Keresés

Részletes keresés

Iván Csonkin Creative Commons License 2009.10.12 0 0 69

A GVH a 2010. évi költségvetést megalapozó törvényben pofátlanul magának akarja lenyúlni az általa kiszabott és behajtatott bírságok 25%-át, hogy aztán vissza nem térítendő támogatásokat nyújtson belőle meg nem határozható tudományos.oktatási-tájékozatási pályázatokra.

 

Az idei bírságaik (kb. 6 milliárd Ft) ha befolynak, jövőre kb. 1,5 milliárd szétosztogatandó pénzt jelentenek.

 

Nem lenne a pénznek jobb helye mondjuk a kórházaknál?

Törölt nick Creative Commons License 2008.07.22 0 0 68
"akkor a teszkókat betongolyókat lóbáló erőgépekkel kellene a föld színéig lerombolni naponta."
Akkor hová járnál bevásárolni?
Előzmény: This old man (4)
AAAaaa Creative Commons License 2008.07.22 0 0 67
a 14 milla ugy a foldhoz fogja verni az SAP-t, hogy fel sem tud utana allni...
Előzmény: kábelbúvár (66)
kábelbúvár Creative Commons License 2008.07.22 0 0 66

A bíróság szerint is kartellezett a SAP és a Synergon, így mindkét cégnek meg kell fizetnie a rájuk kiszabott versenyhivatali bírságot.

 

A Fővárosi Bíróság ezzel helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006 szeptemberi döntését, mellyel 14,6 millió forint megfizetésére kötelezte mindkét vállalkozást. Az ügy előzménye az volt, hogy a Paksi Atomerőmű 2004. április 27-én egyfordulós meghívásos versenyeztetési eljárást hirdetett egyes moduljainak felülvizsgálatára és projektvezetői feladatok elvégzésére. A GVH azonban a döntően e-mail formátumú bizonyítékok alapján azt állapította meg, hogy, hogy a Synergon és az SAP a tender kapcsán olyan megállapodást kötött, amely alkalmas volt a verseny eredményének befolyásolására. Emiatt a versenyhatóság bírságot szabott ki a két vállalkozásra, amelyek fellebbezést adtak be a döntés ellen, de az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság elutasította a keresetüket.
STOP

Előkelő idegen Creative Commons License 2007.07.18 0 0 65
Ez tetszik :D
Előzmény: kábelbúvár (64)
kábelbúvár Creative Commons License 2007.07.18 0 0 64
Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének szolgálati autója a napokban a VI. kerületben, egy Andrássy út melletti mellékutcában parkolt, amikor valaki kromofággal öntötte le.

A tettesek szisztematikusan végiglocsolták a gépjárművet a maró folyadékkal az első lökhárítótól a tetőn át a hátsó csomagtartófedélig; az autóban egymillió-kétszázezer forint kár keletkezett. Az elkövetők kifejezetten ezt az autót vették célba, ugyanis a szomszédos járműveknek semmi bajuk nem esett; a térfigyelő kamerákkal ellátott diplomatanegyedben egyébként sem jellemző az ilyen jellegű vandalizmus.

A rendőrség nyomozást indított a tettes felkutatására, vizsgálják azt is, hogy mely cégeknek okozhatott jelentős érdeksérelmet a GVH valamely korábbi döntése.

(hvg.hu)
Előkelő idegen Creative Commons License 2007.07.13 0 0 63
Igen kisember, volt.... csak te már akkor se arra figyeltél (a TÉMÁRA)... nem baj, azért szeretünk :)
Előzmény: düdüklü tencere (62)
düdüklü tencere Creative Commons License 2007.07.12 0 0 62
Tőlem oda szólsz be, ahová felérsz.
Mindösszesen csak jelezni akartam, hogy feltehetőleg nem értetted meg azt a mondatot, vagy nem szövegkörnyezetében értelmezted. De ha mégis és te is gyakorló antiszemita vagy, mint This old man olvtárs, akkor elnézést és sok örömet, egészséget hozzá!

