sajnos a leírás nem egyértelmű, nem igazán tudni mi mit jelent, most forceunathorizedre van állítva, azaz discard traffic, de mégis megy, tehát a portot nem tiltja le, lehet hogy itt mást jelent
az biztos hogy a switch hardverileg jó és a kibekapcs segít tehát végső megoldásként ez megvan, valami port security az ami miatt nem hagyja hogy menjen
Bocsi, akkor Neked tényleg egy olyan ember kéne, aki konkrétan ennek a cuccnak a sajátosságait ismeri, mert amit itt leírtál, az nekem is eléggé furcsa. Igaz, hogy már én sem vagyok olyan nagyon benne az ilyesmiben, így csak az eddigi tapasztalataim alapján próbáltam segíteni. De ha a cucc nem úgy működik, ahogy a leírás mondja, azzal nem tudok mit kezdeni.
szia a 802.1 tiltva van, nincs és gyárilag se volt bepipálva, a másik beállitás mindenhol forceauthorized volt. én bontottam ki a switchet a gyári dobozból. tehát a beállítás az volt amit írsz.
valószínű a port security alapból be van kapcsolva de nem tudom hol lehet kikapcsolni, azt hittem, ez a forceauthorized, forceunathorized-re állítása az, de lehet hogy mégsem.
a forceunathorized-ra állítás után is megy az adott port, azaz nem kapcsol le, valószínű ez nem azt jelenti. meg értelme se sok van hiszen akkor egyszerűbb lenne egy 'disable port' beállítás, van is ilyen a port settingsben, hogy administratively down.
nekem az kéne hogy normál mezei switchként menjen, azaz bármilyen gépet bármelyik portba dugok, az menjen.
ki-bekapcs az megoldja de nem lehet állandóanm ezt csinálni, vagy hajnalba jövök be, vagy munka közben.. Goat
Rákerestem egy kicsit, és úgy látom, hogy ezek a 802.1x authentikációval kapcsolatos dolgok. Erre Neked valószínűleg nincs szükséged (hacsak nem használsz RADIUS servert), így valószínűleg az lenne a legjobb, ha kikapcsolnád az Enable 802.1x opciót. Bár szerintem elvileg a ForceAuthorized opcióval is mennie kellene a dolognak. A Discard valóban azt jelenti, hogy eldobja a csomagokat. Ez nyilván arra jó, hogy egy porton például ideiglenesen le lehessen tiltani minden forgalmat. Mert ha jól látom, akkor ezeket portonként lehet megadni. Viszont állítólag a 802.1x tiltása és a ForceAuthorized a default, úgyhogy ha Nálad nem így volt, akkor érdekes lenne, hogy ki állította át, és miért.
mindenesetre a switch ki és bekapcs segített, ugyanakkor a port security-ben van 3 opció, portonként:
Forceauthorized Forceunauthorized Auto
érdekes módon a forceauthorized-nál azt írja a leírása, hogy "forward traffic", a Forceunathorized-nál, meg "discard traffic".
A Discard angolul elvetést, elhagyást jelent, azaz mintha ez azt jelentené, hogy a forgalmat nem engedi, de ennek semmi értelme. átállítottam de nem volt hatása, valószínű switch restart kellett volna neki. viszotn hajnalban volt egy switch ki és bekapcs éa most az a gép ami az adott porton nem ment, most megy.
nem tudom ez a forceunathorized és switch restart segített volna e.
Egyébként amikor nem ment a link a switchben és az ethernetkártyán világított de a port nem volt 'up', azaz biztos, hogy szoftveresen volt tiltva
most az egyik switchben mindent átállítottam forceunathorized-re, és majd egy legközelebbi switch retsart után megnézem megy e ha átdugdosom a gépeket.
De érdekelne a véleményetek, ez lehet ez a gond, illetve mit akar jelenteni ez a 'discard traffic' Köszi Goat
Nem egészen. Az ARP tábla az IP címek és a MAC címek összerendelését tartalmazza. Azt törölni esetleg akkor van értelme, ha egy gép IP címe változik meg, vagy kerül át egy másik hálózati kártyára. Itt most nem erről van szó, hanem arról, hogy a switch jegyezte meg, hogy az adott MAC címet melyik portján látta, és ezt nem akarta elfelejteni. Én például éppen ma állítottam át egy switch-ben a MAC tábla aging idejét nagyobbra, mert van egy gép, amiről szeretném megtudni, hogy hol van, és mindig csak utólag veszem észre (a vírusvédő manager szoftverben), hogy be volt kapcsolva, de akkor már nem találom meg a címét a táblában. Eredetileg 5 percre volt beállítva az aging. A kérdezőnél is ezzel lehetett probléma. Ha Nála is menedzselhető a switch, akkor nyilván abban is át lehet állítani az aging idejét. Lehet, hogy törölni is lehet a táblát (de az nem az ARP tábla). Az is lehet, hogy "No aging" van beállítva, ebben az esetben viszont valószínűleg azt is meg lehet tenni, hogy csak azt az egy MAC címet törlik ki a táblából, és aztán majd újra megtanulja, hogy hol van.
