Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Köszi, tényleg Annabelle. Finom a fügelekvár, én nagyon szeretem, kicsit meg szoktam fűszerezni ezzel-azzal.Sajnos az én fügéim rossz helyen vannak. Ajándékba is sok féle lekvárt gyártok a gazdiknak, szeretik.
Most kezdődik a barack főzése. Nálunk szedd magadnak is 600 Ft a legolcsóbb sárgabarack, de nagyon finomat szedtünk. 2 napja csak az eszem, de most már csikar a hasam:-)
Mostanában kezdett megjelenni a növényeken a lepkekabóca, nálunk legalábbis. Pár napja ribizliszedés közben tudatosult, hogy már itt vannak, a ribizlikocsányok tele voltak velük. De csak a kocsány, azt meg úgyis kidobjuk, a ribizliszemek jók, a bokroknak sincs bajuk.
Feltűnő a viaszbevonat, de sok kárt nem okoznak. Én nem foglalkozom velük.
Amit idáig aszaltam gyümölcsöket nem kellett fagyasztani, anélkül is elállnak.Felül a tavalyi füge,jobbra szilva, balra idei cseresznye, alul kb 2-3 honapos joárasitott banán.Ez a mai füge aszalás kb 1 orás, kivételesen nagyok a tavalyiakhoz képest,,,,
Valamivel puhábbak mint a régvolt "bakkancsszij"vagy a mostani haribo.
Változatosan használod, ügyes vagy. Aszalni én is szoktam, de nem tudom hogy kell, hogy hónapokig el is álljon. Szerintem a bolti aszalványok azért állnak el sokáig mert kénezik. meg a legtöbb cukrozva is van. Ezért én nem szárítom ki nagyon, csak jól rághatóra, élvezhetőre, és dobozolva lefagyasztom. A jó félig aszalt füge nem lottyad meg mikor kiolvad, és nem lesz víz ízű sem. Finom édes. Én félbe vágva aszalom, és néhány tálcányit megszórok fahéjjal. Nagyon finom téli csemege.
Idén nincs meggyem, elvitte a monília és a fagy. A fagyasztóban van még, meggyes-túróst szoktam sütni belőle. Mikor sok volt, néha levest is. :)
Meggyel még nem próbáltam, idén nem is fogom, mert nincs meggy. A barátnőm szereti a fügelekvárt. Én inkább sültekhez készítek belőle csatnit. Vagy pl. mézes-mustáros-fügés kencét. Aszalva is finom házi sajttal. Ágyaztam is vele az almapáleszt tavaly.
Úgy magában, szerintem annak sem nagy szám aki ajándékba kapja. Én a meggyeset szeretem legjobban.
Sajnos nálam a fügék között is nyírni kell a füvet, pedig nekem már nagyon nehéz. Sőt a telek szélénél 2 oldalt még gyomirtózok is egy sávot. Így próbálom a kullancsáradatot csökkenteni itt bent.
Szerintem is Annabelle. A füge lassan átveszi az uralmat nálam. 4 nagy bokor van, de pont ma gondoltam rá, hogy mi lenne, ha a gátoldalt is beültetném vele. Utálom ott a füvet nyírni. A füge pálinka sem lehet rossz. A lekvárját annyira nem szeretem, de ajándékba remek.
Még kicsi bokrod van? Ha több is fér, szívesen adok kis csemetét. Szoktam szaporítani, most is vannak. De ha kóstolás alapján választasz fajtát, bármikor gyökereztetek neked belőle.
Nekem a tavalyiból is van annyi, hogy idén nem készítek.
Nálam több bokor is van. Az első termés mindig kevés, általában elfagynak az ágvégek, vagy ha nem, akkor biztos hogy tavasszal lesz olyan lehűlés amitől lepotyognak a pici fügék.
Na de másodtermés úgy néz ki, most is több lesz mint amit én egyedül be tudok falni. Örömmel meghívlak fügézni. A gond csak az, hogy 1 napon nem lehet 1 főzetre valót leszedni. Én 3 napig gyűjtöm a hűtőbe mire lesz egy olyan serpenyőre való, ami pont befér a sütőbe. Mert vontatottan érik, és hát nem bírom látni hogy ott van, muszáj ennem is. :))
Szólok ha itt az ideje, és eljössz. Jó? A világosi lehajtóhoz 3 percre lakom.
Nem kell tápoldat, ha van egy kis iszap az alján abból elég tápanyagot tud felvenni. De lehet kapni ilyen összepréselt golyós cuccot , azt kell a gyökerekhez benyomni. Legalább is egyszer régen nekem azt adtak a satnya tavirózsámra.
Van valamelyikőtöknek futó hortenziája és be tudná azonosítani a levelek alapján? Nálam évek óta csak vegetált és tavasszal amikor elkezdett hajtani kiszedtem cserépbe, vagy legalább is azt gondolom, hogy ez a futó. Most megtáltosodott, azért gyanús nekem, hogy talán nem is az.
Kivettem a békás lavórból a vízipálmát, mert elkezdett sárgulni. Gyorssegélyként tápoldatos vízbe állítottam.
Hogy lehet a tóban a vízi növényeket tápozni oly módon, hogy majd az ebihalak ne pusztuljanak el. Elsőnek lesz pl. hínárom. Nem találom a neten milyen tápoldatra van szüksége.
Ha szerzek vízi békát ami reményeim szerint ott maradna a lavórban, azt hogy kellene teleltetni?
Lapos tepsi, ledarált szilva, sütő. Lazán lefedve aluufóliával, hogy a gőz távozni tudjon, de ne köpködje tele a sütőt. Nem kell kavargatni, és kis mennyiség hamar kész.
Nálunk a szúnyog nem vészes,az ország legszárazabb részén lakunk:-) Napallergiám van,úgyhogy tudom értékelni az árnyékot:-) De tényleg szebbek voltak a virágok,színesebb volt a kert
Hihetetlen átalakuláson megy át a kerted. Emlékszem még az első képedre, amit fölraktál (szép, gondozott kert volt akkor is), azóta jól megszaporodtak a növények, s sokat nőttek.
Van még itt napos hely bőven. Ne kövesd el azt a hibát, amit én. Mindenhol árnyék. Ebben nemcsak az a rossz, hogy nagyon kevés virág él meg, hanem az árnyékot a szúnyogok miatt élvezni sem lehet.
Na, meg egyetlen kerti eszközt használok, a metszőollót:( De azt minden nap.
Egyszerre csak kb. két kilót főzök. Így hamar van sikerélményem:)
Ezért nem kezdek el szilvalekvárt főzni, mert egész nap fölötte kell állni. Gyerekkoromban álltunk az üst mellett a kanállal, s alig hittük, hogy kaparjanak az üst oldaláról egy kis lekvárt:)