Szólj a témához
Volt téma? :-O
Előzmény: Előkelő idegen (61)
Előkelő idegen Creative Commons License 2007.07.12 0 0 61
Ez neked CSÖNDben? Szólj a témához vagy maradj szépen csöndben, úgy tényleg. És akkor nem fogsz semmirekellőnek tűnni :)
A szövegelés, egymás anyázása nem zavar, a bőrdarabos szöveg bosszantott, és mint topicnyitó talán már csak beszólhatok a saját topicomban, nemde? Vagy mindig kell egykét okos aki ilyenkor úgy érzi, saját topicjában osztja az észt?
Előzmény: düdüklü tencere (60)
düdüklü tencere Creative Commons License 2007.07.11 0 0 60
Csak csöndben heherészek azon, hogy nem értettél meg valamit, illetve félreértetted és napok óta rájársz egy valójában szarkupacra, jobb ügyekre hivatott lelkesedéssel. :-)

Te vagy mindannyiunk közül a legokosabb, ha jól értem?
A többiek sitten rohadnak, nincs beszélő, hát közvetítek.
Előzmény: Előkelő idegen (59)
Előkelő idegen Creative Commons License 2007.07.11 0 0 59
Nincs szájkarate, csak gondoltam leírom, hogy élőben hogyan értékelem az ilyen kiszólást. Te vagy mindannyiunk közül a legokosabb, ha jól értem? :)
Előzmény: düdüklü tencere (58)
düdüklü tencere Creative Commons License 2007.07.11 0 0 58
Le van tiltva szegénykém, de hadd röhögjelek ki helyette én, és kérjelek meg rá, hogy még több szájkaratét! :-))))
Előzmény: Előkelő idegen (57)
Előkelő idegen Creative Commons License 2007.07.11 0 0 57
Szép nagy pofád van itt, a bőrdarabos szövegedért azért én biztos jól pofánvernélek élőben, kisköcsög. Na most itt replikázz, mert itt nem lesz pirospozsgás a kis fejed. Nyomjad...
Előzmény: b.viridis (56)
b.viridis Creative Commons License 2007.07.06 0 0 56
Én megértem, hogy szégyelled, én se lennék büszke egy olyan elvtársra, aki minden problémára csak kohnozni tud, de hát miért engem támadsz? :-)
Az meg, hogy te vagy a topiknyitó, igen derék és remek dolog, majd ha legközelebb bótba jársz, hivatkozz rá, hátha adnak tíz százalék kedvezményt.
Na, csihadjál, mert jön a meleg és még megárt.
Előzmény: Előkelő idegen (55)
Előkelő idegen Creative Commons License 2007.07.06 0 0 55
Ja, és édesanyád az ELVTÁRSAD, már bocs...
Előzmény: b.viridis (33)
Előkelő idegen Creative Commons License 2007.07.06 0 0 54
A topicnyitó én vagyok, kisköcsög. Te meg elhúzhatsz az anyádba a bőrdarabos szövegeddel. Élőben valszeg beverném az orrodat. Na húzz innen. Elég jó voltam?
Előzmény: b.viridis (33)
b.viridis Creative Commons License 2007.07.05 0 0 53
Persze, biztosan jobb lenne valamiféle vulgárjog, ahol nem cicóznak, hanem először levágni, utána sem számolgatni, isten nagyobb dicsőségére.
Előzmény: Törölt nick (52)
b.viridis Creative Commons License 2007.07.05 0 0 51
Olvasd el újfent a beidézett paragrafust, már igencsak unom ugyanazt ismételgetni.
Előzmény: Törölt nick (50)
b.viridis Creative Commons License 2007.07.05 0 0 49
Na, utoljára. Én egy automatizmus ellen szóltam, hogy minden egyéb körülmény vizsgálata nélkül büntessünk gazdag cégeket iszonyú pénzekre, mert neki fussa rá.
Újfent beteszem a vonatkozó paragrafust, szerintem jó a szabályozás, az alkalmazása meg rajtunk is múlik, ahogyan ex_lx kartács utalt rá, a pógári öntudatból fakadó jog- és igazságérvényesítés ma már nem feljelentős házmestertempó. Aki rest arra, hogy pofánbaszatása esetén legalább abba a szaros panaszkönyvbe beírjon, az kussoljon erősen.

