Keresés

Részletes keresés

független már foglalt Creative Commons License 2007.07.11 0 0 158
157-es
Előzmény: Hwang (150)
független már foglalt Creative Commons License 2007.07.11 0 0 157
ki akarja, és mivel korlátozni a jogaid?
Előzmény: Hwang (153)
Stee146 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 156

Egyébként meg a hócipőm tele van azzal, hogy az összes hivatal, posta, bank, autószerelő, minden csak munkaidőben van nyitva! Mi bánatért nem tud ez az idióta Semjén azon gondolkodni, hogy legalább a hivatalok nyitvatatása változzon. Lehetne pl. 10-19-ig (+háttérmunka) és máris odaérne mindenki munka után, a bankoknál ugyan ez. Fél nap szabit kellett kivennem a múltkor, hogy megszüntessem az évek óta kallódó bankszámlámat.

 

Ideje lenne már leállíni a népszopatással! Miért nem olyat talának ki ami megkönnyíti az életet és nem macerásabbá teszi?

Előzmény: Stee146 (155)
Stee146 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 155

Szerintem ezek csak hipotézisek, nem lehet egy fajta gondolkodásmódot ráhúzni egy egész társadalomra.

Pl. miért elképzelhetetlen, hogy a karácsonyi ünnepekkor előre nem kalkulált rokonsereg állít be, akit etetni itatni kellene és nincs otthon ennyi kaja meg pia?Ilyenkor nem ártana ha lenne vásárlási lehetőség.

Vagy esetleg van egy csomó olyan ember aki egyedül él (ilyen-olyan okból) és szívesen dolgozik karácsonykor, mert legalább nem kell magányosan otthon gubbasztania (depresszióznia)!

 

Miért kell szabályokkal behatárolni az egyén életét? Miért nem lehet szabadon hagyni ezt az egészet és mindeki eldöntheti, hogy mit, mikor és hol vesz meg?

 

Az hogy mi van Ausztriába az egy dolog, azért mert ők nyugatabbra vannak, azért még nem ők csinálnak mindent jól! Egyébként is ők olyan jól élnek, nem csodálom, hogy büdös nekik a hétvégi meló!

 

Előzmény: tourmalet (140)
ezekiel 2517 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 154
Lehet, hogy lemaradtam, de én úgy tudom, hogy egy héten csak öt napot dolgozunk, tehát szombat vasárnap az pihenőnap. Ha nekem hétköznap nincs időm elmenni vásárolni, márpedig nincs, akkor azt csak hétvégén tehtem meg. Azt viszont hadd döntsem már én el, hogy szombaton megyek el kirándulni/moziba/koncertre/strandra/stb. és vasárnap veszem meg az új farmert, vagy fordítva. Mindenkinek heti két nap jár a pihenésre, hadd ossza be ő.
Hwang Creative Commons License 2007.07.11 0 0 153

Még mindig ezen a hülye mikor van nyitva dolgon lovagolsz?

 

nem ez a kényeg...ez a jéghegy csúcsa...itt az alapvető emberi jogok korlátozásáról van szó...

 

Előzmény: független már foglalt (136)
Hwang Creative Commons License 2007.07.11 0 0 152

"Mert számomra így ünnep az ünnep. Alapvetően nem munkavégzésre és nem

vásárlásra írányul.

Ja, hogy vallásos felhangja van. Vállalom."

 

Nembaj, hogy vallásos felhangja van. Vállald. Vasárnap te menj templomba és ne menj vásárolni. Senki nem korlátoz. Én is csak ennyit akarok.

 

Előzmény: kis-szabó (137)
Hwang Creative Commons License 2007.07.11 0 0 151

"én nem látok olyan összefüggést és láncolatot, amit fölvázolsz, ráadásul a javaslat több európai államban gyakorlat, és - szerintem - jó gyakorlat."

 

Hol? én nem tudom.

 

Semjénék nagyon rossz úton járnak...

Van összefüggés...Vasárnap no tesco/hétfőn no adás/ kedden no szórakozühelyekt/szerdán no mozi stb stb...

:)

Előzmény: kis-szabó (134)
Hwang Creative Commons License 2007.07.11 0 0 150

Még mindig nem érted....Nekem nem azzal van bajom, hogy nyita lesz-e a tesco. Nekem azzal van bajom, hogy pár majom ott fenn, azzal akar befolyásolni, hogy korlátozza a lehetőségeimet. Nem normálisak! Mi lesz a következő? Hétfőként adásszünet? Aztán péntekenként kötelező böjt? Vagy mi? Ez így rendben van?

