Demszky és a magyar maoisták. Tudták, mi a maoizmus, vagy csak lázadtak a szovjetbarát rendszer ellen? Mit akartak megvalósítani a maoizmus tételei közül? Milyen akcióik voltak?
"Az ügyünket vezérlő központi erő a Kínai Kommunista Párt. A gondolkodásunkat irányító elméleti alap a marxizmus-leninizmus. "
"Az osztályok harcban állnak, egyes osztályok győznek, egyesek megsemmisülnek. Ez a történelem, ez a sok ezer éves civilizáció története. Ebből a nézőpontból értelmezve a történelmet ez a történelmi materializmus, ezzel a nézőponttal szemben áll a történelmi idealizmus. "
"Ez a Gerilla együttes nem tűnik valami ismerősnek."
Hany eves vagy?:-)
A hatvanas evekben ez a pol beat-nek nevezett okorseg partunk es kiszunk tamogatott mufaja volt es jopar nem tulsagosan tehetseges zenesz ezt meglovagolta ,mert biztos podiumot jelentett nekik,na meg penzt is.:-))
Ilyen volt a Gerilla, meg a Bob Dinnyes es meg joparan.
"We stand for active ideological struggle because it is the weapon for ensuring unity within the Party and the revolutionary organizations in the interest of our fight. Every Communist and revolutionary should take up this weapon.
But liberalism rejects ideological struggle and stands for unprincipled peace, thus giving rise to a decadent, Philistine attitude and bringing about political degeneration in certain units and individuals in the Party and the revolutionary organizations.
Liberalism manifests itself in various ways.
...
Liberalism is extremely harmful in a revolutionary collective. It is a corrosive which eats away unity, undermines cohesion, causes apathy and creates dissension. It robs the revolutionary ranks of compact organization and strict discipline, prevents policies from being carried through and alienates the Party organizations from the masses which the Party leads. It is an extremely bad tendency.
Liberalism stems from petty-bourgeois selfishness, it places personal interests first and the interests of the revolution second, and this gives rise to ideological, political and organizational liberalism.
People who are liberals look upon the principles of Marxism as abstract dogma. They approve of Marxism, but are not prepared to practice it or to practice it in full; they are not prepared to replace their liberalism by Marxism. These people have their Marxism, but they have their liberalism as well--they talk Marxism but practice liberalism; they apply Marxism to others but liberalism to themselves. They keep both kinds of goods in stock and find a use for each. This is how the minds of certain people work.
Liberalism is a manifestation of opportunism and conflicts fundamentally with Marxism. It is negative and objectively has the effect of helping the enemy; that is why the enemy welcomes its preservation in our midst. Such being its nature, there should be no place for it in the ranks of the revolution.
We must use Marxism, which is positive in spirit, to overcome liberalism, which is negative."
Itt a mi koholt ügyünk az volt, hogy mi vagyunk egy kis csoport, Poór Györgynek a budapesti csoportja. Ő 75-ben emigrált.
F.S. Ki volt ő?
D.G.68-ban a maoista összeesküvésért két és fél évet kapott, jól ismertem a 70-es évek elejéről. 75-ben kivándorolt, szociológusként dolgozott, guru lett. Én lényegében mindenféle kapcsolatot megszakítottam vele már 75-ben. Engem, frissen végzett diplomásként sehová nem vettek fel dolgozni, nem engedtek elhelyezkedni és akkor egy nagyon brahi és krakéler lépésre szántam el magam. Mivel hallottam, hogy a Poór-ügyben folyik titkos nyomozás, és bennünket vele hoznak összefüggésbe, bementem a Gyorskocsi utcába, kértem, hogy az, aki a Poór-üggyel foglalkozik, jöjjön le. Lejött egy idős őrnagy és elmondtam neki, hogy Poór kivándorolt, nekem hozzá semmi közöm nincs, semmiféle kapcsolatunk nincs, tehát hagyjanak békén, és hagyjanak engem dolgozni.
– Ugorjunk pár évet! A 60'-as évek közepén a maoista együttes, a Gerilla szövegírója lett. Mi volt a Gerilla működésének oka, illetve háttere?
– Először is tévedés azt állítani, hogy a Gerilla maoista volt. Ment a Vietnam-barát romantika, és importáltuk az amerikai protest-songot... A ma is énekelt „16 tonnát” például a Gerillának fordítottam le.
Durao Barroso as a Maoist student activist, he led a group known as the Communist Party of Portuguese Workers/Revolutionary Movement of the Portuguese Proletariat.
Szájer József a Szövetség nevében üdvözölte a portugál kormányfő jelölését az unió bizottságának elnöki posztjára.
Budapest, 2004. június 27. MTI
José Manuel Durao Barroso az Európai Parlamentben az Európai Néppárt frakciójához tartozik, és ugyanúgy alelnöke a néppártnak, ahogyan Orbán Viktor, a Fidesz elnöke - tette hozzá.
A jelölés azért is fontos, mert azt tanúsítja, hogy egy Magyarországhoz hasonló méretű ország politikusa is tölthet be fontos vezető tisztséget az Európai Unióban – jelentette ki a politikus.
Tudsz ilyet Demszkyektol?! Mert az ENP (a fidesz tag!) jelolte ilyet csinalt... ja komcsi maoista...
Csonka-Lettország: Moszkvában meghúzták az EU határát Index 2007. március 30., péntek 10:17
Szerdán aláírták Moszkvában a Lettország és Oroszország közötti határról szóló szerződést, amely egy tíz évvel ezelőtt parafált dokumentumhoz hasonlóan Oroszországnak hagy meg egy 1920-ban még Lettországhoz tartozó régiót. Lettországnak több mint 200 kilométeres közös határa van Oroszországgal, és ez 2004 óta azonos az Európai Unió külső határával is, hiszen a balti országok ebben az évben - Magyarországgal együtt - léptek be az EU-ba. Az orosz-lett határszerződés aláírását rögtön üdvözölte az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso. Barroso lelkesedése az Index értesülései szerint azzal magyarázható, hogy Brüsszel hatalmas nyomást gyakorolt Lettországra, és arra ösztökélte a balti országot, hogy kösse meg a határszerződést.
Micsoda brancs! Legtöbben azóta is a hülye baloldali filozófusok lilaködös ideológiájának szellemében tevékenykednek, és sajnos nem is egynek jókora hatalom is van a kezében!
Meg tudja mondani valaki, hogy tulajdonképp miről is szólt az a bizonyos "maoista" tüntetés, és maoista volt- e egyáltalán? Nem a szóbeszédre vagyok kíváncsi, azt ismerem...