A bírság összegét az eset összes körülményeire - így különösen a jogsérelem súlyára, a jogsértő állapot időtartamára, a jogsértéssel elért előnyre, a jogsértő felek piaci helyzetére, a magatartás felróhatóságára, az eljárást segítő együttműködő magatartására, a törvénybe ütköző magatartás ismételt tanúsítására - tekintettel kell meghatározni. A jogsérelem súlyát különösen a gazdasági verseny veszélyeztetettségének foka, a fogyasztói érdekek sérelmének köre, kiterjedtsége alapozhatja meg.
Előzmény: Törölt nick (46)
b.viridis Creative Commons License 2007.07.05 0 0 48
Vitassad az összeget, de ne az alapján, hogy mekkora a cég, hanem az alapján, hogy a szabályszegése mekkora kárt okozott, illetve mekkora súlyú volt.
Engem megbüntettek ötezer forintra, mert egy 150 méteres szakaszt mentem az autómmal és nem kötöttem be az övemet. Ha félmillára büntetnek, mert a vagyoni helyzetem elbírja, akkor az igazságos? Abban az esetben is, ha elmondom, hogy amúgy mindig bekötöm az övet és betartom a kreszt?
Előzmény: ex_lx (44)
ex_lx Creative Commons License 2007.07.05 0 0 47
Ez persze jogos.

(Van nekem egy majd 20-éves összeesküvéselméletem. Egészen egyszerű és rövid: nem véletlenül sulykolták a fejekbe a rencerváltás után, hogy feljelenteni nagyon-nagyon csúnya dolog, és ilyet csak házmester meg ügynök csinál.)
Előzmény: b.viridis (45)
b.viridis Creative Commons License 2007.07.05 0 0 45
Ismétlem, a visszatartó erőt abban látom, ha minden egyes alkalommal és szinte automatikusan pontosan annyira basszuk meg, amennyi a szabálytalan magatartásával okozott kár. Mert így nem fogja megérni. Ez meg azért nem annyira illuzórikus, hiszen ezek javarészt olyan ügyletek, amelyek erősen ellenérdekelt felek között zajlanak: a bót át akar vágni, én meg nagyon nem szeretném. Ha picit is öntudatos pógár vagyok, akkor mindösszesen annyi a dolgom, hogy letöltöm a GVH honlapjáról a megfelelő bejelentőlapot, oszt hadd szóljon.
Előzmény: ex_lx (41)
ex_lx Creative Commons License 2007.07.05 0 0 44
"Mázsálnak is rendesen, nézd meg, hogy csak úgy röpködnek az ötvenmilliók, de van százmilliós bírság is."

Nem is egy százmilliós bírság ürügyén nyílt a topic.

4000 euro - emiatt két hétig nem osztogatnak majd repitollat. Megemlegetik. :)
Előzmény: b.viridis (43)
b.viridis Creative Commons License 2007.07.05 0 0 43
Mázsálnak is rendesen, nézd meg, hogy csak úgy röpködnek az ötvenmilliók, de van százmilliós bírság is.
Az én jogérzékemnek megfelelőbb az, ha a bírság az elkövetett cselekmény súlyával áll arányban, a visszatartó erőt meg nem a bírság nagyságában látom, hanem a felelősségrevonás megkerülhetetlenségében. Ha minden egyes sumákságért rendre és menetrendszerűen befutna az a pár milla, akkor biza óvatosabbak lennének.
Előzmény: ex_lx (39)
Híd Creative Commons License 2007.07.05 0 0 42

Szerintem olvasd el a határozatot meg a bírság kiszabásának módját, benne lesz, hogy mi alapján döntöttek így. Sokszor én sem értem. Pl. a mai napig baromságnak tartom, hogy az OTP-t a hitelkártyák miatt 100 millióra büntették, amikor minden más bank is ugyanígy hirdeti, hogy "akár 45 napig kamatmentes". Azokkal mi van? Azok nem zavarják a GVH-t? Különben meg igaz az "akár 45 nap", ez nem jelenti azt, hogy mindig 45 nap, hanem azt jelenti, hogy legföljebb annyi - szerintem.

 

Aztán ott van az Erste Bank, az azért kapott 1 millát egyszer, mert a honlapján kint maradt vagy hat hétre egy régebbi tarifa, hogy x Ft a külföldi automatás pénzfelvétel külföldi Erste automatából, miközben már y forint volt. Mindegy: a bank észrevette, aki felvett időközben pénzt külföldi Erste automatából, annak automatikusan jóváírta a pár forintnyi különbözetet. Senkinek nem esett 10 fillér kára, a GVH pár hónappal később mégis jól megbüntette emiatt.

