Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.07.06 0 0 topiknyitó
Sajnos sokszor csak "féloldalas" emberek vagyunk, megelégszünk azzal, hogy valamelyik részünk többet kapott a természettől, arra büszkék vagyunk, más részeinket elhanyagoljuk. Egy gyors áttekintéssel megállapíthatjuk, mennyire vagyunk teljesek és miben kell fejlődnünk. Ezek az ún. "intelligenciák".

1. Intelligencia (IQ)
Az intelligencia a logikus gondolkodás képessége. A modern korban az intelligencia fontossága, szerepe nagyon megnőtt. Gyerekkorunkban előnyt élvezünk az iskolában, ha intelligensebbek vagyunk társainknál. Munkánkban, életminőségünkben is egészen eltérő szintet érhetünk el, attól függően, mennyire vagyunk intelligensek.
Az IQ bizonyos keretek között fejleszthető és karbantartás nélkül csökken. Az intelligensebb emberek többet használják elméjüket logikus, racionális irányban.

2. Érzelmi intelligencia (EQ)
Az érzelmek megélése, kezelése, a másokhoz való viszonyulás fontos, ám sokszor elhanyagolt része életünknek. Az EQ meghatározza, mennyire lehetünk boldogok az életünkben, illetve mennyire impulzív és ezzel ellentétben, mennyire sivár életet élhetünk. AZ IQ-nál lényegesen jobban fejleszthető.

3. Szociális intelligencia (SoQ)
A társadalmi, családi együttéléshez való mentális képességekről van szó. Mennyire vagyunk képesek beilleszkedni, hasznos tagjává válni kisebb-nagyobb közösségünknek? Hogyan kamatoztatjuk mások érdekében képességeinket? Mennyire vagyunk képesek együttműködni másokkal, problémákat megoldani? Ide tartozik az is, hogy szűkebb környezetünket, háztartásunkkal, rokonainkkal milyen a viszonyunk.
A nevelés alapvető fontosságú lehet.

4. Kreatív intelligencia (CQ)
Mennyire vagyunk képesek előhozni magunkból új dolgokat, hogyan tudjuk megérteni az összefüggéseket. A kreatív intelligencia segítségével hatékonyabban tudjuk kifejezni a bennünk rejlő tehetséget, megelégedettebbek vagyunk munkánkban, mindennapi tevékenységeinkben. Az iskola és a család szerepe ebben elsőrendő fontosságú.

5. Testi intelligencia (BQ)
A testi tudatosság, az egészséges életmód, az egészségre, teljességre való törekvés képessége. Ép testben ép lélek, a magas BQ-jú ember számára ez evidens, míg az alacsony BQ-jú ember sokkal inkább hajlamos elhanyagolni önmagát, egészségét. A testünkre való odafigyelés elhanyagolása bizonyos vallásos, ezoterikus tanításokban hiba csakúgy, mint a szélsőséges hangsúlyozása a szellem és a test közötti kapcsolatnak. Nagyon jól fejleszthető akár öregkorban is.

6. Spirituális intelligencia (SQ)
Ez a tulajdonságunk arról szól, mennyire vagyunk képesek önnön valóságunkat úgy megélni, hogy azt tágabb rendszerben lássuk. Mennyire vagyunk képesek eligazodni a spirituális tanítások között és saját utunkat megtalálni. Az alacsony SQ megnyilvánulhat a spiritualitás elutasításában, de a szélsőséges vallásosságban is. Mindkettő arról tanúskodik, nem értjük a spiriualitás lényegét, nem vagyunk képesek a harmóniára belső lényünk és elménk között. Fejlesztése sok munkát és elkötelezetsséget igényel.

E hat tulajdonság gyors áttekintése úgy történhet, hogy +, - vagy 0 jeleket adunk egy embernél. A + jel magas értéket, a - jel alacsony értéket, a 0 pedig átlagos értéket jelet. Úgy is lehet, hogy a nagyobb értéket nagyobb betűvel, a kisebbet kisebbel írjuk le, de szemléltethetjük színekkel is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!