Ezt a típust nem ismerem, úgyhogy csak általános választ tudok írni. A switch-nek elvileg az a dolga, hogy megjegyezze, melyik MAC címeket melyik porton keresztül látja. Ezt beírja magának egy táblázatba. Ha az egyik cím átköltözik egy másik portra, azt illene észrevennie. A jelek szerint ez a switch most nem akarja elfelejteni a cím régi helyét. Feltételezem, hogy menedzselhető. Ha így van, akkor bele kéne nézni a konfigurációjába, hátha csak ott kéne átállítani valamit. Ha nem az, vagy nincs ilyen állítási lehetőség, akkor maximum firmware-t lehet rajta cserélni (ha lehet), ezen kívül alighanem csak annyit tehetsz, hogy kivárod, amíg lejár az időzítés, ameddig a cucc megjegyzi a címeket. Vagy esetleg adhatsz neki egy hardver resetet (tápkábel ki, be).
de ha másik helyre megyek és ott a csonk másik switch portra van kötve, akkor ha az előző helyen hálón volt a másikon már nem megy. másik gép ugyanott megy, a link ég a switchen
azt hallottam ez valami tabulós switch, de miért nem engedi ezt?
Ez érdekes! Akkor talán a másik gépen nincs? Nem tudom, mert mi általában minden gépen kikapcsoljuk, és így alapból azzal a felhasználóval és jelszóval akar kapcsolódni, amivel be vagyunk jelentkezve, ha azzal nem megy, akkor pedig feldob egy kis ablakot, ahol mindkettőt be lehet írni. Bár néha ezt mégsem teszi, ilyenkor szoktam használni a net use parancsot. Persze, itt majdnem minden gépen XP Professional van. A Home Edition lehet, hogy másképp viselkedik.
Az USB-s HD formatálása már kész. Ha FAT32, akkor 4GB-nál nagyobb fájl nem tárolható! (Pl. DVD image, vagy bazi videók)
Az a baj, hogy nem magyar nyelvű a manual Írtam gyorsan egyet: magyar :)
"A beállításoknál kik legyenek a felhasználók, ha csak én használom a gépe(ke)t?" Ha elfogad ékezetet a felhasználónévben, akkor "Vendég". (Az XP alapértelmezésként ezen a néven próbál kapcsolódni, egyszerűsíted az életed, ha ezzel próbálkozol először.)
Kösz a segítséget. A hálózat nem egy gépből áll, de mivel ez nem tartozik a témához, nem írtam. Az USB-s HD formatálása már kész. Az a baj, hogy nem magyar nyelvű a manual, és az angol szakkifejezések között elbizonytalanodom. Éppen ez a problémám. A beállításoknál kik legyenek a felhasználók, ha csak én használom a gépe(ke)t? (A gépek nevét adjam meg?) Ne haragudj, ha butákat kérdezek, de nekem nem ez a szakmám.
Szerintem nincs olyan, hogy hálózati HDD. Gondolom, a router futtat egy samba szervert és kész, tehát úgy fogod látni, mint egy fileszervert. Egy hálózati gépként, megosztott mappákkal.
A router típusa: WL-500gP. A kütyü tudja kezelni az USB-re kötött külső HD-t, csak sajnos én nem tudom, hogy miként lehet erre rávenni. Ez az egyik problémám, a másik pedig az, hogy miként lehet a Windowst rávenni arra, hogy ezt a HD-t hálózati HD-ként kezelje?
OFF: Egy furcsa kérésem lenne: megírná valaki, hogy a Hardver (tippek, tapasztalatok) topicban melyik a legutolsó hsz., és ki követte el? Ugyanis nekem az (59377)-et hozza utolsónak (05.26-án én írtam), a "Hardver" topiclistáján viszont a mai 20h19m-kor írt hozzászólásom az utolsó.
Az is furcsa, hogy tegnap 23h09m óta nincs új hsz azon a nagy forgalmú topicon???
Segítséget kérnék a következő probléma megoldásához: Kábelmodemről kapom az internetet egy WLAN routerbe. Ehhez kábelmentesen csatlakozni tudok egy PC-vel. A router rendelkezik USB csatlakozóval, amire egy külső HD-t szeretnék csatlakoztatni úgy, hogy azt a PC-ről el tudjam érni, mint egy hálózati meghajtót. Az oprendszerem WINDOWS XP. Nagyon megköszönném, ha használható segítséget kapnék egy hozzáértőtől.
Szerintem is, bár egy kicsit alulspecifikált a kérdés, mert a "router a hálózatban az átjáró" kifejezés nem egyértelmű. Ha a két gép nincs egy alhálózatban/VLAN-ban, és a routernek kell köztük minden forgalmat routolni, akkor bizony a router lesz a szűk keresztmetszet, tehát max. 100 Mega lesz a sávszélesség a két gép között. De ha egy alhálózatban vannak, és a router csak kifelé átjáró, akkor legfeljebb a névfeloldás lesz köztük lassabb, de ezután a két gép közötti kommunikáció már Gigabites. A switch-eknek pedig illik lazán bírni ezt a terhelést, még ennél több gép esetén is. Bár persze azok között is lehetnek dzsunka szarok...
Előrebocsájtom, én nem értek a hálózatokhoz, de szerintem gigabit a megoldás. Szerintem a switch-en keresztül zajlik a forgalom. Jó, persze abból, hogy az interface Gb/s-os, nem következik, hogy ekkora sebességgel képes is kiszolgálni, de a lényeg, hogy szerintem nem 100 Mb/s lesz a limit.