Keresés

Részletes keresés

ica0628 Creative Commons License 2012.12.12 0 0 11

Sziasztok! Keresek a Vajdaságban egy jó állatorvost aki a kiskutyám fülét szépen visszavágná. Tud valaki segíteni ?

tápos győri Creative Commons License 2009.12.02 0 0 10
necesseest Creative Commons License 2009.08.02 0 0 9
imzol44 Creative Commons License 2009.04.10 0 0 8
(Talán?) felhozom a topicot:

Don-kanyar regény betiltását követelik Szerbiában az 1944-45-ös délvidéki magyar mészárlások kegyetlenül őszinte ábrázolása miatt.


Egy szerb portál, a www.vidovdan.org irodalmi rovatában jelent meg „Mit olvasnak a magyarok?” címmel Zoran Ilic név alatt jegyezve egy meglehetősen elmarasztaló kritika, vagy inkább nevezzük nevén a gyereket, cenzor után kiáltó felhívás Nolik Antal: A lefagyasztott hadsereg című regényének betiltása érdekében.



Illusztrációként a könyv borítóját és egy, egyébként a könyvben nem szereplő Trianon revízió plakátot is beleszerkesztettek a cikkbe.



Íme a pontos internet cím: http://www.vidovdan.org/article1856.html





A kritika(?) szerzője, aki a regényt saját bevallása szerint nem is olvasta, pusztán egy barátjának magyar felesége felháborodása miatt ragadott billentyűzetet. A hölgyet ugyanis az bőszítette fel, hogy a három, a keleti frontot megjárt magyar főszereplő egyike, egy délvidéki magyar parasztlegényből sorozott honvéd szájába az író vajdasági szerbellenes-, különösen az első világháború után odaköltöző telepes ellenes szöveget ad.



Leginkább viszont azt nem tudja befogadni, és egyben elfogadni, hogy a regényben a kegyetlen megpróbáltatásokat követően, az ukrán frontról hazatérő legyengült magyar honvéd sorkatonát brutálisan meggyilkolják a partizánok, amelyek egyike történetesen a könyvben korábban pökhendi, fölényeskedő szerb telepesként fellépő szereplő fia. Valamint, hogy a szerző párhuzamot vél felfedezni az évtizedekig tabuként kezelt és az elkövetők felelősségre vonása nélkül zárult délvidéki magyar mészárlások, illetve napjaink, Zoran Ilic szerint (és a többségi szerb álláspont szerint is) kitalált és mesterségesen felfújt „állítólagos” vajdasági magyarverések között.



Következtetése ezt követően az általa el nem olvasott könyv betiltása melletti kardoskodás, amit a kommentelők többsége is fenntart. Mi több, a könyvet szintén nem olvasó fórumozók részéről a szerző lefasisztázására is sor kerül.


Egy vajdasági magyar fórumozó viszont megvédi a regényt. A kisebbségi abban is kissebséget alkot, hogy a kritika írójával és a többi fórumozóval ellentétben ő olvasta a könyvet. A portál dicséretére váljon, hogy e különvéleményt (legalábbis egyelőre) nem moderálták ki.



A regény szerzője meglehetősen provokatív módon, vagy ha úgy tetszik, az elcsattanó pofont követően jobb orcáját nyújtva reagált a műve és személye ellen irányuló internetes attakra. Honlapjára (www.nolikantal.com) kihelyezte, miszerint regénye: „Olyan kegyetlenül őszinte, hogy Szerbiában sokan be akarják tiltani.” valamint egy olyan kitalált vajdasági falfirkát is kreált, hogy: „Megöljük a magyarokat! Nolik a lista élén áll!” –majd kifejti, hogy: „a kép fotómontázs, ilyesmi a valóságban természetesen sohasem fordulhat elő.”

Igen, természetesen ilyen és ehhez hasonló falfirkákat az életben nem láttunk. Megnyugodtunk.


Persze mondhatni az egésznek nagyobb a füstje mint a lángja, a cikket még kétszázötvenen se olvasták eddig és a fórumozók száma is kevesebb, mint tíz, de hát magyarverések sincsenek, hát nem?
Baking77 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 7

ÜDV!

 

Segítséget szeretnék kérni!

 

Egy kedves ismerősöm megkért próbáljam neki kideríteni a Szerbiai (Újvidéki) Nyugdíjintézet postacímét.

Sajnos nem jutottam semmire.

Én egyáltalán nem tudok szerbül. (őt meg nem tudom netközelbe juttani, hogy segítsen).

Ha nem is a címmel, de azzal jó lenne ha tudna valaki segíteni, hogy próbáljak rákeresni!

 

Előre is köszi!

 

baking

necesseest Creative Commons License 2008.07.23 0 0 6
Gyorsítsunk be talán egy kis bicajozással:

Székely Tur 2008
Dr_Akula23 Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5
Őszintén szólva, én csak egyszer voltam az ifijátékokon, tavaly, a Rúzsa Magdi koncerten.
Gondoltuk a barátokkal, hogy áá maradunk még, körülnézünk, biztos lesz még valami ahol jól érezhetjük magunkat.
Nem találtunk, pedig végigjártunk minden lehetséges helyet.
Egyetlen alkalom alapján butaság lenne véleményt mondani.
De azt le tudom szögezni, hogy a programok nem érdekelnek, DE ettől függetlenül jónak tartom, hisz nagyon sok embert nyilván meg épp ez érdekel.
Fontos, hogy legyen pár nap, amikor a délvidéki és remélem egyre több határon túli magyar testvérünk is ellátogat Zentára. Közösségépítő szerepe fontos.
Gondolom, ha több szponzor lenne, akkor lehetne több szinvonalas műsor is...
Akula
Előzmény: lex.luthor (3)
barakuakc Creative Commons License 2007.07.20 0 0 4

ha esetleg valakit érdekelne:

érdemes látni a www.parameter.sk hirportált, főleg Szlovákia magyarlakta területeinek történéseivel foglalkozik, de ugyanugy nemzetközi hirek is találhatóak rajta. egyre inkább novekszik az oldal, kattintsatok rá, ha tetszik regisztráljatok, és kommentáljátok a hireket!

továbbá ingyenes blogtár található az oldalon, bárki blogolhat, szivesen vennénk, ha vajdasági magyarok is regisztrálnának, blogolhattok bármiről, mindennapjaitokról, vajdosági politikai- és kultúrális helyzetekről!

 

köszi

 

üdv

lex.luthor Creative Commons License 2007.07.20 0 0 3
Pl. épp most zajlik az Ifijátékok Zentán...
Előzmény: Dr_Akula23 (2)
Dr_Akula23 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2
Üdv! Miről cseverésszünk?:-)
Előzmény: lex.luthor (1)
lex.luthor Creative Commons License 2007.07.10 0 0 1
azért egy próbálkozást csak megér ;)
Előzmény: ha6pc (0)
ha6pc Creative Commons License 2007.07.10 0 0 0
Politikamentes az itt nem megy....   : )
Előzmény: lex.luthor (-)
lex.luthor Creative Commons License 2007.07.10 0 0 topiknyitó
Lehet nullálkodni...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!