Ha tényleg azt szeretnék, hogy az ember templomba menjen pláza heylett, akkor ezzel a kötelezősdivel elég rossz úton járnak....

 

 

Előzmény: független már foglalt (133)
Derek Creative Commons License 2007.07.11 0 0 149

Hogy te nem tudsz dolgokrol attol meg a tudomany fejlodik.Es vele a technika is, van amikor a tudomany elobbre ugrik van amikor a technika ez nem egy linearis vonal ,hanem ugras megtorpanas, stagnalas ugras es igy megy ez.

 

 

Előzmény: Törölt nick (142)
Derek Creative Commons License 2007.07.11 0 0 148

"Ausztriában és Németországban már müködik. ... és persze ünnepnapon is. meg kell vitatni melyik a jobb. nem szabad zsigerből támadni"

 

 

Nem mar mukodik hanem meg megmaradt,de egyre kevesbe.Ahogy amerika vallasosabb megyeiben is megvan de a mellette levo nagyvarosban mar nincs meg. Angliaban pl vasarnap semmi nem volt nyitva sokaig a meccsek is szombaton voltak, azt hiszem most is,mert a vasarnap a templom es a kotelezo unatkozas napja volt.A kocsmak voltak nyitva a mise utan aztan ebedidoben bezartak.

Előzmény: független már foglalt (146)
szalapala Creative Commons License 2007.07.10 0 0 147
Ez a "fogyasztói társadalom" felvetés érdekes dolog.
Kétségkívül sok olyan bizbaszt megvesz az ember, amikre igazából nincs is szüksége, ilyen ketyerék, olyan ketyerék, legújabb divat ruhában, kocsiban, mobilban stb....

De van ennek egy másik oldala is: ezeket a ketyeréket, bizbaszokat, - meg a felesleges szolgáltatásokat - mások gyártják. Abból élnek, hogy gyártják, ez a munkájuk..
A vasárnapi boltbezárásnak biztos lehet olyan hatása is, hogy csökken a vásárlás..én nem hiszem, hogy 100 %-ban hétköznapra lesz áthelyezve.

Akkor ennek a csökkenő fogyasztásnak lesznek áldozatai is, hisz munkaerőfelesleg keletkezik majd valahol.

A "majd dolgoznak máshol" nekem nem tűnik megnyugtató válasznak.
Foglalkoztatási szempontból a fogyasztáscsökkentés nem a megnyugtató lépések közé tartozik, mert kiesik a termelés egy része is..

De oké, értem én, az emberek egy részének több ideje marad a családdal. (Hisz, ha nincs állása, több lesz az ideje.. És még templomba is többet mehet a ráérő szabadidejében..) :-))
független már foglalt Creative Commons License 2007.07.10 0 0 146

legyünk toleránsak. az nagyon sokmindent megold. halljuk meg egymás szavát. most ha eltekintesz attól, hogy a Semjén javasolta ezt a vasárnapos dolgot, nem is biztos, hogy rossz ötlet. a hét egy napjáról van szó. nem hinném h akkora csorbát szenvedne a multi, vagy a vásárló érdeke. a ker.ben dolgozók viszont jól járnának. nem ördögtől való. Ausztriában és Németországban már müködik. ... és persze ünnepnapon is. meg kell vitatni melyik a jobb. nem szabad zsigerből támadni.

Előzmény: rodni (143)
független már foglalt Creative Commons License 2007.07.10 0 0 145

off

 

hát a nanoliften is el fogunk majd egy darabig rugózni.... :) ha végre meglesz. hihih

ez nagyon relativ dolog. ez a fejlődésmérték. hasonlítsd össze mondjuk az 1801-es  és az 1901-es évet, utána meg az 1901-est meg a 2001-est. nagyságrendbeli az ugrás. amiket hiányolsz valószínű a köv. nagyságrend. nem tudok nkd okosat mondani ebben. lehet, soha nem lesz fúziós erőművünk.

 

de a fogyasztói társadalom igenis katalizálja a fejlődést. csak az elmúlt 50 év életminősége óriásit javult. apróságok a szemedben de: mosógép, mikró, telefon, tv, internet, stb. persze voltak ezek közül 50 éve is, de azért lettek szinte tökéletesre csiszolva, mert sokan veszik őket, és a pénzekből lehet újat, jobbat gyártani.

pl. szgép. ha még mindig altair lenne lámpákkal, meg 8 kapcsolóval a kutyát se érdekelné. Gates rájött, ahhoz h szélesebb körben adja el kezelhetővé kell tenni. a mai oprendszerek már gyerekjátékok. mint a tv. minél szélesebb a kör annál több a zsé, és annál f*szább cuccot lehet előállítani.