 

A cseles csalásokra viszont nem reagél a hivatal. Pl. Citibank 12 százalékos 2 hónapos betét. Az apróbetűben persze benne van, hogy csak akkor, ha nyitsz egy mittoménmilyen számlát. Erre a számlára visszateszik a pénzt, és 0,7 százalékos kezelési költséggel szedheted le. Vagyis 2 hónap után kapsz kb. 2%-ot, ebből lejön kamatyadóra 0,4%, plusz ez a 0,7%. Marad kb. 0,9%-od. Ha ezt felszorzod 12 hónapra, nettó 5,5%, bruttó 6,5%-os kamat jön ki. Ennyit megkapsz akármelyik banknál apróbetű nélkül. Azt hiszitek az ilyen trükkre ugrik a GVH? Fenét...

ex_lx Creative Commons License 2007.07.05 0 0 41
"Engem csak az akasztott ki, hogy itten az olvtársak nem az okozott kárt nézték, hanem azt, hogy nagy a cég, hát akkor basszuk meg jól, mert elbírja."

OK, így világosabb.

Bár ez a "mert elbírja" szvsz nem jó olvasat. Inkább: basszuk meg jól, mert kevesebbet meg sem érez, jól kiröhög, és megy tovább, mint terminátor az őrsön.
Előzmény: b.viridis (40)
b.viridis Creative Commons License 2007.07.05 0 0 40
De könyörgöm, ha azt írom, hogy ugyanakkora a kár, akkor tényleg úgy is értem.
A fél város és a fél utca nem ugyanakkora, itt tényleg helye van az arányosításnak, de nem az okozó mérete szerint, hanem az okozott kár mérete szerint.
Per definitionem adott, hogy egy nagy cég még egy pici sumákolással is jóval nagyobb kárt képes okozni, mint egy sarki trafikos, ezért ő jellemzően nagyobb büntit is fog kapni, de ismétlem, nem a mérete miatt, hanem az okozott kár nagysága miatt. Engem csak az akasztott ki, hogy itten az olvtársak nem az okozott kárt nézték, hanem azt, hogy nagy a cég, hát akkor basszuk meg jól, mert elbírja.
Előzmény: ex_lx (38)
ex_lx Creative Commons License 2007.07.05 0 0 39
"Ha az elsőt egymilliárdra, míg a másodikat száz forintra bírságolnák, "

Nem, bírságolják az utóbbit is annyira, hogy belegebed - de az előbbit is, hogy egyiknek se érje meg az üzleti tervbe venni a bírságot, mondván, hogy még így is jól jön ki.
Előzmény: b.viridis (37)
ex_lx Creative Commons License 2007.07.05 0 0 38
Az miért ugyanakkora kár a társadalomnak, ha egy fél város költözik kórházba, mint ha egy fél utca?

Ugyanígy Billgéccet nem azért kell tarkónlőni, ha lop egy liter tejet, hanem ha elad százezer hektót, oszt mind romlott.
Előzmény: b.viridis (36)
b.viridis Creative Commons License 2007.07.05 0 0 37
Az, hogy kitömött a bukszája nem alanyilag adatott meg, hanem tett is érte valamit. Egy kitömött bukszájú egyén több ferrárit vehet, mint a trafikos Mari néni, ez van, ennek a rendszernek ez egy eléggé elfogadott sajátossága. Ettől még a csirkefarhát ugyanannyiba kerül a kitömött bukszájúnak is, mint Mari néninek.
De tényleg nem értem ezt a rinyát.
Van egy kurvaburzsuj cég. Sumákol, de kicsit. Okoz vele mondjuk összesen százezer forint kárt.
Van egy trafikos, csóró, mint templom egere. Sumákol egy magra akkorát, mint a burzsuj cég, de a méretéből adódóan nem tud nagyobb kárt okozni, mint ezer forint.
Ha az egyiket megbírságolják egymillióra, a másikat tízezerre (az okozott kár tízszerese), hol itt az igazságtalanság?
Ha az elsőt egymilliárdra, míg a másodikat száz forintra bírságolnák, mert ezt adná ki az árbevételbeni különbség, akkor mitől lenne ez igazságos? Vagy mit üzenne? Hogy sumákolni csak kicsiknek szabad? Ha így lenne, vásárolna a fene a kicsiknél, mert ugye tudott, hogy nekik alanyi jog a sumákolás. :-)
Előzmény: ex_lx (35)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!