harmadszorra sem sikerült ombudsmanokat választani. Ez a parlament nem is alkalmas arra, hogy jó választásokat, ésszerű, okos törvényeket hozzon. Van rá mód, hogy Sólyom úr feloszlassa? Majd jöjjön a választás. És ezt rendszeressé tenni, ha a sok mulasztásos alkotmánysértés valamelyikébe olvad a ház.
Véleményem: inkább egyszerűsíteni kellene a népszavazási lehetőségeket. Teljesen hibás, hogy lakásbérbeadás színvonalra akarják egyes tudós körök alázni a közvetlen választás intézményét. Eleve értelmetlen kauciót kérni. Ez diszkrimináció az ország jövedelemmel nem rendelkező polgárai hátrányára. Ki állapítja meg az összeget? Kié lesz az a pénz, amely elbukik a kormánypárti választási bizottság szűrőjén?
Inkább lenne feladat a mulasztásos alkotmánysértések bünti tételeit alkotmányba foglalni.
Jobb lenne kiszűrni a használhatatlan alkotmányos téziseket. Például a betonozott miniszterelnökség intézményét. 18-19 éve megvan és senki nem használta semmire. Nem életszerű tézis.
A keresztény ember élénken tudatában van annak, hogy egy vallási közösséghez tartozik. Ez a közösség az Egyház, melyet Krisztus Urunk alapított, a Szent Lélek megerősített és azóta is irányít, látható szervezetét a hierarchia kormányozza, teljességét, plérómáját pedig az összes élő és hitben megpihent hívek alkotják. - Ekkor ezt rövidre zártuk igaz?
És:
A spiritualizmus az Amerikai Egyesült Államokban indult vallási mozgalom, amelynek jelentősége az 1840-es és az 1920-as évek között volt a legnagyobb, különösen az angolszász országokban. Hitük alapja, hogy a halott lelkekkel kapcsolatba lehe lépni az úgynevezett médiumokon keresztül. Ezek a halott lelkek a spiritualisták szerint a lét egy magasabb fokán vannak, mint az egyszerű, élő emberek, és ezért védelmet nyújthatnak.
Valahol az Újszövetségi versek között megtalálod, hogy Krisztus jelezte előre, sokan fognak jönni utána, akik azt állítják, az Ő prófétái, de azok mind hamisak lesznek.
Pedig de. A kőbánya adott. Abból kihordani kell a köveket. Nem behordani. A Sp. az én felfogásom szerint anakronizmus. Azért kérdeztem. A kozmosz teremtője pedig az Isten. És nem értem, hogy ezen túl még mi a kérdés.
Fenntartom, hogy kár ezt a topikot terhelnünk a valfil kérdésekkel. Jobb lenne, ha erre a beírásomra nem válaszolnál, esetleg keress egy valfil topikot, ahova felelsz és jelezd nekem, mélben hogy hol válaszoltál és ott folytathatjuk. Ez itt az alkotmányos mulasztások topikja.
Az egyház nem azonos a kereszténységel sajnos. Emberi alkotás, nem isteni. Éppen a vallásalapító spititualizmus maradt ki belőle mára. Nem csupán a Vatikánban!
Nem is fogok írni ebben a topikban egy szót sem a Szentkorona-tanról, részben mert nem ide való, részben pedig akkora irodalma van már, hogy bárki kikupálódhat belőle, akit valóban érdekel a működése.
Én helyedben kissé óvatosaban bánnék a kőbánya és a kövek forgalmával, mivel átvitt értelemben, de valójában azt álítottad, hogy a tudásunk teremtette a kozmoszt, nem pedig a kozmikus törvényekből merítettük összes ismereteinket.
Én pontosan az ellenkezőjére utaltam, eléggé világosan.
Hát csak ne akard lehámozni a kerszténységet. Jó az, ha van. Egyébként nem tudlak követni. Hogy kerül bele a szentkorona tan? Miközben egy szót sem írtál a szent korona tanból. A birodalmi tákolmány pedig, hmm?
Vallás helyébe pedig spiritualizmust csempészni? Az olyan, mint kőbányába hordani a követ? :-)
A meghatározás a #32-vel kezdődött. A többi utalás az alapra.
//"....Nem kellene elvinnünk az alkotmányos mulasztások és a retorziók hiányát elemző topikot valfilbe...."//
Nehezen lehet vallásfilozófiának tekinteni a Szentkorona-tant, ugyanis lehámozva róla a szentet meg a kereszténységet, materiálisan is jobban megállja a helyét egy ország és egy nép irányításában, mint az utána ránktukmált bármelyik birodalmi tákolmány.
Látod, emiatt igyekeztem vallás helyébe némi spiritualizmust csempészni. Csak vannak, akik a felülemelkedést automatikusan vallásnak olvassák.
Az meg aztán valóban megalapozott, hogy helytelen, ha egy alkotmány szekularizált. Mert az bolsi-liberális alkotmány lenne. Értékeknek megfelelően - nem felülemelkedve. Ebben nincs több. Nem kellene elvinnünk az alkotmányos mulasztások és a retorziók hiányát elemző topikot valfilbe. Jó, ha kérhetem! :)
Aki valóban Istent keresi, az megtalálja magának azt a felekezetet, amelyiknek még a szertartásait is megérti.
A többieknek pedig nyűg lenne egy idegen felekezet kötelező rituáléja.
Igaz, hogy Egy az Isten, de minden vallásban másként találnak rá. Még a materialisták is őt keresik egyébként, csak anyagbazárva és minden felülemelkedés nélkül.
Szóval, a transzcendencia csak addig titkos, amíg valami lényegét valahol, valakik fel nem fedezik.
Viszont felülemelkedés nélkül senki sem képes irányítani egyetlen embert sem, nemhogy egy egész társadalmat.
Ez persze csupán magánvéleményem, de hidd el, kellően megalapozott.
Kerestem, s találtam. Olvastad, ugye, mennyi mulasztásos alkotmánysértésben dagonyázik a parlament. Minden szankció nélkül. Persze vannak - vannak? - fontosabb dolgok is, mint az alkotmánynak megfelelően törvénykezni. Én szívesem olvasnám, hogy mi mindent lehetne kitalálni a közvetett népképviselőknek, hogy végre magukhoz térjenek és kezdjenek dolgozni. "Pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen."
Meg akkor, ha van szankciók. Most nem is annyira a parlament impotenciájáról beszélek, hanem kisebb szintekről. Volt szerencsém a napokban többször is épülő-szépülő fővárosunkban járkálni. Miután eléggé mozgáskorlátozott vagyok, gyalog és lassan szemügyre vettem 1-2 épületet, építményt a 2-ős metró vonalán. Máig nem értem, miért van lift (jó hogy van!) a Pillangó utcánál, és miért nincs az Örsön. Az utóbbit sokszorosan több ember használja. Egyszer volt, hol nem volt, egy akadálymentesítési törvény, aztán lecsengett. Néha már annak is örülni kell, hogy a gyalogos fel-lejárókban egyáltalán korlát van. Hogy mennyire használható, az más kérdés. Fejétől bűzlik a hal is.
Én aztán nem vagyok alkotmányjogász. Legfeljebb a tenger moraját tudom kiénekelni. Csak elő kéne venni azt a nemzetgyűlést, hadd készüljön el végre egy olyan alkotmány, ami nem a 49-es sokadik átigazítása, hanem egy polgári, nem szekularizált - mert az más szóval liberálbolsi - alkotmány lehetne.