 

egy termék akkor indul igazán fejlődésnek, ha bedobják a fogyasztók közé. a fogyasztók is "fejlesztik". olyan dolgok merülnek fel a felhasználás során, ami a tervezőnek eszébe se jut.

 

on.

Előzmény: Törölt nick (142)
tourmalet Creative Commons License 2007.07.10 0 0 144
Bocs, de nincs időm az összes hülyeséget elolvasni.
Előzmény: független már foglalt (141)
rodni Creative Commons License 2007.07.10 0 0 143
Megfogtál, a fogalmazásom nem volt teljesen pontos. Azt, hogy 'ne utasítson engem senki semmire' nem úgy értettem, hogy akkor  a törvénynek is nekimehetek. Ezt úgy értettem, hogy legyünk toleránsak egymással, és fogadjuk el, hogy vannak különböző vallásúak, konzervatívok és liberálisok, hetero-és homoszexuálisok, stb. Az üzletekkel is így vagyok, az üzletlánc igazgatói eldöntik, hogy vasárnap nyitva vannak, vagy sem. Ami az ünnepnapokat illeti: az általánosan elfogadott társadalmi szokásokból eredő igény szerint alakult ki az, hogy ünnepnapokon zárva vannak, ezért foglalták törvénybe. Ez minden európai országban így van.
Előzmény: független már foglalt (136)
független már foglalt Creative Commons License 2007.07.10 0 0 141
olvasd végig az összes hszm a topikban, aztán szóljj hozzá. köszönöm.
Előzmény: tourmalet (140)
tourmalet Creative Commons License 2007.07.10 0 0 140
Mert pl. az emberek többsége gondolom karácsonykor a szeretteivel, rokonaival, barátaival tölti el az idejét. Hagyjuk meg ezt nekik, ne kényszerítsük őket, hogy helyette dolgozni kelljen menniük egy-két olyan bolond miatt, mint te.
Ajánlom, próbálj Ausztriában vasárnap shoppingolni. Nem fog menni. Ott még normális világ van.
Előzmény: független már foglalt (123)
kis-szabó Creative Commons License 2007.07.10 0 0 139

Fogalmazzunk akkor úgy: ma Magyarországon még nem érett meg a helyzet arra,

hogy a vasárnapi vásárlást szűkítsük vagy korlátozzuk. Célnak azért megmaradhat.

Előzmény: düdüklü tencere (132)
kis-szabó Creative Commons License 2007.07.10 0 0 138

... tehát csak Magadban bízol?

... mintha lettél volna már valaki jobbító szándékával megértőbb.

Előzmény: Derek (135)
kis-szabó Creative Commons License 2007.07.10 0 0 137

Mert számomra így ünnep az ünnep. Alapvetően nem munkavégzésre és nem

vásárlásra írányul.

Ja, hogy vallásos felhangja van. Vállalom.

 

De hát, mi is az ünnep lényege?! .. mert a felszínt úgy aktuálmagyarosan Derek

igen szépen leírta.

 

Előzmény: Hwang (128)
független már foglalt Creative Commons License 2007.07.10 0 0 136

nem kell utánanézned. törvény szabályozza. de ha jól olvastam, te sérelmezted, hogy a jobb ukázokat ad. emlékeztetőül:

 

Nekem az egésszel csupán egy bajom van: utálom, ha bárki megmondja mikor mit csináljak. És a jobboldal sorozatban ukázokat ad: ne vásároljunk vasárnap, járjon mindenki temlomba, alapítson jó keresztény módjára családot, szüljön/nemzen gyerekeket, minél többet, stb.

Senki ne mondja meg, milyen életet éljek. Ami számomra fontos: törvénytisztelők legyenek az emberek. Ha egyedül akarom leélni az életem, hát legyen. Ha feleséget akarok, de inkább utazgatnék, mint gyereket nevelnék, hát legyen. Ne utasítson engem senki semmire. Főleg az életembe ne szóljon bele. Szerintem a demokrácia valahol itt kezdődik. Azt, hogy egy üzletnek vagy üzletláncnak megéri-e vasárnap is nyitva lenni, döntsék el ők. Ne törvény szabályozza már ezt is! Már nem a Kádár-korszakban vagyunk.

 

Az utolsó 3-4 mondatod alapján arra következtetek, hogy az üzletláncok tarthassanak nyitva amikor csak szeretnének. tehát ünnepnapokon is. nem így gondolod?

