Több bért követel a magyar munkásoknak egy olasz lap
(Cs.Zs.) 2007-07-17 14:37:55
Több bért a magyar munkásoknak - követeli internetes kiadásában az olasz La Repubblica. Nem teljesen önzetlenül, az Itáliában nagyjából 15 ezer euróért árult úgynevezett citycar-okat, vagyis kisautókat Kelet-Európában az olasz fizetések töredékéért szerelik össze a munkások. Így fordulhat elő, hogy az egyik legelterjedtebb itáliai autógyár legújabb, luxus kivitelű kiskocsiját kizárólag Lengyelországban gyártják majd.
Ne vásároljatok több kisautót! Erre szólította fel az olaszokat a La Repubblica napilap, amely szerint az itáliai és a többi nyugat-európai városban közlekedő, luxuskivitelű citycar autókat, amelyeket kisebb méretük miatt elsősorban a nők használnak előszeretettel, éhbérért gyártják a közép-kelet-európai autógyárakban. Az autó Olaszországban 10-15 ezer euróba kerül, de a szlovák, a lengyel és a magyar gyárakban az ezeket a járműveket gyártó munkások fizetése igen alacsony.
A La Repubblica internetes honlapján közölt táblázat szerint a magyar autógyári munkások alapbére - az éjszakai turnus és a túlórák nélkül - 166 euró, a szlovákok és lengyelek valamivel többet keresnek, a brazilok még ennél is kevesebbet. Persze ez az összeg Magyarországon méltóságteljes fizetés, de ezek a munkások nem Kínában élnek, ugyanazon a piacon, mint mi, ugyanazokat a termékeket látják, mint mi, ugyanazt az autót szeretnék megvásárolni, mint mi, olaszok - fogalmaz az olasz újság, amelynek riportja felszólítással ér véget: emeljék kétszeresére a lengyel, szlovák, magyar munkások fizetését! A torinói Fiat autógyár szakképzett munkásai havonta nettó 1800 eurót is keresnek. A lengyelországi Fiat autógyárban 380 eurót.
és azt végképp nem tudom, hogy mi volt ezzel a célja a lapnak.... lehet, hogy csak ürügy a konkurens autógyárnak - de nem hiszem
Na, küzdjél még egy kicsit, fog ez menni. :-) Nézd holisztikusan: attól, mert a digók a saját kis szaros jólétüket féltve nyafognak egyet a káeurópai munkáskizsákmányoláson, még bőven lehet igaz ez a kizsákmányolás. Így tudsz győztesen kijönni ebből a vitából. Elismered, hogy az olasz lap vitán felül az olasz munkavállalókat félti és szarik ő a magyarokra, egyúttal fenntartod azt, hogy a megállapítása némi korrekcióval igaz.
A megoldás szerinted mi lehetne? Mert én a szakszervezeten kívűl nem nagyon látok sem mást, sem jobbat.
Mindenesetre elég ritkán lehet olvasni hazai sajtótermékben olyat, hogy felháborítóan alacsony a hazai melósok munkabére...... annál inklább a felső vezetés juttatásairól....
pl.
/ Odavannak ezzel a telelökött Suzuki gyárral.... 11 órát melóznak.... havi 110-140 nettóért - pótlékkal, miegymással.... a 3.500 melósból minimum a fele szlovákiából jön, tudom, mert naponta 3x dübörögnek el az ablakom alatt a munkásbuszok.... 40-50 db - és hátrányosabb helyzetben van a hazai jelentkező velük szemben!!! Vagy ott a Dorogi Sanyo..... 3 műszak, 70-80 ezer túlórával...../ az ott dolgozó ismerős szerint / vagy az agyonimádott multi üzlet 3 műszak, 68 ezer bruttó+4 ezer utalvány......./
És ha a La Repubblica ezt írta, akkor szerintem az ottani olvasók meg lesznek győződve arról, hogy a cikkben szereplő jövedelemadatok valósak..... és nem az az 1-ső reakciójuk, hogy hazudik........ mint itt a MaNeM.....
és azt végképp nem tudom, hogy mi volt ezzel a célja a lapnak.... lehet, hogy csak ürügy a konkurens autógyárnak - de nem hiszem....... ott a szolidaritásnak sokkal régebbi hagyományai vannak, mint pl. a Lengyelországban...... és ilyen, hogy szolidaritás, kis hazánkban NEM LÉTEZIK.......... csak ugatnak róla.....
Mellesleg hülyeségeket is ít a lap a 166 eurós (44 ezer forintos) magyar alapbérről, ez havibérnek pici, mert a minimálbér alatt lenne, heti vagy napi bérnek viszont sok.
Ha 3-400 eurós havi bérrel számol, akkor meg nem mi vagyunk az utolsók, ráadásul még az olasz minifiatot semi gyártjuk.
Hmm... lehet, hogy igazad van, nem tudom......- de ez magánügy......
Egyébként mi a butaság? Az, hogy 1 Olasz vezető lap ilyeneket ír, vagy pedig az, hogy a MaNem+NOL, stb.... leragadtak a Gy.+OV. kölcsönös sziadalmazásánál+isten-császározásánál????
De lehet, hogy igazad van, és én vagyok a hülye......:o) és sokkal kifizetődőbb orbánozni+fletózni....... és legalább akkora élvezet, mint sündisznóbőr kesztyűben rejszolni...:P
Ne csinálj már hülyét magadból. Tudod, az ilyennek komoly kockázata van: most még te is tudod, hogy butaságot írsz, de apránként előbb- utóbb el is kezded hinni az álatalad leírtakat. Majd jön egy pont, ahonnan már nincs visszafordulás.
1 Olasz lap jobban aggódik a munkásokért, a megélhetésünkért, mint a hazaiak, akik leragadtak 2+1 idióta vezérpolitikus napi kutyakomédiája mellett......