Előzmény: rodni (129)
Derek Creative Commons License 2007.07.10 0 0 135

"Gyakorta elhangzanak a magyar politikában a politikusoktól  ilyen-olyan javaslatok -

meggyőződésem, hogy nagy részüket a jóindulat és a jobbító szándék vezérli -" 

 

 Na eppen ez az amitol en nagyon tartok, ettol a jobbito szandektol:-)

Előzmény: kis-szabó (134)
kis-szabó Creative Commons License 2007.07.10 0 0 134

A megégetés után már nincs további lépés.. esetleg a kései rehabilitáció! :-)

 

...én nem látok olyan összefüggést és láncolatot, amit fölvázolsz, ráadásul a javaslat több európai államban gyakorlat, és - szerintem - jó gyakorlat.

 

Gyakorta elhangzanak a magyar politikában a politikusoktól  ilyen-olyan javaslatok -

meggyőződésem, hogy nagy részüket a jóindulat és a jobbító szándék vezérli -

aztán jön a nagy felhördülés.. mi ez, demagógia, parancsuralom, szavazatszerzés,

szélsőséges nézetek elismertetése, természetellenes dolgok szentesítése, vallási nyomás, provokáció...

 

 

Előzmény: Hwang (120)
független már foglalt Creative Commons License 2007.07.10 0 0 133
hát nem. bármily hihetetlen, a ti szempontjaitok szerint próbálok gondolkodni, kérdezni. nem vészes az a 4-5 nap leállás? ok nem az. de miért szükséges leállni? maradjunk a teszkónál. 24 órán keresztül nyomják. rendben. miért álljanak le? nkd se gond, nem? veszteséges a leállás. nincs értelme a leállásnak. vagy van? kérlek, ird meg mi az.
Előzmény: Hwang (127)
düdüklü tencere Creative Commons License 2007.07.10 0 0 132
Azt azért vedd figyelembe, hogy egy vidékinek mások ám a lehetőségei. Egy fővárosinak ott van hétköznap is az a kismillió bevásárlóközpont meg hipermarket meg kutyafüle. De én, ha szeretnék egy normálisabb bútort a lakásomba, egy kényelmesebb cipőt a lábamra, egy hordhatóbb gatyát a seggemre, no meg alkalmanként némi olyan kaját, ami nem a napi rutin, teszem azt valami tengeri dögöket, ezeket biza nem kapom meg itt, Bivalybasznád- Alsón, a kisbótba.
Hétköznap szógálat a gályán, marad a hétvége, abból is többnyire a vasárnap.
Előzmény: kis-szabó (126)
Derek Creative Commons License 2007.07.10 0 0 131

Mert akkorra beall a dogunalom as a gyomoreges:-))

 

Az unnepekben valojaban nem maga az unnep az erdekes hanem az elotte valo nyuzsges, az unnepre valo felkeszules ,eppen az amikor tele vannak a bevasarlokozpontok parkoloi ,az emberek ott tolonganak ,ha hazamegyek szulovarosomba akkor talakozas a regi haverokkal a piacon reggel, a boltokban a varos utcain,egy  sor itt ket  sor amott stb.

Karacsonykor az unnepi vacsorara valo elokeszules ,halvasarlas nalam fogas:-))

Aztan amikor minden kesz es oszejon a szent csalad kb ket  ora utan tokre unjak egymast a nagy zabalas utan.

Előzmény: Hwang (128)
független már foglalt Creative Commons License 2007.07.10 0 0 130
semmi. az volt az eredeti kérdésed, h miért ünnepnap a vasárnap. hát ezért. ezzel a logikával levezethető, hogy a vasárnap a keresztény kultúrában ünnep, akárcsak a Karácsony. nem egyszerűen csak szabadnap. még a legsötétebb 50-es években is a vasárnap ünnepnap volt. akár a  Karácsony.
Előzmény: Hwang (122)
rodni Creative Commons License 2007.07.10 0 0 129
Látod, te kompromisszumkész vagy, viszont én belefáradtam. Azt nehogymá' neked magyarázzam, mit ünnepelek karácsonykor. A karácsony, húsvét, pünkösd és az állami ünnepek az ünnep, és nem szabadnap. Számomra van különbség. Utánanézek, mert úgy emlékszem,  törvény is szabályozza, hogy ünnepnapokon nem nyithatnak ki  a boltok. De lehet, hogy tévedek.
Előzmény: független már foglalt (123)
Hwang Creative Commons License 2007.07.10 0 0 128
" Ünnepnep és vasárnap kihaltak az üzletközpontok parkolói,

úgy igazán ünnep az ünnep."

 

Miért is?

Előzmény: kis-szabó (126)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!